• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: přesně tak.

Život prostě není fér. Levácké nářadí je dražší a blbě se shání, stejně jako bezlatexový coban, kondomy nebo rukavice... nebo bicykly s nosností 300 kg. Pokud mají tlusťoší/prostorově výraznější osoby mít nějaký automatický nárok na větší sedadla v MHD, tak chci, aby mi stát zařídil ty bezlatexové věci za cenu latexových, ve stejně širokém a barvitém sortimentu a v každé drogerii a lékárně, protože mám taky prááááávo na kůži bez děr.

MORGAIN: Já teda nepředpokládám automaticky, že ten, kdo je obézní, je líný pažravec, ale ta korelace mezi nadváhou a neschopností přizpůsobit výdej a příjem energie je dost silná. Ano, jsou tu psychické problémy, metabolismus, který hodně ukládá a jánevimco, ale ve většině případů se to dá překonat - není to snadné, ale není to ani nezvládnutelné.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    ZUZKAOU: Já jich taky četla jen pár, a zrovna jsem narazila i na smysluplné.
    Shodou okolností, oba dva mnou zmíněné články jsou psané někým, kdo v té popisované situaci není tím šikanovaným. A oba se mi líbí. A líbí se mi, že to ty lidi vidí a píší na net. Že si toho všimli.... Celkově si myslím, že ve snaze prosadit změnu přístupu k nějaké skupině ve společnosti udělá hrozně moc, když se za ni postaví i ti, co do ní nespadají. Protože pokud to udělá někdo, kdo do ní spadá, tak i když se dokáže vyhnout ublíženosti a tak, tak je to ta potrefená/ublížená husa/chudinka stejně.

Jinak já mam taky sklony hledat chybu na sobě dřív, než na okolí (a vůči sobě jsem trochu perfekcionistka, zatímco vůči okolí vůbec). Na druhou stranu se snažím začít vnímat i to, kdy se lidi v okolí chovají jako blbec... protože pak vím, že zrovna to nemám brát vážně, ale prostě se na ně vybodnout... a mam pocit, že mi to celkem zjednodušilo život sama ze sebou :-).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAIN: já jsem četla to s tím přítelem, budiž. pak pár krátých a pak jsem se zasekla na healtismu a naznala, že tudy cesta nevede a na prokrastinování mám zábavnější weby.

NAvíc jsem poměrne dost internalistická, takže v zátěži spíš autoagresviní, než obviňující okolí.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    ZUZKAOU: U některých ano, u některých ne. Třeba to s tím letadlem, tam jsem to nevnímala takhle a s autorkou celkem souhlasím. Stejně jako v článku Cycling....
    Ty články jsou hodně různorodé, některé mi taky přijdou ublížené, ale některé mi přijdou relevatní. Nebo tak na tebe působí i ty dva mnou zmíněné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAIN: čtu tam snahu vynutit si slušnost útočením na zbytek a mácháním frustracemi a křivdami, jako by to byly zásluhy. Což tedy je běžný postup u některých hnutí, co se snaží vybojovat nějaká práva, ale tady je to ad absurdum. Slečna se urazí, když si přečte, že její útrobní tuk ji radikálně zvyšuje riziko zdravotních problémů a zkracuje život. A autora sdělení nazve healthistou.

A moje automatická reakce na takovouhle strategii není začít se cítit vina a vynahradit ji utrpěná příkoří, ale poslat ji do temných tělesných otvorů.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    ARGANNAH: Považuji za špatné hanění tlustých lidí. Myslím si, že by se k nim/nám měli lidi chovat normálně, slušně a tak. Ostatně stejně, jako považuju za špatné hanění kohokoliv podle příslušnosti k nějaké skupině (židů, cikánů, doktorů, právníků, larperů, geeklů, pick your favorite :-)), a myslím si, že je základem chovat se slušně ke komukoliv. Abych řekla pravdu, chování těch lidí vypovídá víc o nich, než o tom haněném člověku. Pod některé ty články bych se podepsala... (třeba Airplane aggravation). Lidi ale obecně předpokládají, že hanění někoho jiného jim zvedá společenský status (a v některých společnostech taky jo, ne, že ne). Ale podle mě ukazují jen vlastní omezenost.

Ale štíhlost v dnešním světě je privilege, stejně jako krása, inteligence, vzdělání a hromada dalších. To, že o tom nikdo nebudeme moci mluvit, protože by to bylo nekorektní, ničemu vlastně nepomůže.... proto říkám, že je na mě moc ten hyperkorektní přístup :-).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GENTIANA: Co jsem tak viděla v rodině, tak člověku řeknou, že si má koupit rotoped a zhubnout aspoň něco. Tak se snaží, zhubne 5 kilo z 20 nadváhy a najednou už to jde, endoprotéza i rehabilitace.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: říkám minimalizace škod, což ten tvůj příklad s endoprotézou není.

Nicméně, to bys mohla vědět ty: jaké jsou možnosti pro takového tlusťocha (nebudu řešit, jestli normálně nebo morbidně nebo ultramorbidněobézního). Jestli třeba existuje v našem zdravotnickým systému možnost chodit cvičit pod dohledem fyzioterapeuta, aby teda jeden zhubl/zlepšil si kondici tak, aby ta endoprotéza byla k něčemu? Obávám se, že nějaká vyžraná tetka asi nebude vyžraná z toho, že cvičí často a ještě k tomu dobře... Jak to reálně funguje, když taková stopadesátikilová Bláža potřebuje vyndat žlučník, ale na to, aby se k němu chirurg dostal, by potřeboval lopatu, krumpáč a důlní vzpěry?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Healthism - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Healthism
    Petr Skrabanek - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Petr_Skrabanek

To jsou věci...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: raději na ten odkaz neklikej :-) V podstatě když někomu dáváš zdravotní rady, tak omezuješ jeho právo zacházet ze svým tělem jak uzná na vhodné - prostě healthismus. (a já jsem nechápala, proč je pro půlku USA takovej problém, že konečně zavádí veřejné zdravotní pojištění)

A teda poskytnutí první pomoci, pokud někdo zkolabuje na ulici musí být zhruba tak na úrovni vybudování Dachau.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: děkuju ti, náčelníku :-D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    GENTIANA: Myslím, že Madietta se tu nepokoušela řešit staré trauma, ale na konkrétním příkladě ilustrovat, že můžeš sice (téměř) splňovat papírovou normu, ale stejně tě kde kdo označí za tlustou/obézní, dokonce i lékař
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MADIETTA: najdi si cvokaře a tyhlecty traumátka, že tě někdo někdy označil za obézní, tlustou, nebo se na tebe divně koukl, a to určitě proto, že vypadáš jako slon, si vyřeš. Bude líp tobě i tvému okolí..
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: no, to máš s těma výhodama tak. Když jsou prostě Novák, Votýpka a Horáčková tlustí jak svině, tak sice můžeš dalekosáhle řešit, že kdyby nebyli bývali, tak by teď tlustí nebyli, a když budou dělat to a to, tak za pár let taky tlustí nebudou, ale z nějakých důvodů je praktická minimalizace škod. Takže, vimjá, neléčit je na vysoký tlak, dokud nebudou mít BMI v normě (a že jako osoba studovaná víš, že BMI není nástroj diagnostický, ale statistický), ničemu nepomůže.

Příčinou značné části tloušťky je patologické okolí - limonáda je levnější než voda, sračkojídlo typu hambáč a cukrátka se dává dětičkám za odměnu, lidi neví, co je normální porce, a že pro školáka to věru nejsou dva litry limonády a obří bageta na svačinu, v každé reklamě na sračkojídlo se píše, že obsahuje vápník dobrý pro dětské kosti, ale že je v tom pět hrstí cukru, to si lid nepřečte, protože ho to nenapadne a protože je blbý... a souhlasím taky s tím, co říká TAPINA. Vypadat jako umělý ideál na obálce Vokuje prostě nejde, tak proč se namáhat.
    CORNELA: Hodně, i lidí rozumných, gramotných a tak. I když jim vysvětlíš, jak se tahle krása dělá ve fotošopu.

CORNELA: Na velikost oblečení není jednotka SI, velikosti si stanovuje každý výrobce zvlášť podle svého gusta, cílové skupiny nebo čeho, v každé zemi je to trochu jinak...
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    ZUZKAOU: To neni jedna osoba, kazdy clanek je podepsany nekym jinym
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MORGAIN: Já s ní tedy sympatizuji. Nemyslím, že má "pravdu" ve smyslu univerzální moudrosti, ale myslím, že má naprostý nárok zastávat takovýhle postoj. Myslím, že v zásadě většina tlouštíků v hloubi duše zuří stejně jako ona, ale racio (nebo pokrytectví nebo obojí) nám to překrývá maskou "ok, mlčím, ano, uznávám, jsem nezdravá, hnusná karikatura ženy, výsměch a diskriminaci noblesně ignoruji, protože nechci být za potrefenou husu, jediným ospravedlněním mé existence je to, že se snažím zhubnout." Bylo by jí ke cti, kdyby to byla jenom fáze k cestě za smířením. Na druhou stranu takovéhle rozhněvané ženy možná napomůžou tomu, že se s touštíky bude jednou jednat o něco slušněji. Nebo že aspoň bude existovat povědomí, že by se jim nemělo posmívat a neměli by se šikanovat.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    ARGANNAH:
    ZUZKAOU: Nelinkla jsem to, protože s ní sympatizuji, prostě jsem na to jen narazila a taky je to na mě moc. Na druhou stranu na mě je zatím moc celý ten hyperkorektní přístup á la "check your privileges" :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Cornela je healthistka (zdravista?)! To je ještě lepší než spiknutí farmafirem.

Frequently Asked Questions | This is Thin Privilege
    http://thisisthinprivilege.tumblr.com/faq#whatabouthealth
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAIN: asi tak u třetího, či čtvrtého textu (a to je má většinou krátké) jsem pocítila značnou touhu ji šikanovat.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MORGAIN: Teda, to je ale rozhněvaná mladá žena
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    web k té společenské šikaně:
    thin privilege | This is Thin Privilege
    http://thisisthinprivilege.tumblr.com/tagged/thin-privilege
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam