• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: děkuju ti, náčelníku :-D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    GENTIANA: Myslím, že Madietta se tu nepokoušela řešit staré trauma, ale na konkrétním příkladě ilustrovat, že můžeš sice (téměř) splňovat papírovou normu, ale stejně tě kde kdo označí za tlustou/obézní, dokonce i lékař
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MADIETTA: najdi si cvokaře a tyhlecty traumátka, že tě někdo někdy označil za obézní, tlustou, nebo se na tebe divně koukl, a to určitě proto, že vypadáš jako slon, si vyřeš. Bude líp tobě i tvému okolí..
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: no, to máš s těma výhodama tak. Když jsou prostě Novák, Votýpka a Horáčková tlustí jak svině, tak sice můžeš dalekosáhle řešit, že kdyby nebyli bývali, tak by teď tlustí nebyli, a když budou dělat to a to, tak za pár let taky tlustí nebudou, ale z nějakých důvodů je praktická minimalizace škod. Takže, vimjá, neléčit je na vysoký tlak, dokud nebudou mít BMI v normě (a že jako osoba studovaná víš, že BMI není nástroj diagnostický, ale statistický), ničemu nepomůže.

Příčinou značné části tloušťky je patologické okolí - limonáda je levnější než voda, sračkojídlo typu hambáč a cukrátka se dává dětičkám za odměnu, lidi neví, co je normální porce, a že pro školáka to věru nejsou dva litry limonády a obří bageta na svačinu, v každé reklamě na sračkojídlo se píše, že obsahuje vápník dobrý pro dětské kosti, ale že je v tom pět hrstí cukru, to si lid nepřečte, protože ho to nenapadne a protože je blbý... a souhlasím taky s tím, co říká TAPINA. Vypadat jako umělý ideál na obálce Vokuje prostě nejde, tak proč se namáhat.
    CORNELA: Hodně, i lidí rozumných, gramotných a tak. I když jim vysvětlíš, jak se tahle krása dělá ve fotošopu.

CORNELA: Na velikost oblečení není jednotka SI, velikosti si stanovuje každý výrobce zvlášť podle svého gusta, cílové skupiny nebo čeho, v každé zemi je to trochu jinak...
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    ZUZKAOU: To neni jedna osoba, kazdy clanek je podepsany nekym jinym
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MORGAIN: Já s ní tedy sympatizuji. Nemyslím, že má "pravdu" ve smyslu univerzální moudrosti, ale myslím, že má naprostý nárok zastávat takovýhle postoj. Myslím, že v zásadě většina tlouštíků v hloubi duše zuří stejně jako ona, ale racio (nebo pokrytectví nebo obojí) nám to překrývá maskou "ok, mlčím, ano, uznávám, jsem nezdravá, hnusná karikatura ženy, výsměch a diskriminaci noblesně ignoruji, protože nechci být za potrefenou husu, jediným ospravedlněním mé existence je to, že se snažím zhubnout." Bylo by jí ke cti, kdyby to byla jenom fáze k cestě za smířením. Na druhou stranu takovéhle rozhněvané ženy možná napomůžou tomu, že se s touštíky bude jednou jednat o něco slušněji. Nebo že aspoň bude existovat povědomí, že by se jim nemělo posmívat a neměli by se šikanovat.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    ARGANNAH:
    ZUZKAOU: Nelinkla jsem to, protože s ní sympatizuji, prostě jsem na to jen narazila a taky je to na mě moc. Na druhou stranu na mě je zatím moc celý ten hyperkorektní přístup á la "check your privileges" :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Cornela je healthistka (zdravista?)! To je ještě lepší než spiknutí farmafirem.

Frequently Asked Questions | This is Thin Privilege
    http://thisisthinprivilege.tumblr.com/faq#whatabouthealth
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAIN: asi tak u třetího, či čtvrtého textu (a to je má většinou krátké) jsem pocítila značnou touhu ji šikanovat.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MORGAIN: Teda, to je ale rozhněvaná mladá žena
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    web k té společenské šikaně:
    thin privilege | This is Thin Privilege
    http://thisisthinprivilege.tumblr.com/tagged/thin-privilege
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Mně teď třeba BMI tabulka tvrdí, že když zhubnu jedno jediné kilo, budu už v normě. Mám v plánu jich rozhodně shodit víc :D
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    tak třeba články jako tenhle by měly být snad trestné.

OBRAZEM: Kate a další krásky, které byly štíhlé pár týdnů po porodu - iDNES.cz
    http://revue.idnes.cz/kate-je-po-porodu-opet-stihla-di7-/lidicky.aspx?c=A130828_152334_lidicky_zar
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: jsem typ přesýpací hodiny, takže o ničem takovém nemohla být řeč. Plácáš nesmysly, místo abys odpověděla, z jakého důvodu mě ten lékař označil za obézní. Měl nějakou svoji normu?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Tak zrovna ten percentil u dětí ale vůbec neřeší poměr váhy a výšky, jsou dvě extra tabulky na každé z toho, a jelikož nám populace roste (to se děje dlouhodobě), tak je logické, že i těžkne. Moje dítě je s váhou na 50. percentilu, což není žádný hubeňour, nicméně v reálu je to po otci hubený tvor s pavoučíma končetinama.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tak teda já jsem v normě podle BMI, pokud je to tedy měřitelná veličina. Jenomže díky tvaru postavy jsem tlustá. Tak co s tím?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Ty pořád zřejmě vycházíš z toho, že když lidi tlustí JSOU, tak se to přece považuje za normu. Lidi jsou taky hodně nemocní, a považuje se snad už nemoc za normu?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: proto jsem uvedla ten praktický příklad s lékařem, který mě označil v lékařské zprávě - oficiálním dokumentu - za obézní, ačkoliv jsem prokazatelně obézní nebyla.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    CORNELA: percentilová tabulka je odrazem skutečnosti, ne žádný normotvorný nástroj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: byl to vůl, ne lékař
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Motáš víc věcí dohromady. Lidi tloustnou, ano, životní styl tomu napomáhá. Proto se zvětšujou velikosti, protože obchodníci chtějí prodávat (a ne udávat normu). Ale neznám jediného člověka s nadváhou, který by nechtěl být hubenější. A kdyby lidem z těch fat acceptance klubů někdo nabídl, že budou od zítřka štíhlí a nic je to nebude stát, pochybuju, že by jediný z nich odmítl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam