• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    CRANK: Však jo, proto mluvím o tom, že mi to, co ty články zrovna ukazují, přijde mimo jiné jako neslušné. Myslet si každý co chce může a taky bude a to je v pořádku. Nicméně jediná věc, která jde dělat proti předsudkům, je vzdělávat a informovat lidi. Proto mi taková činnost nepřijde špatná. I když to třeba přiměje zamyslet se jen jednoho člověka ze 100 tak to má smysl....
    CRANK
    CRANK --- ---
    MORGAIN: Tak to už je asi otázka taktu a slušného vychování. Nicméně myslet si může a bude každý furt to svoje.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    TAPINA: Ale vidí. Když to viděla autorka toho příspěvku, tak to museli vidět i lidi, kteří vedle ní seděli....
    Se psy je to stejná idiocie předsudků, kterou ty lidi mají. To vím.... ono je toho kopa, ale nemám nic proti tomu, že se na ně někdo rozhodne upozornit a napíše o tom. Ani o jednom z toho.

CRANK: Mohou mít a nemusí, jak píše Tapina. Pointa je, že do toho cizímu člověku prostě nic není a neměl by za to dotyčného/nou soudit, protože o tom nic neví.
    CRANK
    CRANK --- ---
    TAPINA: Mkay. Žena nejsem, už mlčim :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CRANK: Je tu plné auditko lidí, co se "trochu" hlídají a cvičí a stejně jim to samo dolů nejde. Nebo šlo, ale zastavilo se to furt ještě v hladině nadváhy. A jsou to povětšinou ženy.
    CRANK
    CRANK --- ---
    MORGAIN: No já teda nevim, já sem tlustej. A je to proto, že hniju u počítače a žeru sračky. Jakmile se začnu trochu hlídat a cvičit tak to jde dolu prakticky samo, ale sem línej a nemám disciplínu, takže na to seru a to že sem tlustej mi zase tolik nevadí. Říkáš že ostatní co sou tlustý tak to maj z jinejch důvodů jo?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No jo, ale to je problém toho, že spolucestující ty dvě zaplacené sedačky nevidí. To ale neřeší jen tlustí lidé. Já jsem při cestování se dvěma psy taky tekla z toho, že zaplatím jednu celou a dvě poloviční jízdenky, nárok mám na jedno sedadlo a podlahu pod nohama, a ještě se na mě důchodci, co jezdí za 200 Kč ročně blbě ksichtí.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    TAPINA: Tohle ale nerozporuju a zmíněné články na tom webu taky ne (v tom letadlovém se přímo píše, že ten pán si dvě sedačky zaplatil a stejně se lidi nebyli schopní ovládnout a nemít na to blbé poznámky...). A to celkem chápu, že ty lidi sere.

GENTIANA: Ty to chápeš, ale zdaleka ne všichni.
    Já ale přeci netvrdím, že je potřeba rezignovat... A ani jeden z těch zmíněných článků taky ne, nebo to tam někde vidíš?
    To, o čem, podle mě mluví, je to, že by lidi v okolí měli mít dost slušnosti a rozumu na to, aby do toho přestali ostatním kecat a kritizovat je, když o tom nic neví. To, že pokud někdo nikdy nebyl tlustý a nezkoušel zhubnout, tak nemá co radit "tak začni alespoň jednou týdně chodit na zumbu a vynechávej večeře a nebudeš tlustá" (krom toho, že je to blbost :-)). A že při pohledu na silnějšího člověka si nemá hned pomyslet, že jen žere koblihy a hnije u televize, protože přeci kdyby to tak nebylo, tak není tlustý. A taky to, že možná má v životě i jiné priority, než jen 7x týdně cvičit a neustále řešit jídlo, aby měl postavu co nejbližší Kate Moss a prostě mu nevadí vypadat jako Adele, ale mít čas na věci, co ho baví a zajímají a naplňují... A že na tuhle volbu mají právo.
    A to se mi nepříčí a částečně to prostě chápu.

A znovu říkám, ano, některé články jsou tam přehnaně ublížené, afektované a dotažené do agresivity v osočování ostatních, a volají po pozitivní diskriminaci. S těmi nesouhlasím. Přesto snahu poukázat na idiocii některých předsudků a urážlivé chování neberu jako nic špatného.

A ještě mě tak napadá, četly jste konkrétně ty dva, které jsem odkazovala (Airplane aggravation, Cycling)? Vážně je považujete za snahu dovolat se pozitivní diskriminace, nepatřičnou ublíženost a další věci, se kterými tu nesouhlasíte? Já jen jestli mluvíme všichni o tom samém....
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    TAPINA: přesně tak.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MORGAIN: já samozřejmě taky chápu, že někdo se musí na stejnou figuru mnohem víc nadřít než někdo jiný, to je ten nefér život, ale zároveň to je důkazem, že něco dělat jde, že není potřeba rezignovat, že já su prostě nenapravitelně tlustá, takže si na smutek koupím mísu koblih a půjdu hnít k televizi.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No, jedna věc je slušné jednání s obézním člověkem (když si obézní kamarádka stěžovala, že se pedikérka ofrňovala nad jejím vzhledem, tak jsem ji chápala, protože pedikérce je po tom prd, jak je kdo tlustej. Na její práci to nemá vliv. Ale druhá věc jsou holt určitá fyzikální omezení, kde se nedá na tu rovnoprávnost moc hrát. Když někdo opravdu zabere svou rozlohou dvě běžná místa, tak by je měl zaplatit, když má co já vím, atrakce v zábavním parku nosnost 120 kg, tak tam 150kilovej člověk bohužel nepůjde.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    GENTIANA: Ty ne, orientuješ se v této oblasti. Většina lidí, se kterýma jsem kdy na tohle téma narazila, to předpokládá. Fakt. Nejen obézní, ale i silnější (klidně i vzhledově a ni ne moc tabulkově) člověk je líný pažravec, který zřejmě žere jak nezavřený a nehne se. Mám známé, které si to myslely o mě. Pak byly hrozně v šoku, když zjistili, že si jídlo hlídám víc, než ony a cvičím častěji a stejně nejsem tak štíhlá... Thin privilege není cesta, kterou bych zvolila já na to, abych tohle tak nějak vysvětlila světu, ale některé věci tam chápu...

GENTIANA: Jj, tohle taky nedávám. Myslím, že to není "styď se za to" ale spíš "nepřipisuj si za to žádný kredit a nepovyšuj pro to se nad ostatní". Nebo možná původně bylo a začíná se to zvrhávat v to, co píšeš ty....
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MORGAIN: on mi ten koncept privilege přijde stejně jako hnutej. Už z jazykových důvodů, protože v češtině je něco jiného privilegium a komparativní výhoda a ani jedno z nich nemá hanlivý význam. V tý angličtině to má prakticky vždycky význam ty máš tkaový a takový privilege, styď se za to.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: přesně tak.

Život prostě není fér. Levácké nářadí je dražší a blbě se shání, stejně jako bezlatexový coban, kondomy nebo rukavice... nebo bicykly s nosností 300 kg. Pokud mají tlusťoší/prostorově výraznější osoby mít nějaký automatický nárok na větší sedadla v MHD, tak chci, aby mi stát zařídil ty bezlatexové věci za cenu latexových, ve stejně širokém a barvitém sortimentu a v každé drogerii a lékárně, protože mám taky prááááávo na kůži bez děr.

MORGAIN: Já teda nepředpokládám automaticky, že ten, kdo je obézní, je líný pažravec, ale ta korelace mezi nadváhou a neschopností přizpůsobit výdej a příjem energie je dost silná. Ano, jsou tu psychické problémy, metabolismus, který hodně ukládá a jánevimco, ale ve většině případů se to dá překonat - není to snadné, ale není to ani nezvládnutelné.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    Ty jo, tohle je husté:
    "Thin privilege is not having your mother wish you had an eating disorder, and go as far as to try to force on on you." :-)
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    ZUZKAOU: Já jich taky četla jen pár, a zrovna jsem narazila i na smysluplné.
    Shodou okolností, oba dva mnou zmíněné články jsou psané někým, kdo v té popisované situaci není tím šikanovaným. A oba se mi líbí. A líbí se mi, že to ty lidi vidí a píší na net. Že si toho všimli.... Celkově si myslím, že ve snaze prosadit změnu přístupu k nějaké skupině ve společnosti udělá hrozně moc, když se za ni postaví i ti, co do ní nespadají. Protože pokud to udělá někdo, kdo do ní spadá, tak i když se dokáže vyhnout ublíženosti a tak, tak je to ta potrefená/ublížená husa/chudinka stejně.

Jinak já mam taky sklony hledat chybu na sobě dřív, než na okolí (a vůči sobě jsem trochu perfekcionistka, zatímco vůči okolí vůbec). Na druhou stranu se snažím začít vnímat i to, kdy se lidi v okolí chovají jako blbec... protože pak vím, že zrovna to nemám brát vážně, ale prostě se na ně vybodnout... a mam pocit, že mi to celkem zjednodušilo život sama ze sebou :-).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAIN: já jsem četla to s tím přítelem, budiž. pak pár krátých a pak jsem se zasekla na healtismu a naznala, že tudy cesta nevede a na prokrastinování mám zábavnější weby.

NAvíc jsem poměrne dost internalistická, takže v zátěži spíš autoagresviní, než obviňující okolí.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    ZUZKAOU: U některých ano, u některých ne. Třeba to s tím letadlem, tam jsem to nevnímala takhle a s autorkou celkem souhlasím. Stejně jako v článku Cycling....
    Ty články jsou hodně různorodé, některé mi taky přijdou ublížené, ale některé mi přijdou relevatní. Nebo tak na tebe působí i ty dva mnou zmíněné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORGAIN: čtu tam snahu vynutit si slušnost útočením na zbytek a mácháním frustracemi a křivdami, jako by to byly zásluhy. Což tedy je běžný postup u některých hnutí, co se snaží vybojovat nějaká práva, ale tady je to ad absurdum. Slečna se urazí, když si přečte, že její útrobní tuk ji radikálně zvyšuje riziko zdravotních problémů a zkracuje život. A autora sdělení nazve healthistou.

A moje automatická reakce na takovouhle strategii není začít se cítit vina a vynahradit ji utrpěná příkoří, ale poslat ji do temných tělesných otvorů.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    ARGANNAH: Považuji za špatné hanění tlustých lidí. Myslím si, že by se k nim/nám měli lidi chovat normálně, slušně a tak. Ostatně stejně, jako považuju za špatné hanění kohokoliv podle příslušnosti k nějaké skupině (židů, cikánů, doktorů, právníků, larperů, geeklů, pick your favorite :-)), a myslím si, že je základem chovat se slušně ke komukoliv. Abych řekla pravdu, chování těch lidí vypovídá víc o nich, než o tom haněném člověku. Pod některé ty články bych se podepsala... (třeba Airplane aggravation). Lidi ale obecně předpokládají, že hanění někoho jiného jim zvedá společenský status (a v některých společnostech taky jo, ne, že ne). Ale podle mě ukazují jen vlastní omezenost.

Ale štíhlost v dnešním světě je privilege, stejně jako krása, inteligence, vzdělání a hromada dalších. To, že o tom nikdo nebudeme moci mluvit, protože by to bylo nekorektní, ničemu vlastně nepomůže.... proto říkám, že je na mě moc ten hyperkorektní přístup :-).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GENTIANA: Co jsem tak viděla v rodině, tak člověku řeknou, že si má koupit rotoped a zhubnout aspoň něco. Tak se snaží, zhubne 5 kilo z 20 nadváhy a najednou už to jde, endoprotéza i rehabilitace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam