• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: a když vidíš kuřáka, taky mu automaticky budeš vysvětlovat, co to dělá s jeho organismem? To by si myslím k cizímu člověku nikdo nedovolil, ale rady tlustejm, jak správně jíst a vůbec žít, se bez vyžádání dávají celkem běžně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: By si dali jednu granuli. Já teď svoje chutě něco si zobnout řeším tím, že si jdu zobnout müsli. Ono se to rukou blbě nabírá a rozsypává se to, takže toho člověk nesní moc :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A kdyby už i pro lidi existovaly kompletní "granule", které by měly správné plnohodnotné složení a rozumnou kalorickou hodnotu, tak by možná zdaleka tolik obézních nebylo. Dost se to týká lidí, co mají problém sestavit si správně krmnou dávku a nechce se jim nad tím přemýšlet. A chutě, které signalizují deficit živiny, zahánějí náhražkama, které tu živinu ani neobsahujou.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: No, ona se jim ta velikost tak různě pohybuje, že teda větší 4 kila mít může. Ale tohle je fenka, která by správně měla mít tak 2 kila maximálně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Ono je to u psů přece jen o poznání jednodušší. Dostanou speciální granule, které budou stát dost peněz a řekne se jim "teď bude žrát jenom tohle v téhle dávce. Jestliže dáte něco jiného, tak jste ty peníze vyhodili zbytečně". To VĚTŠINOU funguje :o)
    GALE
    GALE --- ---
    CORNELA: Jenže tady jde o to, že u hubenýho tě a priori nenapadne, že jí blbě. Znám slečnu 165 cm odhadem tak 50kg, před kterou si není žádná hranolka jistá a vše zapíjí kolou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: Do jídla a života by se lidem nemělo mluvit, dokud se nezeptají. Anebo dokud sami nežádají něco, co je s tím spojené. Tedy v ordinaci spíš ano.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: Jak malý je normální PP yorkshire? Soused má uňafaného zmrdíka, dal za to prý těžký prachy a 4 kila mít bude. Není to tlusté. Tlustý byl ten minulý, co jim na krmení šunkou a pohyb, co sousedka ujde (150 m tam a zpět, měřila jsme jí to), pošel. A ten měl tak 6-8 kilo.

Není to OT, je tam ta nechodící tlustá a na celoživotní nepohyb zjevně strádající sousedka :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Hm, tak jsem právě poslala psa zhubnout, než půjde na operaci. Čtyřkilového yorkshira (malého, ne z těch dnešních bezPP hybridů, co mají 5 kg normálně) fakt uspávat nechci.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: v ordinaci je to pochopitelné, ale v běžném kontaktu je vysvětlovat tlustým, že blbě jedí (což ani nevíš) neslušnost, protože hubenému bys nic takového neřekla a přitom též klidně může jíst nezdravě, štíhlost nerovná se zdravé stravování. To je právě to, co té blogerce vadí.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: no a tohle je právě mimo jiné to, co přispěvatelkám do toho blogu vadí. Že jim kecáš do stravovacích návyků, protože ony tobě do nich taky nekecají.

A taky to ilustruje, co jsem vypíchla u blogu té tlusté psycholožky - vidíš tlustého člověka a PŘESNĚ víš, jaký je, aniž bys o něm ve skutečnosti cokoli věděla.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    CRANK: Však jo, proto mluvím o tom, že mi to, co ty články zrovna ukazují, přijde mimo jiné jako neslušné. Myslet si každý co chce může a taky bude a to je v pořádku. Nicméně jediná věc, která jde dělat proti předsudkům, je vzdělávat a informovat lidi. Proto mi taková činnost nepřijde špatná. I když to třeba přiměje zamyslet se jen jednoho člověka ze 100 tak to má smysl....
    CRANK
    CRANK --- ---
    MORGAIN: Tak to už je asi otázka taktu a slušného vychování. Nicméně myslet si může a bude každý furt to svoje.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    TAPINA: Ale vidí. Když to viděla autorka toho příspěvku, tak to museli vidět i lidi, kteří vedle ní seděli....
    Se psy je to stejná idiocie předsudků, kterou ty lidi mají. To vím.... ono je toho kopa, ale nemám nic proti tomu, že se na ně někdo rozhodne upozornit a napíše o tom. Ani o jednom z toho.

CRANK: Mohou mít a nemusí, jak píše Tapina. Pointa je, že do toho cizímu člověku prostě nic není a neměl by za to dotyčného/nou soudit, protože o tom nic neví.
    CRANK
    CRANK --- ---
    TAPINA: Mkay. Žena nejsem, už mlčim :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CRANK: Je tu plné auditko lidí, co se "trochu" hlídají a cvičí a stejně jim to samo dolů nejde. Nebo šlo, ale zastavilo se to furt ještě v hladině nadváhy. A jsou to povětšinou ženy.
    CRANK
    CRANK --- ---
    MORGAIN: No já teda nevim, já sem tlustej. A je to proto, že hniju u počítače a žeru sračky. Jakmile se začnu trochu hlídat a cvičit tak to jde dolu prakticky samo, ale sem línej a nemám disciplínu, takže na to seru a to že sem tlustej mi zase tolik nevadí. Říkáš že ostatní co sou tlustý tak to maj z jinejch důvodů jo?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No jo, ale to je problém toho, že spolucestující ty dvě zaplacené sedačky nevidí. To ale neřeší jen tlustí lidé. Já jsem při cestování se dvěma psy taky tekla z toho, že zaplatím jednu celou a dvě poloviční jízdenky, nárok mám na jedno sedadlo a podlahu pod nohama, a ještě se na mě důchodci, co jezdí za 200 Kč ročně blbě ksichtí.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    TAPINA: Tohle ale nerozporuju a zmíněné články na tom webu taky ne (v tom letadlovém se přímo píše, že ten pán si dvě sedačky zaplatil a stejně se lidi nebyli schopní ovládnout a nemít na to blbé poznámky...). A to celkem chápu, že ty lidi sere.

GENTIANA: Ty to chápeš, ale zdaleka ne všichni.
    Já ale přeci netvrdím, že je potřeba rezignovat... A ani jeden z těch zmíněných článků taky ne, nebo to tam někde vidíš?
    To, o čem, podle mě mluví, je to, že by lidi v okolí měli mít dost slušnosti a rozumu na to, aby do toho přestali ostatním kecat a kritizovat je, když o tom nic neví. To, že pokud někdo nikdy nebyl tlustý a nezkoušel zhubnout, tak nemá co radit "tak začni alespoň jednou týdně chodit na zumbu a vynechávej večeře a nebudeš tlustá" (krom toho, že je to blbost :-)). A že při pohledu na silnějšího člověka si nemá hned pomyslet, že jen žere koblihy a hnije u televize, protože přeci kdyby to tak nebylo, tak není tlustý. A taky to, že možná má v životě i jiné priority, než jen 7x týdně cvičit a neustále řešit jídlo, aby měl postavu co nejbližší Kate Moss a prostě mu nevadí vypadat jako Adele, ale mít čas na věci, co ho baví a zajímají a naplňují... A že na tuhle volbu mají právo.
    A to se mi nepříčí a částečně to prostě chápu.

A znovu říkám, ano, některé články jsou tam přehnaně ublížené, afektované a dotažené do agresivity v osočování ostatních, a volají po pozitivní diskriminaci. S těmi nesouhlasím. Přesto snahu poukázat na idiocii některých předsudků a urážlivé chování neberu jako nic špatného.

A ještě mě tak napadá, četly jste konkrétně ty dva, které jsem odkazovala (Airplane aggravation, Cycling)? Vážně je považujete za snahu dovolat se pozitivní diskriminace, nepatřičnou ublíženost a další věci, se kterými tu nesouhlasíte? Já jen jestli mluvíme všichni o tom samém....
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    TAPINA: přesně tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam