• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MARKYSHA: Jo. Má to taky tak, snědl by cokoliv, co před něj postavíš. A opravdu jsem ho odmalinka nepřežírala, vždycky měl přiměřené a zdravé jídlo - a stejně by snědl, na co přijde :-(
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MADIETTA: hm tak mám přesně to samé, klidně bych se užrala. A jestli se nemýlím, taky musíš synovi hlídat jídlo?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MARKYSHA: tohleto mám podobně. V podstatě celý život s tím bojuju. Jsou lidi, kteří neznají pocit hladu (šťastlivci!), já neznám pocit přejedení. Prostě si musím racionálně naložit na talíř přiměřenou porci a po dojedení si vsugerovat, že mi to stačí. Netuším, jaké množství jídla bych musela sníst, abych se cítila přejedená, ale asi by to bylo vpravdě obludné, možná bych se musela užrat k smrti.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Ona nadměrná chuť k jídlu nemusí indikovat nic psychologický problém, jen že člověk rád žere. Začínám to vidět na synovi, nikdy neměl s jídlem problémy, ale teď už jsem musela dát řeč ve školce, protože mu tam přidávají, podle všeho je tam snad jediný z batolat, co všechno sní, tak asi jí i jejich porce. Je fakt, že tam mají hodně zeleninu a tu on rád ve velkém. Ale odvedu ho odpoledne s obrovským nacpaným bříškem, už ten den nic jíst nechce a krká. A když přijede od tchýně, která mu nic neodepře, tak jí nonstop a doma už z toho zvracel. A to se snad ve dvou letech ničím netrápí. Prostě nemá v jídle stopku a to jsem všechno od malička dodržovala. Sladkosti má minimálně a takový hranolky snad ještě nejedl. A už teď je docela pořez, na hranici nadváhy, ještěže hodně běhá. Na druhou stranu vyrostl za rok deset cm a přibral kilo. A miminko? U toho jsem nedávno zjistila, že ve dvou měsících vysosne 170 ml. Takže ona ta žravost může být genetická.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: bohužel špatná půlka zprávy je, když ty fyzické příčiny vyloučíš.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: to není dobrá zpráva. Žádné fyzické příčiny většinou nemám. :-(
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    CORNELA: co mas pls na mysli tim 'cyklovat'?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: ty fyzické příčině se odstraňují snáz než emoce. Což je dobrá zpráva.

ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    IOM_NUKSO: No a teď špatná zpráva: extrémní chutě nejsou jenom o emocích, můžou taky být důsledkem radikálně nesprávné životosprávy - chuť na tučné, když člověk výrazně málo jí, chuť na sladké, když málo spí nebo je přetížený, chuť na kombinaci obojího, když málo jí a ještě málo spí a je pod stresem.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Jistě. Ale vnímáme, doufám, obě rozdíl mezi "docela bych si dala čokošku" a "nejde to zastavit, nejde tomu zabránit, je to nutkání"?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ARGANNAH: vždyť nemyslím, že má vzdorovat hladu, ale extremnim chutím jako je to, co psal - zdlabnuti velké milky a pecete na snídani. Někdy ten 'hlad' není hlad, ale skrytá emoce, která po té čokoládě neustoupí, naopak velké množství jídla může rozvinout výčitky.
    [To já o té cestě od boje k ppp moc dobře vím.. (bohužel)]
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    A říkám to z vlastní, velmi draze zaplacené zkušenosti.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    IOM_NUKSO: Sám jsi krutá realita! Za normálních okolností, při vyrovnaném životě, nikoli-nadměrném stresu a dostatečném přísunu potravy člověk žádné šílené chutě na nic mít nemá (vyjímám z toho samozřejmě nemocné lidi a těhotné ženy). Tohle je jeden z nejškodlivějších mýtů o hubnutí - "dři to vůlí, bojuj se sebou, jinak to nejde." Omyl! Bojovat se svým tělem může dopadnout dvěma možnými způsoby - a) tělo vyhraje, b) pořídíme si poruchu příjmu potravy. Je třeba respektovat svoje základní potřeby. Plave-li v tom člověk, nechť si zajde za Cajthamlovou nebo jinou potravní eminencí. Vzdor tomu, co tvrdí dávno překonané diety z první poloviny dvacátého století, se k štíhlé a zdravé postavě prostě prohladovět nedá. Nedá.
    GALE
    GALE --- ---
    IOM_NUKSO: To je pravda. Ale ten požitek z dobrého krupaveho sladkého jablka je skvělý. Neberu ovoce jako zlo. Jediné, co si hlídám, jsou banány a hrozny. Ovoce si neomezuji, ale vyhýbám se lisovaným sťávám. I když představa, se naprasknu dvěma pomeranči, dvěma jablky a třemi mrkvemi je lákavá, ale z hlediska kapacity nereálná.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SKATEMURAI: ale nejde to zastavit, nejde tomu zabranit, je to nutkani.. - vitej v krute realite. Takhle to je a bude. Nekdy se to da udrzet pomoci silne mentalni vule (ja treba vim, ze to je stres nebo nedostatek spanku a porad si opakuji 'Neni to hlad, neni to hlad, musim se jen uklidnit'), nekdy telo lze oblafnout nahradami jak pise GALE.. a nekdy to nejde. Nekdy s tim bojuji cely den, nahrazuji, abych se pak stejne sesupla vecer nalozi ovoce, tvarohu, cokoladoveho mleka (sladkosti sice nejim, ale energeticka naloz je to stejne).
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Možná je to k tématu

Pokusy na lidech a společnosti: Nejúčinnější diety nejsou o jídle
    http://houdekpetr.blogspot.cz/2014/02/nejucinnejsi-diety-nejsou-o-jidle.html
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    CARODEJNICE: super, vyzkouším:) dík moc
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    IM_MORTAL: Tohle je dost problém. Subjektivně Tě mohou problémové partie hodně trápit a v jídelníčku můžeš dělat spoustu chyb - ale objektivně nejsi pro obezitologa pacient, protože prostě nejsi obézní (navíc, jak píšeš, nemáš ani nadváhu). Nutriční terapeutky pak úzce spolupracují na takových pracovištích s obezitology a berou si zase jen ty jejich pacienty. Možná bych zkusila zajít například sem (pokud jsi z Prahy): http://vstj.cz/?rc=sal Konzultuje tam jeden z nejlepších obezitologů (dr. Matoulek) ve vypsaných konzultacích, zdarma a možná Ti pomůže nasměrovat tam, kam potřebuješ. Důležité je mít s sebou správně zapsaný jídelníček (časy, jídlo, hmotnost a množství jídla, pití a pokud trpíš nějakými nestandardními jídelními návyky -třeba sladké na nervy a podobně- tak i emoce, které kolem toho máš)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    CORNELA: potřeba spánku je dost individuální. Já po 6 h spánku prostě nefunguju, lezou na mě deprese, atd.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARKYSHA:
    CORNELA: nedostatek spánku tuším nějak celkově porušuje mechanismy regulující příjem potravy a vede k přejídání (cím, to asi závicí na tom, na čem si člověk "ujíždí"). Já tuhle po 5 h spánku snedla 8 sušenek oreo na posezení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam