• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MUI: Alekurva. Kolik lidí asi tak ztloustlo proto, aby se mohli hůř pohybovat?

Nadváha/obezita má celospolečenský kulturní komponent. Když děcko bombardujou od chvíle, kdy vnímá, reklamy na žrádlo, když se v tisku i tlači řeší věci jako dejte si čokošku, budete hepy, zažijte krásné chvíle s vegetou atp., tak vyžaduje značné úsilí uvědomit si to a bránit se tomu. Když je navíc jednodušší a levnější koupit si limonádu a hambáč než něco zdravějšího... a když je člověk jaksi evolučně naprogramovanej, aby preferoval sladké a mastné, tak žvástat o tom, že je to čistě otázka rozumu a síly vůle, je zpozdilé.

MAR_TINA: poučky typu Dcero, jsi tlustá, něco dělej, mě přivedly k poruchám příjmu potravy.
    (mimochodem, nějak jsme se zakecali s nějakýma lidima v tělocvičně. Chlápek, který byl tak o hlavu vyšší a viditelně oplácanější, frflal, že má 110 kilo a nemůže sehnat běžky s patřičnou nosností. Já se po dlouhé době zvážila, mám 113. Já to řikám furt, že mám těžký kosti :D)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Takhle být hrdá na obezitu je nebezpečný nesmysl, ale když člověk do té obezity dopracuje, tak zdravé zhubnutí není otázka týdne, do té doby v tom těle musí žít a připadat si méněcenná a trápit se někde zalezlá doma je blbost a kontraproduktivní, takže doporučuju polib mi mou tlustou prdel postoj.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MAR_TINA: myslím, že asteniky stojí dostat se do kondice víc úsilí, než lidi, co mají dobrý muskulaturní základ, který oni potřebují nejprce nabrat.
    Nicméně neudržet dítě nad záchodem je extrém, já tříleté dítě (když zrovna usne v autě a nedaří se ho probrat) vynesu celkem svižně do třetího patra, ani se nezadýchám. A to nejsem fakt žádný velký sportovec.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: měla jsem 90 kilo a dokázala jsem ujít půl kilometru s dvacetikilovým dítětem na jedné ruce (a druhého půl kilometru na druhé). Říkejte mi mamatank. :-D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    CORNELA: hele já myslím, že by si netroufla říct, že nikoli - čímž by v tomhle ohledu její názor na lidi s nadváhou stal poněkud těžko udržitelným.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    To mi připomnělo, jak se tuhle v jednom klubu zasloužilá štíhlice chlubila, že nedokázala dát vyčůrat 2 leté dítě, jak byla celý život hubená. [ LEA1 @ Spolek přátel Mistra Babici aneb čvachtající manžové - Xylofon orchestra, přiduj cibul a dělej to honinu ] Neunést 25% své váhy ani chvilku, to chce hodně malou kondici. Vzpoměla jsem si na ni při zalévání ze dvou konví (25kg, 12,5 v každé ruce).

Začínám se víc klonit ke snaze o zdravé funkčí tělo a ducha, než nějaké usilování o vzhled.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Mě by zajímalo, jak by se autorka článku popasovala s otázkou, zda smějí být veselí, šťastní a bez mindráků cojávím třeba jedinci po amputaci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: no hele, jestli se mi ještě kdy stane, že na mou normální velikost udělá minislečna v obchodě pokrčený nos a odvětí, že TAK velké nevedou, chytnu ji pod krkem, přimáčknu ke zdi a zeptám se jí, co v životě dokázala :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: já si to uvědomovala až opačně. S výdrží jsem totiž takový problém neměla jako s prostou pohyblivostí. Třeba jsem si jednoho dne bleskově přidřepla k dítěti, abych mu s něčím pomohla, a najednou mi došlo, že ještě před půl rokem by mi takováhle poloha a takovýhle pohyb působil fakt potíže.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: mno čistě z logiky věci, nechat se šikanovat někým o polovinu lehčím je vlastní sebetrýzeň...minimálně na základce to u kluků fungovalo tak, že se dotyčnej jednou nasral a hned se ukázalo, že nemá problém agresora vzít a mrdnout s ním o zem...

Victim Fights Back In NSW Sydney School | 'Casey'
    https://www.youtube.com/watch?v=isfn4OxCPQs
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MUI: a nejsou oni spíš tou reakcí na mocné pronásledování a šikanování?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MUI: jenomže to tady vůbec není issue, autorka se pohoršuje jednoduše nad tím, že ty holky žijou, radujou se se života a v horku si vezmou kraťasy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MUI: s tím souhlasím naprosto. A přijde mi smutný, jak lidi málo využívají svoje vrozené fyzické schopnosti.

Ale to nijak neospravedlňuje napsání článku s dlouhým popisným odstavcem o druzích a množství špeku na tělech děvčat a pohoršením se nad tím, že se holky smějí, radují a letí na dovolenou.

Paní může bojovat za víc pohybu do škol nebo zákaz automatů na sladké pití, ne štítivě popisovat faldy. Krom toho ty její kecy o "obavě ze spuštění anorexie" jsou dost mimo, jednak je přejídání u někoho taky porucha, jednak se u dětí tloustnutí řeší změnou jídla a aktivity celé rodiny, ne kecama "jsi tlustá dcero, něco dělej".
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MUI: tohle je samozřejmě pravda (taky jsem se zaradovala, když jsem po zhubnutí najednou bez problémů dokázala věci, které mi předtím šly obtížně; na druhou stranu, když člověk plíživě tloustne, kolikrát si neuvědomuje, jak fyzická omezení postupujou) - ale to furt neznamená, že by se za sebe člověk měl v běžném životě stále stydět, měl by se snad za sebe stydět každý, kdo má nějaké zdravotní omezení, které mu neumožňuje plnohodnotný pohyb? Měl by se stydět každý, kdo není fyzicky dokonalý?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MUI: je to tak, vyžral sem se o cca patnáct kilo, a už to na sobě dost cejtím, některý pohyby typu natočení horní půlky těla už rozhodně nejsou co to bejvalo. O to víc mě fascinujou ty případi, co maj ještě o další pětadvacet kilo víc a libujou si, jak se cejtěj fit a krásný uvnitř.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MART1NKA: tak co si na sebe někdo navleče, leckdy nechápu, ale to nechápu i v případě křivých nohou apod., nicméně mě to neuráží a když se v tom necítí blbě, jejich věc.
    Já třeba s obezitou řeším celý život, dělám s tím něco, ale to neznamená, že si nesmím dát něco dobrého na veřejnosti, jít se bavit, smát se a jinak si užívat života.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A vlastně, jak si kdo může dovolit, někomu zazlívat, že je šťastný?!!!
    To je smrtelný hřích, závist. Obžerství taky, ale závist mi přijde horší.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: autorka trochu vypadá, že je na opačném konci spektra. Neustále cele bojuje za svoji štíhlost, v jejím věku už trochu nepřirozenou, když jí dá tolik práce. (A z mého pohledu je její štíhlost už trochu nepohledná.)

Taková žena se může docela dost trápit (může, nemusí. Vůbec neříkám, že štíhlá znamená smutná nebo nešťatstná.) Představuje si, že štíhlá = krásná = šťastná. A dosáhne / udrží štíhlost a najednou zjistí, že ta rovnice v některém bodě neplatí. Bohužel často dojdou takové ženy k názoru, že jsou štíhlé málo a když ještě uberu, začne to platit.

Pak autorka potká na letišti tři šťastné velrybky a měla by připustit, že jsou tlusté a ošklivé a šťastné, tedy je v její rovnici někde chyba. Přijít na to, že ty veličiny až tak moc nesouvisí, se jí možná nepodaří nikdy.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MART1NKA: Ne, nepřijde mi nikterak závadné, že je někdo hrdý na svoje tělo a cokoli, co s ním provedl - někdo je pyšnej na to, že denně cvičí, aby měl ramena jako Arnold nebo pěkně tvarovaná lýtka, někdo hrdě vystavuje silikozy nebo půlhektarovou kérku, tak proč by někdo nemohl mít dobrý pocit z toho, že je tlustý? Některým lidem se to líbí, stejně jako silikozy nebo tetování nebo svaly stáda býků, no.

No a pokud má někdo se svým vzhledem problém, tak ať ho řeší. Pokud se někdo přejídá z depresí, tak fakt nepomůže, když mu řekneš, že je tlusté prase a má se stydět, je pravděpodobné, že se stydí za nadváhu i za tisíc dalších věcí. Pokud je mu to jedno, tak mu to možná přestane být jedno a stydět se bude, ale k čemu to je? To by jako všichni, co se ti nelíbí, měli nosit burku a neustále plakat nad svým osudem?

Jo, tak se nějaký člověk nějakým způsobem dopracoval k metráku nadváhy. Jestli to bylo ze stresu nebo z nerozumu, je vcelku jedno, a kdo nikdy neudělal nic nerozumného, ať si jde přeleštit svatozář a neotravuje. I když se rozhodne, že chce zhubnout někam k normálu, má práci na několik let a bude stejně nějakou dobu vypadat jako tlusté prase. To má teda zalézt s náklaďákem celerových listů do sklepa a běhat tam okolo té hromady listí tak dlouho, dokud ten metrák neshodí, aby náhodou neurazil něčí estetický outlocit? Nebo si neustále veřejně rvát vlasy, že dopustil, aby se stal takovou ohavnou velrybou? I tlustí lidé jsou kurvaaleuž lidé, tak proč by se nemohli radovat, nosit pěkné oblečení nebo se povalovat na pláži?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Mimochodem, tuhle jsem zahlédla reklamu ve stylu "tip na skvělý den? pevný zadeček!" (následovala chvála jakéhosi přípravku. TO mi připadá mnohem víc nemocné, než že si devadesátikilová holka řekne "no a co, tak jsem tlustá".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam