• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    GALE
    GALE --- ---
    Přidám příběh své kamarádky. Na střední škole závodně sportovala a na vysoké toho nechala a během 5 let přibrala 40 kg. Ona geneticky není žádný drobek. Její sportovní středoškolská váha byla cca. 80 kg při výšce 175 cm.
    Před rokem a půl jí došla trpělivost se všemi marnými pokusy zhubnout (hladověním) a tak si došla na bandáž žaludku. Přidala i chůzi a poté běh a během roku shodila 30 kg. Výsledek skvělý, ale přiznám se, že když vidím výsledek, tak bych nic takového nepodstoupila.
    Má nakázáno, že smí jíst 120g jídla každé 2-3 hodiny, což vícenémě dodržuje. Problém je se skladbou. Její jídelníček se skládá z samotné šunky nebo sýra, jogurtů, instantních ovesných kaší, hustých polévek, sladkostí a kafe ze Starbucks. Brambor, rýže a pečiva se nedotkne, ale když jsem jí nabídla kupovanou vánočku, snědla během 3 hodin v autě třetinu šišky. Pokud se dostane na dosah moučníků nebo slaných pochutin, vyluxuje vše do kapacity svého žaludku, což je vlastně celý pytlík těchto laskomin. Je na ní vidět, že prostě zase hladoví, i když objektivně nemá hlad.
    Teď přes prázdniny počasí a zranění nohy způsobilo, že se nemohla dva měsíce hýbat a typuju, že má nahoře tak 10 kg. Sama mi přiznala, že na operaci šla, aby nemusela řešit jídlo a vařit. Nicméně vařit stejně musí, protože se nikde nenají. Teda nají, ale kupovat si celé jídlonemá cenu. Takže když je s námi v restauraci, ujídá od ostatních maso.
    Víte někdo, jak se v tomhle režimu vlastně stravuje? Máte někdo nějaké další zkušenosti s touto "léčbou", ať vím, co mám čekat?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: teda beru antidepresiva Fluoxetin dva denně, Deniban (slabý antipsychotikum) a občas Neurol, jestli mi to neblokují oni.
    POZITRON: to je stejný, proč anorektičky nevidí, že vypadají nezdravě. Já teda asi nejsem klasický vzorek, protože já v době, kdy tloustnu to vidím, ale mám spoustu jiných starostí a nejsem schopná s tím něco dělat a spíš mám problém uvědomit si, že už nejsem tlustá, když zhubnu. Ale umím si představit, že podobně to chodí jako s těmi, co se vidí jako pěkný, viz děvčata v minisukních a elastáky s obrovskou nadváhou. Nebo např. ti, co lezou do pěveckých soutěží a neumí zpívat, taky pro mě záhadné.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    BERUSKA_CA: stejne nechapu, jak je mozny, ze ten zlom mezi "jeste porad dobry" a "proboha, takhle nemuzu mezi lidi" prijde az pri vaze metrak plus, kdyz objektivne nastal mnohem driv. :-o

(VON_PAULUS: urcite je to cely blbe, o tom vubec nepochybuju a v tejdnu je to jeste horsi, protoze v tejdnu sice jim k obedu tak obden maso, ale vetsinu dni nesnidam a dohanim to vecer a navic chodim obcas na pivo a vypiju jich treba 5, ale to je tezce off topic, jelikoz nemam ani 70kg. zatim.)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAR_TINA: muž se dostal při 185 cm na 135 kg a jí teda strašně, nesnídá, tučný věci, po večerech chipsy, čokláda, buráky...pak začal aktivně hrát tenis, jídlo nijak nezměnil a zhubnul aktuálně na 113 kg. Já měřím 160 cm, rodila jsem ve 122, po porodu zhubla na 100 kg, pak ještě na 95 a pak přišly ty angíny, kdy se stravování vyznačovalo tím, že jsem nejedla nic a pak jsem jedla normálně do těch 7000 kj, psala si to do Kalorických tabulek, sledovala i poměr tuků-sacharidů-bílkovin a ztloustla na 125 kg, pak jsem byla na tý Dornově metodě, protože mě bolely kyčle a podle fyzioterapeutky se mi posunula jedna noha, to mi pomohlo v pohybu, že jsem se začala hýbat ještě víc a hlavně už mi nevadily schody,zhubla jsem na 110 kg, jeli jsme k moři, kde jsme hodně chodili a byla jsem tam spokojená a zhubla jsem zase na 100, pak se to zašprclo, ale netloustla jsem a pak jsem stravování nezměnila, ale občas jsem vynechala sport, protože mě trápily deprese a byla hrozně unavená, už jen normální fungování mě stálo hodně sil, ztloustla jsem na 110 kg, když jsem začala zase sportovat, už to zase stálo. Teď mě tři týdny trápil zánět průdušek, kdy jsem skoro nejedla, protože se mi z kašle zvedal žaludek, jak jsem začala zase jíst vyváženě do 7000 kj, ztloustla jsem opět na 125 kg. Takže vůbec ten mechanismus příjem-výdej nechápu. A do toho vůbec nechápu, co se děje s naším psem po kastraci, snížila jsem mu dávky, běhá stejně, hodně a stejně tloustne a tloustne. Teď jsem teda na radu vedle smísila dietu na struvity, které potřebuje s dietou pro obézní psy a uvidíme, co to provede, granule na obojí jsem nenašla.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Znám / znala jsem ženu, která byla tlustá bez psychických potíží. Vysoká asi 175 cm, v základu střední postava s většíma prsama. Celý život ráda jí a ještě k tomu blbě - hranolky s tatarkou, chlebíčky, sladkosti, pečiva, těstoviny se sýrem, zmrzlinu, alkohol typu likéry, sladké limonády, nemá moc ráda ani kompletní jídla v hospodě (maso, příloha, omáčka) natož zdravá jídla, prostě jí jako zasytydlý puberťák a nerada vaří. Má odpor ke sportu a pohybu pocházející z rodiny, sociálního prostředí a lenosti získané výchovou. (Jestli to vyznívá negativně, tak jo, nemám ji ráda a chválit jí nechci :))

Je tlustá a velká, to ano, ale je to odhadem tak 105-115 kg, velká hmota, velké kozy, tlusté ruce a nohy, nic hezkýho, ale není to přetékající sádlo, je to obří tlustá ženská. Ona dosáhla hranice velikosti při takovémhle životním stylu a dál to neroste.

Takže naprosto věřím, že ti mnohem větší problém mají. Stejně tak i někdo menší, ale hodně kolísající nebo prostě jinak psychicky trpící. Ale jen se přežírající lemra líná má hranici a horší to asi nebude. I když za mě - není o co stát.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Nebo já nevypla autopilota. ;)
    DIVA
    DIVA --- ---
    střípek ze života toho našeho drobka. vloni toudle dobou se vrátil po dvou (třech?) měsících v divočině, odříznutý od nepřetržité dodávky talířů až ke křeslu samozřejmě radikálně shodil, prý na 125 (tipla bych mu i tak více). díky tomu mohl podstoupit operaci srdce, kterou mu při jeho předchozí tloušťce nechtěli provést. dneska samozřejmě vypadá jako dřív, kolosální humanoid, chůze s přestávkama po pár metrech, ale jemu je konečně zase dobře! když onehdy tak ošklivě pohubl, vůbec se necítil ve své kůži, dělalo se mu slabo, hrůza děs. tak teď se zase zlepšil .) k tomu přihodí pár bodrých vtípků a to by jeden opravdu zaplakal. on ne že "není tak strašně nespokojený", on je velice spokojený. jde to naprosto mimo moje chápání, nevím jestli mu to vůbec můžu věřit. jediné vysvětlení je psychická nemoc. není hloupý, je to inteligentní bytost, vzdělaná a přemýšlivá, studnice informací v několika oborech. a on si spokojeně lebedí ve stavu, kdy při první recidivě se srdíčkem vyjde ze špitálu nohama napřed
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Jo takhle. Jasně, to určitě taky hraje roli.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Se třeba Cornelo koukni na Extreme Makeovers Weightloss edition, jsou snad na netu komplet. První série vypadala tak, že Powell budil tlustoprdy v pět ráno, řval na ně "makej, makej, makej", honil je po stadionu a učil je zdravěji jíst. A ta pátá je už úplně o něčem jiném - o závislosti na jídle, o psychách, co mají ti lidi za sebou, o tom, že se člověk musí postavit čelem ke svým démonům, a o tom, že vnější transformace není možná bez transformace vnitřní. Jasně, pořád je tam spousta zvedání železa a běhání maratónů, pořád tam vykládá moudra sexy kuchař, ale ten posun je prostě znát.
    DIVA
    DIVA --- ---
    CORNELA: anebo je prostě závislý a nutkavě se přejídá
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: To právě není pravda, což je věc, kterou se konkrétně tobě snažím v tomhle klubu sdělit už pomalu roky. Protože ano, máš pravdu, shodit obří nadváhy je hroznej šok pro psychiku, ale dělat to bez psychoterapie je pro většinu tlustejch něco jako snaha alkoholiků prostě najednou bez dalšího přestat pít. Neříkám, že to nejde, samozřejmě, že to jde, ale často k tomu člověk potřebuje obrovsky silnej impuls, aby to dal bez psychologa. Jinak třeba zhubne, ale nemá nejmenší šanci si to udržet, protože ten mechanismus, kterej ho žene jíst, tam zůstane. Nebo se to ještě zhorší, takže ten člověk třeba začne chlastat nebo se mu rozvine psychóza. Ta žrací reakce má nějakou svou logiku, před něčím toho člověka chrání, a ve chvíli, kdy se rozhodne ji nepoužívat, tak buď musí setsakra dobře vědět, proč vznikla, a naučit se se svými potížemi pracovat jinak, nebo si koleduje o průser. True story.
    VON_PAULUS
    VON_PAULUS --- ---
    POZITRON: Nemáš tam nějak strašně málo bílkovin?
    VON_PAULUS
    VON_PAULUS --- ---
    DIVA: JJ, to jo... já vím... jen jsem reagoval na to, že si POZITRON nedovede představit 14 000 KJ jídelníček .... ;) Chápu, že situace oné dámy bude dost jiná....
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: Přesně. A navíc závislost na jídle se nedá řešit jako alkohol nebo drogy, od čehož je možné úplně abstinovat. Abstinující alkoholik ví, že už se prostě nesmí nikdy napít, ale co má dělat člověk závislý na jídle?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tak jako samozřejmě aby člověk jedl za dva i přes to, že se ani nehne, k tomu musí mít nějaké důvody. Jistě, ten důvod prostě může být zvyk, stres a to, že mu "chutná", ale tam, kde to jde do pomalu stovek kil nadváhy, je průser v hlavě a ne v jídelníčku (teda v jídelníčku taky, ale až v důsledku té hlavy). Nutkavé přejídání není nepodobné alkoholismu nebo jiným závislostem, boj s ním vyžaduje sebereflexi, ochotu k osobnímu dozrání, k velkým životním změnám a k boji s vlastními démony, a to fakt není prdel (a nebudem si nic namlouvat, dá to málokdo). Navíc ti "démoni" jsou často fakt průser - u velmi obézních jde často o týrání, zneužívání, ponižování a podobně, a stav těla těch lidí jen zrcadlí stav mysli. Takže říkat "já nechápu, jak může být někdo obézní, já se taky nepřejídám" je ekvivalentní tvrzení "já nechápu, že může být někdo alkoholik, já taky přece neskočím po každé sklence, co jde kolem".

A mimochodem, když mi bylo osm, pamatuju si, že jsem uvažovala naprosto přesně stejně. Živě si vybavuju, jak sedím v pokojíčku, hraju si na prodavačku a při tom si myslím, "jak je vůbec možné, že může být někdo tlustý, fuj." ;)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    POZITRON: obezita se ti vplizi do zivota jako liska do kurniku. Clovek jak na sebe kouka, tak si rika "furt dobry, furt dobry..." a najednou si ta kamaradka nejen ze uz nepujci moje hadry, ale potrebuje o par velikosti vetsi. Na ni teda zabrala nase spolecna fotka "pred sedmi lety a ted".
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    POZITRON: naopak, to je hrozně jednoduché. Tuhle kamarádku znám už 20 let, když jsem ji poznala, vážila cca 90 kg. Takže jestli od té doby přibrala na 150, to máš tři kila za rok. To je jak nic. Prostě se to nabalí plíživě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POZITRON: jenže cizrna, čočka a rýže není nic strašnýho - všechno je to zdravý, vyvážený, dost vlákniny, pomalý cukry, větší porce dopoledne taky nevadá.
    Svíčková není nic hroznýho.
    Oslazení kafe a kakaa je subjektivní, co ty víš, kolik sladí jiní.
    Ořechy nárazově většinu vyloučíš, přežrání za jeden den moc neudělá.

Možná jíš jiný dny střídměji. Možná se víc hýbeš.
    Nemáš tam fastfoody a moc umělotin, zlé tuky a hromady nekvalitního pečiva nebo sušenek.
    A možná nemá rozhozený metabolismus dietama nebo psychikou.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TYRKYS2: premejslela jsem nahlas. stale odmitam pochopit, jak se nekdo muze vyzrat takhle strasne moc, jo, takovi lidi existujou a asi jich neni malo, ale sakra, dyt to pomalu neni v lidskejch silach.
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    POZITRON: Já se neptala, co jíš. Já odpovídala na to, že sníst 14000 kJ není nic těžkého.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam