• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KALHOTKA: Tohle je hodně dobrý začátek (i když já bych i to pití sladkého omezila na výjimečné příležitosti). Mohlo by to vést k začátku posunu váhy a motivaci k dalším krokům.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    PHAILO: Já se neobhajuju, nic jsem nikomu neprovedla, říkám jak to je a spíš hledám, jestli to někdo má podobně a jak z toho ven. Ale stejně mi nikdo nevěří, že 3x týdně chodím veslovat a na kruháč a se psy a s dětmi, že si vše vážím a jím mezi 7000-7800, jak jsem teď přibrala, tak mi Kalorický tabulky vygenerovali něco přes 8000, ale mám tam sedavý režim, jenže aktivní mi přijde příliš vysoký příjem. Tak si přidávámv den sportu 800kj. Já fakt nevím co dělat víc.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    PHAILO: Hele, představ si, že si tvůj kamarád chce na zahradě zařídit bazén. Zade za tebou, abys mu poradil, a ty mu řekneš, ať vykope jámu a naplní ji vodou. Kamarád to udělá a po nějaké době si přijde stěžovat, že má bazén neustále plný hlíny, trávy a bordelu. Ty mu vynadáš, že musí přece bazén pravidelně čistit. Ono to udělá, ale postupně zjišťuje, že aby zajistil stabilní hloubku a kvalitu vody, musí nejen pravidelně vybírat bordel, ale čas od času bazén vypustit, vyházet usazeniny a znovu napustit vodu. Nakonec se takhle lopotí každý den. Po nějaké době si tě pozve na návštěvu, pyšný, jak to zvládá, a ty mu vynadáš, že voda je kalná a břehy nedrží pohromadě.

Samozřejmě, ten bazén bylo třeba vybetonovat, že. Tvůj kámoš se dře jak kretén s rozpačitým výsledkem, ze všech stran na něj přilétá kritika a přitom vtip je v systémovém řešení - že totiž použil postup, který je špatně už od začátku. A takhle přesně je to s hubnutím pomocí hladovění a jezení pod bazál (aka s "koncentrákem"). Ano, v zásadě zhubneš (stejně jako ano, tvůj kamarád má v zásadě na zahradě bazén), ale příšerně si zkomplikuješ život, přirozené procesy ti budou neustále házet klacky pod nohy a jakmile na chviličku polevíš ve snaze, je to okamžitě v pytli a musíš nasadit obrovské vypětí, aby ses vrátil zpátky do nějakého slušného provozního stavu. A Markysha je matka dvou malých dětí a polevit ve snaze se v takové situaci dá strašně snadno - stačí dementní den, kdy prcci nadprůměrně vyvádějí, jsou nemocní nebo v noci nespí.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CARODEJNICE: S Cornelou se určitě v mnohém neshodnu, občas jsme si tu daly strašně do držky, ale nikdy jsem ji neslyšela hlásat věci typu "je to sice nekorektní, ale v koncentráku se hubne, tak si z toho vezměte příklad."

Napíšeš do nebe volající věc a pak se divíš, že na to pobouřeně reagujeme, a vykřikuješ o tom, jak jsme frustrované a vybíjíme si to na tobě. Možná by naopak tobě pomohlo přehodnotit, co vlastně vyplývá z některých tvých příspěvků.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    ARGANNAH: Samo o sobě ne. Musíš to pak dožrat.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    PHAILO: Ale samozřejmě že ano! To je přece učebnicové - jíst pod bazál vede k obezitě. Přečti si znovu, co tu kolegyně psaly o osudu lidí, kteří přežili koncentrační tábor.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    ARGANNAH: Tak tady už je komentář zbytečný, protože tohle: "Chápeš, že pak ten život bude pravděpodobně podstatně kratší a zoufalejší, než by byl, kdyby daný člověk zůstal v klidu tlustý" a třeba tohle "Zavedly jsme tu teď škatulku "nezdravé, ale sexy, protože štíhlost" a "nezdravé a hnusné, protože obezita"?" jsou naprostý kraviny od zdi ke zdi, který tu nikdo netvrdí. Uvaž sama, jak moc máš zdravé tělo a jak moc Tě zdrtí pár schodů...

Začínám mít trochu pocit, že někteří frustrovaní lidé v tomhle klubu, kteří přispívají a potýkají se s nadváhou či obezitou se strefují do mě a kornely, jako do představitelů ZLÝÝÝÝCH institucí, které nedokáží pomoct a jen diktují pravidla. A tahle role mě nebaví. Vybijte si zlost jinde. Já s Vámi jako s pacienty nikdy do styku nepřišla, za Váš stav nenesu vůbec žádnou zodpovědnost a uvedu-li útržkovité informace "z druhého břehu", můžete se posrat, že vám tady nenabízím ŘEŠENÍ. Řešení si totiž nosíte každý v sobě. Čau.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DIVA: Určitě existuje, to nikdo nezpochybňuje.

ARGANNAH: Dlouhodobým hladověním opravdu nevytvoříš 160/120. Fakt ne.
    SARGO
    SARGO --- ---
    ACKO: A přesně tímhle způsobem myšlení a posloucháním podobných výlevů (koneckonců, každý takové lidi známe a je to logické) jsem se dostala na svých tisíc kalorií. Jídlo už mi dávno nechutná a dá dost přemáhání se pořádně najíst, ale co jsem překopala priority a vyzdvihla jídlo na piedestal povinného zájmu, a každý den dodržím hladinku, váha začala jít dolů. Jen mám teda pocit, že jím úplně pořád :-/ Ale je mi líp. Ještě bych potřebovala vydržet alespoň půl roku nemarodit, to je vždycky tři kroky dopředu a s angínou dva zpátky...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    PHAILO: Tam je vtip v tom, že v situaci dlouhodobého defacto hladovění organismu se stačí čas od času najíst o něco víc, než potřebuješ, nebo jíst stravu bohatou na tuky (a k obojímu máš mimochodem veškerou podvědomou motivaci a veškeré puzení, které je tělo schopno v dané chvíli vyvinout), a uloží se to způsobem, ke kterému by nikdy nedošlo, pokud by Markysha jedla dlouhé měsíce vyrovnaně, dobře a dost.

A mimochodem, tohle mám ozkoušené v praxi. Jako člověk, který dlouhá léta opravdu přibíral i "ze vzduchu", jak se nadneseně říká, jsem před pár lety podnikla experiment tohoto typu a v šoku jsem zjistila, že mohu klidně obden chodit i do cukrárny, a přesto se váha ani nehne, a nechodím-li tam, jde pomalu a klidně dolů. A stačilo k tomu jen cca půl roku nedržet žádné diety a najíst se dost.

Metabolismus fakt není žádný jednoduchý spalovací motůrek.
    DIVA
    DIVA --- ---
    ACKO: třeba můj hubený otec trpí na hypofunkci, ale jsou známy i jiné případy. nebo že by šlo o konspirační akci tlouštíků a lékařů sympatizantů?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ACKO: No ale vždyť to tak často přesně je! A teď ten další krok - tohle není normální stav, děje se to z nějakých důvodů, a namísto šíleného sebeovládání na hranici zvládnutelnost má smysl zkoumat, proč se to děje, a odstranit příčiny.

Na druhou stranu, Markyshin případ bude daleko spíš o stresu, dysfunkční rodině v dětství a dlouhodobém podjídání se.
    ACKO
    ACKO --- ---
    DIVA: Já na ní věřím, velké problémy s ní má moje celkem štíhlá kolegyně.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ARGANNAH: Ano, všechno je to v hlavě, problém těch tlustých je v tom, že to jídlo prostě milují, neustále na něj myslí, jsou schopni ho i očuchávat a těšit se na to, až si zase budou moct něco dát. Když 2 hodiny nejedí, trpí vlčím hladem a myslí si, že umírají. Chápu, že s takovýmhle životním nastavením se nedá zhubnout. Ok je to váš boj.
    DIVA
    DIVA --- ---
    PHAILO: a na štítnou žlázu věříš? já si třeba myslím, že existuje
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    ARGANNAH: Nemyslím, že by tu někdo zpochybňoval, že každý má jiný metabolismus a jiné individuální podmínky. Ale to může udělat rozdíl kolik? Deset patnáct, možná dvacet procent+/- od normální váhy? Ne dvojnásobek. A sorry, nevěřím, že někdo s dlouhodobým příjmem 7000 kJ denně a 120 kg na 160 cm nehubne.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MARKYSHA: Hele, Čarodějnice tu psala sama, že 70% jejích klientů je stejně zoufalých po zákroku jako před ním. Tady Phailo zase považuje metabolismus za ekvivalent jednoduchého spalovacího motoru na jednu rychlost a mluví o "fyzikálních zákonech". Další experti tu odvozují ideální váhu pouze z údaje o výšce člověka, aniž by o něm věděli cokoliv dalšího, a zase další odborníci tu poznají procentutální podíl svaloviny v těle jen podle zběžného pohledu. Já myslím, že to vypovídá samo o sobě.

PHAILO: Víš, co je na tom nejsmutnější? Že ve své podstatě můžeš mít hlubokou pravdu. Málokdo v tomhle klubu si uvědomuje, že obezita má svůj smysl v životě člověka, došlo k ní z nějakých důvodů a obvykle jsou ty důvody daleko významnější, než to vypadá, a dalece převažují veškerou motivaci k zhubnutí. Já bych se vůbec nedivila, kdyby Markysha pořád ještě potřebovala být tlustá, a organismus odpovídajícím způsobem upravil její už tak dost těžce poškozený metabolismus (vyfiltruj si její váhové skoky za poslední léta, období, kdy během angín skoro nejedla atd., to samo o sobě funguje při hubnutí jako obrovská brzda, i bez té psychiky). Což samozřejmě vede k dalším vlnám zoufalství a snaze si někde postěžovat, například tady. Vůbec je na nyxu spousta klubů, kde si člověk může vesele vylít srdce, jaký je život hrůza, aby pak dělal dokola tytéž chyby. Jenže nevím, jestli si uvědomuješ, jak obrovsky náročné je překročit takovýmhle způsobem vlastní stín a překousnout životní průser, který se s tebou táhne od mládí. Alkoholikům taky nechodíš vykládat, jak jednoduché je přestat pít a že se jenom vymlouvají, že ne?
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    MARKYSHA: Nenech se stresovat. Jak jsem psala vedle - kdyby to bylo jen o příjmu a výdeji dle tabulek, byla bych asi mrtvá :-). Prostě máme efektivní metabolismus a vytřískáme ze stravy, co to jde. A já jsem vychrtlá, ty s nadváhou. Vydržme, to dáme!

PHAILO: Tak zrovna u MARYSHA je tohle až směšné.
    ACKO
    ACKO --- ---
    DIVA: ne starší třiceti let;-)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MARKYSHA: Tím si právě nejsem moc jistý. Víš, už jen to, jak zuřivě se tady obhajuješ, mi napovídá, že ty nechceš situaci změnit. Resp. chtěla bys, ale bez námahy. Což je ti jasné, takže raději sama sebe přesvědčuješ, že ta změna vlastně není možná, protože cokoli. A tady se snažíš docílit toho, aby ti někdo dal za pravdu, že jsi ta výjimka, čímž si legitimizuješ zachování stávajícího stavu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam