ACKO: já to teda osobně odděluju (chutě a závislost). Mám regulérní psychickou závislost na jídle (a vím to o sobě), prostě mě jídlo, zejména sacharidové, uklidňuje - před několika lety mi konečně diagnostikovali klinickou endogenní depresi a antidepresiva s tím hodně, fakt hodně pomohla, zjevně se starají o to, co jsem se předtím snažila "léčit" jídlem.
Ale když mám záchvaty "jídlo jako lék", tak je mi v postatě jeho chuť ukradená, naopak si ho skoro nevychutnám. Je to úplně jiné než dobroty, na které dostanu chuť, těším se na ně a pak si je bez problémů dokážu v přiměřeném množství dopřát a užít si je.
[Podotýkám, že v současnosti nehubnu, ale už dlouho ani nepřibírám, projevy své psychické závislosti na jídle jsem téměř stoprocentně odbourala (pochopitelně nevyléčila, stejně jako se nevyléčí alkoholik, nevyléčí se ani jídloholik), jím velmi pravidelně a jídelníček mám zdravý. Mám nejspíš tendence se podjídat, což není dobré, ale bojím se přidat, abych nezačala zase raketově přibírat. Jím kolem 6000 kJ za den. V den, kdy jdu plavat, si trochu přidávám.]