MADIETTA: Jasné, že ano. :) mám normálne BMI (22) a na jedlo myslím veľmi často. Odkedy nemám 20 rokov a nemôžem zjesť čokoľvek a vypiť k tomu 4 pivá bez priberania, tak som si v hlave rozdelila jedlá na priberacie, nepriberacie a nezdravé. S tým, že nepriberacích sa je neobmedzene a priberacích v malom množstve. Priberacie sú napríklad maslo, džusy, dezerty, doma pečené koláče, syry, alkohol. Nepriberacie ovocie, zelenina, biely jogurt, libové maso, rozumné prílohy, bylinný čaj, voda... Nezdravé typu hranolky, sladené nápoje, pražené solené orechy (ach), kindermilkaoriončokolády, chipsy nejem. Viem, že je to niekedy nelogické rozdelenie, ale tak nejak to funguje. Ak mám chuť na niečo priberacie, tak si toho dám fakt málo. Napríklad si objednám v reštaurácii dortík z mascarpone, zjem z neho polovicu a zvyšok rozdám. Aj keď by som ho zvládla celý. Známi sa spýtajú, či to naozaj nebudem a keď poviem nie, tak sa do toho pustia ako osy. Keď človek hľadá, dá sa nájsť i zdravšia varianta obľúbeného nezdravého jedla. Mám rada zmrzlinu? Angelato robí výborné sorbety. Jeden kopček stačí, netreba dva a radšej do kelímku, pretože ten kornút je maslová kalorická bomba. A keď som po cvičení, tak si ten kornút dám.
Do toho sa snažím sa netlačiť do dojedania zbytočne veľkých porcií. Buď si to nechám zabaliť, alebo to nejaký chlap doje, alebo to tam proste nechám. V Česku sú tie porcie v reštauráciách fakt obrovské.
Dôležité je nenudiť sa - keď sa nudím, tak vymýšľam, čo by som jedla a väčšinou to i zjem potom. Vypekám, vyváram... Čím viac práce mám, tým viac "food as fuel" fungujem. Hormóny šťastia z dobrého jedla sa vylučujú i po iných aktivitách (sex, šport, radosť z dosiahnutého cieľa). Čím menej mám tých iných, tým viac sa to dá vynahradiť jedlom.
Nie je to nemocné :), niekto rád hrá šachy, niekto rád je. Blbé je, že u toho jedla ak človek nemá supergenetickú výbavu, tak sa treba hlídat. Naozaj kvalitné "foodie" jedlo nemusí byť priberacie.