• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    AIJA: jakože při úzkostlivě sledovaném nízkém příjmu a úzkostlivě sledovaném složení potravy budu přibírat proto, že jsem si jabko dala v pět odpoledne a ne v deset ráno? No tak to už jsem úplně v prdeli.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MADIETTA:
    Možná to jídlo máš jen špatně poskládané? U mě platí dost kategoricky, že ovoce jen ráno.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Teď si pár stránek zpátky vemte, na jaké složité úrovni my tady to složení potravin rozebíráme. To není normální, představte si, že bychom na téhle úrovni museli znát složení vzduchu, abychom mohli normálně a bez zdravotních následků dýchat. Zaplaťpánbu že u vzduchu zatím vystačíme s tím, že co divně smrdí, od toho radši dál. Takhle to totiž původně fungovalo i s tím jídlem, sladkosti byly opravdu sladké a byly poznat, každý i ten nejjednodušší člověk věděl, že cukroví se nedá jíst celý den a výhradně. Dneska jsou tak fikaně poskládané produkty, že chutnají jako jídlo, tváří se jako jídlo a složením jsou víceméně cukroví. Tohle je ten problém v globále, jednotlivec si to může nastudovat a celý život ostře sledovat, ale populace tloustne, protože každý jednotlivec to nezvládá. A ani nechce. Já bych hrozně moc chtěla jíst normální jídlo, i když si ho neuvařím doma, bez toho, aby v něm číhaly metabolické zrady.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNIKA: to je samozřejmě pravda, nicméně já mám teda i kalorický příjem spočítaný přesně (kalorické tabulky), i si jídlo vážím, atd. atd., piju zelenou kávu a zelený čaj a čistou vodu... v podstatě jedu low-carb, hlavně maso, zeleninu a méně sladké ovoce, bílé pečivo nikdy, těstoviny nikdy, tmavé pečivo zřídka, přílohy max pár brambor občas... někdy je to fakt na pěst, že všechno to snažení maximálně tak zajistí, abych nepřibírala. Dřív to bylo lepší, dneska to přičítám 1) věku, už jsem holt stará a metabolismus se zadírá, 2) nedostatku pohybu a sedavému zaměstnání (začala jsem teď docela intenzivně cvičit pod dohledem, tak uvidíme, jestli to bude mít vůbec nějaký efekt), 3) nedostatku spánku a přepracovanosti, 4) duševní nepohodě a stresu (klinická deprese a osobní problémy). Vůbec do toho nepočítám hypotyreózu, kterou už mám přes dvacet let (z toho opravdu tlustá jsem tak posledních deset) a je plně kompenzovaná.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAR_TINA: paradoxně se to dost podělává i povinnou zdravou výživou v předškolních zařízeních - ta děcka chtějí jen normálně najíst - haše, bulgur, hlíva a saláty - to jsou jídla, na která prostě děti musí dorůst...
    domů se děcka (a u nás se jí povětšinou zdravě) chodí fakt hladová a pak spasou, když rodiče nejsou doma a nedohlédnou na to, co jim přijde pod ruku

a druhá věc - průser snad ve všech rodinách - hromady sladkého, co do domu dovleče každá návštěva, obzvlášť babičky... :((
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOCHANSKA_CH: to ber s rezervou... to už ty roky dávno, co jsem tam byla já, to byla klasika - narvaný nákupní koš cukrem a tuky, který tlačila obézní dáma nebo muž a nahoře na samém vrcholu krabička salátu, ze kterého v řadě k pokladně ujídali...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MADIETTA: to se musí buď k Polákům (ideálně do těch jejich maso měst) nebo k Italům ,-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jop, to mi všetci hovorili, že hotel radšej bez raňajok, pokiaľ teda niekto neholduje pocukreným corn flakom.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MART1NKA: V tom se neorientuju, ale třeba to část děcek zasáhne, když budou napodobovat idoly. :-)
    Když tam bydlíš nebo jsi delší dobu, tak si ty zdroje najdeš. My málokdy spíme dvě noci na stejným místě, tak holt saláty s masem, nebo grilovaný kuře z Walmartu a zelenina. :-)
    O hotelových snídaních diplomaticky pomlčím.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jop, mňa tam bavili tie krámy prisťahovalcov so strašne dobrými výrobkami (predovšetkým italský a maďarský). Jogurt so tiež chcela a po 15 minútach čítania zloženia som sa na to vysrala. Asi by si musela ísť niekam ku grékom.
    Inak pubertálne dievčatá visia na youtube a všetky ich idoly dokola robia videá o zdravom životnom štýle, tak snáď sa to do nich dostane takto. Je v móde byť fit, všetky americké youtuberky cvičia jak pošahané.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MADIETTA: Tam je cukr aj ve vzduchu. :-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KOCHANSKA_CH: a všechny šunky jsou sladký!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MART1NKA: Za čtyři dovolené jsem tam projela venkov i velká města. Možnosti někde najdeš úžasný, v těch zdravých obchodech. Vařilo by se mi tam skvěle. Třeba toho koření! Ale máš oblasti, kde je nabídka složená hlavně z těch barevných pytlíků. Jogurty všechny "non fat" se složením na čtyři řádky. Tučnej jen jeden druh v kilovým balení. A stejně zahuštěnej zbytečným pektinem. Veškerá slanina máčená v cukru, jerky taktéž.
    Takže když máš informace o dobré skladbě stravy, možnosti jsou. Ale spíš v těch městech. Třeba v Bostonu bylo obézních méně.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: V New Yorku to teda tak zlé nebolo. Bola som s tam s ex (Čech pracujúci vo fin-tech korporáte) a v práci boli všetci normálni. Jeho kamaráti mali hubené deti a jedli normálne. Ale to je vrstva, čo má vysokú školu, vzdelaní, ale žiadni milionári to nie sú. Aj moji americkí kolegovia (Philadelphia a Palo Alto) sú v pohode, podľa facebooku sa aj dosť hýbu, jazdia do prírody.
    Navyše tam mali skvelý supermarket typu Whole Foods, neviem, ako sa to volalo, kde mali v strede teplý bar so zdravým cenovo dostupným jedlom. Možnosti tam sú, len vzdelanie pokulháva. Aspoň vo veľkých mestách.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JUPIII: Bramborovu brigádu na něho! Tam by mu to vysvětlili. :-)
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    BERUSKA_CA: Dneska jsme se bavili v kroužku známých a jedna matka přiznala, ž se jí dvacetiletý syn ptal, proč se strkají do řádků brambory. Myslel, že brambory rostou ze semínek.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Takze to maji pro turisty, aby jim tam nepomreli hlady.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Šmarjá!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Abych na USA furt jen nenasazovala, tak je vidět zlepšení. Fakt všechny restaurace, i řetězce, zavedly saláty, ke kterým si můžeš přidat nejaké grilované maso třeba. Ale objednáváme si to jen my. :-) I do Francouzů padaly burgry a podobné.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Stihli lide v USA jsou bud turiste nebo vysoce postaveni jedinci, kteri musi reprezentovat. Bezny lid zacina na metraku a cely den zere ty barevne veci. Deti se s tebou budou hadat (jako v Kanade semnou), ze hrusky rostou v regalu v supermarketu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam