• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAR_TINA: Jsme podobného věku...
    Vzpomeň si, jaká byla nabídka v obchodech a co obsahovala spíže rodiny v našich 10 letech - my jsme chodili mamce ujídat rozinky a oříšky, což byla těžká podpultovka - naše děti dostanou odhadem na Velikonoce 2-3 igelitky sladkostí. Přese všechny prosby, ať to ostatní rodinní příslušníci nedělají. Nemluvě o té nadílce, se kterou přijdou od sousedů.
    Na narozeniny se jsme dostali malou čokoládu, o kterou jsme se podělili s ostatními. Teď téměř každá návštěva (nepočítám své kamarádky, které ví, jak s podobným jednáním nesouhlasím) přiveze 2-3 tabulky velkých čokolád, natož s čím dokvačí na narozeniny.
    Cukrárna pro nás byla záležitostí nějaké oslavy nebo jednou za měsíc nárok na punčák či větrník v rámci tradice s babičkou. Teď se rozhlédni - v cukrárně / kavárně se setkávají matky na každodenní (snad) "procházce" s dítětem, k tomu latté pro ni a pro dítě nanuk či jiná sladkost. Nebyly donuty v hodnotě tehdejšího rohlíku, nebyly koblihy plněné pseudo nutellou. Z čokoládových mléčných výrobků si pamatuji akorát kakaový termix, teď je v každém druhém "jogurtu" zásoba čokokuliček, křupek apod.
    Sýrů bylo na výběr cca 5 druhů, teď máš nespočet vysokoprocentních druhů nemluvě o uzenářských výrobcích...
    Kofolu pili puberťáčtí kingové, o coca cole jsme slyšeli z Tuzexu, ale fakt to nechlemtala tříletá děcka.

Nemluvě o tom, že jsme na to ty peníze fakt tehdy neměli. Teď máš splín - sebereš se, vezmeš košík sladkostí, flašku alkoholu a málokterý rodinný rozpočet střední třídy tohle poznamená.

Jo a fakt jsme se hýbali. Ono už praní a sušení prádla bylo akcí tak pro dva lidi.

O prázdninách nám bouchla sušička - už v poledne mi po 3 pračkách hodinky hlásily, že jsem splnila plán na cvičení na celý den.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: A neměli? Tlusté panímámy existovaly vždycky.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: Tam bude zakopaný pes právě ve stravě.
    Před sto lety nikdo neměl sušenky v šuplíku, Mekáč za domem, ani dovážku smažených nudlí.
    Obecně sladké a smažené bylo "sváteční" a jedlo se míň. Což není nutně jen dobře, ale v kombinaci s malým počtem pracovních míst se sedavým režimem..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Hele, já nepopírám cpaní + nabírání ze stresu a nevyspání. Ale že to ty lidi dřív neměli? A některý lidi nemají. Kurva těžku práci v mizerných podmínkách má lidstvo už do průmyslové revoluce a děti taky asi nespí od pravěku.

Ptám se na mechanismus, neříkám, že je někdo špatný.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: Hele, co vlastně kupujete v Icelandu?
    Možná mám díky své intoleranci na palmáč výhodu v tom, že vyjma sýrů a slaniny nic moc od nich jíst nemůžu ,-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: Normálně bych ti to odkývala, ale ty děti mne nestály ani za 8 let nevyspání tolik sil, jako stres v práci v určitých obdobích jen třeba za dobu půl roku.
    Stačí, že narazíš na kreténa v teamu a máš vystaráno na 10 a více kil klidně za kvartál.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ARGANNAH: Trabl je ale v tom, že nejde jen o čistě kancelářskou práci. V podobné situaci se člověk ocitne snadno i po narození dětí.
    Extra naše starší mne přivedla až do stavu spánkové deprivace (ne, nic jí nezazlívám - je to prostě dítě). Přežívala jsem na jídle. Doslova.
    Fyzička šla s jednostrannou zátěží také do kelu.

Vše má ale společný faktory - stres a únavu, psychické a fyzické vyčerpání.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Ale Cornelo. Já už jsem zhubla tolikrát, že tvrdit, že to "nejde", absolutně nemůžu. Kdybych to měla za ty roky načíst, určitě to dělá víc než sedmdesát kilo. Jistě že to jde.

V tom přece problém není. Problém je v tom, že to vyžaduje mít jídlo a životosprávu na absolutně prvním místě. Pořád. A pak přijde stres, nával práce, problémy doma nebo deadline, cokoliv, kvůli čemu se jídlo octne na druhé koleji a buch, než se problém vyřeší a stresy uklidní, všechno je tam, kde to bylo.

V ideálním světě by ale samozřejmě měl člověk říct šéfovi "to je jedno že je crunch, já potřebuju pravidelné jídlo a osm hodin spánku", nebo grantové agentuře "nemáš po mě právo chtít odevzdání rukopisu na deadline". A někdo to i udělá. Potíž je, že to často znamená, že si můžeme vybrat - buď úspěch v práci nebo štíhlá linie (případně nejen linie, ale zdraví obecně). A vy pak v nemocnicích (nebo vaši kolegové na psychiatriích) vidíte výsledky těchhle voleb.

Tím nechci říct, že "to nejde". Tím chci říct, že je to systémový, civilizační problém. Shodou okolností teď s veškerou vážností řeším, jestli mi ty pracovní úspěchy stojí za to.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: mě překvapuje, jak po mírný změně režimu (jiná organizace práce, vlastní kancl mimo domov) kulhám v přípravě jídla sebou a s jídlem v kanclu. jakoby to prostědí (a to mám krásný pokojíček) bylo toxický.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    CORNELA: jasne, ale s tim "kousnutim se" to neni lehky a pokud neni clovek treba silne orientovanej na vykon a/nebo ma za sebou nejaky neuspechy, tak jsme v rovine "lehce rekne, hur provede":)

Jo, s tou kancelarskou praci a nemoznosti zhubnout je to pitomost, souhlas.
    (celej zivot delam v kancelari, klic je v prjmu energie:)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    CORNELA: souhlas, ze jidlo je fakt zaklad (a podstatne dulezitejsi faktor nez vydej). Jenomze lidi se neprejidaj (a srackama) protoze by se se tak "racionalne" jednoho dne rozhodli:), ale byva to problem mnohem hlubsich pohnutek, vnitrnich i vnejsich vlivu atd.

V tomhle to ten rozhovor v idnes imho vysvetluje ok:
    Klasická léčba je dieta a fyzická aktivita. Ta však často selhává – a pokud ne, tak je personálně náročná. Musí se kolem pacienta motat lidé jako okolo vrcholového sportovce. Pořád ho motivovat, kontrolovat. To je velmi drahé a v praxi skoro nerealizovatelné.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    JUPIII: Ročně, ne měsíčně.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    MONROE: MONROE: Jako řešení pro mě, mi přijde šílené, zbytečně podstupovat operaci. Navíc spočívající v podstatě v odstranění části žaludku.
    Ale chápu, že novinář potřeboval do titulku 50.000,- Kč měsíčně a je po problému :-)).
    Řešení pomocí léků by mě docela zajímalo
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    COWBOY: taky jsem si říkala... ale tak můžeme žít ve své bublině ,-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    To BMI je trochu divný číslo (myšleno divny vzorecek pro výpočet). Já mám 35+ a na léky nebo podvaz žaludku to taky nevidím. :-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Teda nechci být skeptik, ale pokud budou lidi nadále deset hodin denně sedět u počítače, stresovat se a málo spát, tak jsou všechna "řešení" epidemie obezity jen krátkodobé zásahy. Navíc s negativními vedlejšími účinky.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    S 50 tisíci na pacienta ročně bychom nad obezitou zvítězili, říká lékař - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...ezita-lecba-dieta-diabetes-cukrovka-lecba-obezity.A200130_130722_domaci_linv
    Počátek je o bariatrii a zbytek o farmakoterapii

Kdo je vhodným kandidátem pro farmakoterapii?
    Začátek obezity je BMI 30, léky jsou většinou připouštěny od BMI 27 s komplikacemi. To může být například vyšší krevní tuky, vyšší tlak či prediabetes.

V Česku ale ani pacient, který váží 250 kilogramů a jehož prognóza je naprosto špatná, pokud nezhubne, nemá na takovéto léky nárok.

ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    (na margo další tlusté debaty v Před a po, tentokrát milosrdně krátké)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Sprostá krádež z audítka alkoholiků, která na obezitu sedí nádherně taky

ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Zajímavý článek z přílohy The Economist o historii a záludnostech počítání kalorií.
    Death of the calorie | 1843
    https://www.1843magazine.com/features/death-of-the-calorie
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Boží Cajthamlová na Dvojce :)

Kateřina Cajthamlová: Být štíhlý není vždy ideální.
    https://www.youtube.com/...ZPvM&fbclid=IwAR07xnTWAwWjX98ogVcwrQZ53G8V4P_oz-acW8hPSZZgMReOGEP2QpUyLCU
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Nic o ní nevím, fakt jen letěla kolem mě. Ráda se dozvím něco bližšího.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: dělá, ale asi se soustředí jinam než tyhle FB stránky.
    Spíš bych ji ale nedoporučila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam