• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIGHTFURY: a čím víc je dětí a lidí obézních, tím víc se to v kolektivu ztratí, bude tam dost velká nepohyblivá skupinka na to, aby zmizela veškerá motivace.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: Hlavní problém je v tom, že když jsou tlustí už od dětství, tak je to pro ně normální stav. A když je tlustá celá rodina, tak se těžko naučí zdravé návyky a najdou motivaci s tím něco dělat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: jako to je obří pole k boji, protože ta masa dneska (skoro)obézních dětí bude v dospělosti masa neléčitelných obézních dospělých.

A je pravda, že když má člověk moc kilo a málo kondice, tak ho bolí vyjít na výlet a cítí se strašně a nebolí ho ležet na gauči s vysokým tlakem a zhoršovat to.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Podlě mě tohle má především význam pro prevenci vzniku obezity. Naprosto upřímně přiznávám, že vůbec nevím, co s lidmi, kteří už obézní jsou. A je to samozřejmě osobní quest - nevím, co sama se sebou. Nebudu znova opakovat věc, která už mi desetkrát dlouhodobě selhala, snažím se hledat nevyšlapané cesty, přezkoumávat, co jsem považovala za spolehlivé. Rezignovat nechci, ale tlouct hlavou o zeď taky ne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: je ale jiný řešení, než se na to vyprdnout a dál být morbidně obézní se všemi důsledky? Myslím důsledek na hovno život a brzká smrt?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Ryzí cynismus. :) Paní samozřejmě držím palce, to úplně bez ironie, nicméně cynismu a skepsi se stejně neumím ubránit. Jak je takové to rčení, že největší známkou šílenství je opakovaně dělat to, co už xkrát selhalo, a myslet si, že tentokrát budeme mít jiné výsledky?

Neznám osobně nikoho, komu se to povedlo. Znám osobně jen lidi, kteří po opakovaných krátkodobě úspěšných pokusech zhubnout dlouhodobě roky přibírají. Za tu dobu se mi zformoval názor, že na léčení obezity jdeme zjevně úplně špatně, protože čím déle léčíme své obézní, tím více jich přibývá. Já vím, že máš jiný názor, nechci se hádat, v tomhle jsme si hřiště vykolíkovaly už před lety. Ale řekni mi jako lékařka. Dejme tomu, že máš k dispozici lék na nějakou chronickou chorobu, o kterém víš, že těsně po nasazení pacientovi celkem zabírá, ale po třeba třech letech léčby (někdy už po půl roce) se pacientovi najednou všechny příznaky zhorší na úroveň závažnější než před začátkem léčby. Co by sis o tom léku myslela? Byla bys optimistická nebo skeptická, kdyby ho tvůj kolega předepsal dalšímu pacientovi?

Předjímám samozřejmě argument s "výmluvami" a nedodržením podmínek léčby. Myslím, že se radikálně názorově rozcházíme právě v tom. Ty tvrdíš, že téměř žádný z pacientů nedokáže léčbu absolvovat tak, aby skutečně zabrala, a lékaři věší na nos bulíky a výmluvy. Věřím, že máš nějaké zkušenosti s pacienty, které tě k tomu vedou. Můj postoj je ovššm ten, že pokud 95% pacientů nedokáže udržet léčbu tak, aby zabrala, je chyba v léčbě, ne v pacientech.
    AIJA
    AIJA --- ---
    CORNELA:
    Nemůže to být i antidepresivy?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Tak hlavně dej vědět, až se paní své obezity zbaví a už nikdy nepřibere.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: nee
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: měla jsem jeden čas problém s tuky v krvi, brala jsem Lipanor, ale už je to několik let dobrý. ŠŽ mám trvale kompenzovanou, tam problémy nejsou.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Proč přesně vylučuješ štítnou žlázu ze seznamu problémů, které by na to mohly mít vliv?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: vidis a i pres tuhle poucku dr. Kateriny je vetsina lidi (kulturisty nepocitam, tedy, tam je to naopak casto cil), co zacnou cvicit, tim spis silove, prekvapeno v negativnim smyslu, ze jim vaha jde nahoru.

Za nejspis mansplaining zminku o menstruaci se M. omlouvam.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LA_PIOVRA: nechceš jít do prdele? Náhle samozvaný odborník na cizí život, to tu dlouho nebylo.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MADIETTA: tak jo, dal jez jak ta Atka Janouskova a dal se div, ze to nefunguje. Uz te necham trpet, sorry, ze jsem se chtel podelit o vlastni zkusenost, kdy aplikace nejaky konkretni upravy stravy a aktivity zabrala a uz mi ctvrtej rok nerotuje mozek z toho, ze jsem kluk, co mu zacaly skakat pri cupitani ze schodu kozy:)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    LA_PIOVRA: tvl já nemluvím o kile nebo dvou. Sedm kilo není zadržená voda ani nabraný svaly.

A už končím, já se vážně nemusím za nic ospravedlňovat. Fat shaming jak vyšitej, fakt.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ARGANNAH: chapu, ja to pochopil jinak. Ja to myslel tak, ze cesta k reseni vede spis pres psychiku a nalezeni dlouhodobe udrzitelnyho zivotniho stylu, a ze nejaky instrumentalni rady typu takovy a makovy cviceni, tolik a tolik spanku, vyreseni stresovejch podnetu a takovej a makovej jidelnicek jsou sice fajn, ale kdyby to bylo tak jednoduchy, tak by kazdymu stacila excelova tabulka a bylo by po problemu.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MADIETTA: tak vaha je u cloveka, zejmena u tohom co cvici ukazatel (zejmena ve smyslu abolutnich hodnot) dosti nevypovidajici, stejne jako BMI apod. A zejmena u zen tu mas kolisani zadrzovani vody v souvislosti s menstruacnim cyklem apod.
    Co "funguje" je opakovany mereni za co mozna nejpodobnejsich podminek na necem typu InBody (nebo kalorimetricky klistky).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LA_PIOVRA: Hele ale to bych se tvrdě hádala. Duše z toho samozřejmě nevychází dvakrát dobře taky, ale tělo trpí mnohem víc - nerespektuje se jeho potřeba jíst, odpočívat, spát, nebo naopak se hýbat, nepřežírat se, normálně fungovat. Není divu, že se z toho rodí vysoký tlak, cukrovka a jiné shity. Ne, tělo tady prohrává na celé čáře.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    LA_PIOVRA: na váze i na oblečení, prostě jsem viditelně ztloustla. Probůh už taky přestaňte zpochybňovat každý slovo, který napíšu.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MADIETTA: to "pribrala" si merila na vaze?

ARGANNAH: eh, spis bych pouzil treba "zneuzivani duse"
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    POZITRON: No, asi ano. Byť, jak píše Martina, je to jistě individuální.

Ale nemyslím, že z toho plyne, že obézní člověk s "historií" už nemůže zhubnout. Spíš z toho plyne, že běžná dietní řešení nadváhy jsou kontraproduktivní - což taky ukazuje jejich dlouhodobá "úspěšnost". Jinými slovy, ten ozkoušený mechanismus, že se hubne v kuchyni, je potřeba přehodnotit. Ne kvůli tomu, že by nebyl pravdivý, ale proto, že se špatně aplikuje. Podle tohohle schématu by ten, kdo chce dlouhodobě zhubnout, měl hlavně zanechat sedavého zaměstnání, najít si takovou profesi, kde se bude celodenně hýbat, k tomu pravidelně sportovat o víkendech a úpravy v jídelníčku by měl dělat směrem ke zdravé, nikoli k energeticky snížené stravě.

Nicméně člověku, který už má za sebou třicet let zneužívání svého těla, to samozřejmě nepomůže.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam