• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Dá se na to dívat jako na ázvy druhů v biologii. Ve většině případů stačí říct "sova" a je vymalováno, ale někdy holt potřebuješ říct "sova pálená", no.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARINNE: pomůže těmhle lidem k rovnoprávnosti to, že budou nálepkovat lidi, kteří si to nepřejí?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Já to v téhle debatě používám jako neutrální termíny pocházející z nějaké myšlenkové tradice. Jasně, tenhle typ myšlení má nějaké ideologické, politicko aktivistické následovníky, ale nikdo přece netvrdí, že tím, že použiju termín "cisžena", je nějak podepisuju. A už vůbec to neznamená, že ty termíny mají nějaké přednostní právo pronikat do běžného jazyka. Nikdo tě nenutí je používat, nikdo tě nenutí používat o své osobě termíny "cisžena" nebo "gender conforming" a už vůbec nikdo tě nenutí přistupovat na nějaké vzdálené ideologické aplikace těchhle termínů. Nicméně vyšla jsem z nějakého článku, který s nimi pracuje, a v tomhle odborném kontextu prostě výraz "cisžena" šetří čas a úhozy vyplýtvané vypisováním "žena, která má ženské fyzické charakteristiky, v matrice má v kolonce pohlaví napsáno "žena", cítí se jako žena a funguje ve společnosti v ženské roli."
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MAR_TINA: lenze u trans ludi rovnako ako u homosexualnych parov plati, ze ich sukromie je politicka vec, nie pretoze by ich to tak strasne bavilo, ale preto ze celia vacsim prekazkam, nemaju rovnake prava, apod. Vid registrovane partnerstva a to ze neupravuju vztahy rovnako ako manzelstvo. Alebo homosexualne pary ktore maju spolu deti. Toto ze mne je jedno co ma kto v gatkach je vlastne vysada, lebo ja nemusim na zasadnu operaciu aby som mala doklady na svoju identitu na to ze sa citim zenou. Ja nic z toho riesit nemusim, oni ano, preto to vytahuju. Keby niekto hadzal polena pod nohy mne, to si pis ze “Baby nebude sedet v koute” ;)
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MAR_TINA: tak ale to oznacenie ma svoj vyznam, ked budeme skumat marginalizovane skupiny tak trans zien sa pridava este dalsia vrstva oproti cis zenam a potrebujes to teda nejak odlisit a pomenovat.

Ja si myslim, ze je to naopak, ze prave tie jednoduche stereotypy ked muz je velky a silny a pozera futbal a zena krehka kvetinka co sa len tuzi o niekoho starat, prave tie robia ludom chaos v hlave lebo cim uzsi stereotyp tym viac ludi do tej formy nezapadne. Nikto o 52 pohlaviach nehovori (len ludia ktori nemaju zaujem o serioznu debatu), ale skor ze to nie je tak jednoduche ako 0 a 1 v pocitaci, rovnako ako sexualna orientacia nie je binarna ze bud striktne homo, alebo striktne hetero a prave takato debata moze ludom pomoct lebo ukazuje, ze holt je to petrejsie.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARINNE: ano nálepky.
    Nechci nálepkovat jiné a nechci, aby někdo nálepkoval mne.

Ideálně používat slovo osoba, člověk, žena, muž (gramaticky nutné v jazycích, které užívají rody) podle toho, jak se která osoba představí (tedy jak chce být označena*). A netahat na veřejnost, co má v kalhotkách a s kým a jak souloží.

*Výjimka je třeba na soutěžní sporty a další situace, kde je spravedlivější to dělit dle biologického pohlaví.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MART1NKA: neviem co je gender uderka, ale vsimla som si Simeckove vzdychy nad radikalnou lavicou lebo z Guardianu odisla Suzanne Moore po nejakych transfobnych komentaroch, pricom nad odchodom transzeny z tej istej reakcie neplace. A tam sa naozaj derie na jazyk, ze co uz len tak cis white male moze vediet o transfobii. To nie je nadavka, to je proste o absencii skusenosti z definicie toho kym ten clovek je/nie je.

Imho je to o tom, ze dlho to bolo tak ze normalny clovek = biely hetero muz. Ale pomaly to prestava platit, zrazu su tu aj zeny aj lgbti a tento clovek zrazu dostane nejake cudne nalepky. No ale ked su nalepky dost dobre pre inych, tak ich predsa musim strpiet aj ja.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARINNE: nelíbí se mi předchod z prostého, běžného, původního slova žena, na vyumělkované cis žena.
    Zlehka ve mě vyvolává dojem nátlaku, že žena (nebo muž) má řešit vztah svých genitálií a svého genderu a nějak jej pojmenovat, ač (a to věřme že velká většina lidí tak má) nad tím dosud vůbec neuvažovala.
    Mnohým lidem to slovo není srozumitelné. Ani slovo gender není mnohým srozumitelné. (Ne, nebojuji za to, aby se stala známými termíny :))

A ano, speciálně trans ženy mu umí dodat pohrdavý tón. A lidé zabývající se genderem zase nádech strašné důležitosti.

Níže některé holky napsat o nejistotě okolo svého bytí ženou, protože měly pocit, že nesplňují nějaké parametry správné střední ženy. Možná, že tohlo šťourání se v cis trans a 52 pohlaví to může dál zjitřovat.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MARINNE: ak sleduješ gender úderku, tak sa to používa hanlivo ako označenie stereotypu cis ľudí. Cis white male napríklad je označenie typického zlého kapitalistického bieleho muža, čo šlape po menšinách a volí Trumpa.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja obézna nie som, podla BMI 21-23 oscilujem v optimálnej váhe celý dospelý život. Bola som hubené drobné dieťa, menzes som dostala neskoro, s hormónami problém nemám, medzi 17 a 21 som mala podváhu. Niekoľko chlapov ma nepriamo nazvalo tlustou, priamo boubelkou, pretože mám väčšie prsia.
    Od malička bojujem so ženským stereotypom. Keď sme sa ako malé holky hrali na rodinu, bola som tatínek. Nemám vymyslené ako budú vyzerať moje svadobné šaty, mená budúcich detí, čo mali moje kamarátky už na prvom stupni ZŠ. Kamarátila som sa viac s klukama, holky ma v puberte zo svojej skupiny vyvrhli. Okolo 25 som mala krízu identity, keď som hrozne ľutovala, že som žena, nechcela som ňou byť. Bola to doba, keď sa dosť mojich známych upínalo na chlapov, aby im mohli porodiť deti a stať sa z môjho pohľadu závislými na druhej osobe do konca života. Nechcela som tento smer a teraz, skoro o dekádu neskôr stále nechcem. Cítim sa ako žena, sexualitou som hetero ale absolútne odmietam stereotypnú rolu ženy v spoločnosti. Pracujem v IT s chlapmi, materinské pudy na bode mrazu. Mám občas pocit, že môj chlap je zženštilejší ako ja. :)

Nepríde mi, že toto má niečo spoločné s telesnou schránkou. U mňa sa to vyvinulo ešte pred tým, než som začala vnímať telesné rozdiely medzi ľuďmi.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MAR_TINA: nechapem, je to proste termin na rozlisovanie zien ktore nie su trans a pokial je to pravda a byt cis so sebou neprinasa ziadny level diskriminacie, preco by ma to malo urazat? Rovnako ma neuraza ked ma niekto oznaci za hetero.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jednoduše: cis je opak trans. Že to gender úderka používá hanlivě je jedna věc, ale v původním kontextu jsou ty termíny normálně neutrální. Ostatně jejich původní kontext je někde v chemii, jestli si dobře vzpomínám.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KRISKA: To je uplne zbytecne oznaceni zen, co jsou zenami a narodily se jako zeny. Operuji s nim zejmena trans zeny. Nezridka pohrdave.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    trochu mi uniklo, co je to "cis" ackoli jsem precetla diskuzi 2x (ne clanek).. prosim o nasmerovani
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já bych jenom hrozně moc chtěla vyjádřit, že mě nesmírně uráží termín cisžena, pokud se jím někdo pokusí označit mě.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: No moment, to by měli definovat oni, ne já. V tom článku žádnou definici nemají, takže předpokládám, že ho používají v souladu s klasickou gender úderkou. A tam gender nonconforming fakt může znamenat cokoli krom Barbie, Kim Kardashian a stepfordských paniček.

Vzdor tomu si myslím, že ten článek je na stopě něčemu zajímavému. Akorát to ti lidi imho vidí zatím jenom zamlženě a obrysech.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: neviem teda či som to správne pochopila a možno som mimo, ale skúsim. Veľa rokov som o sebe mala mienku, že som oplácaná a nie som štíhla, pretože mám robustnú stavbu tela a oproti kamarátkam som bola vždy taká širšia. Aj ruky, nohy, hlava :D
    Skončila som v stereotypne mužskom obore, 5 rokov v čisto mužsko kolektíve, ale neviem či to s tým súvisí, lebo to že nezapadám bolo jasné od škôlky a vtedy som sa výzorom nezaťažovala, proste som mimoň, dnes už dobre socializovaný, ale stále mimoň. Nikdy som nepochybovala o tom, že som dievča/žena, aj keď mnoho stereotypných predstáv nespĺňam, ale u nás v rodine tá krehkosť a jemnosť, ktorá sa so ženstvom spája, absentuje.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Já si teda pořád i s dost velkou nadváhou (maximum jsem měla BMI 32) připadám žensky, nosím převážně šaty a nikdy mi nepřišlo na mysl, že bych nezapadala do genderové představy. Ale já si vlastně i pořád připadám štíhlá, dokud mě netrkne číslo na váze nebo pohled na fotku (do zrcadla ne, tam to pořád vidím docela dobrý). Je to trošku zrádné, ale možná lepší, než naopak, mít navíc 3 kg a fungovat jako obézní osoba.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ECLECTICA: Tos mi nic nerozbila, to jen doplňuješ, že gender nonconforming situace vzniká i v jiných kontextech než u obezity. Což je určitě pravda. :) Z psychologického hlediska je to podle mě obecně motiv spojený s poruchami příjmu potravy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam