• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MARINNE: Hrátky s jídlem jsou podle mě ta méně efektivní cesta (byť odvyknout od limonád a sladkostí jistě nikomu neuškodí). Ve chvíli, kdy se většina populace nehýbe, mizerně spí a šíleně se stresuje, můžeš dělat jaké změny jídelníčku chceš a bude to fungovat jen krátkodobě. Volba jídla a množství jídla je instinktivní, stres, únava a přepracování prostě dál povedou k mizerné volbě stravy a úpravy jídelníčku vydrží každému přesně do chvíle, než přijde tak vážný stresor, že síly vynaložené na sebeovládání budou potřeba někde jinde. Alkoholismus taky nevyřešíš tím, že víc zdaníš chlast - ten už je zdaněný až hrůza a Češi stejně lejou první ligu vesele dál.

Současný životní styl konečně nevede jenom k obezitě - vede k bezprecedentní epidemii duševních onemocnění, závislostem všeho druhu, rozpadu mezilidských vztahů, poklesu porodnosti atd. Nelze jeho důsledky házet na bedra špatných životních voleb jednotlivců a tvářit se, že vyšší cena piva nebo tyčinky Mars přestaví lidské životy od základů.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MARINNE: a limonád.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: A neprekope sa vseobecna predstava “normalneho” jedla. Nic proti vepro-knedlo-zelo, ale to je tak na nedelny obed po vylete, nie bezne stravovanie cloveka so sedavou pracou co vsade dochadza autom.

Plus menej piva.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Hubnout se nezačne, dokud bude většina populace sedět celý den v kanceláři na zadku. Libovolná fašo nařízení týkající se zdanění potravin s tím neudělají zhola nic.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MAR_TINA: Do Spritu ted zacali davat min cukru, tak mozna i to? Ale jo, taky mi chybi dalsi "zero" limonady.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: dík. hnusné to bude proto, že poděbradka samotná není dobrá :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Minerálky s umelými sladidlami existujú, ale sú hnusné. Také tie Poděbradky rôznymi príchuťami citrón, pomaranč.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A zároveň je u nás na trhu velmi málo limonád jen s náhradními sladidly, tedy nula kaloriemi.
    Pro mě je pití s cukrem nepřijatelné, ale pokud mám chuť a dala bych si náhražku, jediná možnost je cola a snad kofola. Oranžové, žluté nebo průhledné lehce ochucené pití se sladidly nikde, tonic nikde.

----
    Já osobně si myslím, že situaci u nás hodně zhoršila masivní reklama snad Matonky na jejich báječné ochucené minerálky bez zlých sladidel. Ostatní značky se se sortimentem rády přidaly. Lidi si to dost vyložili jako v pohodě trochu sladká čirá minerálka, to je super na běžné celodenní pití. A celé rodiny mají pitný režim postavený na kilech cukru.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LILINKA6423: A tohle je děsný průser. Už teď je problém koupit něco s normálním cukrem, který je sladký tak jak má, zasytí tak jak má a nepředstírá organismu, že v tom jídle vlastně nic nebylo a klidně si může dát takových deset porcí.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    LILINKA6423: Jasně, vyměníme cukr za něco ještě horšího. To je jasný že by to tak dopadlo no.
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    ALONSY: V UK to už funguje. Daň na cukr je tak vysoká, že v skoro nekoupíš limonádu jen s cukrem, bez umělého sladidla, určitě ne v malých potravinách. Když jsem byla těhotná a dělalo se mi špatně z hypoglykémie tak mě to dost sralo (tlustá nejsem).
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Nehanim boj s obezitou, to by bylo fajn, regulovat cukr (ale spíš ve smyslu maximálně kolik a v čem) by bylo Taky fajn. Jen to pripominani všem tlustým prasatum, že jsou tlustý prasata a brzo zhebnou, mi přijde poněkud nadbytečné. A že si tohle troufne politik zahlSit... To je teda mazec.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Po cukru se netloustne. Když se zdraží jednotlivé jednoduché suroviny, že kterých se dělají normálně domácí jídla, tak lidi začnou kupovat ultra sračky plné náhražek. A určitě zhubnou, to jo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: a postihnes zemědělství, cukrovarnictví, potravinářství, lidi, kteří cukr potřebují a nejsou tlustí. A obézní muži s vysokým tlakem a cukrovkou budou dál pojídat uzeniny a vlašák a ještě si budou myslet, že to je v pořádku, když tam není trestný cukr.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MADIETTA: Imho by pro zacatek bohate stacilo, aby se nepridaval do potravin, ve kterejch tak nejak z principu nema co delat (viz treba glu-fru sirup v sunce a podobne)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNIKA: je to hovado, nicméně už dlouho přemýšlím o tom, jak by systemický boj s obezitou měl vypadat, a přísnější regulace cukru mi z toho vychází jako v podstatě nezbytná věc.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já taky. :(
    Masivní zdražení cukru by ale asi nikomu nijak zvlášť neublížilo.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Patrik Zandl ohledně žití s covidem do budoucna.

Hernajs, a to jsem toho chlapa měla vždycky ráda...

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: moje matka většinu života jela narativ, že všechny problémy světa se vyřeší, až zhubne.
    Včetně toho, že ji její OSVČ práce dost nebavila, chtěla jít dělat něco jiného, ale nikdy nešla nikam na pohovor, protože "tam půjdu, až zhubnu". No, tak to jako OSVČ doklepala až do důchodu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    OLIII: me by zajimalo, jestli vubec existuje nekdo, komu vetsinu zivota nevycitali, jak vypada, ze je tlustej (i kdyz objektivne byl uplne normalni). Prijde mi, ze jsou dva mody - ty ses pekna, pujdes na miss, mohla bys byt modelka a skoro stejny dite posloucha podivej se na sebe, jak vypadas, moc jis, takhle te nikdo nebude mit rad... obe holcicky postavime ve skole vedle sebe a budou super kamaradky a budou vypadat uplne stejne... ta jedna sebevedoma krasavice, ktera si to odnese do dospelosti, ta druha tlusta a tudiz hnusna... a taky si to odnese do dospelosti... objektive obe holcicky budou stejny, subjektivne budou mit uplne odlisny vnimani vseho... je to fakt desivy...
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    OLIII: V generaci nad nami byla vaha spolecenskym kriteriem.
    “Jestli budes tlusta, nikdo te nebude mit rad!” Jsem poslouchala taky. Znamenalo to “nevdas se a kdo se o mne postara az budu stara?”
    Jenze ja mela ponekud kuraze, takze jsem napriklad babce, ktera s tim prudila fest odvetila, ze ona je hubena a presto ji nikdo nema rad :)
    Oni v tom videli svoje zajisteni na stari. A taky by byla ostuda, kdyby zrovna jejich dite se “nepovedlo”.

A ten pes mne pobavil, u nas se taky sledovalo i chudak zvire.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam