Ridina Ahmedová: Jsem tlustá, ale nikdo nemá právo se mi posmívat. Ženy nejsou povinné líbit se všem – Deník N
https://denikn.cz/...-ale-nikdo-nema-pravo-se-mi-posmivat-zeny-nejsou-povinne-libit-se-vsem/?ref=tit
Článek nemohu otevřít, ale jedna část mě opravdu zaujala, tak kopíruji.
Autor: Problém je, že lidé obezitu vnímají jako rozmar, přežírání a lenost, ne jako nemoc. Cituji internistu a kardiologa Ivana Majerčáka: „Za svou obezitu si nikdo nemůže. Je to nemoc, která vznikla jako daň za to, že žije v obezitogenním prostředí. Ten pacient ho přece nevytvořil, pouze na něj doplatil. Každý obézní člověk je nemocný. Proč si pak někdo myslí, že na obezitu mu pomůže recept od kadeřnice nebo z časopisu od známé herečky?“
Ridina Ahmedová: Jsem ráda, že to říkáte. Udržet si váhu je přitom jedna z největších výzev, které mám. Hateři si o mě myslí, aspoň dle toho, co píšou, že určitě od rána do večera žeru čokoládu a liju colu. Absolutně netuší, že jsem na nízkosacharidové stravě, držím přerušovaný půst, že se snažím hýbat, a přesto si dokážu váhu pouze udržet, ne snížit. Když jsem to nedodržovala, blížila jsem se ke 120 kilogramům.
Opravdu to není o mé nenasytnosti. Naopak, to, jak vypadám, je ve skutečnosti výsledek mé vytrvalosti a disciplíny. Jenže vysvětlujte to těm, kteří se takto trápit nemusí, a přesto soudí jiné.