• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KRISKA: Pro nekoho asi ne, pro me 3kg za vikend jsou absolutni minimum, co jsem schopna pribrat :).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOODYCAT: to snad neni ani realny za 4 dny pribrat x kilo tuku, ne?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já mám poněkud živé dítě těsně pod hranicí nějaké té ADHD diagnózy a úplně přesně vidím, jak mu po sladkém mozek přejde na střelbu dávkami, takže ten cukr asi u těch diagnóz nějaký vliv mít bude.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Já kdysi na paleu poprvé v životě neměla chuť na sladký. Vůbec. Což bylo teda hustý. Ale zase jsem byla pořád taková nedojedena a bylo mi trochu blbě, spíš možná divně, od žaludku. Nakonec to ale stejně padlo na té totální neprakticnosti - pořád jsem řešila jídlo, svačiny, někde se zdržet a pokecat s nečekaně potkanou kamarádkou a přitom si něco dát taky úplně nešlo, prostě byl to opruz. Nejlíp holt vždy vyjde kvalitní vsezrava strava s hodně zeleninou. Teď se jí ještě držet, no :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KRISKA: Ne, tak pokracovala jsem v intuitive eating, protoze jsem si rekla, ze tri ctyri dny jsou malo na posouzeni.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOODYCAT: takze jsi najela zpet na rezim a presto pribrala jeste jednou tolik? asi sem te uplne ted nepochopila:(
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANNIKA: osobne mi bezlepek nijak na psychiku nepomohl ale lc me stabilizoval fakt hodne. nicmene navrat k bezny strave to pak silene rozhodil a az par mesicu na klasice (normalne sacharidy, bezlepek zustal) se mi to nejak zastabilizovalo. takze osobne hlavne nevyvazeny prijem sacharidu mi vadi asi vic, nez kdysi lepek ve strave. bezlwpek mi na psychiku fakt nijak nepomohl. kamos autista vysokofunkcni ovsem bezlepek ted zkousi, tak su zvedava.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KRISKA: No.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOODYCAT: a kdyz si zjistila ze si zacala nabirat tak jsi treba u +3kg nenajela zpet na to jak jsi jedla predtim ale pokracovala ?
    AIJA
    AIJA --- ---
    ANNIKA:
    S tím na nás taky vyrukovala jedna mudr., vařit a jíst kvůli naší ADHD bez lepku a cukrů.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ARGANNAH: Na me funguje jenom anorektickej rezim se cvicenim minimalne 6x tydne.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    "Ezo alternativa" jede symbolické chování a jako taková je geniální měřák toho, co naše společnost považuje za svatouškovsky etické. Dávné příkazy křesťanské askeze jsou zpět, jen v novém hávu. Nejvyhrocenější příklad toho, co postupně začínám objevovat - totiž že celý populární fenomén diet (ne ten lékařský, ale ten z časopisů a pořadů o kráse a zdraví) je ekvivalent obřadů, které mají zajistit přímluvu světce. Jak to funguje: něco chceme, provedeme rituál u svatého obrázku, ono to nezabere. Ovšem místo abychom hledali racionální řešení, buď najdeme nějaké vysvětlení, abychom nemuseli řešit kognitivní disonanci, nebo dojdeme k závěru, že obrázek prostě neudělal, co měl. Ovšem namísto toho, abychom teda hledali racionální řešení, hodíme světce do studny, protože se na nás vykašlal, přineseme sochu jiného a klaníme se zase jí.

V ryze sociálním kontextu, proč ne. Ale chceme-li dosáhnout něčeho praktického, např. trvale zhubnout nebo zmírnit projevy autismu, je to zcela a kompletně na hovno. Excuse my French.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: A další zkreslení vzniká při jakékoliv změně stravování, ať už jdeš do bezlepku, vegetariánstvi, palea, whatever, tak hodně lidí jde z módu "tlaskam tam sajrajty" na "vybírám, co jim". Takže výsledný zdravotní a hmotnostní benefity nejsou absenci lepku nebo masa, ale prostě přechodem na rozumnější jídlo. S tím jednoznačnym závěrem se musí fakt opatrně.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    To je mi líto.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Tak moje skore s intuitive eating - celkem plus 8kg za cca mesic, tech asi 6 jsem hubla 10 mesicu a mam jeste 2kg navrch, suprovy :).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: Já mám naopak z jiných stran interní historky o lidech, kteří dramaticky zhubli, aniž řešili své psychické problémy, a skončilo to znenadání akutní psychotickou atakou. Aniž by ten člověk měl jakoukoli psychiatrickou historii.

Myslela bych si, že ta závislost bude komplexní. I ty studie toho našeho týmu mi spíš voní po nějaké obecnější úzké provázanosti metabolismu a stavu mozku: ráda bych viděla, jak by se v těch výzkumech projevovala metabolicky zdravá nadváha/obezita. Když přijdou s komplexním výzkumem a tvrdými čísly, ráda jim to sežeru i s chlupama. Nicméně diskursivní analytik ve mně se prostě obává hned uvěřit zatím nepříliš vyjasněným závěrům, které jsou až příliš propojené s diskursem "fuj, zlá obezita, ničitel civilizací".
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KRISKA: kdyz nad tim premyslim, tak jim myslim davali nejaky blokatory co dostavaji zavislaci na fetu a ti lide prirozene omezili jidlo - pecivo a lepkovy jidlo - a tak proto udelali lepek × bezlepek test...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: kdysi jsem narazila na informaci, ze psychiatricti pacienti byly na bezlepkove diete (nepamatuju si proc) a ze krom toho ze zhubli, tak mnoho z nich mohlo dostat snizenou medikaci anebo propustit ze stale pece... bohuzel k tomu nic vic nemam, ale pak by tam souvislost vaha × psychicke problemy mohla byt z vice stran
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: já chápu, že lidi mají hlad = pocit málo plného žaludku. A tam jim zmenšení asi pomůže. Ale přeci existuje i hlad = nedostatek energie a živin. Ten nastává, když člověk překoná ten z prázdného žaludku (třeba tím, že se prostě nenají). A ten asi nějaká operace nespasí, ale hlavně není prospěšné ho překonávat. Už vidím, jak můj mozek zavelí, že chce cukr, a já mu tam nasypu tři lžíce krystalu, aby to prošlo žaludkem.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: teď jsem na to koukla a taky teda čumím, co všechno podstoupila...přitom si myslím, že v jejím případě by to šlo i vhodným jídlem a cvičením.
    Ale teda na druhou stranu musím říct, že jí to neskutečně sekne a to i v prádle, to břicho jí udělali hezky.
    ale teda to, že teď sní najedou jen jeden knedlík a malé maso, to mi nepřijde v pořádku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam