• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MOODYCAT: mám to úplně stejně. Přestanu dodržovat řeholní režim a 5 kg za týden není žádná míra. A těch 5 kg pak budu shazovat půl roku, jestli se mi to vůbec povede.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: Nejspíš je to všechno pel mel, tuk, voda, obsah ve střevech. Pokud Moody doteď, navíc při svém náročném životním stylu, skoro nejedla a hodně cvičila, přijde mi dokonce logické, že její tělo reaguje, jak reaguje.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TAPINA:
    Hlavně ho cukrem neaktivizovat k večeru:-)
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    ANNIKA: zajimavy, ze se to neprokazalo. Syn ma lehkou poruchu pozornosti bez hyperaktivity a je pomaly, spis pasivni. Sam rika, ze ho cukr, hlavne hroznovy, nakopava, to pak treba vybehne ven a obehne pul vesnice, z premiry energie. Behani jinak nesnasi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNIKA: potřebuju-li nakopnout mozek a do něčeho se pustit, můžu se nastřelit cukrem. Protože nemám žádnou poruchu a jsem dospělá, umím ten tok energie zacílit na práci. Naopak večer a před spaním si sladké nedám, jinak neusnu.

V případě ovocných cukrů, nejhorší je datlová pasta, je to nepříjemný až nesnesitelný.

Co to sugarfree placebo bylo? Jiný cukr? Fungují všechny jednoduché cukry. Chemická sladidla maličko taky (třeba cola zero), protože člověk má sladkou chuť spojenou s energií.
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    ANNIKA: já teda vnímám “nastřelení cukrem” i jako dospělá. Psychicky fakt jako trochu sjetí, takovej omamnej pocit. Však taky cukr způsobuje právě i závislost, nebo se pletu? Však ne nadarmo v zemích, kde je zakázanej alkohol, se lidi společensky “sjíždí” kromě čajem/kávou i těma sladkostma (Írán atd.)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    TAPINA: Na tomhle je zajímavý, že to říká dost matek - ale žádný výzkum to nikdy nepotvrdil. Nebo aspoň nic s výpovědní hodnotou. Matky svorně hlásily dramatický efekty i po sugarfree palcebu, když si myslely, že dítě dostalo cukr. Zatím se vyzkoumalo, že to hlásí matky, co děti hodně pozorují a víc to hrotí, ale děti se chovají objektivně stejně. Plus se řeší, jestli to není spíš okolnostmi - že se cpou sladkostmi hlavně na akcích, oslavách, kde jsou jak urvaný ze řetězu, protože jsou rozdováděný, a ne z bonbonu. Že to bude spíš okolnostmi. Plus se zdá, že divoké děti mají prostě větší spotřebu cukru, než ty krotké, ale kauzalita je opačná.

Jako dobrý argument považuju to, že kdyby dítě takhle bouřlivě reagovalo, že ho to vykopne do stropu, musela by pak přijít stejně bouřlivá protireakce a dojezd. Což asi úplně nehrozí, že dítěti zničehonic dojde pára a zklidní k nule.

Samozřejmě nikdo netvrdil, že cukr je super a je ho do dětí vhodný hrnout lopatou, ale zrovna to nastřelení cukrem se prostě nikdy věrohodně neprokázalo.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KRISKA: No jestli zadrzuju postupne 8kg vody, to mi nevychadza :D.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOODYCAT: ale je to fakt tuk? neni to treba zadrzovana voda a tak? protoze na 3kg tuku si proste nedovedu vubec predstavit

ANNIKA: prijde mi, ze prirozenej vztah k jidlu nejvic nici rodina a okoli hlavne v tom vyvijecim veku, kdy nuti co je ti z toho nabliti, dojidat co mas na taliri, nezajem ze maso nechces a tak... ono jestli prirozene nejak ji rozumne tak to je asi nejlepsi :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KRISKA: Pro nekoho asi ne, pro me 3kg za vikend jsou absolutni minimum, co jsem schopna pribrat :).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOODYCAT: to snad neni ani realny za 4 dny pribrat x kilo tuku, ne?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já mám poněkud živé dítě těsně pod hranicí nějaké té ADHD diagnózy a úplně přesně vidím, jak mu po sladkém mozek přejde na střelbu dávkami, takže ten cukr asi u těch diagnóz nějaký vliv mít bude.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Já kdysi na paleu poprvé v životě neměla chuť na sladký. Vůbec. Což bylo teda hustý. Ale zase jsem byla pořád taková nedojedena a bylo mi trochu blbě, spíš možná divně, od žaludku. Nakonec to ale stejně padlo na té totální neprakticnosti - pořád jsem řešila jídlo, svačiny, někde se zdržet a pokecat s nečekaně potkanou kamarádkou a přitom si něco dát taky úplně nešlo, prostě byl to opruz. Nejlíp holt vždy vyjde kvalitní vsezrava strava s hodně zeleninou. Teď se jí ještě držet, no :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KRISKA: Ne, tak pokracovala jsem v intuitive eating, protoze jsem si rekla, ze tri ctyri dny jsou malo na posouzeni.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOODYCAT: takze jsi najela zpet na rezim a presto pribrala jeste jednou tolik? asi sem te uplne ted nepochopila:(
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANNIKA: osobne mi bezlepek nijak na psychiku nepomohl ale lc me stabilizoval fakt hodne. nicmene navrat k bezny strave to pak silene rozhodil a az par mesicu na klasice (normalne sacharidy, bezlepek zustal) se mi to nejak zastabilizovalo. takze osobne hlavne nevyvazeny prijem sacharidu mi vadi asi vic, nez kdysi lepek ve strave. bezlwpek mi na psychiku fakt nijak nepomohl. kamos autista vysokofunkcni ovsem bezlepek ted zkousi, tak su zvedava.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KRISKA: No.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOODYCAT: a kdyz si zjistila ze si zacala nabirat tak jsi treba u +3kg nenajela zpet na to jak jsi jedla predtim ale pokracovala ?
    AIJA
    AIJA --- ---
    ANNIKA:
    S tím na nás taky vyrukovala jedna mudr., vařit a jíst kvůli naší ADHD bez lepku a cukrů.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ARGANNAH: Na me funguje jenom anorektickej rezim se cvicenim minimalne 6x tydne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam