ARGANNAH: jen ze zvědavosti, jaké je v tomhle směru "obvyklé" subjektivní vnímání? :)
jinak ano, absenci konvenční krásy lze kompenzovat, ale třeba já jsem v situaci a věku, kdy vlastní jachtu, auťák a vilu nemám, a čistě statisticky mít nebudu, respektive je to asi stejně pravděpodobné, jako že budu mít six pack. navíc bych řekl, že tohle je něco, co do značné míry funguje i u žen, minimálně v mladší generaci, že těm úspěšným a zajímavým se případný neatraktivní vzhled promíjí.
navíc, i u prestižních, bohatých a zároveň neatraktivních mužů se docela často vyskytují stereotypy, jako třeba že je to slizoun, co na svoje prachy loví naivní husičky a zlatokopky, protože normální ženská by na něm nic neviděla.
plus mám pocit, že u obézních nebo neatraktivních mužů se tak nějak očekává, že to budou něčím kompenzovat - že když už jsou tlustí, tak jsou "alespoň" nějak zajímaví, bohatí, inteligentní nebo vtipní. že když tu hodnotu nemají ze vzhledu, tak ji musí prokázat jinde. což se možná týká i žen, ale z pochopitelných důvodů nemám úplně osobní zkušenost z druhé strany barikády.
ano, to že někdo není konvenčně krásný je asi větší hendikep pro ženu než pro muže, ale nerad bych tu sklouzl k porovnávání, kdo je na tom hůř - původní výrok byl, že u mužů se obezita prakticky neřeší, což podle mě není pravda. přestože ženy můžou říkat, že pro ně není vzhled protějšku tak důležitý, štíhlý a krásný muž to má vždycky v životě výrazně lehčí, než tlustý a ošklivý.