• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ZORB
    ZORB --- ---
    HOWKING: A co metabolicky poruchy? Neexistujou?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MAR_TINA: problemem je ze se podivej kolem sebe po te zakladni slusnosti...

kamaradka dela prodavacku v supermarketu a tu "zakladni slusnost" schytava denne tak, ze ja bych tam nevydrzela jedinej den to poslouchat...

a nejak mam pocit, ze lidi sou proste lidi... empatii asi nenaucis, ale ta zakladni slusnost (minimalne na urovni kulturne socialniho prostredi v ramci cr) je neco, o cem snad 80% obcanu nikdy neslyselo...

ja bych delala najezdy na lednicu jen kdyz mi o tom vypravi, co tam denne ma...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: jako i kdyby si mysleli, že ošklivá slova vůči někomu nezpůsobují ...cokoli.
    Tak pořád je přeci nechutný říkat lidem ošklivý věci. Taková normální základní slušnost. Jako neříkám nikomu, že je plešatej, blbej, komunista, teplej, negr... Teda aspoň já to neříkám. I když si to někdy myslím, včetně tlustých. Ale myslet, či říkat o někom daleko od jeho zády mi jenom žere karmu. Říkat před ním ze mě dělá píču a jemu ubližuje, neasi.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Podle mě většina veřejnosti ještě vůbec netuší, jak se bodyshaming podepisuje na tloustnutí populace a že hejty na tlusté jsou zásadní součást problému. A mají pocit, že boj proti nim je nějaké samoúčelné pruzení kvůli neškodnému vyjádření vlastního názoru.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Musím říci, že tady ty mínusy mocně nechápu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: Myslím, že na tohle existuje jediné řešení - pokaždé, když někdo komentuje cizí vzhled, musí se někdo ozvat a protestovat. Tohle jde narušit jedině tak, že komentováním cizích těl sociální prestiž toho člověka neporoste, ale bude klesat. Stejně jako je to už dneska v části společnosti s homofobií - někdo hodí homofobní komentář a teplota v místnosti okamžitě poklesne o deset stupňů, aniž by i třeba kdokoli cokoli řekl, a ten člověk sám cítí, že je za trapáka a je mu nepříjemně. Tohohle je potřeba docílit i s bodyshamingem a bez aktivní účasti nás všech (resp. nás všech bez sociální fobie, co na tohle máme aspoň trochu koule), to nepůjde. Takže jsi hustá a děláš dobrou věc, děkuju za všechny tlusťochy a tlusťošky. :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    uz sem to tu kdysi psala... kamoska ma zasadne potrebu komentovat hlavne silnejsi/obezni jedince. Vzdycky je mi z toho uplne blbe a mam potrebu to vsem porad vymlouvat. Treba pan s fakt velkym brichem v oplym cyklodresu jede na silnicce 50km a my ho predjizdime. "ten tlustoch nema soudnost, podivej se jak je v tom napasovanej, to je hnus, kdyby si vzal neco volnejsiho" tak na to rikam treba "takhle sem na kole nejezdila rychle na mym fyzickym vrcholu a kdyz to je funkcni, aby to odvadelo musi to byt na telo, tak taky chce at se mu prijemne sportuje" tak vzdycky jen takovej ten pohled "ale stejne je to hnus". Zensky takhle nekomentuje, tam asi funguje zenska solidarita a ma spis poznamky k nevhodnymu obleceni.

Uz sem taky kolikrat nekde na diskuzi na internetu nebo mezi znamyma branila leginy na obeznich zenach... stylem "proc ty nejvyzranejsi vzdycky nosi nejvic leginy?" - protoze je snadno sezenou ve svoji velikosti, prizpusobi se postave, nikde netlaci, maji pohodlny pas a je urcite pohodlnejsi jit na vylet v elastickych kalhotach, nez kdyz ti strih brani zvednout nohu. Dosla sem ale do stavu, ze se snazim to necist a ani nereagovat, i kdyz me nekdy ty komentare fakt urazi a boli za ty lidi. Navic sama vim dobre, ze se hodne pribira prave s nedostatku jidla, takze se snazim vymlouvat i to kdyz pak nekde ji, ze "kdyby tak nezrala" tak uz automaticky dodavam ze na vylete je energie potreba, pak si telo bude zrat svaly, ze bez vyzivenyho tela proste nebude mit silu behat po horach...

ale je to marny. Vetsinou maji lidi jen potrebu se do nekoho strefovat jako obranu pred tim, aby se nekdo nestrefoval do nich. Nejsu si jista, kolik lidi v realu opravdu veri tomu, co rika, nebo maji jen nejakou potrebu odvratit ty komentare predbezne od sebe... vsimla jsem si toho, ze pokud nekdo sam sebe ma rad (at vypada jakkoli) a je tak nejak proste vnitrne smirenej se stavem veci a vnima sam sebe proste "pozitivne az neutralne" tak nema vubec potrebu tyto komentare a soudy vynaset, protoze ani nema cas nad nima premyslet a fakt prvni vec, co ho napadne kdyz vidi tlustou zenu v horach je "hele, ta ma ten drahej batoh co sem si chtel koupit". Ale pokud je nekdo zavistivej, nebo vnitrne nejakej zranenej tak si dokazuje poukazovanim ze "ja su na tom furt lip".

znamej si vzal silnejsi manzelku ale na vylete presne o podobnych postavach prohlasuje nehezky veci, ze se na to v leginach neda koukat a pritom ma tu svoji fakt rad, a do tech hor ji bere uplne stejne jako jiny chlapi ty svoje, co tam potkavame, oblika se taky do legin a te by snesl modry z nebe... ja to vlastne nechapu, proc ti lidi maji potrebu to komentovat a ja mam od mala desnou potrebu vsechny branit a ukazovat druhou stranu veci. Ucim se to ale nedelat, protoze pak se posmech obraci ke me a ja nejsu drsnak nebo salamista, takze se tim pak hodne trapim.

zaroven sama sem dlouho bojovala prave s tim, ze ac mam jen malou nadvahu, BMI jeste v norme ale uz hodne % tuku, tak si vzit pro me kratasy je nejvetsi vyzva. Jit ven v leginach, protoze i ja mam tlusty nohy do sportovnich kalhot (typicka hruska), pro me bylo mnoho let sen ze az zhubnu, tak taky pujdu v leginach... takze celkem chapu, ze kdyz i "ja" nesezenu dost siroky nohavice, co treba ma rikat zena, ktera ma jeste o neco sirsi nohy? Ani ja nesezenu ty kozacky, protoze do nich svoje lytka nedostanu. A to nektery zensky maj v kozackach i kalhoty! ja tam nedostanu ani holou nohu... na svatbu sem si musela nechat boty usit, abych do nich ty moje lytka nacpala... Ucim se prijmnout svoje telo i s tema kilama, protoze driv sem se hodne nenavidela za to, ze nedokazu ani udrzet vahu, nedejboze zhubnout... a pomaha mi prave i to, ze kdyz vidim zenu s nadvahou v kratasich, rikam si "chtela bych mit jeji sebevedomi" ne ve smyslu jak se to pouziva negativne jako "ta ma ale sebevedomi, kdyz si to na sebe vezme - to je oblibena hlaska my sestry " ale spis ve smyslu, ze kdyz tu odvahu a silu pripadne celit kecum ma ona, ze ja mam mnohem nizsi sanci na kecy a mohla bych se taky hecnout...

a zatimco dneska me ty kecy vlastne ani moc uz netrapi, tak v tom obdobi stredni a prvnich let v praci sem na ne byla hodne moc citliva... takovyto, jak cca do 15 vubec nic neresim, protoze si doma hraju s pocitacema a nemam zadny kamarady, nosim si co chci a je mi to fuk... pak jdu na koupaliste v kratke sukni, citim se hezka a parta vyrostku na me z motorek pokrikuje hnusny veci... a ja si pak dalsich 20 let stydim vzit cokoli co neni az na zem... prece je hrozny, jakou ma nekdy silu nejaka veta od debilu, ze clovek ji veri mnohem vic, nez sam sobe... ale citila sem se hrozne zranena a nechtela sem to uz znova nikdy zazit... a pak uz clovek jen jede... snazi se vyhnout tomuhle a tamtotu, nechodi sem... debil si proste vzdycky neco najde, dneska asi vim, ze ti fakani asi meli problem sami se sebou a potrebovali si dokazat, ze nejsou luzri kdyz urazi nejakou holku... ze sou asi neco vic... normalniho cloveka by totiz proste ani nenapadlo mit potrebu neco rikat... a my zijeme ve svete, kde si moc bereme veci, ktery rikaj lidi, ktery maj asi vic mindraku nez my.. a verime jim a trapime se tim...

ucim se mit rada sama sebe takovou, jaka su. Neni to snadny, ale doufam, ze to pomuze vytvorit krustu, kterou pak podobni debilove neproniknou.
    MONROE
    MONROE --- ---
    SIRLOON: Nebo i psi usi. Nevim, dal.. :D
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    MOODYCAT: me spis zaujaly placaty prsa a premyslim, jak to jako vypada
    MONROE
    MONROE --- ---
    Tak, uz trochu jo.
    Projizdim Shein a se svym typem postavy jsem v prdeli.
    MONROE
    MONROE --- ---
    Velice prijemna domtorka vam povim. :)

Potkala jsem ji uz na zacatku urazu, prisla jsem v satech a pantoflich o jedne berli. Cesta ke vchodu nemocnice trva cca minutu.
    Misto pozdravu hned arogantne rekla, ze budu mit zanet mocovyho mechyre. Tak jsem ji rekla, ze kdyby mi s nohou neco delali, tak by mi museli rozstrihnout kalhoty.
    Tak ok.
    Dneska kontrola, tak jsem mela pripraveny otazky. Predem rikam, nedelala jsem doktora googla, normalne jsem se ptala rikala jak to boli, co jde, co nejde, jak by mohlo trvat hojeni a tak.
    Asi si reknete, ze jsem byla otravna, ale nechtela jsem se zletne ptat na nyxu, kdyz ona ma u sebe rtg a vsecky zpravy.
    A proc to pisu?

Ptala jsem se, jestli mi budou delat ct nebo rtg jak rikal pan doktor. Sestra na me vykulila oci a spustila ze neni duvod, ze je logicky, kdyz takhle vypadam a jsem tak mlada, tak blbe dolamana tak nemam diky sve vaze cekat zazraky.
    Pak ze proc nosim jednu berli, ze za chvilku u nich skoncim nejen se zadama. Rikam, ze o dvouch me to jde hur, tak mi rekla, ze se neni cemu divit kdyz jsem to nechala zajit takto.
    Tak jsem se jen usmala, rekla jsem, ze se zady mam problem od 11let. :)
    Tak mi teda s viditelnou nechuti napsali ten rtg, kdyz se ho tak dozaduju (?!). Tak podekuju, usmeju se, jdu. :)
    Podepisuju u rtg papir, ze nejsem tehotna.
    Lezu na rtg, nese nejakou zasteru. Pry kvuli miminku. :D to uz dostavam mensi zachvat smichu a rikam, ze jsem jen tlusta. Ta se mi hrozne omlouvala, tak rikam, ze v pohode, at mi ji tady na Milana radej necha. :D

Sla jsem si pro vysledek a tak se ptam, jestli budu nekdy behat a tak jako driv, ze me to bavilo. A i to plavani, ze bych se k tomu rada vratila. Sestra si jen odfrkla. Hm, tak budu drzet uz hubu. :D pozadam si tedy o rehabky a dostanu vyhubovano, ze uz jsem je mela davno mit. Ne, mela jsem se domlouvat pri teto navsteve. :) pak tedy chtela ukazat jak hybu nohou. Pro sebe jsem udelala pokrok a od ni jsem jen uslysela "To je vsecko?" tak rikam, ze musim byt trpeliva a ze kdyz jdu pres velkou bolest, tak mi pak neni vubec dobre. Prasky na bolest mi doporucila ibalgin nebo brufen. Ani jedny nemuzu a mam to psany v karte. Tak jsem podekovala, poprala pekny den a snazila se zrychlit krok. :)

Popravde se zatim necejtim nejak blbe.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TAPINA: Teď vypadá vyloženě dobře. Pamatuju, jak i tvář měl spuchlou.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Ja mam dneska radost, po vic jak roce se mi hybnul visceral o 1 stupen dolu. Stacilo si na to dat vcera 177 km na kole. Slo to dolu i pres 2 litry Pepsi.
    MONROE
    MONROE --- ---
    TAPINA: Hlavne ze mu to pomohlo. 🙏🏻 Ja myslim, ze kdyby me v te dobe kortikoidu nenasadili antipsychotika, nenavysovali je a hlavne me neinformovala o moznym narustku vahy, kdyz vedela, ze uz jsem s tim bojovala po kortikoidech, jde mi to to fakt snadneji.
    Uvidime co mam za moznosti. A doufam, ze to pujde a najdu si spravnou cestu, do ktere se nebudu nutit.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MONROE: Můj muž byl celý život takový ten vyzáblý typ, co může žrát a nepřibere. Pak dostal rakovinu a bral vysoké dávky dexamethasonu jednak na primární problém a pak ještě už menší dlouhodobě na tlumení nevolností při chemu. Nabral skokově 25 kg, po chlapsku do břicha, to bylo úplně neuvěřitelné, že on může vypadat takhle. Teď je pár měsíců ve stavu, kdy šlo všechny léky vysadit a váha mu sjela zpátky dolů. Jenže takhle snadno to jde u mužů bez předchozí dietářské historie.
    MONROE
    MONROE --- ---
    Jo, do 20let jsem vazila na 160cm 48kg. Genetiku v tomto smeru mame v pohode. Jsou u nas spis hubenejsi.
    MONROE
    MONROE --- ---
    TAPINA: Jsem rada, ze jsem je brala necely dva roky a ze mi fakt zachranily zadek v tom nejhorsim.
    Pamatuju se, kdyz mi je dali na tyden nitrozilne, tak jsem mela vylozene zachvatovy prejidani a pak jsem diky tomu chodila zvracet. Vsecko do me spadlo rychlosti blesku.
    Jenze pak uz ta vaha zacala lezt nahoru, do toho se pripojila psychika, antipsychotika a jsem v morbidni obezite.

Vysvetluj to nekomu, zejo.
    Proto jsem moc rada za nyx.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: No, ve všech situacích je lepší být tlustý než mrtvý, je-li to buď anebo. :o)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MONROE:
    TAPINA: a sakra :-( díky za info.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUSINDA: Hlavně kortikoidy. A to teda nenaděláš nic moc, rozjebou metabolismus naprosto neskutečně, ale v některých situacích je lepší být tlustý, než mrtvý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam