• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KRISKA: tohle "tak to urcite zatajujes" me strasne sere :-/ Dlouhodobe mam problem s tim, ze proste ve stresu bud nezeru a pribiram (casteji), nebo stres zaziram a pribiram (mene casto). Nikdy jsem nemela problem priznat, co zeru... Ale kdyz (zejmena tlustej) clovek rekne, ze si dal k snidani mandarinku a k veceri jogurt, tak samozrejme lze, protoze mezi tim jeste prece urcite sezral pytlik chipsu, kyblik z kfc, tabulku cokolady a zapil to litrem coly... Kdyby nelhal, tak je jako proutek, no ne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mně dodal sebevědomí jíst fitness náramek s aplikací, který mi hlásí spotřebu nad bazál, celkem asi přesnou - počítá kroky a při sportu, pokud ho zapnu, měří tepovku, při plavání jen tempo. A hlásí spotřebu 550 - 650 kCal za den navíc. A to nepočítá přemýšlení a stresík :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRISKA: Hledat horní hranici je báječná rada na zlatou medaili. Bohužel to většina poradců prostě nedokáže přijmout.

Jo a nechoďte do poradem při klinikách na bariatrické operace. Dočetla jsem se od bývalé zaměstnakyně (na FB ve skupině o abdominoplastice) i kdysi jinde, že sice sestaví jídelníček a možná i předepíší léky, ale prostě tlačí ty operace, i ženám okolo sto kil (což je často zhubnutelný na zdravou nadváhu), protože příjmy mají prostě z toho.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: ...a spát. Nedostatek spánku v kombinaci s přepracováním dostává tělo do takového stavu, že se to se zdravým životním stylem absolutně nesrovnavá.

Jestli jsem se za těch třicet let hubnutí něco naučila, tak to, že tělo musí být klidné, odpočaté, vyspané a syté. Pak se samo bude chtít tě nadváhy zbavit. Ale pokud má pocit, že je v ohrožení a nemá prostor na svoje potřeby, tak člověk hubnutím jen budí strašlivé pravěké síly mechanismů zajišťujících přežití, které nemá šanci přetlačit, natož porazit.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MAR_TINA: ja zacala resit 2 roky zpet, po nehladu.cz u vyzivoveho poradce pana Zatecky a ac uz v nehladu dbali na "dost" jidla, pan zatecka mi dal jeste o dost vic jidla a vysvetlil mi, jak si mam hledat sama svoji horni hranici, abych uz vzdycky byla sobestacna.

Presto jsem byla chvili na FB ve skupine hubneme a jime s kalorickymi tabulkami, kde je hodne i vyzivaru a nutricnich poradcu a kdykoli jsem napsala svoji zkusenost, ze jsem pribirala z nedostatku jidla, 10 vyzivaru se do me pustilo, ze tam je milion nepriznanych prasarnicek, slazenyho piti, atd, atd... ze proste nehubnuti nebo pribirani z nejezeni neexistuje.

Takze problem je v tom, ze dneska na 20 nutricnich poradcu (nemyslim tydenni kurz nekde u nuticu potravinovych doplnku) pripada 1 poradce, kterej s tim ma zkusenosti a dokaze to spravne vyhodnotit i na zaklade popsane historie a primarne se snazi hledat reseni na zaklade duvery v klienta a ne ho shazovanim a degradaci jeho slov nutit k nedostatecnemu prijmu. A pro ty nutricni jsou lidi, na ktery to nezabira podivny hricky prirody, lhari a zatajovaci, rozhodne to nevede k tomu, ze by sami zmenili pristup, protoze co si budem, on kazdej treti stejne keca co a kdy jedl, v jakym mnozstvi...

takze jsem ze skupiny nakonec odesla, jakakoli snaha poradit zenam s evidentne nizkym jidelnickem totiz vedla k urazeni me vlastni osoby a valcovani "jedinyho spravnyho nazoru", kdy jsem doufam alespon u tech lidi zasela pochybnosti, ale uz jsem tam opravdu nechtela vubec byt. Protoze jedina svata pravda je v kalorickym omezovani.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: je to tak. Já mám takové nastavení, že jsem pořád v poklusu, když není důvod, si ho najdu :) Fajn, víc v životě stihnu a víc musím sníst, za mě dobrý.
    Proto si myslím, že ty diety dle poradců nefungovaly Moody a nebudou fungovat ani jiným doktorům - neustálý poklus a stres a služby a enormní množství hodin v zápřahu. Tam se musí jíst. I v noci.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ad energetický příjem a nastavení těla: ono to má víc faktorů, není to jen o genetice. Je to i o tom, kolik se člověk hýbe, kolik myslí, jak moc se stresuje, jak moc spí, a tak dále. Čím horší životní styl, tím vyšší energetické nároky, tím vyšší chutě na sračky, tím horší zpětná vazba s tělem, tím horší identifikace sytosti.

Pro představu: Cajthamlové nutriční (ne ona sama) mi kdysi nastavila redukční dietu na cca 2100 kcal. Bylo to málo - fungovalo to, dokud jsem se vůbec nehýbala (natrhla jsem si tehdy lýtkový sval, takže sport žádný). Jakmile se to zahojilo a já začala fungovat (chůze + posilovna), zkrachovala jsem do pár měsíců. Hubnutí se zarazilo (byť centimetry pořád ještě pomalu ubývaly skrz tu posilovnu), takže holky nutriční mi automaticky sundaly porce. Já blbec do toho zabrala v posilovně ještě víc, už celkem na pokraji sil, a samozřejmě jsem si okamžitě něco udělala.

Dneska už jsem poučená a prostě si ten jídelníček dolů sundat nenechám - a nutriční mě nechává dýchat, protože vidí, že to funguje. Teď jsem půl roku hubla při skoro 2500 kcal, s tím, že jednou cca za tři dny jsem šla až třeba na 2800 a někdy i víc, podle toho, jak si tělo řeklo. Jediné, co opravdu přísně dodržuju, je (téměř) žádný alkohol a (téměř) žádné sladkosti. A i z toho jsou občas výjimky.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNIKA: no jo, taky jsem vyhodnotila, že to chce asi přidat tuk a asi i tu bílkovinu. Ale hlavně jím fakt až příliš nízkotučně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: bazál mi před lety někdo u Havlíčka změřil na 1670 kCal. Takže chápu, že z toho odvodit redukční dietu na 2200 KCal chce odvahu :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: že jsem si já dávala málo, to chápu. Že všelijaký lehce zaškolení poradci a kalkulačky taky chápu. Ale i Stob i doktoři. I Cathamlová a někdo od Havlíčka mě podhodnotili o dobrých 20 %. Oni asi nemají zkušenosti a tabulky s lidma s vysokou spotřebou.
    A vypadá to, že to není bazál, ten jsem měla i změřený a nemyslím si, že by mi za deset let významěn stoupnul, spíš naopak. Asi fakt hodně spotřebuju činností těla a hlavy.
    Tihle teoreticky dobří odhadci mi ordinovali 1600-1800 kCal. Začla jsem jíst podle tabulek na 2000-2200 kCal/den (bez ohledu na pohyb ten den, já sportuju cca 5 dní ze 7) a nechci to zakřiknout, ale asi klesám. Odvahu mluvit o výsledku budu mít za dva měsíce pozorování. Nutno říci, že po letech dostatečného jídla bez diet. Větší význam má spíš složení jídla než počet kalorií nebo taky význam, při 3000 kCal/den bych možná tloustla.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANNIKA: tohle muze byt hodne nastavenim konkretniho tela... muj kolega (fakt hodne velkej chlap), si da 24 kousku sushi a citi se prejeden, ja si dam 48 kousku sushi a jeste bych jedla... 500g rizota dobryho, italksyho, pochutnam si, ale jeste by to chtelo druhej chod... kolega si ho pulku vezme jeste domu na veceri, aby nemusel varit...

takze takoveto jidelni rozdily mohou hrat hodne roli. je to genetika? slozeni strevni mikroflory? kombinace dalsich aspektu?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ELIZHANNAH: Chce to mít fakt dobře sestavené. Vždycky nejakej ťuk a nějakou bílkovinu... Já se že zeleninových salátů proste nenajim, kdybych se zbláznila. Můžu toho sesrotovat jak pavilon slonů a je mi leda zle. A stejně se nenajím tekutých věcí. Jakože smoothie jako svačina, nějakej hutnej koktejl, nic. Ostatní říkají, že jsou tímto najedeni, mým žaludkem to nějak poteče, aniž by to na něj udělalo větší dojem...
    Spíš bych třeba dala k zelenině maso/sýr/luštěniny a omezovala ty obilovinové přílohy.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ARGANNAH: a teď už tu představu, kolik vlastně jíš, máš? Já pořád úplně ne... Najela jsem na zdravou stravu, která se skládá hlavně z obilovin, luštěnin, zeleniny (většinou vařené, někdy restované na oleji, v menšině kvašené nebo syrové), semínek, sem tam maso, mléko, vejce, ty tři věci ale omezuju a nejím je denně, ale třeba obden. Sladkosti a cukr omezuju nejvíc, ale někdy se neubráním a dám si něco, ale je to velmi zřídka. Piju jen neslazenej zelenej čaj nebo vodu nebo teda kafe s mlíkem, neslazený, toho (kafe, nejen toho mlíka v tom kafi) bych se chtěla zbavit, nedělá mi úplně dobře, ale nejde mi to natrvalo. Stejně to teda ale nedodržuju na sto procent. No a zjistila jsem, že při této stravě dost hrozí, že člověk má plnej talíř, vrchovatej, ale stejně tam prostě ty kalorie nejsou, takže pak nějak hlavou nedávám to, že jsem ve stejném okamžiku přecpaná, ale zároveň jaksi pořád hladová. Jím tři velká jídla denně, někdy si dám odpolední svačinu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ANNIKA: Já samozřejmě do ničího jídelníčku nevidím. Ale když budu mluvit sama za sebe, můj celoživotní problém byl, že jsem jedla příliš málo. A vůbec jsem to netušila, neměla jsem vůbec představu, kolik moje tělo reálně potřebuje jíst. Dokonce i nutriční mě kdysi razantně podhodnotila.

Ale jako je to samozřejmě podle sebe soudím tebe, že.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    TAPINA: To je pravda, od září jsou obě ve školce. Což je nádhera. Akorát teda nemocnost taková, že stejně ve výsledku spíš doma než tam...

Spaní pořád nic moc, ale času pro sebe mám konečně víc.

ARGANNAH: Já měla dramatickou dietu jen jednou v životě, a to eliminacni při kojení kvůli zdravotním problémům. Rvala jsem se buckem a quinou a kila letely dolů ve velkým, v den rezignace to nabralo samozřejmě stejně rychly opačný směr. Kvůli váze ne, to mi bylo vždycky tak nějak jasný, že je blbej nápad.

Na jídelníčku spocitanem od profika to šlo, ale šíleně pomalu, a to jsem měla pořád hlad a pořád řešila, co si čím můžu namazat a co, kdy, jak a kolik jíst.

A teď se tak jako decentně krotim, ubiram, kde mám pocit, že můžu bez zmagoreni nebo hladu, a jde to. Huh.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNIKA: Mně taky sjelo pár kg samovolně, když děti odrostly z nejnáročnějšího období a začala jsem normálně lidsky spát. Není to zdaleka dost, ale dobrý začátek.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CMLKA: Můj to dokázal, ale trvalo to roky dostatečného jídla bez diet
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ARGANNAH: a fakt uni? myslela jsem, ze ne...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Nebo jsi dlouho nedržela žádnou dietu. Metabolismus se umí po letech vzpamatovat
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNIKA: Psychika robí u niekoho viac než akékoľvek diéty či cvičenie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam