• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: ja se doma podivam, jak presne byla rada ale neco jako zvedat cca kazdy tyden az dva jidlo o 150kcal, pokud se vaha nehyba, nemeni, dalsi tyden zase pridat, a az se vaha zacne zvedat, tak dat ten posledni OK prijem, a v pripade snahy hubnout ho drzet minimalne mesic a pote ubrat 10% pro pomalejsi stabilnejsi hubnuti a 20% pro rychlejsi a pokud chci drzet vahu, tak proste drzet ten horni prijem.

ja kdyz s tim experimentem zacala tak sem si sama nastavila dle nejakych tabulek 7200kj, v nehladu mi to schvalily jako ideal prijem udrzovaci na kterym sem byla tak rok a pak touto metodou sem se dostala az na cca 9000 kj kdy sem porad nepribirala... rozdil docela velkej... ted moc necvicim, tahly zdravotni potize, prijem mam cca 7500 a porad si vahu drzim, na 7200 sem temkrat cvicila aktivne 4x tydne... nejhorsi to bylo ujist:D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Mimochodem, od včerejška nad tím přemýšlím. To hledání horní hranice je super koncept. Nikdy mě to nenapadlo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ELIZHANNAH: úplně základní levný honor a k němu je aplikace huawei health, určitě popátrej po víc značkách a někoho se zeptej dalšího. Já chtěla, aby to počítalo kroky, měřilo sport a plavání a ono to dělá dost věcí, které mě ani nenapadly. Třeba přivolává telefon a ukazuje smsky.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MAR_TINA: co je to za fitness náramek a aplikaci?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ale s tou nutelou to třeba občas tak fakt je, že lidi, co spoléhají na bariatrii jako na zázrak, se naučí ji vlastně obcházet, jedí nezdravě atd. Mimo jiné tě proto VFNka, než tě pustí na operaci, prožene přes nutriční terapeuty, psychoterapeuty a pokud jsi fyzicky v háji, tak i přes fyzioterapeuty, aby se ujistili, že tohle dělat nebudeš (resp. že jsi typ, který to ustojí). Jiná známá věc je, že lidi, co jsou po bariatrii s neřešenou poruchou příjmu potravy (klasický přístup, že obezita je ze "žraní", kdepak nějaká psychika), tak buď operaci přežerou, anebo když mají bypass, který přežrat nejde, začnou chlastat. Je to tak frekventované, že Amíci to třeba zahrnujou do edukačních programů a pacientům po bariatrii rovnou úplně chlastat zakážou. Jak je to efektivní, nevím (ale modří asi tuší, co si o tom myslím).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Jojo, po nějaké době jíš pak víceméně normálně, jen nepřekračuješ 500ml (aby sis neroztahovala žaludek) a máš trošku jiné složení. Plus jsou specifika u různých operací, po plikaci je to jiné než po bypassu, atd. A ta energetická náročnost těla samozřejmě klesá, jak se tělo zmenšuje, takže se nakonec zase dostaneš do nějakého rovnovážného stavu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: doufala jsem, že tím myslí s udržením nasazeného životního stylu a tím víceméně i váhy.

Já si neumím představit ten režim nastavený po zákrocích na žaludku dlouhodobě, jako roky. Je tam nějaký bod uvolnění žaludku a přechod na normální prvidelné jídlo? Neumím si představit žít deset let na těch jejich 150 ml 5x denně apod.
    A rizikové mi to právě přijde pro ty lidi, u nichž se nepodchytí, že potřebují 2000+ Kcal/den. To pak buď kolabují nebo jedí 150 ml nutely? (S nadsázkou, ale ne velkou)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: "Sice pomaleji, ale trvale" - to zní, jakože ta paní mele blbosti, correct mě if I'm wrong. Žádné "trvale" neexistuje (jak praví klasik, there is no "after"). Ani u konzervativního hubnutí, ani u bariatrie.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jsem to dohledala, abych nehaněla jiné nemocnice. Zákrok v tomhle případě dělala https://www.obklinika.cz/ a paní nastupovala na plikaci s váhou 98 kg, ale BMI cca 38 (to uznávám, že je dost), věk nyní cca 40 let.

Názor od prý bývalé zaměstnankyně nějaké nejmenované kliniky, neověřovala jsem, není jak:

Na pojišťovnu abdominoplastika jen kvůli tomu, že máte větší váhový úbytek a převis, už to nejde, co vím. Musela byste mít kýlu nebo velkou diastázu. Kromě toho, zrovna po plikaci bych počkala minimálně dva roky, protože co jsem viděla ( pracovala jsem na obezitologicke klinice, kde se hodně prováděla), tak hodně pacientů buď začalo mít cca po téhle době problémy, nebo se jim váha začala vracet. A nebo obojí najednou🙈. Upřímně nechápu, že i teď se do toho někdo mladý a schopný pohybu pustí 🤔 Už jen ten doživotní režim je daleko horší, než když se lidí kousnou a rozhodnou se zhubnout konzervativně - vyváženým jídlem a pohybem..sice pomaleji, zato trvale a hlavně pak nemusí shánět plastika, protože se kůže dost často stihne stáhnout. Edit: na klinice samozřejmě budou tvrdit, že bez operace trvale nezhubnete, ale problém je v tom, že klinika je živá právě z úhrad za operace, ne za to, že dlouhodobě někomu pomáhají hubnout na jídelníčku. Podle toho taky ten přístup vypadá.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    me prekvapilo, v den kdy jsem dala vypoved a celila rvani a vetsimu stresu nez co vedlo k vypovedi, tak mam denne kolem 2000 kcal podle dat z hodinek (kolem vanoc se bavili kolegove neco o hladine stresu z hodinek, tak sem si zapla mereni tepu ze zvedavosti a pak na to vlastne zapomela), tak ten den mam 3300 kcal a to sem urcite nebyla ani cvicit, a v podstate to dost masakralne prevysuje ty ostatni dny, kdy ve dny kdy cvcim jsem mela treba 2200kcal).

Jinak to nepouzivam a naramek mam jako krokomer a hodinky, ale bylo to zajimavy, ze jsem to zrovna mela zapnuty, je tam videt ten silenej rozdil a vlastne to dela "jen" stres, takze jeho nezapocitavani muze delat hrozny skoky...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: S tím, že teď chodím na VFN na obezitologii a tam tenhle přístup nemají. Naopak, jsou uplne super. Just for the record.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KRISKA: tohle "tak to urcite zatajujes" me strasne sere :-/ Dlouhodobe mam problem s tim, ze proste ve stresu bud nezeru a pribiram (casteji), nebo stres zaziram a pribiram (mene casto). Nikdy jsem nemela problem priznat, co zeru... Ale kdyz (zejmena tlustej) clovek rekne, ze si dal k snidani mandarinku a k veceri jogurt, tak samozrejme lze, protoze mezi tim jeste prece urcite sezral pytlik chipsu, kyblik z kfc, tabulku cokolady a zapil to litrem coly... Kdyby nelhal, tak je jako proutek, no ne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mně dodal sebevědomí jíst fitness náramek s aplikací, který mi hlásí spotřebu nad bazál, celkem asi přesnou - počítá kroky a při sportu, pokud ho zapnu, měří tepovku, při plavání jen tempo. A hlásí spotřebu 550 - 650 kCal za den navíc. A to nepočítá přemýšlení a stresík :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRISKA: Hledat horní hranici je báječná rada na zlatou medaili. Bohužel to většina poradců prostě nedokáže přijmout.

Jo a nechoďte do poradem při klinikách na bariatrické operace. Dočetla jsem se od bývalé zaměstnakyně (na FB ve skupině o abdominoplastice) i kdysi jinde, že sice sestaví jídelníček a možná i předepíší léky, ale prostě tlačí ty operace, i ženám okolo sto kil (což je často zhubnutelný na zdravou nadváhu), protože příjmy mají prostě z toho.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: ...a spát. Nedostatek spánku v kombinaci s přepracováním dostává tělo do takového stavu, že se to se zdravým životním stylem absolutně nesrovnavá.

Jestli jsem se za těch třicet let hubnutí něco naučila, tak to, že tělo musí být klidné, odpočaté, vyspané a syté. Pak se samo bude chtít tě nadváhy zbavit. Ale pokud má pocit, že je v ohrožení a nemá prostor na svoje potřeby, tak člověk hubnutím jen budí strašlivé pravěké síly mechanismů zajišťujících přežití, které nemá šanci přetlačit, natož porazit.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MAR_TINA: ja zacala resit 2 roky zpet, po nehladu.cz u vyzivoveho poradce pana Zatecky a ac uz v nehladu dbali na "dost" jidla, pan zatecka mi dal jeste o dost vic jidla a vysvetlil mi, jak si mam hledat sama svoji horni hranici, abych uz vzdycky byla sobestacna.

Presto jsem byla chvili na FB ve skupine hubneme a jime s kalorickymi tabulkami, kde je hodne i vyzivaru a nutricnich poradcu a kdykoli jsem napsala svoji zkusenost, ze jsem pribirala z nedostatku jidla, 10 vyzivaru se do me pustilo, ze tam je milion nepriznanych prasarnicek, slazenyho piti, atd, atd... ze proste nehubnuti nebo pribirani z nejezeni neexistuje.

Takze problem je v tom, ze dneska na 20 nutricnich poradcu (nemyslim tydenni kurz nekde u nuticu potravinovych doplnku) pripada 1 poradce, kterej s tim ma zkusenosti a dokaze to spravne vyhodnotit i na zaklade popsane historie a primarne se snazi hledat reseni na zaklade duvery v klienta a ne ho shazovanim a degradaci jeho slov nutit k nedostatecnemu prijmu. A pro ty nutricni jsou lidi, na ktery to nezabira podivny hricky prirody, lhari a zatajovaci, rozhodne to nevede k tomu, ze by sami zmenili pristup, protoze co si budem, on kazdej treti stejne keca co a kdy jedl, v jakym mnozstvi...

takze jsem ze skupiny nakonec odesla, jakakoli snaha poradit zenam s evidentne nizkym jidelnickem totiz vedla k urazeni me vlastni osoby a valcovani "jedinyho spravnyho nazoru", kdy jsem doufam alespon u tech lidi zasela pochybnosti, ale uz jsem tam opravdu nechtela vubec byt. Protoze jedina svata pravda je v kalorickym omezovani.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: je to tak. Já mám takové nastavení, že jsem pořád v poklusu, když není důvod, si ho najdu :) Fajn, víc v životě stihnu a víc musím sníst, za mě dobrý.
    Proto si myslím, že ty diety dle poradců nefungovaly Moody a nebudou fungovat ani jiným doktorům - neustálý poklus a stres a služby a enormní množství hodin v zápřahu. Tam se musí jíst. I v noci.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ad energetický příjem a nastavení těla: ono to má víc faktorů, není to jen o genetice. Je to i o tom, kolik se člověk hýbe, kolik myslí, jak moc se stresuje, jak moc spí, a tak dále. Čím horší životní styl, tím vyšší energetické nároky, tím vyšší chutě na sračky, tím horší zpětná vazba s tělem, tím horší identifikace sytosti.

Pro představu: Cajthamlové nutriční (ne ona sama) mi kdysi nastavila redukční dietu na cca 2100 kcal. Bylo to málo - fungovalo to, dokud jsem se vůbec nehýbala (natrhla jsem si tehdy lýtkový sval, takže sport žádný). Jakmile se to zahojilo a já začala fungovat (chůze + posilovna), zkrachovala jsem do pár měsíců. Hubnutí se zarazilo (byť centimetry pořád ještě pomalu ubývaly skrz tu posilovnu), takže holky nutriční mi automaticky sundaly porce. Já blbec do toho zabrala v posilovně ještě víc, už celkem na pokraji sil, a samozřejmě jsem si okamžitě něco udělala.

Dneska už jsem poučená a prostě si ten jídelníček dolů sundat nenechám - a nutriční mě nechává dýchat, protože vidí, že to funguje. Teď jsem půl roku hubla při skoro 2500 kcal, s tím, že jednou cca za tři dny jsem šla až třeba na 2800 a někdy i víc, podle toho, jak si tělo řeklo. Jediné, co opravdu přísně dodržuju, je (téměř) žádný alkohol a (téměř) žádné sladkosti. A i z toho jsou občas výjimky.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNIKA: no jo, taky jsem vyhodnotila, že to chce asi přidat tuk a asi i tu bílkovinu. Ale hlavně jím fakt až příliš nízkotučně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: bazál mi před lety někdo u Havlíčka změřil na 1670 kCal. Takže chápu, že z toho odvodit redukční dietu na 2200 KCal chce odvahu :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam