• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Takže máš poslouchat tělo, který ti říká, že se máš válet a cpát se sladkým? Nebo se to teda dá naučit a tělo říkající tyhle nesmysly neposlouchat...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Dá se to naučit.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TEKKIT: S tím principiálně souhlasím, ale myslím, že hubnoucí mají o disciplíně mylnou představu. Je to spíš jako "ignoruj tu ostrou bolest v lýtkovém svalu a pokračuj v každodenním běhu, protože disciplína." Jestli jsem teda srozumitelná. Je rozdíl mít chuť na čokoládu a mít hlad po deseti hodinách od posledního velkého jídla. Třeba. Na to první se uplatňuje disciplina, u toho druhého se uplatňuje respekt k tělu. Jinak budíš šaj hulúda obživného pudu, který tě dřív nebo později přepere. Protože je silnější než téměř všechno ostatní, včetně nějaké ubohé lidské disciplíny. A když už jsme v těch sportovních analogiích, jen blbec vleze dobrovolně do ringu s takovým soupeřem. Spící nestvůry nebudit.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Tak ono poslouchat tělo, kde máš díky obezitě rozdrbanou celou hormonální rovnováhu včetně ghrelinu atd, fakt není dobrej nápad, protože to tělo nedává úplně správný informace
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEKKIT: No jo, spalování tuků intenzivním pohybem za hranou komfortu holt dřív bylo zajištěno signálem těla, který říkal "běž, sakra, běž, nenech se chytit a sežrat" :o)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ARGANNAH: ok ale na druhou stranu pokud chceš něčeho dosáhnout, tak to prostě vyžaduje nějakou disciplínu.

Když bych "poslouchal signály mého těla" tak moje tělo nikdy nevysílá signály "tvrdě trénuj", nebo "dej si zeleninu místo řízku".

Asi fakt záleží na úhlu pohledu, ale já se trochu pohybuju kolem sportu a dneska mají lidi takovou představu "sportovat ale hlavně se nezpotit" zjednodušeně řečeno. A prostě "spalování tuků" je pro tělo diskomfort a shazuje je nerado - nemá to být příjemný proces
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOTENCE: Přesně.

Jen teda je potřeba chápat, že obecné poučky nemusí tak docela platit, má-li někdo problém se štítnou žlázou nebo je-li zrovna v pubertě nebo v přechodu. Nemyslím, že tady do tohohle úplně vidím(e) a asi by to měl řešit doktor. Akorát jaký, žeo. Do obezitologie to nespadá a ostatní specializace většinou o tloušťce vědí prdlajs a omílají staré dobré nežer a cvič.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ARGANNAH: já souhlasím, že by se potřeby těla neměly přehlížet. Reakce je spíš k ty diskuzi, co se tu teď rozjela a opakuje se v cyklech... tělo od dospívání týraný dietama se může chovat divně.

Teorie, jak si zvyknout na pravidelná jídla ve správný čas je taková, že je důležitý držet ta velká jídla, i když se mezitím člověk nesmyslně cpe. Takže když chci tělo naučit na snídaně - svačina - oběd - svačina - večeře ( - druha večeře), tak si prostě dám oběd a bez ohledu na to, že se pak neudrzim a dalších tisíc kalorií uzobu během odpoledne v nesmyslech, tak si večer tu pořádnou večeři dám.
    Na začátku (týdny, měsíce) to může a často dělá přibírání. To je potřeba vydržet a nepanikařit. Tělo prostě není zvyklý, že dostane dost už pokaždý.
    Čerpám z rad, které dával pan doktor Krch na stacionáři pro PPP, kde byla mně velmi blízká osoba. Z mojí zkušenosti to taky funguje a vždycky se tady tiše chytám za hlavu, když čtu ty věci, jak někdo nejí po šestý (jde spat o půlnoci!), k večeři si dá plátek avokáda a kneckebrot a podobný podle mě šílenosti.

Já nechci nějak vehementně rozporovat, ze každý tělo je jiný a někdo může jist jednou denně a jsou na to studie, ale ten model 5-6 jídel je celkem osvedčený. Nejíst po šestý nebo nejíst od snídaně do čtyř odpoledne, znamená, že nejím třetinu bdělýho stavu, nechápu, co je za tím za logiku, proc by to mělo fungovat (ráda se nechám poučit). Často slýchám "jo, když jsem jedla jen do šesti, tak jsem krásně hubla, ale teď už to nedržím (proc, když je to fajn?) a zase to jde nahoru. Musím zase ty večery omezovat." To znamená se pořád omezovat, imo neudržitelný...

Tahle knížka mi kdysi byla ku prospěchu. Jedno povídání s panem doktorem taky. (První co, tak mi ukázal talíř a zeptal se, jestli to znám. A že to mám používat :-))
    Poruchy příjmu potravy - František David Krch | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/poruchy-prijmu-potravy-248996
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: Myslim, ze vzhledem k tomu, kdy a jak jsi to formulovala (vcetne tyhle odpovedi) je vcelku evidentni, zes reagovala primarne na me. Tak si aspon zkus odpustit tu argumentaci neadresnosti…

A ano, vzhledem k tomu, ze stale mluvim o nutkavym chovani jako kompenzaci rozhozenyho navyku a ne o hladu, tak mi pripada zcela relevantni zminit potraviny, ktery nejsou kaloricky zasadne problematicky, ale oblbly to na nejdyl, kdyz jsem si nemohla pomoct. Fakt nikde nepisu “hladov, co to pujde, a tesne pred tim, nez omdlis hlady, schroupej celer.”
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCIASHECK: Jednak to nebyla reakce pouze na tebe (všimli si, že není adresná),ale obecně na to, kam začala diskuse poznenáhlu sklouzávat. A za druhé, je velký rozdíl mezi tím, když napíšeš, že některé tyhle věci vůbec nemusí být nutkání těla (což podle mě fakt nemusí, takže jsem ti to olajkovala) a když začneš popisovat, jak když už jsi opravdu potřebovala něco sníst, chroupalas řapíkový celer.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: Proto jsem taky specificky reagovala na to, jestli to nemuze bejt taky jenom kompenzace vyhozeni z navyku, nez realna potreba (coz jsi mi sama olajkovala) a na to konto, kdyz jsem vypsala to, co mi v takovym pripade fungovalo, to ty okomentujes takhle… co na to rict…
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LUCIASHECK: Třeba je to špatně přeložené. Třeba říká "umírám únavou, takže když už mě nenecháš spát, dodej aspoň energii z jídla." Nebo "bože, konečně velký oběd, konečně je dost zdrojů, využij toho a jez."

Nikoho nehodnotím, žiju pouze ve svém těle. Nepovažovat jeho signály za relevantní se mi za posledních třicet let vymstilo tolikrát, že to ani neumím spočítat. Jenže tohle člověku dietní kultura opakuje pořád dokola: hlavně neposlouchat svoje tělo. Chce se hýbat - ne musí sedět u počítače. Chce spát - ne. Chce jíst - bože, jen to ne. X hubnoucích reality show nám vtloukalo roky do hlavy "neposlouchej svoje tělo, ignoruj hlad, ignoruj únavu, jeď podle plánu." Podle mě tohle nás dostalo tam, kde jsme: jsme vyčerpaní, tlustí / obézní/ podvyživení, závislí.

Já si uvědomuju, že můj případ byl trochu hardcore a ze někteří z vás mají takový zdravotní stav, že ta zpětná vazba s tělem vypadá jinak. A tak. Ale jako tohle kolektivní tleskaní tomu, jak bráníme tělu v naplnění jeho potřeb, je podle mě příklad toxického diskursu, který nadváhu a obezitu neřeší, ale zhoršuje nebo rovnou způsobuje.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARGANNAH: Pokud si telo rika “vyhodilas me z rytmu, na ktery jsem zvykle, tak ted zbytek dne konstantne zer,” prepac, ze jejo nazor nepovazuju za relevantni.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    To je zas přehled technik, jak nedat tělu, o co si říká.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    A taky si v takový chvíli dát perlivou a ne obyčejnou vodu.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MADIETTA: já teď řešim opak, a to jak se dokopat vůbec něco sníst, ale v minulosti mi fungovalo "skořicová žvejkačka a jít okamžitě něco dělat" a když už jsem fakt nutně potřebovala něco sežrat, tak mě hrozně uspokojovalo loupání a chroupání řapíkatýho celeru :-D narozdíl od okurky nebo ledovýho salátu u něj mam pocit, že jsem fakt něco snědla, takže jsem necejtila potřebu futrovat něco dalšího... Z ovoce mě dlouhodoběji uspokojí kiwi/jabko/hruška, i když mam zrovna žravou... a jako fakt důležitý se mi osvědčilo se v takovym momentě, kdy s tim vůbec nedokážu bojovat, zastavit a zamyslet, na co vlastně mam opravdu chuť a dát si rovnou jenom to, než tady uzobnout tohle, támhle zase támhleto, ale chuť zobat je furt, protože není uspokojená...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    LUCIASHECK: ještě jsem bohužel nepřišla na to, čím to nahradit. :(
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MADIETTA: To trochu zni, jako ze si potrebujes kompenzovat to, ze te to vyhodilo z rytmu, na kterej jses zvykla, nez jako nejaky regulerni nutkani tela. Neslo by to zkusit postupne nahrazovat nejakou jinou berlickou, po ktery se netloustne?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MADIETTA: jo, je to uplne fuk, kdy ho snis a po kolika porcich tedy veskera veda na to tedy ukazuje. Co neni ofc jedno je udrzitelny, s zivotnim stylem komplementarni a co nejmin cloveka zatezujici nastaveni.

K tomu druhymu, ciste subjektivne, bez opory ve vede: mam pocict, ze to souvisi s tim, co clovek ji, aneb konkretne u mne sacharidy budi chut jist dalsi sacharidy. Z pohledu celkovyho prijmu je to putna, ale z pohledu udrzitelnosti a uz to tak jedno neni.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNIKA: jako teoreticky, pokud je můj kalorický příjem v normě, tak by mělo být fuk, kdy to jídlo zkonzumuju, jsou koneckonců i zastánci jednoho obřího jídla denně. Navíc teda večeřím kolem šesté a spát jdu po půlnoci, takže to není, že bych ulehala nažraná.

Já fakt nevím, jak mám překonat to, že jakmile uprostřed dne sním normální jídlo, tak pak věčně chodím něco ujídat. Jako kdyby to otevřelo nějaký stavidlo nebo co. Jsem pak schopná sníst klidně dvakrát tolik co jiné dny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam