• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MADIETTA: jo, je to uplne fuk, kdy ho snis a po kolika porcich tedy veskera veda na to tedy ukazuje. Co neni ofc jedno je udrzitelny, s zivotnim stylem komplementarni a co nejmin cloveka zatezujici nastaveni.

K tomu druhymu, ciste subjektivne, bez opory ve vede: mam pocict, ze to souvisi s tim, co clovek ji, aneb konkretne u mne sacharidy budi chut jist dalsi sacharidy. Z pohledu celkovyho prijmu je to putna, ale z pohledu udrzitelnosti a uz to tak jedno neni.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNIKA: jako teoreticky, pokud je můj kalorický příjem v normě, tak by mělo být fuk, kdy to jídlo zkonzumuju, jsou koneckonců i zastánci jednoho obřího jídla denně. Navíc teda večeřím kolem šesté a spát jdu po půlnoci, takže to není, že bych ulehala nažraná.

Já fakt nevím, jak mám překonat to, že jakmile uprostřed dne sním normální jídlo, tak pak věčně chodím něco ujídat. Jako kdyby to otevřelo nějaký stavidlo nebo co. Jsem pak schopná sníst klidně dvakrát tolik co jiné dny.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Kalorie teda nepíšu a nepočítám, to mě strašně vytáčí a nikdy to nevydržím. Ale myslím si, že na levelu grahamovy plátek s nizkotucnym sýrem a duseny losos se zeleninou nejsem ani smykem. Po tom profi jídelníčku jsem měla pořád hlad, případně jsem byla tak jakože jakž takž najedena po jídle, ale za hodinu už fakt hlad. Plus mi absolutně nefunguji svačiny stylu hrst oříšků nebo jablko, to nezasyti ani trochu. Víc mi vyhovuje se prostě pořádně najíst a pak nějakou dobu vydržet. Ale holt se to všechno musí nějak správně nakalibrovat, zatím mě nepřestává udivovat, že ta váha dolů fakt jde za velmi rozumné míry snahy.
    Až budu zase doma v normálním režimu, tak se chci hecnout ještě na cvičení, tak jsem na to zvědavá :-D
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    VALENTINA: Já se pracně preucuju. Nejraději bych jedla až dvě hodiny po probuzení, pak nějak standardní oběd a večer pořádnou večeři, případně něco dobrého. A to teda těžce smůla.

Ale fakt je, že když večer moc nejím, tak pak ráno ten hlad je dříva tak nějak se to prenastavuje samospadem. Ale štve mě to :-D
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    ANNIKA: já to mám stejně jako tvůj táta, naopak když si dám večer něco vydatného, tak je mi těžko.
    Mám velkou sladkou snídani, svačinu, oběd, po obědě kousek čokolády, ale pak už jen třeba salát a kousek chleba se sýrem, poslední jídlo se snažím mít do 18 hodin,abych 14 hodin lačnila, to mi mmch hodně spravilo moje blbé trávení
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNIKA: Mně večerní jídlo taky nefunguje, když jsem obědvala až po práci (někdy ve čtyři, v pět), tak jsem se cítila až do večera nedožraná a pořád jsem pro něco chodila. Teď obědvám mezi 11 - 12 a ne že bych aktuálně hubla, ale alespoň furt nechodím něco užírat.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MADIETTA: To by mi váha taky lezla nahoru. Ta večeře je u mě klíčová, bohužel, taky by mi vyhovovalo celý den řešit spíš děti atd a večer se najíst v klidu, ale fakt je to obratem na váze vidět. Úplně nejlíp mi funguje se najíst pořádne někdy ve tři odpoledne a po šesté už jen něco decentního. Ale to se zas tak často nepovede, spíš obedvam normálně v poledne...

Můj táta je celý život štíhlý, a ten se ráno nacpe, k obědu taky, po něm kus sladký buchty atd. a večer už tomu moc nedá. A funguje mu to bez problémů i v 70.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Tyjo. Tak držím palce, ať se to zastaví a ať se zjistí, co se děje. My máme v rodině přechod až po padesátce, sama zatím žádné příznaky nemam, ale taky se teda bojím, že začnu zas nabírat. Což je na hwno, teď, když mám po dlouhé době zas pocit, že bych se té obezity mohla reálně zbavit.

Nevidí tady někdo do toho, jak funguje to přibírání v přechodu?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: samozřejmě může, ale takhle brutálně jsem to teda nečekala. Mám od doktorky předepsaný fytoestrogenní přípravek, který mě v podstatě zbavil všech příznaků, dokonce mi i znovu rozjel MS, tak jsem nečekala takovou zradu.

Jinak mám všechny výsledky celkem v normě, ŠŽ nezlobí... Dokonce teď i dobře a pravidelně spím, hýbu se taky... je to hrozný, mám pocit, že se nafukuju jako balón.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Četla jsem to vedle. Nezlob se, že se ptám takhle veřejně, ale nemůže to být prostě přechod?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: no momentálně mi nefunguje nic a začala jsem brutálně přibírat. Ale jestli je to večeřema, to nevím, já takhle funguju už v podstatě desítky let. Takový trochu středomořský rytmus, no.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Zajímavý. Ale nevím, jestli je to nutně "problém." Jestli ti to funguje...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: to je asi jeden z mých problémů. Já potřebuju mít jako hlavní jídlo dne večeři.

Snídám (sice později, ale snídám), klidně vajíčka, žitný chleba se šunkou, prostě normální snídani, ale během dne si dám jednu až dvě svačinky (ovoce, hrst ořechů) a kolem šesté-sedmé mám to jedno "hlavní" jídlo. Potom už neujídám, spát jdu kolem jedné.

Když jsem na návštěvě u rodičů, kteří trvají na klasickém obědě ve 12, je to pro mě smrt, protože ten velký oběd způsobí, že žeru až do večera.

Nevím, co s tím, psychicky to prostě nedokážu překonat. Jakmile mám v prostřed dne velké jídlo, sežeru do večera, na co přijdu.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MAR_TINA: Celej dospělej život jsem na bmi v normě, nicméně posledního půl roku vstávám ve čtyři ráno a spím max čtyři hodiny denně, ve službách ještě míň a k tomu starosti o nemocný zvířata, takže si asi dovedes představit co to zvládne udělat s režimem... Mám váhu jako jsem neměla za celej život a nulovou kapacitu s tím aktuálně něco jsoucnýho udělat...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: nepřipadala si mi ani na nadváhu
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Hele, jak ty to vůbec máš. Chodíš sem roky, ale moc jsi toho o sobě nepustila a já si vždycky myslela, že nadváhu nemáš nebo skoro nemáš a že tě sem přivádí spíš profesionální zájem lékařky.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MAR_TINA: Tak ono je otázka co je dřívější smrt viď... Krom toho jsou lidi typu prader -will syndrom, kde to jinak nevyřešíš...a dámské musí celej život substituovat no
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: No já bych do bariatrie šla hned, žel nemám dostatečnou nadváhu, nicméně nutné nechat to dospět do morbidní obezity nebo systémových komplikací mě na tom dost štve...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Podle mě v podstatě jo. Koukala jsem na nějaké reality show, kde s nimi hubnou, a můj převažující dojem je, že to jsou lidi s ultratěžkými traumaty (dlouholeté zneužívání třeba) a těžkou, těžce rozjetou neléčenou poruchou příjmu potravy. V době, kdy jsem to měla nejhorší, jsem taky zažila stavy, kdy celej den nemůžeš vůbec přestat jíst, a tohle oni mají podle mě furt. Nejlíp ještě pokud jsou v kodependentním vztahu s někým, kdo je zároveň opečovává a krmí a zároveň týrá. Normálního života se zřetelně bojí (po těch traumatech asi logicky), tak jim vlastně vyhovuje, že je ta obezita zavřela doma. A edukace kolem poruch příjmu potravy jiných než anorexie a bulimie je pořád mizerná, takže těm mechanismům, proč a co se děje, vůbec nerozumí.

Já bych teda samozřejmě radši viděla, aby se těmhle lidem místo bariatrického chirurga věnoval psycholog nebo psychiatr. Jenomže terapie trvá dlouho a zase jsme u toho, že těmhle lidem hrozí náhlá smrt prakticky každou minutu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: strašný. Slyšela jsem termín sebevražda vidličkou. :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam