• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: ale jo, já tomu rozumím, ale mnoho receptů nevyžaduje víc než zalít horkou vodou. Já to říkám, protože jsem "líná matka" a vaření často musím dělat co nejrychlejší a zároveň levně a zdravě.

    Jinak můj typ je multifunkční hrnec do zásuvky, v tom teda uvaříš cokoliv luxusně, vyplatí se. Někam ho postaviš a ingredience prostě prihazujes do jednoho hrnce.
    Dá se v tom smažit, vařit, napařovat, dokonce i péct. A potřebujes jen zásuvku a místo, kde bude stát.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: já tím říkám, že chápu, že pro dost lidí je vaření z úplného základu komplikovanější, než si myslíme.
    A že to dobře vidím teď, když podmínky nemám.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: tak když nemáš dočasně kuchyň, tak to je poměrně nouzová záležitost, ne? Co je dočasně?

    Tak třeba pohanka se dá normálně zalít vroucí vodou a napařit, kuskus napaříš, rýžové nudle vermicelli stačí zalít horkou vodou a dvě minuty počkat, miso polévka, taky skvělý způsob je blanšírování zeleniny, spaříš například pórek horkou vodou nakrájený na jemno. To vůbec nepotřebuje vařit a navíc je to zdravé. To miso třeba děláme skoro furt, i děti to milujou...
    GALE
    GALE --- ---
    ACKO: V pořádku. Naštěstí si můžeme každý vybrat, co nám vyhovuje.
    ACKO
    ACKO --- ---
    GALE: ovšem v těch pytlíkách jsou přesně to jídlo, který bych nikdy nepozřela, o skvělém složení mě to nepřesvědčí, to si radši vezmu chleba s máslem a rajčatma, než bych tohle jedla
    GALE
    GALE --- ---
    MAR_TINA: Asi už to nebudete potřebovat, ale znáte https://www.expresmenu.com/e-shop/?
    Překvapivě dobré jídlo se skvělým složením, co se dá ohřát ve varné konvici.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale nechce se mi věřit, že smažák s bramborem a tatarkou z krabice udělá velké zlo (tomu teda věřím) a smažák udělaný doma z kusu goudy, trojobalu, vařených brambor a domácí tatarky mě neztloustne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: já teď třeba dočasně nemám kuchyň. Jakože místnost je prázdná, má zdi a okno.
    Najíst se pomocí rychlovarky, minilednice a mikrovlnky v kanclu je megaproblém, jíme hrozně. Koupit kvalitní (polo)hotové jídlo nebo jít do hospody je složením tragédie. A to jsme ochotní jíst do zblbnutí celozrnný chleba, syrečky, šunku, jogurt, tvaroh, vločky a přikusovat okurku a jablko.

    Dva týdny jsme měli pronajatý zimmerfrei s malou blbě zařízenou kuchyní a bylo to lepší, ale pořád jsme jedli 3x hůř, než když jsme měli svoji dobrou kuchyň. Plus máme málo času, kvůli rekonstrukci, ale to chudí lidé taky mají málo času - práce na směny, dojíždění atd.
    A v takových kuchyních spousta lidí žije a vaří. Jíme dráž a hůř a ten rozdíl dělá mít/nemít mrazák, troubu, myčku, ostré nože a velké prkýnko, chybělo mi třeba i struhadlo, mísy, váha. Jo a taky pořádný jídelní stůl, v tom apartmánu byla prodloužená pracovní plocha kuchyně.
    A tohle lidi v nájmu nedejbože na ubytovně nemají.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: já upřímně ty socioekonomicke důvody nechápu. Dneska je přece nejlevnější způsob vaření ze základních surovin, sezónní lokální suroviny. Takže pak už zbývá jen to, že někdo neumí vařit.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ANYSA: no tak že jsou rybí prsty fuj snad ví taky každej :D... Že to rybu kolikrát skoro ani nevidělo. To mi taky přijde jako objev devadesátek.
    Lasagne, že jsou tučný až za hrob a křupinky sladký, to snad taky vidí každej, ne?
    To, že šunka není nic extra zdravého už sem snad taky dorazilo.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Ten článek rozhodně revoluční není, podcasty s ním jsou výrazně zajímavější. Co jsem od něj slyšela, nebylo to A je fuj/B je ok, ale mechanismus proč to tak je, socioekonomického důvody proč je kolikrát těžké se stravovat dobře, i když by člověk chtěl, atd. Ale beru, že zrovna pro tohle auditko neříká nic vyloženě nového :) reagovala jsem na to "prodavač iluzí", což na něj zrovna nesedí, ale jak říkám, spletla jsem si příspěvky.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Spousta polotovarů se pro lidi, kteří se o to moc nezajimaji netváří úplně fuj. Jako to jeho pokusné stravování - snídaně křupiny s mlékem, obed sunkovy sendvic a večer lasagně se přece netváří tak hrozně. Určitě ne jako koblihy k snídani, menu z mekáče v poledne a večer párek s hořčicí. Že jsou hranolky fuj ví každej. Ale ví taky, že jsou fuj i rybí prsty, udělaný v horkovzdušný fritéze a ještě vybraný tak poctivě aby byly nemletý?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: hele tak jsemsi ještě přečetla i ten článek, co si na něj odpovídala a zase nic nového pod sluncem.
    Tohle se přece ví minimálně dvacet let, že polotovary jsou fuj.
    Už nejsou devadesatky, kdy každej skákal radostí do stropu, že má novou fritézu a konzumovat mražený hranolky ve velkým. I když... Určité okruhy. Ehm.. Ok
    Ale tady na nyxu nepředpokládám, že někdo neví, že když si dá Camembert na gril s červenou cosi omáčkou, tak je to chemka, až to svítí :)

    Nepotřebuju mít na obale napsáno, že je to zpracovaná potravina a červený vykřičník. Snad mám mozek a poznám, co jsou základních suroviny, že kterých se vaří doma :D
    Je snad jasný, že všechny dochucovadla jsou prostě špatně.
    To je nové možná tak pro Američany...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZVEMI: Chris van Tulleken je jedno z dvojčat z Operace Jau, sám je tuším virolog/infektolog ve výzkumu na University of London. No a pak dělá samozřejmě popularizaci medicíny pro BBC.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Pardon, myslela jsem, že odpovídáš na MADIETTA :) na tu paní jsem upřímně ani neklikala.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: nemám na mysli nikoho konkrétního kromě tady té paní... Žádnýho Chrise neznam, ale je vidět, že pro příklady se nemusí zjevně chodit daleko, každý někoho takového zná :)
    takových prodavačů iluzí je samozřejmě plnej internet.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: V tom článku bylo zmiňovaných víc lidí, ale řekla bych, že máš na mysli Chrise van Tullekena. Neobhajuju ho, ve vědě se sama pohybuju a jeho přístup ohledně výživy mi úplně "vědecký" nepřijde, považovala bych ho spíš za "science communicator" a to imho dělá dobře. Zas tolik toho o něm ale nevím, jen jsem na něj párkrát narazila na youtube :)

    Tady je s ním fajn rozhovor na ZOE, což je velmi zajímavý nutrition science podcast. Zároveň je to ale firma, což ne všem bude sedět.

    https://www.youtube.com/watch?v=uMv2TZUSPdg
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MADIETTA: myslím, že to sice říká hezky, ale neříká nic nového pod sluncem, co by člověk nevěděl. Navíc tam nemá některé faktory, které v tom taky hrajou roli.

    A upřímně jsem už alergická na to, "zhubla jsem a teď vím, jak vám všem pomoct"...
    Stejný jako, " mám dvě děti a vím, jak je to těžké skloubit se cvičením a prací, ale všem vám pomůžu "...
    ."Porodila jsem dvě děti a teď jsem perfektní dula k porodu"...
    "dva roky si sama doma tancuju a naučím tancovat kohokoliv"
    "začala jsem praktikovat jógu, cvičíme dva roky a naučíme vás to"...
    Jedná rychlokvaška bez odbornosti za druhou, jde jen o prachy.
    Myslim, že vyhozené prachy jedině tak....
    Prodavači iluzí
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Tohle je asi i dost důležité, tak jsem to odemkla

    Musíme změnit pohled na to, co je nezdravé jídlo • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/tydenik/2023/25/potraviny-ktere-skodi?gift=qp9gve2azs
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Co říkáte na tohle?

    Ženské hubnutí
    https://zuzanadouchova.cz/zenskehubnuti/?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    VYHULENY_UFO: me volali z banky kvuli nejake veci a at prijedu do "okresniho mesta" (mam ho od domu 25km po silnicich, stejne jako centrum brna, to mam asi 30) a kdyz sem rekla, ze do takove rite nepojedu, ze bych tim zabila pul dne, tak mi pani rika, ze bych si mela nechat zaktualizovat udaje, pokud jsem se prestehovala... tak ji rikam neprestehovala, bydlim "zde". Pani potvrdila, ze to tam vidi a podivila se, proc tedy nemuzu prijet? tak sem ji vysvetlila, ze do brna jedu 40 minut, tam cekam 30 minut na dalsi autobus jeste si dam 30 minut tim dalsim autobusem do toho jejiho mesta a ze bych sla radsi na pobocku v brne to vyridit, ze usetrim dve hodiny a ona byla opravdu sokovana, ze nemam auto a v tonu jejiho hlasu byl hodne uprimnej sok, ze su dospela, bydlim na vesnici a NEMAM auto :D :D

    nicmene posledne sem videla nekoho vencit psa flexina privazana na narazniku tranzita a pekne si zakazem vjezdu jel pomalicku a pes si pekne bezel pred...

    jinak at nejsu uplne mimo, varit si kazdy den do prace je NEJVETSI OPRUZ ZE VSECH potvrdi vsichni s nejakou potravinovou alergii. Ve stare praci se dalo jit na jidlo do okolnich podniku, kde se dalo casto neco ulovit (treba rebio, ktere urcite neni restaruaci zdraveho zivotniho stylu, jak se propaguje kdyz ma vse smazeny a zadny poradny bilkoviny, ale taky maji casto bezlepek), zatimco v nove praci 6 let skoro kazdodenniho krabickovani...

    a nesnasim jist u klavesnice / pc, takze sem si vzdy drzela presne 30 minut a sedala sem si ke stolecku, co sme meli za stolama u mikrovlnky, sice porad v kanclu, ale aspon to nebylo na pracovnim miste.

    Pokud v kancelarich neni zadna kuchynka nebo moznost si s jidlem opravdu sednout jinam nez k vlastnimu pracovnimu stolu, to by mi hodne vadilo a asi bych proste radsi nejedla, nez jist u PC a trochu me desi, ze existuji pracoviste kde musis jist u sveho stolu...

    k hubnuti mi to samozrejme vubec nijak nepomaha, ze mam vetsinou 100% kontrolu nad nosenym jidlem.

    PS: cetla jsem ted knizku Metabolicky motor https://www.databazeknih.cz/knihy/metabolicky-motor-493566 a pise tam, ze ideal je denne 15 000 kroku pro udrzeni dobreho zdravotniho stavu, ze lidsky telo je proste stroj, kterej se vyvinul s cilem makat a pracovat a ze pohyb v ramci tydne nema moc vliv na spotrebu kalorii, ze pry telo si drzi vydej v nejakym urcitym uzkym rozsahu a pokud se sportuje, tak prirozene presmerovava do svalu energii napr. ze strev a jinych vnitrnich organu, a pokud se lenosi, tak naopak vyzivuje prave tyto organy zase "pecliveji".

    zajimava je tabulka prumerneho vydeje lidskeho organismu (podle ktere bych napr. ja mela mit vydej/prijem tela 2300 kJ tak vetsina kalkulacek mi to spocita na nejakych 1800 na udrzovani vahy, coz je zajimavej rozdil k diskuzi k tomu, kde je teda vlastne spis pravda).

    horni tabulka je pro zeny a spodni muzi (maj prohozeny popisky) a ze maximalni prijem, co telo dokaze zpracovat je +/- 2,5x BMR a ze ten zbytek telo uz zahazuje uplne pryc, takze jist vic nema v podstate zadnej uzitek (jak pro sportovce, tak to nad uz nejde asi ani na tuk) a ze skutecny BMR od spocitanych hodnot tema beznejma kalukackama muze ulitavat v realu az o 300kcal.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam