• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ACKO
    ACKO --- ---
    GALE: ovšem v těch pytlíkách jsou přesně to jídlo, který bych nikdy nepozřela, o skvělém složení mě to nepřesvědčí, to si radši vezmu chleba s máslem a rajčatma, než bych tohle jedla
    GALE
    GALE --- ---
    MAR_TINA: Asi už to nebudete potřebovat, ale znáte https://www.expresmenu.com/e-shop/?
    Překvapivě dobré jídlo se skvělým složením, co se dá ohřát ve varné konvici.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale nechce se mi věřit, že smažák s bramborem a tatarkou z krabice udělá velké zlo (tomu teda věřím) a smažák udělaný doma z kusu goudy, trojobalu, vařených brambor a domácí tatarky mě neztloustne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: já teď třeba dočasně nemám kuchyň. Jakože místnost je prázdná, má zdi a okno.
    Najíst se pomocí rychlovarky, minilednice a mikrovlnky v kanclu je megaproblém, jíme hrozně. Koupit kvalitní (polo)hotové jídlo nebo jít do hospody je složením tragédie. A to jsme ochotní jíst do zblbnutí celozrnný chleba, syrečky, šunku, jogurt, tvaroh, vločky a přikusovat okurku a jablko.

    Dva týdny jsme měli pronajatý zimmerfrei s malou blbě zařízenou kuchyní a bylo to lepší, ale pořád jsme jedli 3x hůř, než když jsme měli svoji dobrou kuchyň. Plus máme málo času, kvůli rekonstrukci, ale to chudí lidé taky mají málo času - práce na směny, dojíždění atd.
    A v takových kuchyních spousta lidí žije a vaří. Jíme dráž a hůř a ten rozdíl dělá mít/nemít mrazák, troubu, myčku, ostré nože a velké prkýnko, chybělo mi třeba i struhadlo, mísy, váha. Jo a taky pořádný jídelní stůl, v tom apartmánu byla prodloužená pracovní plocha kuchyně.
    A tohle lidi v nájmu nedejbože na ubytovně nemají.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: já upřímně ty socioekonomicke důvody nechápu. Dneska je přece nejlevnější způsob vaření ze základních surovin, sezónní lokální suroviny. Takže pak už zbývá jen to, že někdo neumí vařit.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ANYSA: no tak že jsou rybí prsty fuj snad ví taky každej :D... Že to rybu kolikrát skoro ani nevidělo. To mi taky přijde jako objev devadesátek.
    Lasagne, že jsou tučný až za hrob a křupinky sladký, to snad taky vidí každej, ne?
    To, že šunka není nic extra zdravého už sem snad taky dorazilo.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Ten článek rozhodně revoluční není, podcasty s ním jsou výrazně zajímavější. Co jsem od něj slyšela, nebylo to A je fuj/B je ok, ale mechanismus proč to tak je, socioekonomického důvody proč je kolikrát těžké se stravovat dobře, i když by člověk chtěl, atd. Ale beru, že zrovna pro tohle auditko neříká nic vyloženě nového :) reagovala jsem na to "prodavač iluzí", což na něj zrovna nesedí, ale jak říkám, spletla jsem si příspěvky.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Spousta polotovarů se pro lidi, kteří se o to moc nezajimaji netváří úplně fuj. Jako to jeho pokusné stravování - snídaně křupiny s mlékem, obed sunkovy sendvic a večer lasagně se přece netváří tak hrozně. Určitě ne jako koblihy k snídani, menu z mekáče v poledne a večer párek s hořčicí. Že jsou hranolky fuj ví každej. Ale ví taky, že jsou fuj i rybí prsty, udělaný v horkovzdušný fritéze a ještě vybraný tak poctivě aby byly nemletý?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: hele tak jsemsi ještě přečetla i ten článek, co si na něj odpovídala a zase nic nového pod sluncem.
    Tohle se přece ví minimálně dvacet let, že polotovary jsou fuj.
    Už nejsou devadesatky, kdy každej skákal radostí do stropu, že má novou fritézu a konzumovat mražený hranolky ve velkým. I když... Určité okruhy. Ehm.. Ok
    Ale tady na nyxu nepředpokládám, že někdo neví, že když si dá Camembert na gril s červenou cosi omáčkou, tak je to chemka, až to svítí :)

    Nepotřebuju mít na obale napsáno, že je to zpracovaná potravina a červený vykřičník. Snad mám mozek a poznám, co jsou základních suroviny, že kterých se vaří doma :D
    Je snad jasný, že všechny dochucovadla jsou prostě špatně.
    To je nové možná tak pro Američany...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZVEMI: Chris van Tulleken je jedno z dvojčat z Operace Jau, sám je tuším virolog/infektolog ve výzkumu na University of London. No a pak dělá samozřejmě popularizaci medicíny pro BBC.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Pardon, myslela jsem, že odpovídáš na MADIETTA :) na tu paní jsem upřímně ani neklikala.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: nemám na mysli nikoho konkrétního kromě tady té paní... Žádnýho Chrise neznam, ale je vidět, že pro příklady se nemusí zjevně chodit daleko, každý někoho takového zná :)
    takových prodavačů iluzí je samozřejmě plnej internet.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: V tom článku bylo zmiňovaných víc lidí, ale řekla bych, že máš na mysli Chrise van Tullekena. Neobhajuju ho, ve vědě se sama pohybuju a jeho přístup ohledně výživy mi úplně "vědecký" nepřijde, považovala bych ho spíš za "science communicator" a to imho dělá dobře. Zas tolik toho o něm ale nevím, jen jsem na něj párkrát narazila na youtube :)

    Tady je s ním fajn rozhovor na ZOE, což je velmi zajímavý nutrition science podcast. Zároveň je to ale firma, což ne všem bude sedět.

    https://www.youtube.com/watch?v=uMv2TZUSPdg
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MADIETTA: myslím, že to sice říká hezky, ale neříká nic nového pod sluncem, co by člověk nevěděl. Navíc tam nemá některé faktory, které v tom taky hrajou roli.

    A upřímně jsem už alergická na to, "zhubla jsem a teď vím, jak vám všem pomoct"...
    Stejný jako, " mám dvě děti a vím, jak je to těžké skloubit se cvičením a prací, ale všem vám pomůžu "...
    ."Porodila jsem dvě děti a teď jsem perfektní dula k porodu"...
    "dva roky si sama doma tancuju a naučím tancovat kohokoliv"
    "začala jsem praktikovat jógu, cvičíme dva roky a naučíme vás to"...
    Jedná rychlokvaška bez odbornosti za druhou, jde jen o prachy.
    Myslim, že vyhozené prachy jedině tak....
    Prodavači iluzí
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Tohle je asi i dost důležité, tak jsem to odemkla

    Musíme změnit pohled na to, co je nezdravé jídlo • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/tydenik/2023/25/potraviny-ktere-skodi?gift=qp9gve2azs
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Co říkáte na tohle?

    Ženské hubnutí
    https://zuzanadouchova.cz/zenskehubnuti/?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    VYHULENY_UFO: me volali z banky kvuli nejake veci a at prijedu do "okresniho mesta" (mam ho od domu 25km po silnicich, stejne jako centrum brna, to mam asi 30) a kdyz sem rekla, ze do takove rite nepojedu, ze bych tim zabila pul dne, tak mi pani rika, ze bych si mela nechat zaktualizovat udaje, pokud jsem se prestehovala... tak ji rikam neprestehovala, bydlim "zde". Pani potvrdila, ze to tam vidi a podivila se, proc tedy nemuzu prijet? tak sem ji vysvetlila, ze do brna jedu 40 minut, tam cekam 30 minut na dalsi autobus jeste si dam 30 minut tim dalsim autobusem do toho jejiho mesta a ze bych sla radsi na pobocku v brne to vyridit, ze usetrim dve hodiny a ona byla opravdu sokovana, ze nemam auto a v tonu jejiho hlasu byl hodne uprimnej sok, ze su dospela, bydlim na vesnici a NEMAM auto :D :D

    nicmene posledne sem videla nekoho vencit psa flexina privazana na narazniku tranzita a pekne si zakazem vjezdu jel pomalicku a pes si pekne bezel pred...

    jinak at nejsu uplne mimo, varit si kazdy den do prace je NEJVETSI OPRUZ ZE VSECH potvrdi vsichni s nejakou potravinovou alergii. Ve stare praci se dalo jit na jidlo do okolnich podniku, kde se dalo casto neco ulovit (treba rebio, ktere urcite neni restaruaci zdraveho zivotniho stylu, jak se propaguje kdyz ma vse smazeny a zadny poradny bilkoviny, ale taky maji casto bezlepek), zatimco v nove praci 6 let skoro kazdodenniho krabickovani...

    a nesnasim jist u klavesnice / pc, takze sem si vzdy drzela presne 30 minut a sedala sem si ke stolecku, co sme meli za stolama u mikrovlnky, sice porad v kanclu, ale aspon to nebylo na pracovnim miste.

    Pokud v kancelarich neni zadna kuchynka nebo moznost si s jidlem opravdu sednout jinam nez k vlastnimu pracovnimu stolu, to by mi hodne vadilo a asi bych proste radsi nejedla, nez jist u PC a trochu me desi, ze existuji pracoviste kde musis jist u sveho stolu...

    k hubnuti mi to samozrejme vubec nijak nepomaha, ze mam vetsinou 100% kontrolu nad nosenym jidlem.

    PS: cetla jsem ted knizku Metabolicky motor https://www.databazeknih.cz/knihy/metabolicky-motor-493566 a pise tam, ze ideal je denne 15 000 kroku pro udrzeni dobreho zdravotniho stavu, ze lidsky telo je proste stroj, kterej se vyvinul s cilem makat a pracovat a ze pohyb v ramci tydne nema moc vliv na spotrebu kalorii, ze pry telo si drzi vydej v nejakym urcitym uzkym rozsahu a pokud se sportuje, tak prirozene presmerovava do svalu energii napr. ze strev a jinych vnitrnich organu, a pokud se lenosi, tak naopak vyzivuje prave tyto organy zase "pecliveji".

    zajimava je tabulka prumerneho vydeje lidskeho organismu (podle ktere bych napr. ja mela mit vydej/prijem tela 2300 kJ tak vetsina kalkulacek mi to spocita na nejakych 1800 na udrzovani vahy, coz je zajimavej rozdil k diskuzi k tomu, kde je teda vlastne spis pravda).

    horni tabulka je pro zeny a spodni muzi (maj prohozeny popisky) a ze maximalni prijem, co telo dokaze zpracovat je +/- 2,5x BMR a ze ten zbytek telo uz zahazuje uplne pryc, takze jist vic nema v podstate zadnej uzitek (jak pro sportovce, tak to nad uz nejde asi ani na tuk) a ze skutecny BMR od spocitanych hodnot tema beznejma kalukackama muze ulitavat v realu az o 300kcal.

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    INDIAN: si myslim, ze hodne dela ten pohyb. ja mam vyhodu, ze bydlim v baraku bez vytahu, takze do toho druhyho patra musim vsechno vytahat rukama a co mi rikala doktorka, clovek by mel denne udelat aspon 10k kroku a to prej staci i na to, abych se vyhnul krecovym zilam. jako musim rict, ze se moje doktorka dost divila, ze nemam auto a chodime pesky i na prochazky se psem. asi v dnesni dobe neni prilis normalni nepouzivat auto.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    VYHULENY_UFO: tak to mame vicemene stejne, o vikendech varivam taky, ale z nize uvedenych duvodu uz si ho nosim do prace fakt jenom vyjimecne a spis ty zbytky zustavaj zbytku domacnosti na vecere (ja vecer nejim)

    jinak prihodim update na muj report z leta (viz (INDIAN), kdyz sem se rozhod razantne shodit (hrozici cukrovka, omezenej satnik, chlapska krize po 40, atp) ...
    celej podzim byl ve znameni stagnace a +/- 2 kila semtam s tim ze se to vic nehlo pri stejnym rezimu jak sem uvadel.
    porad sem chtel jit s vahou jeste dolu a zrevidoval sem svoje porce; zjistil sem ze se porad cpu... k snidani ty 2 krajice chleba a jogurt s ovocem byly nadmiru, k obedu salat jako predkrm, hlavni jidlo a naky to ovoce taky
    postupne sem to zacal srazet a zjistil sem ze jeden krajic k snidani+ovoce a jogurt mi k nasyceni staci, u obeda sem se postupne omezil na hlavni jidlo + bud polivka nebo hodne malej salat zeleninovej nebo ovocnej a smytec... jak znamo, neni treba do sebe hned vsecko nahazet, ale natahnout tu dobu aby se ten pocit sytosti za tu ctvrthodinku dostavil... navic z jidelny z podzemi az do kanclu to mam 10 pater, ikdyz sem odchazel zjidelny s tim ze bych jeste neco malyho sezral, po vyslapnuti tech schodu uz proste na nic chut nemam a sem v cajku cely odpoledne. max snim jeste naky jabko co mame k dispozici v kanclu v kuchynce permanentne.
    Dalsi kapitola je vecer... jak sem uvadel, vecer se snazim uz nejist... Kdyz cejtim ze fakt budu mit hlad, dam si preventivne treba kolem 16h reckej jogurt (ty odtucneny sr*cky od danone zasadne nejim) nebo po prichodu dom mezi 18-19h nakej kus zeleniny a mam klid. To zvykani na ten vecer bez jidla je zezacatku krutej, ale kdyz je clovek dostatecne zamestnanej, tak se na to jidlo da proste "zapomenout"... Dalsi faze je si zvyknout mit hlad a ted uz poslednich par mesicu proste nemam vecer uz na nic chut a funguju normalne.
    Co se tyce pohybu, chodim vsude do schodu kde to de, vytah pouzivam pouze smerem dolu. Auto nepouzivam uz skoro vubec, nakupy resim cestou z prace sockou... do prace sem natah cestu pesky tak, ze misto na 1.5km zastavku vlaku chodim na 5km vzdalenou zastavku tramvaje, denne se vsim vsudy podle telefonu ujdu nakejch 10-15km (pouze prac. dny)

    Suma sumarum, povedlo se mi shodit od podzima jeste cca nakejch +/-10kg, takze celkem 25kg za rok a pul... momentalne sem s BMI tesne pod nadvahou a sem s tim spokojenej... to stravovani mi takhle fakt vyhovuje, takze doufam ze to udrzim, to pravidlo "jez do polysta, pij do polopita" ma neco do sebe, ono mi s moji morfologii taky nic jinyho nezbejva. Dovolim si semtam zhresit, semtam padne nakej vikend kdy se clovek prezere nebo vozere a pak zas navrat do normalu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    INDIAN: ja si nosim jidlo do prace jen v pondeli a to jen, kdyz jsme v nedeli doma a varim. to pak varim tak, aby mi zustalo jidlo i na pondeli. jinak jidla si do prace nosi pouze kolega, kteremu vari manzelka, jelikoz je na diete. osobne myslim, ze pokud je zena v domacnosti, tak by mela obcas manzelovi uvarit do prace, zvlaste kdyz je jeste navic doma s detma a vari i pro ne. nicmene mam kolegu, jehoz stara je v domacnosti s harantama a jidlo mu nedela, jen detem, takze chodi do jidelny.

    ja jinak zeru rad a zeru vsechno krome krupicovy kase a hmyzu. to ze zeru rad je videt na my hmotnosti, kterou jsem musel po diskusi s obvodackou zacit resit, takze sem upravil pro zacatek pred pul rokem jidelnicek (vypustil jsem vecerni prezirani a sladkosti, k tomu sem prestal kupovat lepihuby, jenz maji v nazvu cola) a hned sly kila dolu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam