• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    GRANTORINO: už vidím niekoho po 12hod smene a potom ako strávil hodinu prilepený o sedačku v autobuse/vlaku ako sa postaví k hrncu a mieša tam curry alebo drtí hummus. Nechcem ti kaziť predstavy, ale ani moji stredostavovský rodičia obaja na full time pracujúci toto nedávajú, proste na to neni energia. Navyše ten argument zdravím začína hrozne blednúť keď robíš roky na smeny vrátane nočných a nadčasov. To tiež nie je zdravé, ale nikoho to nezaujíma, rovnako ako nikoho nezaujíma odkiaľ tvoje telo má zobrať energiu na fungovanie keď máš totálne rozhasený spánkový cyklus. Alebo že či je zdravé pracovať v zdravotníctve v takých podmienkach aké tam sú. Alebo čo ich čaká keď prídu domov (sendvičová generácia).

    V Prahe si zájdem do alberta, kúpim zeleninu, uvarím obed, večer si odskočím cvičiť do fitka na multisportku. Všetko mám po ruke a na fyzio alebo dentálnu hygienu použijem benefity od zamestnávateľa. U našich sa na nákup musí do okresného mesta do supermarketu lebo lokálne obchody predávajú alkohol, chipsy, sladkosti a veľmi trvanlivé (rozumej spracované) veci, mäso a zeleninu kúpiš ale len od 7–15, nie každý deň v týždni. Diabetoložka skončila, 3000 ľudí v okrese nemá doktora. K ortopédovi sa chodí 60km autom. Zubná pohotovosť v tomto kraji neni, môžeš ísť súkromníkovi ale tam sa ťažko platí. Teraz tam otvorili 1 fitko kde to vyzerá že nechodia len náckovia, ale multisportku tam nikto nemá, platíš si všetko sama. Práce tam je dosť: vo fabrike za pásom. Veľa žien v strednom veku sa stará o svojich rodičov, ktorí majú problémy a samé majú už chronické zdravotné problémy. A všade sa chodí autom.

    Toto je ten socioekonomický podklad pre obezitu: práca ktorú robíš, jej dopady na tvoje zdravie, reálna mzda (a čo si za ňu môžeš dovoliť), neplatená práca doma, dostupnosť zdravotnej starostlivosti, tovarov a služieb atd atd. A to sa ešte nebavíme o skutočne chudobnom regióne a ľudoch čo si varia len ryžu, cestoviny a zemiaky lebo im zostane na deň 60kč.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: do kuskusu před zalití m koření (paprika, curry, olivový olej) a můžeš tam dát třeba nakrájené olivy, ty jsou skoro furt v akci, nebo tuňáka, i když ten teď hodně zdražil. My kupujeme takovou občas kilovou kapsu, se vyplatí. Pak máme tuňakovou pomazánku z tuňáka a tvarohu. Hummus můžeš udělat v mixéru z cizrny v plechovce, tahini, česnek, oliváč.
    Jo a teda je fakt, že já jsem si zvykla jist knackebrot, což je o dost zdravější no, i děti to jedí. Chleba kupujeme výjimečně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: já tím říkám, že chápu, že pro dost lidí je vaření z úplného základu komplikovanější, než si myslíme.
    A že to dobře vidím teď, když podmínky nemám.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: tak když nemáš dočasně kuchyň, tak to je poměrně nouzová záležitost, ne? Co je dočasně?

    Tak třeba pohanka se dá normálně zalít vroucí vodou a napařit, kuskus napaříš, rýžové nudle vermicelli stačí zalít horkou vodou a dvě minuty počkat, miso polévka, taky skvělý způsob je blanšírování zeleniny, spaříš například pórek horkou vodou nakrájený na jemno. To vůbec nepotřebuje vařit a navíc je to zdravé. To miso třeba děláme skoro furt, i děti to milujou...
    GALE
    GALE --- ---
    ACKO: V pořádku. Naštěstí si můžeme každý vybrat, co nám vyhovuje.
    ACKO
    ACKO --- ---
    GALE: ovšem v těch pytlíkách jsou přesně to jídlo, který bych nikdy nepozřela, o skvělém složení mě to nepřesvědčí, to si radši vezmu chleba s máslem a rajčatma, než bych tohle jedla
    GALE
    GALE --- ---
    MAR_TINA: Asi už to nebudete potřebovat, ale znáte https://www.expresmenu.com/e-shop/?
    Překvapivě dobré jídlo se skvělým složením, co se dá ohřát ve varné konvici.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale nechce se mi věřit, že smažák s bramborem a tatarkou z krabice udělá velké zlo (tomu teda věřím) a smažák udělaný doma z kusu goudy, trojobalu, vařených brambor a domácí tatarky mě neztloustne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: já teď třeba dočasně nemám kuchyň. Jakože místnost je prázdná, má zdi a okno.
    Najíst se pomocí rychlovarky, minilednice a mikrovlnky v kanclu je megaproblém, jíme hrozně. Koupit kvalitní (polo)hotové jídlo nebo jít do hospody je složením tragédie. A to jsme ochotní jíst do zblbnutí celozrnný chleba, syrečky, šunku, jogurt, tvaroh, vločky a přikusovat okurku a jablko.

    Dva týdny jsme měli pronajatý zimmerfrei s malou blbě zařízenou kuchyní a bylo to lepší, ale pořád jsme jedli 3x hůř, než když jsme měli svoji dobrou kuchyň. Plus máme málo času, kvůli rekonstrukci, ale to chudí lidé taky mají málo času - práce na směny, dojíždění atd.
    A v takových kuchyních spousta lidí žije a vaří. Jíme dráž a hůř a ten rozdíl dělá mít/nemít mrazák, troubu, myčku, ostré nože a velké prkýnko, chybělo mi třeba i struhadlo, mísy, váha. Jo a taky pořádný jídelní stůl, v tom apartmánu byla prodloužená pracovní plocha kuchyně.
    A tohle lidi v nájmu nedejbože na ubytovně nemají.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: já upřímně ty socioekonomicke důvody nechápu. Dneska je přece nejlevnější způsob vaření ze základních surovin, sezónní lokální suroviny. Takže pak už zbývá jen to, že někdo neumí vařit.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ANYSA: no tak že jsou rybí prsty fuj snad ví taky každej :D... Že to rybu kolikrát skoro ani nevidělo. To mi taky přijde jako objev devadesátek.
    Lasagne, že jsou tučný až za hrob a křupinky sladký, to snad taky vidí každej, ne?
    To, že šunka není nic extra zdravého už sem snad taky dorazilo.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Ten článek rozhodně revoluční není, podcasty s ním jsou výrazně zajímavější. Co jsem od něj slyšela, nebylo to A je fuj/B je ok, ale mechanismus proč to tak je, socioekonomického důvody proč je kolikrát těžké se stravovat dobře, i když by člověk chtěl, atd. Ale beru, že zrovna pro tohle auditko neříká nic vyloženě nového :) reagovala jsem na to "prodavač iluzí", což na něj zrovna nesedí, ale jak říkám, spletla jsem si příspěvky.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Spousta polotovarů se pro lidi, kteří se o to moc nezajimaji netváří úplně fuj. Jako to jeho pokusné stravování - snídaně křupiny s mlékem, obed sunkovy sendvic a večer lasagně se přece netváří tak hrozně. Určitě ne jako koblihy k snídani, menu z mekáče v poledne a večer párek s hořčicí. Že jsou hranolky fuj ví každej. Ale ví taky, že jsou fuj i rybí prsty, udělaný v horkovzdušný fritéze a ještě vybraný tak poctivě aby byly nemletý?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: hele tak jsemsi ještě přečetla i ten článek, co si na něj odpovídala a zase nic nového pod sluncem.
    Tohle se přece ví minimálně dvacet let, že polotovary jsou fuj.
    Už nejsou devadesatky, kdy každej skákal radostí do stropu, že má novou fritézu a konzumovat mražený hranolky ve velkým. I když... Určité okruhy. Ehm.. Ok
    Ale tady na nyxu nepředpokládám, že někdo neví, že když si dá Camembert na gril s červenou cosi omáčkou, tak je to chemka, až to svítí :)

    Nepotřebuju mít na obale napsáno, že je to zpracovaná potravina a červený vykřičník. Snad mám mozek a poznám, co jsou základních suroviny, že kterých se vaří doma :D
    Je snad jasný, že všechny dochucovadla jsou prostě špatně.
    To je nové možná tak pro Američany...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZVEMI: Chris van Tulleken je jedno z dvojčat z Operace Jau, sám je tuším virolog/infektolog ve výzkumu na University of London. No a pak dělá samozřejmě popularizaci medicíny pro BBC.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Pardon, myslela jsem, že odpovídáš na MADIETTA :) na tu paní jsem upřímně ani neklikala.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: nemám na mysli nikoho konkrétního kromě tady té paní... Žádnýho Chrise neznam, ale je vidět, že pro příklady se nemusí zjevně chodit daleko, každý někoho takového zná :)
    takových prodavačů iluzí je samozřejmě plnej internet.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: V tom článku bylo zmiňovaných víc lidí, ale řekla bych, že máš na mysli Chrise van Tullekena. Neobhajuju ho, ve vědě se sama pohybuju a jeho přístup ohledně výživy mi úplně "vědecký" nepřijde, považovala bych ho spíš za "science communicator" a to imho dělá dobře. Zas tolik toho o něm ale nevím, jen jsem na něj párkrát narazila na youtube :)

    Tady je s ním fajn rozhovor na ZOE, což je velmi zajímavý nutrition science podcast. Zároveň je to ale firma, což ne všem bude sedět.

    https://www.youtube.com/watch?v=uMv2TZUSPdg
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MADIETTA: myslím, že to sice říká hezky, ale neříká nic nového pod sluncem, co by člověk nevěděl. Navíc tam nemá některé faktory, které v tom taky hrajou roli.

    A upřímně jsem už alergická na to, "zhubla jsem a teď vím, jak vám všem pomoct"...
    Stejný jako, " mám dvě děti a vím, jak je to těžké skloubit se cvičením a prací, ale všem vám pomůžu "...
    ."Porodila jsem dvě děti a teď jsem perfektní dula k porodu"...
    "dva roky si sama doma tancuju a naučím tancovat kohokoliv"
    "začala jsem praktikovat jógu, cvičíme dva roky a naučíme vás to"...
    Jedná rychlokvaška bez odbornosti za druhou, jde jen o prachy.
    Myslim, že vyhozené prachy jedině tak....
    Prodavači iluzí
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Tohle je asi i dost důležité, tak jsem to odemkla

    Musíme změnit pohled na to, co je nezdravé jídlo • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/tydenik/2023/25/potraviny-ktere-skodi?gift=qp9gve2azs
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Co říkáte na tohle?

    Ženské hubnutí
    https://zuzanadouchova.cz/zenskehubnuti/?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam