• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ACKO
    ACKO --- ---
    MARINNE: já nikomu nic nevysvětluju, je mi upřímně ukradený, jestli se někdo trápí tím, že je tlustej, to je jeho boj, já se starám čistě jenom sebe, o svoji životosprávu, o to, aby moje tělo bylo ve formě, takže jsem si dovolila jen naznačit, že polotovary, hotovky na ohřátí v mikrovlnce a shity z fastfoodů bych nepozřela, že si místo toho radši udělám obloženej chleba, když nemám čas na nic lepšího
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ACKO: tak vieme aké sú štatustiky obezite vo vyspelom svete, vieme že existuje prepojenie medzi socioekonomickým statusom a obezitou, mnohí vedci si lámu hlavy nad tým ako to zmeniť, ale tu vám 2 expertky vysvetlia, že je to len lenivosť a stačí si uvariť čočku.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: já tu teda vidím haldu argumentů proč to nejde, zahrnující i dočasnou rekonstrukci kuchyně, čekám kdy někdo řekne, že to nejde, protože má kocovinu...
    ACKO: ano.
    GALE
    GALE --- ---
    MAR_TINA: Lidl má hotovky v pohodě. Dál mi chutnala ta albertí řada Nature Promise, ale není to úplně česká klasika.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    Nikdo neříká, že to nejde. Někdo má lepší podmínky, někdo horší, osvěta je důkežitá. To byla asi tak pointa.
    ACKO
    ACKO --- ---
    GRANTORINO: já ti fandím, nevztekej se:-), proč to nejde, to se tahne jako červená nit napříč debatami, když to tak chtějí vidět, mají to tak mít
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Ale tak jo máte všichni pravdu, většina prostě nemá co jíst ani čas si připravit jídlo. Takže musí jíst ty bububu zpracované potraviny v polotovarech, protože ty jsou levnější asi nebo co. Nemají na výběr. Nic jinýho dostupného není.
    A že je nikdo nenaučil uvařit, tak to je fakt blbý no. Protože takové informace nejsou dostupné zřejmě. Prostě jo, úplně blbý. Syrový jídlo je taky blbý a fuj. Prostě velký špatný.
    Prostě halda argumentů proč to nejde. Tak aspoň, že vy tomu rozumíte, protože já tak úplně ne.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    GRANTORINO: ok. Máš samozřejmě pravdu, protože co já o tom vím ;-)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    tak socio-ekonomické důvody znamenají taky to, že to ty lidi nikdo nenaučil. A to nejen jak vařit/připravovat, tak taky to, proč by to vlastně měli dělat.
    Jasně, jakmile je dotyčnej v tomhle dostatečně zorientovanej, tak se to částečně doučí a i třeba jeden krám navíc do kuchyně dokoupí. Ale část lidí k tomuhle nikdy prostě mentálně nedojde.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: tak to nevím, že se to sladí, takže to nesladím :D
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Tradiční a každodenní je rozdíl. Ale jo, bílá rýže + něco smaženého a minimum čerstvé zeleniny vcelku odpovídá. Btw, i ten losos je marinovaný v mirinu a sojovce, motaná omeleta je taky sladká. Tepelně upravená zelenina je oslazená snad vždycky.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: a většina českých domácností má pouze rychlovarnou konvici?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A tempura, řízek, losos jsou blanšírovaný v rychlovarce za 15 minut? 🙃
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: já tedy na obrázku vidím poměrně bohatou stravu a ne jenom bílou rýži. Takže si myslím, že z tohohle teda nedostatek vápníku není.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Když se řekne japonská tradiční kuchyně, napadá mě beri-beri a fatální nedostatek vápníku. 🙃
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: víš ještě na čem je vůbec založena japonská kultura? Na jednoduchosti. Takže ano, nepotřebuju znát všechny japonské pokrmy.

    ZVEMI: to asi taky záleží na tom, jak moc jdeš v duchu tradiční kuchyně nebo globalizované. Bohužel je normální, že všechny země světa už jedí i junk food nebo polotovary. Takže ano, samozřejmě myslím tu tradiční kuchyni.
    Je jasný, že i v Japonsku se někdo stravuje pizzu...

    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Na minimální úpravě, jojo. Že je to kolikrát rychlé, protože se všechno připravuje z ingrediencí nakrájených do velikosti a tvaru jednodušše poživatelného hůlkama neznamená minimální úpravu. Prakticky všechno plave v soli (sojovka), cukru (mirin nebo prostě přímo cukru) a oleji. Letos slavím v Japonsku dekádu (uznávám, semtam byla přestávka). Řekla bych, že o běžném místním stravování mám vcelku představu.

    Nicméně to už jsme opravdu hodně mimo téma. Ohledně zpracovaných potravin, nepřestávají mě fascinovat reklamy na instatní jídlo a polotovary cílené hlavně na mladé ženy v domáctnosti. Přes den je to snad každá druhá reklama, trend domácího "poctivého" vaření sem ještě nedorazil, všechno musí bát hlavně convenient. Ale vzhledem k tomu, že tu kromě předpřipravených sandwichů prakticky neexistuje studená kuchyně, komu by se chtělo třikrát denně vařit, že. A jsme zase o dostupnosti.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Skvěle, tak ještě k tomu, co jsem rozporoval:
    „Japonská kuchyně i vietnamská je například založená na minimální úpravě a hnusná rozhodně není.“

    Pár jednotlivých pokrmů, které ty znáš :), fakt nedělá kuchyni.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: dobře, koukám, že potřebuješ bazírovat na názvu, ano jsou to letní závitky a přesto někde jsou uvedené jako jarní nesmažené závitky, ale snad je jasný, co tím myslím. Takže vidíš, že dokonce to i znáš, to se sojový ani nedotkne pokud to do ní nenamocis.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    VESTIGIA: mléčné výrobky nikdo nezmiňoval. Ano, ty potraviny jsou nějakým způsobem upravený, ale není to zmiňované v článku "vysoce průmyslově zpracované".
    Přečti si prosím nejdřív ten článek, že kterého to vychází ta debata, než začneš komentovat, díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam