• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    VESTIGIA: mléčné výrobky nikdo nezmiňoval. Ano, ty potraviny jsou nějakým způsobem upravený, ale není to zmiňované v článku "vysoce průmyslově zpracované".
    Přečti si prosím nejdřív ten článek, že kterého to vychází ta debata, než začneš komentovat, díky.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Na obrázku máš gỏi cuốn / nem cuốn ("letní", nesmažený), jarní závitky / spring rolls jsou chả giò / nem rán a jsou smažený. :)

    Chả giò - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ch%E1%BA%A3_gi%C3%B2
    Gỏi cuốn - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/G%E1%BB%8Fi_cu%E1%BB%91n
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: jarní závitky jsou i nesmažený

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Teda hummus jsem nemixovala ani když jsem tu kuchyň měla.
    Na tři dny odjíždím do hotelu a mužovi koupím nejjedlejsi hotovky v krabici. Nevíte, který řetězec má přijatelné? Jde o chuť.
    Pak budu ještě týden dva kouzlit a bude kuchyně.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    SPIKE411: díky :-)

    A opravdu se omlouvám, že vstupuji do debaty, ale kuskus, rýžové nudle, tuňák v konzervě i ten Knäckebrot, to jsou také celkem dost průmyslově zpracované potraviny. Když už se tu bazíruje na "čisté" kuchyni :-) Ten bájný chléb dietářů má navíc i dost vysoký GI, takže tam je jeho přínos opravdu velmi sporný (ano, má vysoký podíl vlákniny, ale za sebe bych si radši dala normální kváskový chleba, nebo žitný rohlík, než tento prefabrikát zabalený v celofánu).
    A fakt si nemyslím, že by se tu měl někdo napadat za to, jak je neschopný si připravit čerstvé jídlo. Protože když to vezmeme do detailu, tak i kupované těstoviny, loupaná rýže, rýžový papír, mouka, koření, mléčné výrobky a v podstatě i většina masa, olejů, zeleniny, atd., jsou průmyslově o(z)pracované. Asi málokdo si tu vyrábí/pěstuje sám výše uvedené a bez chemie, že.
    Píšu to hlavně proto, že chca nechca se stravujeme všichni nějakým způsobem polotovarově, ať už si doma mixujeme hummus, nebo ho koupíme někde v Lidlu. A je úplně zbytečné si tu honit ego nad tím, jak ten můj způsob je ten nejlepší.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ACKO: To je fakt posledních asi dvacet let, ne-li dyl
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Tady máš jednu japonskou ženu v domácnosti, co vaří, čím se tak běžně Japonci stravují.

    https://www.youtube.com/user/cookingwithdog

    Samozřejmě prozkoukám obě víc rád, v Japonsku jsem zatím strávil dohromady jen 2 měsíce a ve Vietnamu 3 týdny, což je žalostně málo.

    Jarní závitky jsou smažený, ne? Z těch teče ten olej, že bys to mohla ždímat. :D
    Asi myslíš nem cuốn (někde jako letní závitky). A jasně, skleněný nudle no. Dohromady spíš menší část celé "kuchyně".

    Samozřejmě, dá se to poskládat z takových jednotlivostí z různých regionů.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: tak to bys asi měl víc tu kuchyni prozkoumat a ne jenom všechno uvařit v sójovce.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: jinak například takto uděláš vermicelli nudle a už jsem to tu psala. A to je podstatná část vietnamských jídel, pak máš třeba jarní závitky, že?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: jinak například takto uděláš vermicelli nudle a už jsem to tu psala. A to je podstatná část vietnamských jídel, pak máš třeba jarní závitky, že?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    No vím, blanšířuju lupení i si dělám kuskus.

    Ale že by na tom byla založená japonská nebo vietnamská kuchyně bych úplně netvrdil.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: a víš, že třeba jídlo se dá i napařit? Když to zaleješ horkou vodou a necháš dojít pod pokličkou?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: třeba běžný způsob úpravy zvaný blanšírování?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    BERUSKA_CA: jestli si neumíš zajistit jídlo, tak to ti asi nepomůžu. Aspoň, že to zvládneš napsat na nyx.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Který japonský a vietnamský jídla se zalejvaj horkou vodou? Cup Noodle a Vifonky? :D

    Bych spíš řekl, že japonská kuchyně je převážně založená na "vařte to tak dlouho v sojovce, mirinu a daši, až to bude chutnat jako sojovka, mirin a daši". 🙃
    Vietnam… tam se s tím MSG nemažou.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TAPINA: to není pravda. Japonská kuchyně i vietnamská je například založená na minimální úpravě a hnusná rozhodně není. Pokud neumíš kombinovat ingredience nebo dát dohromady chutné jídlo, tak to je možné, ale jdou samozřejmě i velmi dobrá jídla s minimální úpravou.
    Prostě opět je to o tom naučit se vařit nebo chcete-li jídlo připravovat.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ZVEMI: no tohle bude asi zkresleno tím, že je to jen za rok 2020
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    Na spojitosť socioekonomického statusu a obezity sa píšu odborné štúdie, takže my to tu asi nevyriešime, o mentálnom zdraví sme sa tu napríklad ani nebavili. Takéto komplexné otázky sa nedajú riešiť jedným príspevkom do diskusie o tom ako si treba variť.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GRANTORINO: Všechna ta jídla, která stačí zalívat horkou vodou, jsou mimořádně hnusná a když je ochutíš, tak jsou hnusná s příchutí. Dobrá chuť v jídle vzniká vařením ingrediencí dohromady.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    ACKO: Beru odsud https://www.wcrf.org/cancer-trends/colorectal-cancer-statistics/ a eyeballing odsud https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/10_8_9-Colorectum-fact-sheet.pdf. ČR v top 10 není, Slovensko ano. Zajímavé, že v tom prvním linku je celkově a pro muže v top 10 Japonsko jediná neevropská země.

    Žaludek tady https://www.wcrf.org/cancer-trends/stomach-cancer-statistics/.

    Je to za rok 2020, takže může být zkresleno diagnostikou během covidu (i mimo covid jsou ale samozřejmě regionální rozdíly). Prostě pro představu. Jak říká MARINNE štíhlost =/= zdraví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam