• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Tradiční a každodenní je rozdíl. Ale jo, bílá rýže + něco smaženého a minimum čerstvé zeleniny vcelku odpovídá. Btw, i ten losos je marinovaný v mirinu a sojovce, motaná omeleta je taky sladká. Tepelně upravená zelenina je oslazená snad vždycky.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: a většina českých domácností má pouze rychlovarnou konvici?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A tempura, řízek, losos jsou blanšírovaný v rychlovarce za 15 minut? 🙃
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: já tedy na obrázku vidím poměrně bohatou stravu a ne jenom bílou rýži. Takže si myslím, že z tohohle teda nedostatek vápníku není.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Když se řekne japonská tradiční kuchyně, napadá mě beri-beri a fatální nedostatek vápníku. 🙃
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: víš ještě na čem je vůbec založena japonská kultura? Na jednoduchosti. Takže ano, nepotřebuju znát všechny japonské pokrmy.

    ZVEMI: to asi taky záleží na tom, jak moc jdeš v duchu tradiční kuchyně nebo globalizované. Bohužel je normální, že všechny země světa už jedí i junk food nebo polotovary. Takže ano, samozřejmě myslím tu tradiční kuchyni.
    Je jasný, že i v Japonsku se někdo stravuje pizzu...

    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Na minimální úpravě, jojo. Že je to kolikrát rychlé, protože se všechno připravuje z ingrediencí nakrájených do velikosti a tvaru jednodušše poživatelného hůlkama neznamená minimální úpravu. Prakticky všechno plave v soli (sojovka), cukru (mirin nebo prostě přímo cukru) a oleji. Letos slavím v Japonsku dekádu (uznávám, semtam byla přestávka). Řekla bych, že o běžném místním stravování mám vcelku představu.

    Nicméně to už jsme opravdu hodně mimo téma. Ohledně zpracovaných potravin, nepřestávají mě fascinovat reklamy na instatní jídlo a polotovary cílené hlavně na mladé ženy v domáctnosti. Přes den je to snad každá druhá reklama, trend domácího "poctivého" vaření sem ještě nedorazil, všechno musí bát hlavně convenient. Ale vzhledem k tomu, že tu kromě předpřipravených sandwichů prakticky neexistuje studená kuchyně, komu by se chtělo třikrát denně vařit, že. A jsme zase o dostupnosti.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Skvěle, tak ještě k tomu, co jsem rozporoval:
    „Japonská kuchyně i vietnamská je například založená na minimální úpravě a hnusná rozhodně není.“

    Pár jednotlivých pokrmů, které ty znáš :), fakt nedělá kuchyni.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: dobře, koukám, že potřebuješ bazírovat na názvu, ano jsou to letní závitky a přesto někde jsou uvedené jako jarní nesmažené závitky, ale snad je jasný, co tím myslím. Takže vidíš, že dokonce to i znáš, to se sojový ani nedotkne pokud to do ní nenamocis.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    VESTIGIA: mléčné výrobky nikdo nezmiňoval. Ano, ty potraviny jsou nějakým způsobem upravený, ale není to zmiňované v článku "vysoce průmyslově zpracované".
    Přečti si prosím nejdřív ten článek, že kterého to vychází ta debata, než začneš komentovat, díky.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Na obrázku máš gỏi cuốn / nem cuốn ("letní", nesmažený), jarní závitky / spring rolls jsou chả giò / nem rán a jsou smažený. :)

    Chả giò - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ch%E1%BA%A3_gi%C3%B2
    Gỏi cuốn - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/G%E1%BB%8Fi_cu%E1%BB%91n
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: jarní závitky jsou i nesmažený

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Teda hummus jsem nemixovala ani když jsem tu kuchyň měla.
    Na tři dny odjíždím do hotelu a mužovi koupím nejjedlejsi hotovky v krabici. Nevíte, který řetězec má přijatelné? Jde o chuť.
    Pak budu ještě týden dva kouzlit a bude kuchyně.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    SPIKE411: díky :-)

    A opravdu se omlouvám, že vstupuji do debaty, ale kuskus, rýžové nudle, tuňák v konzervě i ten Knäckebrot, to jsou také celkem dost průmyslově zpracované potraviny. Když už se tu bazíruje na "čisté" kuchyni :-) Ten bájný chléb dietářů má navíc i dost vysoký GI, takže tam je jeho přínos opravdu velmi sporný (ano, má vysoký podíl vlákniny, ale za sebe bych si radši dala normální kváskový chleba, nebo žitný rohlík, než tento prefabrikát zabalený v celofánu).
    A fakt si nemyslím, že by se tu měl někdo napadat za to, jak je neschopný si připravit čerstvé jídlo. Protože když to vezmeme do detailu, tak i kupované těstoviny, loupaná rýže, rýžový papír, mouka, koření, mléčné výrobky a v podstatě i většina masa, olejů, zeleniny, atd., jsou průmyslově o(z)pracované. Asi málokdo si tu vyrábí/pěstuje sám výše uvedené a bez chemie, že.
    Píšu to hlavně proto, že chca nechca se stravujeme všichni nějakým způsobem polotovarově, ať už si doma mixujeme hummus, nebo ho koupíme někde v Lidlu. A je úplně zbytečné si tu honit ego nad tím, jak ten můj způsob je ten nejlepší.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ACKO: To je fakt posledních asi dvacet let, ne-li dyl
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Tady máš jednu japonskou ženu v domácnosti, co vaří, čím se tak běžně Japonci stravují.

    https://www.youtube.com/user/cookingwithdog

    Samozřejmě prozkoukám obě víc rád, v Japonsku jsem zatím strávil dohromady jen 2 měsíce a ve Vietnamu 3 týdny, což je žalostně málo.

    Jarní závitky jsou smažený, ne? Z těch teče ten olej, že bys to mohla ždímat. :D
    Asi myslíš nem cuốn (někde jako letní závitky). A jasně, skleněný nudle no. Dohromady spíš menší část celé "kuchyně".

    Samozřejmě, dá se to poskládat z takových jednotlivostí z různých regionů.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: tak to bys asi měl víc tu kuchyni prozkoumat a ne jenom všechno uvařit v sójovce.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: jinak například takto uděláš vermicelli nudle a už jsem to tu psala. A to je podstatná část vietnamských jídel, pak máš třeba jarní závitky, že?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: jinak například takto uděláš vermicelli nudle a už jsem to tu psala. A to je podstatná část vietnamských jídel, pak máš třeba jarní závitky, že?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    No vím, blanšířuju lupení i si dělám kuskus.

    Ale že by na tom byla založená japonská nebo vietnamská kuchyně bych úplně netvrdil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam