• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ECLECTICA: Já bych se spíš ptala, jak vypadají ta data, na kterých to staví. Mám-li populaci, která stále tloustne, ale zároveň se víc a víc hýbe, asi bych měla tendenci ptát se, jestli lidé, kteří zvedají váhový průměr, jsou nutně ti samí lidé, kteří zvedají průměr pohybový.

(Jinak většina energetického výdeje lidského těla je bazál, obávám se. Pohyb sežere pár procent a mozek téměř nic.)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SADAKO: mimochodem, nemůže ten vysoký výdej energie být daný alespoň částečně zvýšenou činnosti mozku? Dřív přece jenom človek nemusel přemýšlet tak intenzivně...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SADAKO: Tohle jsou zajímavé věci, které ale neberou v úvahu další důsledky sedavého způsobu života, např. deprese, uzkosti, chronický stres, snížená schopnost vnímat svoje tělo, tedy i snížená schopnost vnímat sytost, atd. Já nepopírám význam těchhle výzkumů, ale léčba obezity se pořád redukuje na jakousi energetickou kalkulačku, a dokud takhle budeme uvažovat, nezmění se vůbec nic
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    zajímavý článek o tzv. energetické kompenzaci
    Tvrzení o sedavém způsobu života by přitom sváděla k předpokladu přesně opačnému – pokud se méně hýbeme, bylo by naprosto logické, kdybychom energie spotřebovávali méně.
    Přesněji řečeno, spalovali bychom méně kalorií aktivním pohybem (kalorie zde budeme brát jako jednotky spotřebované energie).
    Aktivní činnost je totiž jen jedna položka na celkovém seznamu způsobů, jimiž spotřebováváme energii – spolu s bazální energetickou spotřebou (energií, kterou musíme vynaložit k tomu, abychom se udrželi naživu) a energií nutnou k samotnému strávení potravy.
    Věříme-li statistickým trendům, pak víme, že průměrný člověk vydává pohybem více energie, než vydával jeho starší příbuzný žijící v roce 1980.
    A aby toho nebylo málo, ukázalo se, že spotřeba energie moderním člověkem je prakticky stejná jako u lidí žijících v kulturách „lovců a sběračů“, přestože jsou výrazně aktivnější než my.
    Teorie o tom, kterak se méně hýbeme, a proto tloustneme, má ještě jeden poměrně podstatný problém.
    Dnes již víme, že zvýšení fyzické aktivity nevede nutně k úbytku tělesné hmotnosti (tedy, jak tomu obvykle říkáme, ke „zhubnutí“).
    Důvod je prostý – tělo velmi rádo kompenzuje odchylky.

Cena za přemíru pohybu - Časopis Vesmír
    https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2023/cislo-10/cena-premiru-pohybu.html
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    Nalezeno na okounu, třeba to tu bude pro někoho zajímavé.
    Nazgul: "Jsou tu nějaké obézní (BMI > 30) ženy 25-45 let? Jedna běžkyně, kterou znám z ultratrailů, hledá pokusné králice do studie, která zkoumá, proč někteří lidé nehubnou, i když dodržují všechna doporučení. V Praze."
    AMETIS – STUDIE METABOLICKÉHO ZDRAVÍ – AMETIS
    https://ametisfnkv.wordpress.com/pro-ucastnice/
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Pardon, já se uklikla. Tohle je ono...

Cíl mého života: Cvičila jsem obalená igelitem a brala prášky. S váhou jsem se smířila teprve před pár lety
    https://denikn.cz/1210150/cil-meho-zivota-cvicila-jsem-obalena-igelitem-a-brala-prasky-s-vahou-jsem-se-smirila-teprve-pred-par-lety/?cst=13403dbd75d9b644b99c821a739e3912c1721de017eae8320eab240d15535c96
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    OLIII
    OLIII --- ---
    MADIETTA: Bylo by možný to odemknout?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Cíl mého života: Cvičila jsem obalená igelitem a brala prášky. S váhou jsem se smířila teprve před pár lety
    https://denikn.cz/1210150/cil-meho-zivota-cvicila-jsem-obalena-igelitem-a-brala-prasky-s-vahou-jsem-se-smirila-teprve-pred-par-lety/
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ANYSA: Já taky, taky se uvidíme v srpnu
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ARGANNAH: Zúčastnil se někdo toho výzkumu? Jak to probíhalo? Přihlásila jsem se na srpen :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ATROPOS: Pak napiš, jak to proběhlo a jak to dopadlo. Tohle do klubu o obezitě určitě patří. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ATROPOS: na fb je skupina abdominoplastika - výměna zkušeností, koukni po ní
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    ARGANNAH: Jo, děkuju! Jizvy opravdu jsou v kompetenci fyzioterapeuta. Dala jsem se do hledání a narazila na www jednoho fyz. terapeuta na článek se základy péče o pooperační jizvu. Bude určitě stát za to ho kontaktovat. Díky:)

Jestli by měl někdo tipy, jak usnadnit ten problém se zákazem sezení, tak budu moc ráda. Jak řešit notebook etc. Vůbec na co se připravit.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ATROPOS: Jizvy jsou podle mě v kompetenci fyzioterapeuta, ideálně nějakého zkonzultovat?
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    Ahoj. Máte tady někdo zkušenosti s abdominoplastikou po zhubnutí desítek kil? Budu mít doma muže po operaci a měla bych prosbu o nějaké tipy, jak mu rekonvalescenci usnadnit a nezvorat jí:). Zajímají mě veškeré zkušenosti.

Od lékaře, který ji provede, se dozvěděl, že po týdnu v nemocnici ještě asi "několik týdnů" nesmí sedět. Bude to typ operace s jizvou ve tvaru kotvy.

Jsme si dost poměrně nejistí ...jak je to v takovém případě s cestou autem z nemocnice? Bude to sice jen půlhodina, ale nebude nějak potřeba uzpůsobit sezení v autě? Nebo je to ten příběh - když nebude po operaci v autě 3x denně, tak se tímhle netřeba stresovat? A co sezení na WC? Nemáte tipy, jak na občasnou práci na notebooku? Má de facto volno v práci, ale ne úplně. Na co si dát v každém případě pozor?

Prosím jakékoli zkušenosti a tips & tricks.

Děkuji velmi za veškeré případné info:)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Chodí sem nějací pánové se zkušeností s bodyshamingem a ochotou zapózovat si pro absolutně skvělou fotografku?

🔸 STAŇ SE SOUČÁSTÍ NAŠÍ FOTOGRAFICKÉ... - Moje tělo je moje | Facebook
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0SkCHY5Gd87GwJMtZRXWKMuf5cRCbXwbSsawh16AreopP28673eMRGUZWnHfbdnpTl&id=100064380210937
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    MAR_TINA: To by mohlo být :) za sebe mám nejraději tyhle, ale nevím, jak je to s dostupností
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZVEMI: v Čechách a východní Evropě to bude v obchodech pod názvem kroupy a krupky
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    ANNIKA: Není to úplně snídaně, ale já často používám vločky místo rýže, jako přílohu k masu, na styl rizota atd., a je to mňamka :) jen jsem teda přesedla z rolled oats na steel cut oats, což jsou ovesná zrnka před splácnutím. Vaří se sice dýl, ale chutově mi přijdou výrazně lepší (lehce oříškový nádech) a texturou je mám taky radši. Běžně jich navařím hromadu předem a pak přihazuju do věcí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam