• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    MAR_TINA: To by mohlo být :) za sebe mám nejraději tyhle, ale nevím, jak je to s dostupností
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZVEMI: v Čechách a východní Evropě to bude v obchodech pod názvem kroupy a krupky
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    ANNIKA: Není to úplně snídaně, ale já často používám vločky místo rýže, jako přílohu k masu, na styl rizota atd., a je to mňamka :) jen jsem teda přesedla z rolled oats na steel cut oats, což jsou ovesná zrnka před splácnutím. Vaří se sice dýl, ale chutově mi přijdou výrazně lepší (lehce oříškový nádech) a texturou je mám taky radši. Běžně jich navařím hromadu předem a pak přihazuju do věcí.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Z FB Moje tělo je moje. Konečně někdo začal v Česku dělat výzkum obezity perspektivou sociálních/humanitních věd, do výzkumu se lze zapojit taky. Odkaz tady:

    Dnes rádi sdílíme následující prosbu:... - Moje tělo je moje | Facebook
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0aAoY6xgAaAu4xb4XTZg4ZZs9sTSad3McZseeguaZvmxn8WbfegWXEsUTQGSZayNal&id=100064380210937
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Myslela jsem teda od kojibakers, takže nesplňuje asi podmínku "čerstvých surovin".
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ANNIKA: Miso polévky? Mám v kanclu, dělám samotné s nehorkou vodou nebo na dno hrnku lzici kuskusu, horká voda a pak teprve miso.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Ty jo... Úplně mi z té představy cuka oko :-D Jako jo, logicky to zní, vločky nejsou samy o sobě sladký, ale...

    Asi se hecnu, aspoň jednou, ale trochu se bojím, že přes rozpor oči X pusa se nedostanu. Uvidíme.

    Ale instant to nebude, vzhledem k ostatním surovinam, co se musí předem osmahnout/oprazit/usmazit...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNIKA: slaná ranní pohodová věc je prostě dobré pečivo se šunkou, sýrem, kus nějaké zeleniny nebo jablko. Nemá smysl hledat superpotravinu místo chleba, když máme chleba.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    NIGHTFURY: Predbehlas me. Poprve jsem ochutnala jen se soli a trochou pepre a nestacila jsem se divit. Ja totiz ty sladke nejak nezvladam. Pripominaji mi zemlbabu a tu ja tuze nerada.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ANNIKA: Ovesná kaše se dá dělat i naslano a je moc dobrá.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Na různý kaše je překvapivě fajn i domácí pekárna - a jak má časování, tak si to člověk nastaví a ráno vstane k čerstvé, teplé rýžové kaši, třeba. Ale to u nás často krachuje na tom, že vytuheneme s dětmi při uspavani a už se do kuchyně k přípravě nedostaneme.

    Jako jasně, někdo mi tu určitě poradi, že to můžu udělat před uspavanim a u toho ještě bleskově umotat zdravý sushi a závitky, rychlá mnamka, že jo, ale většinou jsme rádi, že jsme rádi.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Ranní mikrovlnka může celkem dobře posloužit na ovesnou kaši - mám ji ráda, ale není se s tím čas ráno drbat na plotně. Takže buď nachystat večer, ale to si zase člověk musí včas vzpomenout, nebo mi fakt vyhovuje domácí instantní - jen si smíchám velkou dozu vloček (většinou je ještě prozenu v sekacim mixéru, aby byly hodně najemno), koření, oříšky, sušený ovoce, whatever, ráno zaleju mlékem, dám na dvě minuty do mikrovlnky, mezitím nakrájím kus ovoce a je.

    Jasně, můžeme se tu bavit o cukru v sušeným ovoci atd, ale poměr kvalita a snaha mi přijde super. Už to nesladim, chute se dají snadno obměnit. Ještě rychleji a transportovatelneji to jde se sušeným mlékem, zalít horkou vodou a odchod. Ale to už je zase víc zpracované.

    Ještě bych potřebovala tip na něco instantniho slanyho, tam jsem se dostala jen k takovým so so neprasarnam...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Já vařím v mikrovlnce ve spešl parním hrnci k tomu určeném i v plnohodnotné kuchyni. Ale pst, tydlety škodlivý mikrovlny.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Něco pozitivního z téhle debaty přece jen vyplynulo, a to fakt, že kuskus je takhle blbá potravina. Škoda že krupice jde tak mizerně sehnat, možná by stálo za to na ní přejít.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: :)

    Jinak kdyby někdo potřeboval rady pro vaření bez kuchyně - v mikrovlnce lze udělat bulgur, rýži i lososa, prostě vygooglit postup a aplikovat ho.
    Naopak ta jídla, která stačí zalít horkou vodou (kuskus, rýžové nudle) doporučuju jíst spíš výjmečně. Jsou to vysokozpracované sacharidy s ošklivým GI a po jejich dochucení (aby se to vůbec dalo jíst) tukem z toho výživově vychází nálož blízká kopečkům zmrzliny.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Takže závěr je, že Grantorino posuzuje japonskou kuchyni podle toho, jak ji sama vaří, a Áčko by polotovary nepozřela, radši si dá průmyslově vyrobený chleba namazaný máslem, margarínem nebo jinou průmyslově vyrobenou pochutinou. Vidím, že svět je v tomto klubu stále v pořádku. :)
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ACKO: jo, lebo to nikoho nenapadlo
    ACKO
    ACKO --- ---
    MARINNE: já nikomu nic nevysvětluju, je mi upřímně ukradený, jestli se někdo trápí tím, že je tlustej, to je jeho boj, já se starám čistě jenom sebe, o svoji životosprávu, o to, aby moje tělo bylo ve formě, takže jsem si dovolila jen naznačit, že polotovary, hotovky na ohřátí v mikrovlnce a shity z fastfoodů bych nepozřela, že si místo toho radši udělám obloženej chleba, když nemám čas na nic lepšího
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ACKO: tak vieme aké sú štatustiky obezite vo vyspelom svete, vieme že existuje prepojenie medzi socioekonomickým statusom a obezitou, mnohí vedci si lámu hlavy nad tým ako to zmeniť, ale tu vám 2 expertky vysvetlia, že je to len lenivosť a stačí si uvariť čočku.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: já tu teda vidím haldu argumentů proč to nejde, zahrnující i dočasnou rekonstrukci kuchyně, čekám kdy někdo řekne, že to nejde, protože má kocovinu...
    ACKO: ano.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam