• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Ty jo... Úplně mi z té představy cuka oko :-D Jako jo, logicky to zní, vločky nejsou samy o sobě sladký, ale...

Asi se hecnu, aspoň jednou, ale trochu se bojím, že přes rozpor oči X pusa se nedostanu. Uvidíme.

Ale instant to nebude, vzhledem k ostatním surovinam, co se musí předem osmahnout/oprazit/usmazit...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNIKA: slaná ranní pohodová věc je prostě dobré pečivo se šunkou, sýrem, kus nějaké zeleniny nebo jablko. Nemá smysl hledat superpotravinu místo chleba, když máme chleba.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    NIGHTFURY: Predbehlas me. Poprve jsem ochutnala jen se soli a trochou pepre a nestacila jsem se divit. Ja totiz ty sladke nejak nezvladam. Pripominaji mi zemlbabu a tu ja tuze nerada.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ANNIKA: Ovesná kaše se dá dělat i naslano a je moc dobrá.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Na různý kaše je překvapivě fajn i domácí pekárna - a jak má časování, tak si to člověk nastaví a ráno vstane k čerstvé, teplé rýžové kaši, třeba. Ale to u nás často krachuje na tom, že vytuheneme s dětmi při uspavani a už se do kuchyně k přípravě nedostaneme.

Jako jasně, někdo mi tu určitě poradi, že to můžu udělat před uspavanim a u toho ještě bleskově umotat zdravý sushi a závitky, rychlá mnamka, že jo, ale většinou jsme rádi, že jsme rádi.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Ranní mikrovlnka může celkem dobře posloužit na ovesnou kaši - mám ji ráda, ale není se s tím čas ráno drbat na plotně. Takže buď nachystat večer, ale to si zase člověk musí včas vzpomenout, nebo mi fakt vyhovuje domácí instantní - jen si smíchám velkou dozu vloček (většinou je ještě prozenu v sekacim mixéru, aby byly hodně najemno), koření, oříšky, sušený ovoce, whatever, ráno zaleju mlékem, dám na dvě minuty do mikrovlnky, mezitím nakrájím kus ovoce a je.

Jasně, můžeme se tu bavit o cukru v sušeným ovoci atd, ale poměr kvalita a snaha mi přijde super. Už to nesladim, chute se dají snadno obměnit. Ještě rychleji a transportovatelneji to jde se sušeným mlékem, zalít horkou vodou a odchod. Ale to už je zase víc zpracované.

Ještě bych potřebovala tip na něco instantniho slanyho, tam jsem se dostala jen k takovým so so neprasarnam...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Já vařím v mikrovlnce ve spešl parním hrnci k tomu určeném i v plnohodnotné kuchyni. Ale pst, tydlety škodlivý mikrovlny.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Něco pozitivního z téhle debaty přece jen vyplynulo, a to fakt, že kuskus je takhle blbá potravina. Škoda že krupice jde tak mizerně sehnat, možná by stálo za to na ní přejít.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: :)

Jinak kdyby někdo potřeboval rady pro vaření bez kuchyně - v mikrovlnce lze udělat bulgur, rýži i lososa, prostě vygooglit postup a aplikovat ho.
    Naopak ta jídla, která stačí zalít horkou vodou (kuskus, rýžové nudle) doporučuju jíst spíš výjmečně. Jsou to vysokozpracované sacharidy s ošklivým GI a po jejich dochucení (aby se to vůbec dalo jíst) tukem z toho výživově vychází nálož blízká kopečkům zmrzliny.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Takže závěr je, že Grantorino posuzuje japonskou kuchyni podle toho, jak ji sama vaří, a Áčko by polotovary nepozřela, radši si dá průmyslově vyrobený chleba namazaný máslem, margarínem nebo jinou průmyslově vyrobenou pochutinou. Vidím, že svět je v tomto klubu stále v pořádku. :)
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ACKO: jo, lebo to nikoho nenapadlo
    ACKO
    ACKO --- ---
    MARINNE: já nikomu nic nevysvětluju, je mi upřímně ukradený, jestli se někdo trápí tím, že je tlustej, to je jeho boj, já se starám čistě jenom sebe, o svoji životosprávu, o to, aby moje tělo bylo ve formě, takže jsem si dovolila jen naznačit, že polotovary, hotovky na ohřátí v mikrovlnce a shity z fastfoodů bych nepozřela, že si místo toho radši udělám obloženej chleba, když nemám čas na nic lepšího
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ACKO: tak vieme aké sú štatustiky obezite vo vyspelom svete, vieme že existuje prepojenie medzi socioekonomickým statusom a obezitou, mnohí vedci si lámu hlavy nad tým ako to zmeniť, ale tu vám 2 expertky vysvetlia, že je to len lenivosť a stačí si uvariť čočku.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: já tu teda vidím haldu argumentů proč to nejde, zahrnující i dočasnou rekonstrukci kuchyně, čekám kdy někdo řekne, že to nejde, protože má kocovinu...
    ACKO: ano.
    GALE
    GALE --- ---
    MAR_TINA: Lidl má hotovky v pohodě. Dál mi chutnala ta albertí řada Nature Promise, ale není to úplně česká klasika.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    Nikdo neříká, že to nejde. Někdo má lepší podmínky, někdo horší, osvěta je důkežitá. To byla asi tak pointa.
    ACKO
    ACKO --- ---
    GRANTORINO: já ti fandím, nevztekej se:-), proč to nejde, to se tahne jako červená nit napříč debatami, když to tak chtějí vidět, mají to tak mít
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Ale tak jo máte všichni pravdu, většina prostě nemá co jíst ani čas si připravit jídlo. Takže musí jíst ty bububu zpracované potraviny v polotovarech, protože ty jsou levnější asi nebo co. Nemají na výběr. Nic jinýho dostupného není.
    A že je nikdo nenaučil uvařit, tak to je fakt blbý no. Protože takové informace nejsou dostupné zřejmě. Prostě jo, úplně blbý. Syrový jídlo je taky blbý a fuj. Prostě velký špatný.
    Prostě halda argumentů proč to nejde. Tak aspoň, že vy tomu rozumíte, protože já tak úplně ne.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    GRANTORINO: ok. Máš samozřejmě pravdu, protože co já o tom vím ;-)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    tak socio-ekonomické důvody znamenají taky to, že to ty lidi nikdo nenaučil. A to nejen jak vařit/připravovat, tak taky to, proč by to vlastně měli dělat.
    Jasně, jakmile je dotyčnej v tomhle dostatečně zorientovanej, tak se to částečně doučí a i třeba jeden krám navíc do kuchyně dokoupí. Ale část lidí k tomuhle nikdy prostě mentálně nedojde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam