• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: nojo a pak se od puberty dál pravidelně setkáš se situací, kdy někdo komnetuje tvoje jídlo nebo obecně pronáší něco o jídle a ženách či žena o jídle a sobě. A časem se prostě stydíš si přidat. Stydíš se si objednat nebo vybrat něco "tlustého" (vydatného, mužského), stydíš se si dát dort i na něčí svatbě nebo sušenku na výletě. Jednoho dne zjistíš, že nosíš nouzové musli tyčinky v kabelce a jíš je tajně, třeba i na záchodě.

Postoj "všichni si naserte" jsem získala až nedávno.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: MAR_TINA: omfg. To je peklo. S tím jsem se opravdu nesetkal že se "nesluší " aby ženský pořádně (čti dost) jedly. Najednou víc dávají smysl takový ty otravný zvyky, kdy si ona nedá ale pak leze do talíře partnerovi.

ARGANNAH: rozhodně v tom premejšleni nahlas pokračuj, je to super.
    Já taky nevím jak to je. :) a prihazuju svoje domenky a zkušenosti. A jak už jsem psal, máte přísnější limity. Rozhodně je snazší udržet postavu robustniho byť oplacaneho chlapka hodně přes 180cm ( tam se těch kilo vejde, než člověk vypadá vysloveně vyžranej), než drobné štíhlé ženy.

Moje youtube zkušenosti s tebou asi souhlasí, historicky se ženy bály silových tréninků, aby z nich nebyly gorily. Ale to se taky mění k lepšímu.

Dieta vs sport.
    Imho je zásadní oboje. Když nejíš, hubneš. Když nejíš a cvičíš, hubneš a necháš si svaly. ( velmi zjednodušeně)
    Navíc, mi přijde že pohyb, každodenní i třeba nízké intenzity, je naprosto zásadní pro zdraví. Nenahraditelný.
    Ale pochopitelně, nezřízene přežíráni se nedá přecvičit.
    A ještě když jsi venku v pohybu, nemáš čas ani příležitost uzobavat z lednice. A naopak s plným břichem nemáš náladu se hejbat.

Jako nevím jestli jsou někde počty jestli mezi těma kdo hubnou blbě je víc žen než mužů.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ARGANNAH:
    MAR_TINA: tak zalezi, kolik jite normalne zejo. Pokud vic, tak u tohoto cisla samozrejme budete hubnout i kdyz je jakoby vysoke. Ale nic no.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Tak jinak - zajímala mě čísla - X bazální metabolismus, y výdej sportem, hmotnost, whatever
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Vidíš za tím emoce, které tam nejsou. Naopak, vlastně přizvukuju. Jak jsem psala, sama se opakovaně peru s iracionálními pocity, že tolik přece jist NEMŮŽU, protože proto, i když mám xkrát ověřeno, že to funguje.

Abych to líp vysvětlila, musela bych napsat přesná data toho, kolik vážím a měřím, kolik mi je, kolik mám svalů, jak moc se přesně hýbu a tak. To jsou věci, které považuju za příliš soukromé na to, abych to psala veřejně. Ale vychází to, nicméně je fakt důležité, že se člověk musí hodně hýbat a musí mít nějaké minimálně normální množství svalů, čím víc tím líp.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Pardon, myslela jsem že se mi dostane normální odpovědi a ne zase jen ukrivdenost. Tak nic no
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ARGANNAH: (Čtyřikrát nebo pětkrát v posledních tři a oul letech, sry)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Přesně, A HLAVNĚ, když budu z jakehokoli důvodu muset pauzovat, tělo nezačne šílet a pod tlakem nabírat. Experimentálně ověřeno asi čtyřikrát nebo pětkrát v posledním roce.

Jako je potřeba se smířit s tím, že rychlost hubnutí v tomhle systému je kolem deseti patnácti kilo ročně. Ale to je mi úplně jedno, kolikrát jsem zhubla třeba 25 za půl roku, a co mi to bylo platné, když jsem to zas všechno přibrala. Teď je prostě priorita a) sportovat b) jist kvalitně a do syta, s mírným deficitem, pokud to jde. Jsem zatím nadšená výsledky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: klid, když se normálně hýbu (a řekněme to přesně 9-10k kroků za den, plus průměrně 5-8 hodin týdně další sport, od pilatesy po kolo), hubnu při 2200 kCal. No, asi při víc, když jedzím na kole, žeru jak mlejn. A to budu asi lehčí než ty, včetně mnohem menšíaktivní hmotnosti. Tohle mi fungovala při 95-100 kg.

I kdyby si na té dávce nehubla, když na ní bude dlouhodobě držet váhu a cítit se dobře, není problém na dva měsíce stáhnout příjem (rozumně), zhubnout pár kil, vrátit se k údržbě nejméně na dva měsíce a pak to opakovat.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Viď, žejo! To je moc, to je moc, to je moc! Ubírat! Omezovat se! Hubne se v kuchyni!

Ano, je to deficit. Ano, hubla jsem na podzim velmi efektivně při dvanácti tisících. To je, co. :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Jinak ještě k tomu mužskému a ženskému hubnutí, považuj to dejme tomu za pracovní hypotézu. Nikdy jsem to navíc nemyslela nějak absolutně, každý je jiný a přístup k jídlu se liší kus od kusu. Nicméně připadá mi, že jednak z titulu kulturních imperativů a jednak z titulu fyzických odlišností opravdu nějaké rozdíly jsou. Zkouším tady nad tím prostě nějak nahlas přemýšlet.

A povím ti, jak mě to vůbec napadlo. Jsem v nějakém dlouhodobém procesu odstraňování obezity a křečkuju informace a testuju postupy. Roky. V podstatě s tím jsem už tenhle klub před těmi asi patnácti lety zakládala. A napříč zjm. YouTubem a jinými populárními zdroji se mi poslední roky zdá, že mezi trvale úspěšnými jsou především chlapi, a to proto, jak velký důraz kladou na sport, hlavně silový sport. Ženské jsou naopak strašně často hladovkářky, co se zmítají od jojo efektu k jojo efektů a dlouhodobě jsou úspěšné hlavně tehdy, pokud a) si vypestujou anorexii a rozjedou kombinace půstů, bizarních diet a ilegálních látek (Kamu), b) přistupujou k tomu "mužsky", tzn. soustředí se na sport. Teď samozřejmě někdo vyskočí a začne přednášet, že hlavní je deficit a hubne se v kuchyni, nicméně mě prozatímní závěry, které momentální třetím rokem ověřuju v praxi zní, že to je právě ten základní toxicky omyl veškerého současného hubnutí, který je tím nebezpečnější, že má skvělé krátkodobé výsledky. Jenže zajímat se jen o to, jak váhu zhubnout, je podle mě úplně špatně, je potřeba už od začátku myslet především na udržení váhy a na úbytek až potom. A v tom ti chlapi, jak se mi takhle zdá, válí mnohem víc. Což samozřejmě neznamená, že i mezi nimi není spousta hladovkářů a blbů, co z ryzí nezvladnuté soutěživosti chtějí hlavně trhat rekordy v počtu shozených kil měsíčně. A pak to všechno stejně rekordně rychle naberou zpátky.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Wtf, můžeš to teda prosím upřesnit? Jak může bejt tolik energie ještě deficit na hubnutí?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    MAR_TINA: tohle je klasika 70s/80s/90s/early00s

Diky bohu ze to skoncilo. Byl to naprosto absolutni obraz zeny v popkulture. Ideal byl bmi 17. Zadne svaly.
    Paradoxne to ukoncil az influx vetsich silikonu a nasledne latinoamerickeho zadku.
    Zpetne se vsichni tvarime ze nevime.jak.to bylo mozny...
    Ze s tim nema nic spolecneho totalni dominance hlasu bileho heteraka v rozhodovacich pozicich je samozrejme...hehehe.
    Jeden Weinstein vedle druheho. A jako vladimir zelezny a nova v 90s, no koukejte jak lide chteji telenovely..kdyz jim nic jineho nepoustis atd.to je prekvapko. Viz situace hudebniho obsahu ceskych radii, uplne stejny vzorec..

Ale to je jen muj zkresleny nazor. Je tu hodnw mist kde vam vysvetli ze tak to bylo.uplne vzdy a vsude a vyse popsany nazor je prevleceny komunismus.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: vždycky bylo a nesly to mezi sebou ženské.
    Byly mi tak 3-4 roky a obědvala jsem u babičky svíčkovou. Pyšná babička, jak dobře vaří, a pyšný dědeček, jak šikovnou má vnučku, šli mámě nahlásit, že jsem snědla 6 knedlíků. A v tu chvíli to začalo. Dítě, holka nemůže sníst 6 knedlíků. Nebudu chodit na oběd k babičce. A začalo se hlídat kolik čeho jím.

Fotku nemám. Prostě dítě.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Nicméně v té slabé variantě, že žena má jist "málo", protože prostě proto, je to imho i u nás
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: nedávno jsem někde četla kritiku seriálu Gilmorova děvčata, který jsem neviděla, že hlavní hrdinky drobné útlé ženy pořád mluví o jídle a chystají obří "mužské" jídlo, ale je třeba si všimnout, že ho v žádném záběru nestrčí do pusy.

Já se pohybovala v dospívání a mládí spíš v bublině, nejlepší je přirozeně hezká holka a ta se pozná tak, že je krásná i nenalíčená (ten vymazlený přirozený make-up nevidíme) a že jí normálně a netrhá partu, ale postavu má pořád štíhlou.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAA
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Ta "etika" je navázaná na kulturní import ze Západu, kde jsou skutečně určité patrné rozdíly v pojetí toho, co které pohlaví "má" jíst. Není to stoprocentní samozřejmě a liší se to podle politických preferencí, nicméně žena má být křehká citlivá bytost, co skoro nejí, živí se převážně bio zeleninou a je veganka, lactose free, gluten free. Chlap je bestie, co žere polosyrové stejky. Samozřejmě mění se to, podle toho, jestli je žena lesba nebo muž gay, v jaké sociální skupině se pohybují, atd., nicméně vidět je to naprosto jasně. Pokud se pohybuješ dejme tomu v běžné české společnosti, nemusel ses s tím vůbec setkat. Ale kdybys někdy koukal sám nebo se ženou třeba na americkou romantickou komedii nebo na nějaké sitcomy že současnosti, schválně sleduj, co tam kdo jí. V některých filmech nemůže být herečka ani zobrazená při jídle a pokud je vidět ženu jíst, je to antagonistka nebo komická figurka. Kladná hrdinka má povolenou jednu dvě jahody nebo vidličku dvě zeleného salátu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Wtf, ovšemže ne
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: fakt nejsem přesvědčen ze existuje nějaká čistá dělící linka v hubnutí mezi chlapem a ženskou. Ano z mnoha důvodů to mají ženy těžší, méně svalové hmoty a ostřejší estetické normy. Ale pokud někdo tihne k tloustnuti, není tam principielni rozdíl, nebo ho nevidím.
    A za sebe musím říct že me trápí ty samý pocity co popisuješ. Snad kromě ty etiky, to nevím co myslíš.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    MART1NKA: hranice je nejasna, zamlzena, a nejde zcela jednoznacne urcit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam