• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Já jsem třeba příznivkyně stejků, carpaccia, vajec a rostbeefů, žádný protein jsem nikdy nikam nedosypávala, nicméně jsou lidi, co mají opravdu problém ty bílkoviny sníst (nebo jsou vegetariáni/ vegani). Pár chemických prasáren v jinak zdravém jídelníčku není pro zdravého člověka žádná trága, jak by jistě řekl Fitnesschef (s nezbytně kamenným výrazem a pytlíkem chipsů v ruce). :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: existují vysoce proteinové bílé jogurty.
    Řecký s 0 % tuku a pak přímo označené proteinové. Jsou úplně skvělé do tabulek a jenom středně hnusné :D
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: no s těma proteinovyma pudingama opatrně. Furt je to plný barviv, sladidel, a modifikovanejch škrobu. Není to zadnej ethalon zdravého jídla.
    Já si sypu ovoce(i sušený nebo mrazeny)do jogurtu a klidně přidám ten protein.
    Ehm, konec přednášky. Bylo to silnější než já, sorry.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: a krize je, že se zastaví hubnutí nebo že nastanou v životě okolnosti, že člověk nedokáže držet nastavený režim?

I když teda na obojí mi přijde vhodné jedno podobné řešení. Vrátit se k udržovacímu stavu, který mám vyzkoušený předem, víc jídla méně pohybu a čekat, až yo přijde.
    Jo a mít nalezený nějaký druh sebehýčkání, který nestojí na jídle.
    GALE
    GALE --- ---
    KRISKA: Tak třeba můj problém byl, že jsem měla celkově málo jídla, ale moc tuků a málo bílkovin. A těch moc tuků se uložilo, protože pro ně tělo nemělo využití a zároveň tušilo krušné časy (jídla bylo objektivně málo). Takhle si to vysvětluji, protože nejím o moc jinak než předtím. Teď se mi často stává, že jako druhou večeři (tak v půl deváté) tlačím proteinový puding nebo šunku a zeleninu, protože musím dojíst bílkoviny.
    Na druhou stranu udržet si dávku tuků je fakt výzva. Musím hlídat každou lžičku.
    KURE
    KURE --- ---
    KRISKA: ono par kilo navíc, no ale jaká má být ta ideální váha? Kolik % tuku je "nejlepší " a nejlepší na co?
    Takže děláš dobře že to nehrotíš:)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    GALE: To jsou určitě dobrý výsledky, držím palce, ať to jde pěkně dál! Akorát jako starej cynik chci podotknout, že zhubnout 10 kg jde na téměř jakékoli metodě, zvlášť když do toho člověk bere prášky, a že skutečná kvalita toho systému se pozná v momentě, kdy to klesat přestane (and/or vysadí se léky). Což se prostě zákonitě stane. Proto jsem přesně psala, že mi přijdou jako vhodní pro někoho, kdo nemá obezitu ani PPP a kdo potřebuje normálně shodit střední až malé množství nadváhy. Protože takový člověk má šanci to dotáhnout téměř do konce ještě před příchodem první krize. Většina systémů přitom vůbec s žádnou krizí nepočítá, a pokud, tak nabízejí řešení typu "burst through plateaus with lowering your overall caloric intake" (kolikrát jsem tohle četla téměř doslova).

Ale není to hejt, opravdu ne, upřímně držím palce a jsem připravená si opravit na IMV názor.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GALE: ja spis jen narazim na to, ze pokud dokazou mit v ramci 5 minut jednoho dilu podcastu dve rozporuplmy informace , tak se neni co divit, ze pak beznej clovek totalne nevi.

jinak ja byla 1x na mereni na inbody v IMV a az mam par kg navic, tak mi rekla, ze pokud ja su takhle spokojena, ze ona by nic nemenila, pokud bych ctela tak by pripadne poradila, ale par kg navic ji neprislo jako neco, co se musi "okamzite zacit resit", takze muj zazitek je tez pozitivni ale prekvapilo me, jakto, ze je fyzikalne nekozny jist malo a nehubnout kdyz nas je tady velka cast s peoblemama s vahou prace z toho ze ji malo...
    GALE
    GALE --- ---
    KRISKA, ARGANNAH: Chodím k nim někdy od listopadu. Mám od nich změřené hodnoty a doporučené množství základních živin a jsem fakt spokojená. Jídelníček samozřejmě taky, ale beru ho spíš jako inspiraci pro výběr potravin. Nedozvěděla jsem se (téměř) nic, co jsem nevěděla, a naopak k některým věcem mě to přivedlo. Třeba k syrovátkovému proteinu, čekankovému sirupu a proteinovým pudinkům z Lidlu. Za 6 měcísů mám dole 10 kg (vše tuky) a jsem velmi spokojená. Beru ještě Saxendu, ale pomalu přemýšlím, že ji vysadím, protože efekt oslabuje.
    Jo a mám PCOS, celoživotní nadváhu (přešla do BMI 32), beru HA, z půldenního hladu záchvat deprese a roční průměr 10 000 kroků denně.

Co se mi na nich líbí:
    Necpou žádné své výživové doplňky. I ten proteiňák je jen možnost, ale sníst ty bílkoviny je pro mě takhle jednodušší.
    Cena není nijak závratná a služby perfektní.
    OLIII
    OLIII --- ---
    KURE: A navíc kalorický hodnoty samy o sobě jsou monkey business https://www.respekt.cz/tydenik/2024/16/nepresne-kalorie?gift=sszr1hpb6r
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KURE: cetla jsem knizku a tam dokonce vypada ze by lidi meli mit vyrazne vyssi prijem, o 2000kcal se tam vyjadruje jako o hodne pro 12 lety dite (volny vytazek z mysli).
    KURE
    KURE --- ---
    KRISKA: já mám pocit, a ano nejsem expert, že o hodnotě bazalniho metabolismu se dají říct jistě jen dve věci. Je dost těžký ho změřit a neustále se mění.
    Takže jakýkoliv přístup " kalorie in kalorie out" je v nejlepším případě hrubě nepresnej.
    A tohle mě fakt prekvapilo:
    In this study, we used the doubly-labeled water method to measure total daily energy expenditure (kCal/day) in Hadza hunter-gatherers to test whether foragers expend more energy each day than their Western counterparts. As expected, physical activity level, PAL, was greater among Hadza foragers than among Westerners. Nonetheless, average daily energy expenditure of traditional Hadza foragers was no different than that of Westerners after controlling for body size.
    Hunter-Gatherer Energetics and Human Obesity - PMC
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3405064/

Takže jakýkoliv hubnutí podle kalorií je monkey business.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    LA_PIOVRA: Mne tech 14 dni bohate stačilo. :) A myslím, ze i mentalne bude velky rozdil mezi dobrovolnym pustem, ktery muzes kdykoliv ukoncit a nedobrovolnym hladovenim.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: prave mam taky rozporuplny pocit, na druhou stranu si myslim, ze ta informace u beznyho cloveka o % bazalu mi prijde uzitecna.

vim, ze kdyz hledam horni hranici prijmu, ze na to mam metodu od jineho poradce, ale takhle slyset, ze je NORMALNI ze bazal neni treba 90% prijmu je pro me docela dobra informace.

naopak jak pises, asi nemaji moc zkusenosti s poruchama, podvyzivou atd. ale takhle na poslech je to zajimavy. beru to spis orientacne nez dogmaticky, ale uz mam pocit jsem na to nekde narazila, ze z jejich hlediska neexistuje clovej, co ji malo a nehubne, naopak tady na nyxu nas je takovych hromada a to jsme jen mala cast popipace co resi svou vahu
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: Já mám z IMV rozporuplné pocity, přiznám se. Viděla jsem pár jejich videí a za pandemie se účastnila nějaké online besedy, měla jsem štěstí, že i odpověděli na jednu moji otázku z chatu. Nevím, jestli a jak moc rozumějí obezitě a poruchám příjmu potravy. Spíš mi přijde, že jsou takový ten typ výživového poradce, co umí dobře poradit chlápkovi, co chce cvičit, něco málo shodit a nabrat svaly, žádné složitosti, ale do tajů nejhlubších pekel tak úplně nepronikli. Nicméně nakoukané je moc nemám, právě proto, že to co jsem viděla, mi nepřišlo nějak obzvlášť přínosné.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    posloucham podcasty IMV a tam rikaji, ze pokud nekdo rika, ze malo ji a nehubne, tak je to fyzikalni nesmysl.

tedy pokud jsem na prijmu 4500kJ pribirala, evidentne sem ho mela porad hodne vysoko a spravne jsem mela jeste ubrat.

taky rikali, ze bazal je u beznyho cloveka co cvici treba 2-3x tydne hodinu cca 60-70% prijmu, tak pri aktualnim prijmu 7500kJ dela muj bazal 76% (ruzne kalkulacky se pohybuji kolem 1380-1400kcal cca 5800 kJ) .

takze ciste teorericky... neni duvod se bat jist az do kalorickyho prijmu, kdy bazal tvori tech 70%, takze v mem pripade by i 8200kJ jeste mel byt prijem, pri kterem bych mela drzet stabilizovakou vahu a nemit z nej hystericky strach...

ale zaroven tedy je fyzikalne nemozne jist 4500kJ a nehubnout.

nedivim se, ze sestavit si pro laika i pro vyzivove poradce vhodny jidelnicek /kaloricky prijem/ je casto nemozne, lide tapou a totalne vubec nevi a jejich pokusy klidne i pod dohledem nenesou zadne vysledky, ale prave naopak.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRUKEV: Tohle může samozřejmě být anorexie, ale taky to někdy dělají alkoholici. V podstatě už téměř nejedí, jenom lejou. Kamarád se po rozvodu postupně propracoval ke kombinaci téměř nulové stravy a strašné nadváhy (zjevně částečně tuk, ale hlavně voda), hrozně se divil, jak může tak přibírat, když prakticky nejí. Inu co na to říct.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ad pust a nejspis porucha prijmu potravy. Pan v nasem okoli, cca 40 let. Denne ji ke snidani pry jedno, max dve jablka. Na obed vanicka tvarohu. Tot vse. Vyjimecne si udela pry nejakou placku z mouky, vajicka, trochu cukru. Ted prisel s tim, ze si da zkusmo navic i jeden den v tydnu uplne bez jidla.
    Tak si rikame, ze dlouhodobe to musi pro telo byt extremni co do prijmu mineralu, atd. A ze se to panovi nehezky sbira...
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MAGUMI: zkousel jsem taky 14 dni. Tak pred 15 lety. Zajimave, ale nevidim duvod opakovat.
    Ale vzpomnel jsem si na znameho, co s cizineckou legii videl kus sveta a ten rikal: "do 14 dnu je to jenom chut":)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: já když mám hlad, tak se mnou opravdu nechceš bejt :D
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MAGUMI: Ja to vyzkousela nedobrovolne.
    Takhle jsem kdysi davno musela do nemocnice na komplexni vystreni. Gastroenterologie, v planu bylo do me strkat trubky obema otvory. Dva dny predtim jsem nesmela jist a jeste mi den pred dali nejakej utrejch. Bylo mi priserne zle, slabost takova, ze me nohy nenesly. V nemocnici jsem omdlela poprve v cekarne, podruhe pri vysetreni.
    Cpali me vsim moznym aby me dostali na nohy. Nevim cim, ja mela uplne vypnuto.
    Pustili me az vecer pote, co internista i gasto zhodnotili, ze jsem schopna samostatneho zivota. Jenze ty trubky mi vypestovaly nahly blok a neslo mi jist (asi lehky traumatko), silou vule jsem se to pokousela pretlacit, hlava se vzpirala, no prisernej boj. Asi za dva dny to polevilo, ale od te doby vim, ze zadny pusty nejsou pro mne, do stavu “halucinace” se umim dostat za 24h.
    A taky vim, ze jakakoliv nasilna manipulace s metabolismem je nerovny boj proti hlave.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    IOM_NUKSO: To, co říká Martina, mi přesně strašně pomohlo. Asi rok cca se prostě jen učit jíst normálně, vnímat pocit sytosti, přesněji aktivně ho hledat, učit se ho vůbec rozpoznat. Držím palce. PPP jsou svinstvo. Jsi hustá, že ses dostala z anorexie, velkej respekt! Když jsi zvládla to, tohle zvládneš taky. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam