ACIDQA: Jsi z Prahy? Mám skvělé zkušenosti s nutričními z ObeRisku,
https://www.oberisk.cz/. Ale i tak si myslím, že hlavní je rozumět sama sobě, rozumět vztahu mezi svojí vahou a svým životním stylem, ten nutriční by podle mě měl být spíš konzultant než někdo, kdo ti autoritativně nadiktuje, co máš dělat. Jestli si dobře pamatuju, že pracuješ v sociálních službách, snad nebude od věci srovnání s tím, jaký je rozdíl mezi klientem, co na sobě pracuje, a klientem, který pasivně čeká, až ho někdo zvenku zachrání.
První věc: té babě jsi sepisovala jídelníček proto, aby si udělala představu, jak jíš. Baba se na to ani nemrkla, tak se na to mrkni ty. Psala jsi, že jíš málo. To je velký problém - pokud jíš dlouhodobě pod bazál a tvoje tělo je podvyživené, nejspíš si doplňuješ energii občasnými nájezdy na ledničku (nebo třeba do sebe po prohladověném dni nasoukáš smažák, hrancle, majonézu a tři čtyři piva, což je v podstatě ekvivalentní přejídacímu záchvatu). Po tom se šíleně, šíleně přibírá.
Tzn. za mě dva první kroky.
a) Zapřemýšlet, proč jsi přibrala. Možná právě proto, že jíš málo, možná jsou v tom ale stresy, deprese, možná je v tom zapletená nějaká PPP. Možná je to nárazové (stresy jsou omezené na něco konkrétního, např. na kreténa šéfa nebo tak něco, třeba by se daly vyřešit např. změnou práce nebo partnera nebo prostě nějak), možná ne (pak je to otázka hledání efektivní psychohygieny). Nebudeš-li chápat, proč jsi přibrala, a nebudeš-li schopná příčiny přibírání odstranit, nemá smysl hubnout, to je fakt strašně důležité. Zhubla bys, jo, ale zase to všechno přibereš a to je, dáma promine, úplně na hovno.
b) Najdi si energetický kalkulátor (např. Kalorické tabulky,
https://calc.kaloricketabulky.cz/), ignoruj podružnosti a zjisti si tři následující čísla: 1) přibližnou hodnotu bazálního metabolismu, 2) přibližnou hodnotu energetického příjmu při mírné zátěži, 3) přibližnou hodnotu energetického příjmu při střední zátěži. Podle toho, co jsi psala, máš střední zátěž, ne-li ještě větší. No a pak narvi vše, co jsi snědla a zaznamenávala pro tu doktorku, do kalorických tabulek a porovnej to s nastavenými hodnotami, jak to energeticky vypadá (makra, tzn. bílkoviny, sacharidy, tuky, v téhle fázi pořád ještě vůbec neřeš). Můj odhad je, že to bude pod bazál, resp. na bazál/přes bazál tě budou dostávat nějaké huráakce typu přejídací záchvat, smažák nebo pivo. Tvůj úkol následně bude přeházet si režim tak, abys ten bazál každý den poctivě dojedla i bez těch hurááakcí. Možná už to v podstatě děláš, ten jídelníček od doktorky ti mohl tenhle první krok usnadnit. Ale pozor, tvůj druhý krok bude pomalu a v horizontu týdnů až měsíců opatrně přidávat dál, dokud se nedostaneš alespoň na úroveň mírné zátěže, a paralelně pak postupně ladit makra. S tím by ti už měla pomoct nějaká příčetná nutriční terapeutka.
A sorry, že tohle píšu capslockem a ještě tučně, ale je to fakt naprosto zásadní:
JESTLI MÁŠ ZA SEBOU ANOREXII, JAK TVRDÍ MAR-TINA, FAKT SI DEJ S TOU BARIATRICKOU OPERACÍ BACHA, riskuješ, že si tu poruchu naprosto nekontrolovatelně rozjedeš. Lidi, co se chronicky podjídají, nepotřebujou další restrikci, potřebujou se naučit jíst normálně. A jakýkoli lékař nebo nutriční terapeut, kterému se svěřuješ do rukou, to MUSÍ VĚDĚT. Existuje nemalé množství obézních s PPP, kteří prošli bariatrií a od záchvatového přejídání se volně propracovali k těžké anorexii. Je to fakt potenciální průser.