• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAGUMI: Děkuju :)
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ARGANNAH: Napsala jsi to moc dobře, souhlasím s každým bodem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CMLKA: Pokud ho pijí příliš mnoho, nějakou tu nezpracovanou soju a další zdroje (fyto) estrogenu, dojde u nás k estrogenové dominanci a celé se to posere, včetně dalšího kaskádovitého ukládání tuků ala ženy :)
    GALE
    GALE --- ---
    ACIDQA: Ještě jsem ti chtěla říct, že je mi hrozně líto, co jsi na té klinice slyšela. Moje praktická mě právě tam chtěla poslat...
    GALE
    GALE --- ---
    ACIDQA: Já jsem teď velmi spokojená s Institutem moderní výživy. Tento týden jsem tam byla na konzultaci a preměření.
    Přijdeš tam, změří tě a podobně s tebou výsledky proberou. (Ne, svalů není nikdy dost. Sama mám 100+% pro ženu mého věku a snažíme se je zachovat.) Pokud se rozhodneš pro jídelníček, sestaví ho přímo pro tebe. Ale.trva to tak 10 dní. Maso není podmínka, dostala jsem i vegetariánská jidla, když jsem naznačila, že maso nemusím. Ten dokument má cca. 60 stran, z toho jídelníček tak půlku.
    Můj nutriční terapeut dělá i na obezitologii v VFN. Neprodávají a nenutí žádné výživové doplňky. Pokud doporučují proteinaky, tak běžně dostupné a koupíš si je kdekoliv.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: tvoje schopnost vypíchnout pointu pár slovy je obdivuhodná :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CMLKA: smázla jsem se, došlo mi, že jsem minula pointu příspěvku. :) jde o množství svalstva, testosteron generuje větší muskulaturu, větší muskulatura znamená větší výdej
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ARGANNAH: Nechapu...no prave ze pijou pivo, tzn. Hodne kalorií, ktere by se mely ukladat, ale jsou hubený..
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CMLKA: long story short, testosteron
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Ten jídelníček je (jak už bylo receno) prisernej. Pobavilo mě, že se k snídani doporučuje toustovej chtěla, ale rohlík je fuj. What? :)
    Z mojí zkušenosti s PPP mi pomohlo začít jist pravidelně, nebát se si dát normální porci a nejist blbosti (prázdný kalorie atd). Trvalo to dlouho, nez sem to akceptovala a zvykla si.
    Jím normálně máslo, tučný tvaroh, tucne mléko, vařím i se smetanou atd atd (z toho by šla doktorka do mdlob). Hlavně sem musela hlavu přesvědčit, že se z pravidelného jídla a normálních porcí svět nezbori a naopak je to ten nejudrzitelbejsi zpusob stravování. Samozřejmě mám i hodně zeleniny, ovoce a sedave zaměstnání kompenzuju sportem.
    Teď sem teda byla cca rok víc nemocná než zdrava a nemohla sportovat, ale váha mi zůstala. Takže je to u mě asi opravdu hlavně o psychice a normálním, pravidelném jídle.
    Tohle je má zkušenost, nicméně každý to může mít jinak.
    Taky v tom nastaveni dost pomáhá podpora rodiny místo vysmivani a ponižování oplacanyho dítěte, ale rodinu si bohužel nevybirame :") Takže to imho lidé, co si s sebou nesou od dětství tuhle zátěž, mají ještě o trochu složitější.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Helejte a muzete mi vysvětlit, proc to u chlapů funguje jinak a spousta z nich je fakt hubena a pritom ji treba malo, ale ruzny prasárny - pije pivo? Nebo jim s to telo do toho rezimu ohrožení proste nepřepina?
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Stres mam dlouhy roky silenej, ten odbouratelnej aktivne resim. Pivo nepiju, najezdy na lednicku nedelam, smazaky nezeru. Psychika v kondici. Potrebuju se proste jen prepnout na to, ze mam jist… a naucit se co, kolik, jak casto a nastartovat telo. Pak by to melo jit.

    Moc vsem dekuju za informace a komentare! 🩷
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ARGANNAH: diky za odkaz. Vyzkousim!
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Nojo. Já jak jsem velká a robustní i pod tou nadváhou, tak jsem naopak začala normálně jist, přibrala 2-3 kila, a pak to pomalu a v klidu sjelo snad o deset kilo dolů. A hlavně úplně přestala ta nutkání žrát a žrát, dokud nepadnu (nutno říct, že psychickou stránku už jsem tehdy mela dost odřešenou)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já se pamatuju první vikend v době, kdy mi to seplo a začala jsem normálně jíst. Šli jsme na výlet do Plakánku, pořád jsem pobíhala kolem cesty a všude jak jeblý kamzík a pořád se smála.
    Protože jsem měla pečivo se šunkou.

    Pak jsem postupně nabrala takových 20 kg, z toho půlka teda aktivní hmota a půlka tuk, než se tělo ujistilo, že už nebudeme hladovět. Roky jsem přibírala 5 kg ročně a nešlo s tím nic dělat.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Jasně. Já mám v tomhle posunutý měřítka, uznávám. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já bych k tomu dodala, že anorexie je stav, kdy člověk dlouhodobě jí málo z přesvědčení, že má jíst málo, a má starch jist více, bez ohledu na to, jak vypadá.

    Sice to doktoři a jiný lidi popírají, ale anorektiček s BMI 30 je dost. Mně otevřel oči jeden trener, který jen tak řekl, ať něco dělám s tou anorexií, když jsem se zatvarila na návrh si dát chleba po cvičení. Jedna věta a seplo mi to. To jsem. Měla tak 75 až 80 kg.


    ARGANNAH: ony to nemusí být nájezdy typu smažak, sušenky, tři piva.
    Já jedla málo a když jsem "nevydržela", dala jsem si třeba corny tyčinku a jogurt. Tělo vidělo živiny a pro jistotu šup do tuku, aspoň půlku snědeného. Po dietě na 900 kcal (od doktora!), jsem přidávala po 100 kcal za dva týdny a stejně jsem tloustla raketovou rychlostí.

    Teď na 1800 až 2200 držím nebo hubnu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ACIDQA: Jsi z Prahy? Mám skvělé zkušenosti s nutričními z ObeRisku, https://www.oberisk.cz/. Ale i tak si myslím, že hlavní je rozumět sama sobě, rozumět vztahu mezi svojí vahou a svým životním stylem, ten nutriční by podle mě měl být spíš konzultant než někdo, kdo ti autoritativně nadiktuje, co máš dělat. Jestli si dobře pamatuju, že pracuješ v sociálních službách, snad nebude od věci srovnání s tím, jaký je rozdíl mezi klientem, co na sobě pracuje, a klientem, který pasivně čeká, až ho někdo zvenku zachrání.

    První věc: té babě jsi sepisovala jídelníček proto, aby si udělala představu, jak jíš. Baba se na to ani nemrkla, tak se na to mrkni ty. Psala jsi, že jíš málo. To je velký problém - pokud jíš dlouhodobě pod bazál a tvoje tělo je podvyživené, nejspíš si doplňuješ energii občasnými nájezdy na ledničku (nebo třeba do sebe po prohladověném dni nasoukáš smažák, hrancle, majonézu a tři čtyři piva, což je v podstatě ekvivalentní přejídacímu záchvatu). Po tom se šíleně, šíleně přibírá.

    Tzn. za mě dva první kroky.

    a) Zapřemýšlet, proč jsi přibrala. Možná právě proto, že jíš málo, možná jsou v tom ale stresy, deprese, možná je v tom zapletená nějaká PPP. Možná je to nárazové (stresy jsou omezené na něco konkrétního, např. na kreténa šéfa nebo tak něco, třeba by se daly vyřešit např. změnou práce nebo partnera nebo prostě nějak), možná ne (pak je to otázka hledání efektivní psychohygieny). Nebudeš-li chápat, proč jsi přibrala, a nebudeš-li schopná příčiny přibírání odstranit, nemá smysl hubnout, to je fakt strašně důležité. Zhubla bys, jo, ale zase to všechno přibereš a to je, dáma promine, úplně na hovno.

    b) Najdi si energetický kalkulátor (např. Kalorické tabulky, https://calc.kaloricketabulky.cz/), ignoruj podružnosti a zjisti si tři následující čísla: 1) přibližnou hodnotu bazálního metabolismu, 2) přibližnou hodnotu energetického příjmu při mírné zátěži, 3) přibližnou hodnotu energetického příjmu při střední zátěži. Podle toho, co jsi psala, máš střední zátěž, ne-li ještě větší. No a pak narvi vše, co jsi snědla a zaznamenávala pro tu doktorku, do kalorických tabulek a porovnej to s nastavenými hodnotami, jak to energeticky vypadá (makra, tzn. bílkoviny, sacharidy, tuky, v téhle fázi pořád ještě vůbec neřeš). Můj odhad je, že to bude pod bazál, resp. na bazál/přes bazál tě budou dostávat nějaké huráakce typu přejídací záchvat, smažák nebo pivo. Tvůj úkol následně bude přeházet si režim tak, abys ten bazál každý den poctivě dojedla i bez těch hurááakcí. Možná už to v podstatě děláš, ten jídelníček od doktorky ti mohl tenhle první krok usnadnit. Ale pozor, tvůj druhý krok bude pomalu a v horizontu týdnů až měsíců opatrně přidávat dál, dokud se nedostaneš alespoň na úroveň mírné zátěže, a paralelně pak postupně ladit makra. S tím by ti už měla pomoct nějaká příčetná nutriční terapeutka.

    A sorry, že tohle píšu capslockem a ještě tučně, ale je to fakt naprosto zásadní: JESTLI MÁŠ ZA SEBOU ANOREXII, JAK TVRDÍ MAR-TINA, FAKT SI DEJ S TOU BARIATRICKOU OPERACÍ BACHA, riskuješ, že si tu poruchu naprosto nekontrolovatelně rozjedeš. Lidi, co se chronicky podjídají, nepotřebujou další restrikci, potřebujou se naučit jíst normálně. A jakýkoli lékař nebo nutriční terapeut, kterému se svěřuješ do rukou, to MUSÍ VĚDĚT. Existuje nemalé množství obézních s PPP, kteří prošli bariatrií a od záchvatového přejídání se volně propracovali k těžké anorexii. Je to fakt potenciální průser.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ACIDQA: id kriska v hubenourech psala o tom, že ji někdo učil jíst a nebát se jídla.

    Hele jíš málo, hýbeš se, od dětství ti říkají, že jsi tlustá. Jasná anorexie vedoucí k obezitě. To má hrozně moc žen. Tělo je nastaveno na ten maličký příjem, skoro nevydává a všechno navíc (třeba sladkost) radši uloží.

    Ale máš spoustu výhod. Jsi zvyklá sportovat. Umíš krásně vařit, jíš zeleninu a spoustu dobrých věcí (z fotek v radi jíme), jsi pracovitá a odvážná. Asi potřebuješ nějaký čas na změnu celého stravování a hubnutí přijde po čase, ne hned. Ale nepotřebuješ plikaci hned. O té se můžeš rozhodovat po změnách v jídle a přístupu k sobě.

    Můžeme si dát nějaký neodborný pokec u jídla.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Prosimvas a nemate nekdo kontakt na nekoho, kdo mi fakt pomuze s nastavenim vhodneho jidelnicku? Mam hledat jinou obezitologii? Vyzivoveho poradce? Koho?
    (Dojedu kamkoliv SCK nebo VC.)


    MAR_TINA: mam hodne sedavou praci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam