• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CMLKA: Ano, v každém větším kolektivu (školní třída) bylo JEDNO obézní dítě. My jsme měli na základce Vaška, ze kterého vyrostl takový ten mohutný hřmotný metalista a na gymplu pak Janu, která byla spíš vyvinutá, měla velká prsa a zadek, ale nebyla koule. Vidělas někdy poslední dobou nějakou třídu druhého stupně?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TAPINA: ale dyk to je blbost. Vybavuju si par filmu ze sociku, kde teda obezni deti jsou - jeden je vylozene z lecebny, pak metracek napr. ta taky neni hubena, bylo nas pet, tam je ten chlapecek taky tlustej. Jako vicemene vsude dycky bylo aspon jedno tlusty dite. Ale asi to byly spis vyjimky. Zase bych si to neidealizovala.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ale jinak teda ty geny roli hrají a nemalou. Syn je teď v tom věku, kdy je problém dostat ho od počítače a veškeré kapesné hned uvalí za pochutiny, když dojdou, tak ho založí kamarád a cpou se spolu chipsama dál (jak se dítě samostatně pohybuje venku, nenaděláte nic). Je hubený až vychrtlý, má metabolismus svého otce, kterého z BMI 17 dokázala pohnout směrem nahoru až léčba koňskými dávkami kortikoidů a věk kolem 50 let.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: měla bych to stejně kdyby mi k dětskému metabolismu neříkali, že moc jím, a k pubertálnímu a mladému normálnímu tělu, že jsem moc tlustá.
    Tak jsem držela obskurní diety a... Tloustla. Ale do 25 to nebyla ani nadváha. Jenže jsem s bmi 23 až 24 a hlubokou nejistotou někam přišla a tam mi za peníze řekli, že mám sunfat 10 kg. Nejednou.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    IOM_NUKSO: U nás sladké denně bylo a třeba okolo šestnáctého roku už jsem měla docela peníze, tak jsem chodila po obědě na stánkový hambáč s prasečím dresinkem z tatarky a kečupu, tyhle jídla mi bohužel chutnají. Tehdy to nezanechalo následky, neměla jsem nikdy zrovna 40 kg, ale metrák, co bych měla při podobném stylu dneska.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TAPINA: no jenze k te prasarne jsme se dostavali spis raritne, byli to takove vanoce a snickers byl kdyz tak misto obeda, takze vynechanej obed. Sladky denne ani nahodou, chipsy jen na silvestra a narozeninove oslavy. Alespon me mladi teda :) To tedka toho zdlabnu mnohem vic, protoze mi nic nebrani a je to tak nejak dostupnejsi.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Obezita mladých dřív nebývala. Ženské přibraly po dětech, po přechodu, ale ještě moje generace do takových 20 - 25 let nemusela váhu řešit, nijak zvlášt jsme necvičili (a to vzpomínané běhání po venku taky nebyla kdovíjaká fyzická aktivita), jedli jsme každou prasárnu, ke které jsme se dostali (a že to leckdy byly zpronevěřené peníze na obědy utracené za Snickersky) a furt v pohodě. Dnešní děcka jsou při podobném stylu života těžce obézní do patnácti (ale zase ne všechny, geny hrají velkou roli).
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNIKA: můj děda místo jídla kouřil. A babička měla od mládí něco se žaludkem. Takže byli hubení, protože vlastně... nejedli, k tomu měli práce až nad hlavu (dům, domácí zvířata, zahrada, pole, zaměstnání, plno dětí).
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Moji prarodiče, ročníky kolem 1930, byli obézní oba, co je pamatuju. Z vesnice, ona profi kuchařka a skoro se nehybala, on zedník, co tvrdě drel v práci i potom doma. Ale vařilo se šíleně kaloricky, všechno plavalo v sádle a másle a smetaně, cukru a vejcich, sladký krémy byly vždycky jen máslo a cukr, což nic proti v rozumný míře, ale když je kus dortu jako hlodat pocukrovanou kostku másla, poblil by se i trenovanej :-D Jinak ty jídla byly většinou hrozně dobrý :-)

Druhá babička byla štíhlejší, ale šíleně kourila a brzo umřela na rakovinu plic. A po ní jsem prý nejvíc, tak nevím, no, moc si ji nepamatuji.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    IOM_NUKSO: to sú imho 2 rôzne veci súčastne.
    1. Zmena prostredia a práce, sedavé zamestnanie, reklamy na sladkosti, nedostatok dostupného zdravého jedla “vonku” a milión vecí. Tomu sa dnes hovorí tuším obezitologické prostredie.
    2. Väčší tlak na štíhlosť a ideál krásy veľ 34, max 36. Čo s tým súvisí, lebo to je možné vďaka médiám, sociálnym sieťam a celkovej vyššej životnej úrovni.

Ženy v našej rodine boli vždy robustné, na svoje pomery vysoké. Pracovali na záhrade a na poli, ale aj vyzerali v strednom veku ako súdok v čižmičkách. Žiadna obezita, proste široká stavba tela + rezerva na horšie časy.
    Ja mám robustnú stavbu tela, sedavú prácu a nadváhu o niečo väčšiu ako ony. Vlastne je to logické. Lenže ony vďaka práci mali o trochu menšiu nadváhu a nikto to až tak neriešil, lebo ľudia veľ 34-36 neboli považovaní za etalón zdravia (vojny, choroby, chudoba).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    A samozřejmě v dobách hladomorů byla populace vychrtlá, takže jakmile bylo zas co žrát, okamžitě nakynuli všichni, jejichž těla to aspoň trochu uměla.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jako chceme-li se bavit o obezitě žen, musíme především umět rozlišit obezitu, lipedém, lymfedém, svalnatou robustní ženu s vrstvou tuku, nebo třeba vytahanou kůži a povislá ňadra po mnoha těhotenstvích. On ten současný štíhlý a pevný ideál krásy odpovídá pubertálním a postpubertalním dívkám a je fakt jako bez diskuse, že krom těch dívek do cca 25 (nebo do prvního porodu) takhle prostě průměrná žena nevypadala NIKDY v historii. Velmi doporučuju zagooglit třeba první fotky Indiánek pořízené v 19. stol., jasně, jsou to trochu jiné somatotypy (ten výraz znám od Cajthamlové, snad ho používám správně) než my Evropanky, ale podle mě o množství tuku na běžném ženském těle prostě vypovídá víc než nějaké naše od stolu odhadnuté projekce, jak asi vypadaly naše prapraprapraprababičky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jo, celková populace byla štíhlejší. Celkově měli víc pohybu.

Zas třeba štítná žláza se neléčila. A jídlo bylo mouka s moukou.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Ale záběry z plováren ve filmech pro pamětníky ukazují o dost štíhlejší populaci, než teď.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Je to různé, moje babička žila v bytech, měla služku a obézní nebyla. Babička, co žila nejdřív baráku a pak v paneláku, byla festovnější, ale obézní bych ji nenazvala.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: ale vlastně tě nerozporuju. Jak lidem odpadl pohyb, bylo zaděláno na obezitu zejména u žen.
    Nevím, jak to dokázaly, ale ani jedna moje prababička nechodila do práce.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: prababička obří koule skonala po roce 1980 v bytě v prvním patře, záchod na dvoře, voda na kohoutku na chodbě.
    Běhavá prababička měla vody ze studny a záchod na dvoře a topila dřevem.

V popsaných podmínkách žily všechny celý život.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: 1950 je uz pozde. To by chtelo fotky z dob, kdy nebyla tekouci voda v kuchyni a fakt vsechno se muselo delat rucne od rana do vecera. Jasne ze kdyz prosedim 90% dne, tak z normalniho jezeni budu tlusta. Ale holt v dnesnim svete se tohle prakticky neda docilit, skoro vsichni mame sedavou praci a pak nejaka hodinka behu to nezachrani. A min jist se taky neda, protoze to by zas telo melo nedostatek a vznikaj z toho PPP.
    RSZ
    RSZ --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A do statistiky.
    Prababička 1 - koule, chudá strava, málo pohybu pravděpodobně, 2 děti.
    Prababička 2 - matlakoule (děsila jsem se jí :)), celý život v domě pro chudé, 5 dětí, chudá strava, pohyb pravděpodobně málo, domácnost, sice voda a záchod na dvoře, ale daleko asi nedošla, proč taky, nejbližší obchod a dost.
    Prababička 3 - malá štíhlá běhavá žena, celý život v domku a obživa drobným zemědělstvím, strava lepší, co si vypěstovali nebo zabili, 2 děti,
    Prababička 4, znám jen z fotek, vysoká, statná, ale netlustá žena. Žena živnostníka plus drobné hospodářství, domek, lepší pohyb, lepší jídlo. 2 děti.

Lidi, pronajměte si zahrádku :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam