• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: 1950 je uz pozde. To by chtelo fotky z dob, kdy nebyla tekouci voda v kuchyni a fakt vsechno se muselo delat rucne od rana do vecera. Jasne ze kdyz prosedim 90% dne, tak z normalniho jezeni budu tlusta. Ale holt v dnesnim svete se tohle prakticky neda docilit, skoro vsichni mame sedavou praci a pak nejaka hodinka behu to nezachrani. A min jist se taky neda, protoze to by zas telo melo nedostatek a vznikaj z toho PPP.
    RSZ
    RSZ --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A do statistiky.
    Prababička 1 - koule, chudá strava, málo pohybu pravděpodobně, 2 děti.
    Prababička 2 - matlakoule (děsila jsem se jí :)), celý život v domě pro chudé, 5 dětí, chudá strava, pohyb pravděpodobně málo, domácnost, sice voda a záchod na dvoře, ale daleko asi nedošla, proč taky, nejbližší obchod a dost.
    Prababička 3 - malá štíhlá běhavá žena, celý život v domku a obživa drobným zemědělstvím, strava lepší, co si vypěstovali nebo zabili, 2 děti,
    Prababička 4, znám jen z fotek, vysoká, statná, ale netlustá žena. Žena živnostníka plus drobné hospodářství, domek, lepší pohyb, lepší jídlo. 2 děti.

    Lidi, pronajměte si zahrádku :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: měla jsem prababičku narozenou okolo roku 1900, vdávala se 1918 a ta byla koule už na fotkách v roce 1950. Doslova koule. 150 cm a obvod 150 cm. Děti měla 2 a zamlada.

    Tipuji, že tam mohly být sklony nebo hormony a chudá strava se špatným poměrem živin, 3x denně převážně moučné nebo bramborové jídlo. Pohyb domácnost + drobné pochůzky to nezachránil.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    No ja sice mam taky uz pocit, ze pribiram i z koukani, ale musi to byt prece necim, co se stalo nekdy v 20. stoleti, protoze do te doby obezita skoro nebyla. Kdyby to bylo jen nejakym indiviualnim metabolismem, tak by to byvalo i v minulosti.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ARGANNAH: jj, ta tendence tendenci obviňovat pacienty za neúspěch léčby (způsobená mylným přesvědčením, že redukce hmotnosti se nedaří primárně proto, že pacienti lžou nebo nedělají, co tvrdí, že dělají) sice slábne, ale pořád je bohužel hodně silná... Pritom obezita a vztah s jídlem jsou mnohem složitější, než že by to byla jen otázka vůle a dostatečného chtění zhubnout. Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují hmotnost a stravovací návyky člověka, a to včetně genetiky, hormonálních faktorů, psychologických a emocionálních aspektů, sociálního prostředí, přístupu k potravinám, přístupu k pohybu a dalšího (stravovací návyky už v dětství, spánek a metabolismus...).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ELIZHANNAH: Ale vždyť to je klasika. Jak říkala památně před asi patnácti lety Cajthamlová, obezitologie je jediný obor, který z neúspěchu léčby obviňuje pacienta. Samozřejmě od té doby se hodně změnilo, ale stejně mají někteří doktoři pořád pocit, že "tlustí se jen vymlouvají" a "je to jednoduché, stačí chtít", takže když něco nehraje, je to tím, že pacient lže a nedělá, co tvrdí, že dělá. Zrovna včera jsem znovu sjížděla ta Havlíčkova videa o jojo efektu na fitness007 a on tam o tom přesně mluví taky: že čím déle se výživou zabývá, tím víc vidí, jak je to ve skutečnosti hrozně složité a individuální.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNIKA: to už zavání medicínským (a trenérským) gaslightingem
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ACIDQA: tak to se nedivim, ze telo nabira, kdyz nejis od rana az do odpoledne, tyjo, vzdyt je to strasne dlouho
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: Hehe, (byť to teda není vtipný) to mi připomíná moji debatu s úplně prvním "vyzivovym poradcem". Laskovne do mě zduchal, jak to chápe, jak je super se v noci jít napucnout do lednice, hehe, pak nějaká ta limca, že jo...

    A já na něj cucela, že to nehrozí, v noci jsem nikdy nejedla. I brzo ráno mám problém, natož vstávat uprostřed noci... A sladký jsem tehdy nepila vůbec. (teď si dám ocas redeny džus). A on na mě pořád pomrkaval, že jasný, všichni přece víme, jak se věci mají...

    Ve fitku se mě zase ptala, jestli kouřím. Tak říkám, že ne. A zas to zduchani, haha, jasný, že ne a kolik denně, co? Asi to měly bejt jako humory, ale nakrklo mě to. V životě jsem nevzala cigáro do pusy... Že se vůbec ptají, když už mají jasno předem.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    DELIRIUM: Co jsme prosrali my, snad aspoň neproserou budoucí generace.
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Právě sem se vrátil z Hradu (dočetla text od argannah) a je fakt škoda, že se to nepublikovalo. Opravdu skvělý, poučný a pravdivý. Je mi dost lito, že takové názory neexistovaly už dřív, třeba bych potom dostala rozum a neblbla s jídlem.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    NIGHTFURY: myslim, ze k veronice jsem v brne chodila i ja. ja teda byla spokojena. naordinovala mi na vandry klidne 12000kJ denne:D
    ale pak sem byla na premereni a byla tam jina a ta mela fobii ze mam na in body +2kg tuku navic...
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    KRISKA: K Nehladu doplním, že jsem byla spokojená kdysi a jsem spokojená i teď (ještě víc), Praha, ale chodím k Veronice, která je i v Brně. (V mezičase proběhl covid, těhotenství, porod a dva roky mizerného spánku a kojení, proto návrat.)
    Můj problém nebylo ani tak nejedení, jako nepravidelnost a dojídání cukrem.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GALE: jo IMV bych taky doporucila, ja byla v brne jen na mereni, ale nejsou tam tak fanaticky, ze kazdej gram tuku okamzite dolu a pusobi v pohode a ze to chtej delat zdrsve a udrzitelne ale jejich podcast kdy nejezeni a pribirani je fyzikalne nemozny a tak lidi urco o svym prijmu i vydeji lzou me uplne nepresvedcil.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACIDQA: ja to necetla cely alr odkud ses? z prahy bych zkusila pan ladislav zatecka, dost mi kdysi pomohl svejma.radama a jako jeden z mala me hned neposlal do prdele s tim, ze nemuzu jist malo, cvicit a pribirat... podobne lehce pozitivji zkusenost mam z nehladu, kam sem prisla s tim, ze uz chci vist jic a resit jak/skladbu, ale nekdo z nyxu s nima byl fost nepzokojen z prahy (ja brno) ze podvyziva, maly porce...
    imho vetsina odborniku porad zije ve svete ze kdo je tlustej zere jak prokopnutej a tboje doktorka co si ani neprecetla co jis a odsoudila te rovnou na piti limonad... je jasnej priklad toho, ze porad zijeme ve svete kde urcite lzes, ze nejis.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Je to CC BY, lze to sdílet kdekoli a jakkoli, včetně dílčích částí, pokud uvedeš jméno autora :)

    (A díky:))
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: napsala jsi to úplně úžasně. Mohla bych to sdílet třeba i na socsítích? Bez povolení to samozřejmě dělat nebudu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAGUMI: Děkuju :)
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ARGANNAH: Napsala jsi to moc dobře, souhlasím s každým bodem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam