• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    No ja sice mam taky uz pocit, ze pribiram i z koukani, ale musi to byt prece necim, co se stalo nekdy v 20. stoleti, protoze do te doby obezita skoro nebyla. Kdyby to bylo jen nejakym indiviualnim metabolismem, tak by to byvalo i v minulosti.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ARGANNAH: jj, ta tendence tendenci obviňovat pacienty za neúspěch léčby (způsobená mylným přesvědčením, že redukce hmotnosti se nedaří primárně proto, že pacienti lžou nebo nedělají, co tvrdí, že dělají) sice slábne, ale pořád je bohužel hodně silná... Pritom obezita a vztah s jídlem jsou mnohem složitější, než že by to byla jen otázka vůle a dostatečného chtění zhubnout. Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují hmotnost a stravovací návyky člověka, a to včetně genetiky, hormonálních faktorů, psychologických a emocionálních aspektů, sociálního prostředí, přístupu k potravinám, přístupu k pohybu a dalšího (stravovací návyky už v dětství, spánek a metabolismus...).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ELIZHANNAH: Ale vždyť to je klasika. Jak říkala památně před asi patnácti lety Cajthamlová, obezitologie je jediný obor, který z neúspěchu léčby obviňuje pacienta. Samozřejmě od té doby se hodně změnilo, ale stejně mají někteří doktoři pořád pocit, že "tlustí se jen vymlouvají" a "je to jednoduché, stačí chtít", takže když něco nehraje, je to tím, že pacient lže a nedělá, co tvrdí, že dělá. Zrovna včera jsem znovu sjížděla ta Havlíčkova videa o jojo efektu na fitness007 a on tam o tom přesně mluví taky: že čím déle se výživou zabývá, tím víc vidí, jak je to ve skutečnosti hrozně složité a individuální.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNIKA: to už zavání medicínským (a trenérským) gaslightingem
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ACIDQA: tak to se nedivim, ze telo nabira, kdyz nejis od rana az do odpoledne, tyjo, vzdyt je to strasne dlouho
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: Hehe, (byť to teda není vtipný) to mi připomíná moji debatu s úplně prvním "vyzivovym poradcem". Laskovne do mě zduchal, jak to chápe, jak je super se v noci jít napucnout do lednice, hehe, pak nějaká ta limca, že jo...

    A já na něj cucela, že to nehrozí, v noci jsem nikdy nejedla. I brzo ráno mám problém, natož vstávat uprostřed noci... A sladký jsem tehdy nepila vůbec. (teď si dám ocas redeny džus). A on na mě pořád pomrkaval, že jasný, všichni přece víme, jak se věci mají...

    Ve fitku se mě zase ptala, jestli kouřím. Tak říkám, že ne. A zas to zduchani, haha, jasný, že ne a kolik denně, co? Asi to měly bejt jako humory, ale nakrklo mě to. V životě jsem nevzala cigáro do pusy... Že se vůbec ptají, když už mají jasno předem.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    DELIRIUM: Co jsme prosrali my, snad aspoň neproserou budoucí generace.
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Právě sem se vrátil z Hradu (dočetla text od argannah) a je fakt škoda, že se to nepublikovalo. Opravdu skvělý, poučný a pravdivý. Je mi dost lito, že takové názory neexistovaly už dřív, třeba bych potom dostala rozum a neblbla s jídlem.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    NIGHTFURY: myslim, ze k veronice jsem v brne chodila i ja. ja teda byla spokojena. naordinovala mi na vandry klidne 12000kJ denne:D
    ale pak sem byla na premereni a byla tam jina a ta mela fobii ze mam na in body +2kg tuku navic...
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    KRISKA: K Nehladu doplním, že jsem byla spokojená kdysi a jsem spokojená i teď (ještě víc), Praha, ale chodím k Veronice, která je i v Brně. (V mezičase proběhl covid, těhotenství, porod a dva roky mizerného spánku a kojení, proto návrat.)
    Můj problém nebylo ani tak nejedení, jako nepravidelnost a dojídání cukrem.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GALE: jo IMV bych taky doporucila, ja byla v brne jen na mereni, ale nejsou tam tak fanaticky, ze kazdej gram tuku okamzite dolu a pusobi v pohode a ze to chtej delat zdrsve a udrzitelne ale jejich podcast kdy nejezeni a pribirani je fyzikalne nemozny a tak lidi urco o svym prijmu i vydeji lzou me uplne nepresvedcil.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACIDQA: ja to necetla cely alr odkud ses? z prahy bych zkusila pan ladislav zatecka, dost mi kdysi pomohl svejma.radama a jako jeden z mala me hned neposlal do prdele s tim, ze nemuzu jist malo, cvicit a pribirat... podobne lehce pozitivji zkusenost mam z nehladu, kam sem prisla s tim, ze uz chci vist jic a resit jak/skladbu, ale nekdo z nyxu s nima byl fost nepzokojen z prahy (ja brno) ze podvyziva, maly porce...
    imho vetsina odborniku porad zije ve svete ze kdo je tlustej zere jak prokopnutej a tboje doktorka co si ani neprecetla co jis a odsoudila te rovnou na piti limonad... je jasnej priklad toho, ze porad zijeme ve svete kde urcite lzes, ze nejis.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Je to CC BY, lze to sdílet kdekoli a jakkoli, včetně dílčích částí, pokud uvedeš jméno autora :)

    (A díky:))
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: napsala jsi to úplně úžasně. Mohla bych to sdílet třeba i na socsítích? Bez povolení to samozřejmě dělat nebudu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAGUMI: Děkuju :)
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ARGANNAH: Napsala jsi to moc dobře, souhlasím s každým bodem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CMLKA: Pokud ho pijí příliš mnoho, nějakou tu nezpracovanou soju a další zdroje (fyto) estrogenu, dojde u nás k estrogenové dominanci a celé se to posere, včetně dalšího kaskádovitého ukládání tuků ala ženy :)
    GALE
    GALE --- ---
    ACIDQA: Ještě jsem ti chtěla říct, že je mi hrozně líto, co jsi na té klinice slyšela. Moje praktická mě právě tam chtěla poslat...
    GALE
    GALE --- ---
    ACIDQA: Já jsem teď velmi spokojená s Institutem moderní výživy. Tento týden jsem tam byla na konzultaci a preměření.
    Přijdeš tam, změří tě a podobně s tebou výsledky proberou. (Ne, svalů není nikdy dost. Sama mám 100+% pro ženu mého věku a snažíme se je zachovat.) Pokud se rozhodneš pro jídelníček, sestaví ho přímo pro tebe. Ale.trva to tak 10 dní. Maso není podmínka, dostala jsem i vegetariánská jidla, když jsem naznačila, že maso nemusím. Ten dokument má cca. 60 stran, z toho jídelníček tak půlku.
    Můj nutriční terapeut dělá i na obezitologii v VFN. Neprodávají a nenutí žádné výživové doplňky. Pokud doporučují proteinaky, tak běžně dostupné a koupíš si je kdekoliv.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: tvoje schopnost vypíchnout pointu pár slovy je obdivuhodná :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam