• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KURE: No, hubnutí začína v kuchyni. Zapisovaním si čo všetko ješ a odhadom kalorického príjmu. Čo sa týka posilovania, ak to človek nikdy nerobil, tak je lepšie si zaplatiť na začiatok trénera, aby si sa nezrakvil. A začať s vlastnou váhou.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KURE: Tak záleží, aký cieľ si sám stanovíš. Dá sa vygooglit aké je zdravé procento tuku v tele. Je to asi niekde medzi 10-20% u mužov, tieto čísla sa líšia či narazíš na medicínsky alebo fitness článok. Potom už záleží aké má človek estetické ciele.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    KURE: taky jsem před časem nad tím přemýšlela, jaké asi bylo už třeba v době narození v plánku mého těla číslo ideální váhy, tj. váhy, kterou bych měla za ideálních podmínek... No jednak to bude něco dost individuálního, nepůjde to jednoduše vypočítat podle nějakého vzorečku, při stejné výšce mohou mít to ideální číslo různí lidé dost jinde, jednak ty podmínky ideální nikdy nebudou, takže je možná zbytečné se tím zabývat. A spíš než jedno číslo to bude rozmezí hodnot.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Do přehlídky diet přispěju ještě sedmidenní dietou podle Doberského (je z brožury Dieta při otylosti, kterou vydalo nakl. Avicenum v r. 1988), tj. jde v podstatě o tehdy zdravotnicky minimálně tolerovanou dietu
    1. den - tvarohový (550 g tvarohu, 50 g másla, 60 g chleba)
    2. den - jablečný (1400 g jablek)
    3. den smíšený (to je takový klasický redukční jídelníček s 5 400 kJ)
    4. den - masový (500 g telecího, 400 g zeleniny 200 g mléka)
    5. den - tukový (250 g šlehačky, 10 g kávy, 30 g melty))
    6. den - masový
    7. den - smíšený
    V té brožuře jsou i příklady nevhodných diet, kde mne zaujala dieta tvarohovo - melounová, kdy se snídá a svačí meloun a obědvá a večeří tvaroh a meloun :)

    Jinak já do STOBu chodila, dala jsem tam dolů asi 8 kg, co mi zůstaly z těhotenství (a zpátky jsem to, resp. nejen to, nabrala až s přechodem, takže po víc než 20 letech). Ale je pravda, že tenkrát se tam dost na příjem 5000 kJ a tyčinky Twiggy (co tu někdo zmiňoval) docela jelo. Ale zase tam hodně holek začalo po dlouhé době cvičit (protože mezi stejně oplácanými se nestyděly) a řešilo se tam trochu i emoční jedení a tak. Ale já teda chodila na prezenční kurs v Praze a lektorku nám tam dělala myslím nějaká psycholožka, což bude trochu něco jiného než korespondenční kurs.
    KURE
    KURE --- ---
    Díky všem za reakce, to všechno tak nějak vím. Jasně že honit nějaký arbitrarni číslo je... řekněme sub optimální. Třeba to váha minus 100, je taková pra babička BMI. Se všemi jeho nepresnostmi.
    Ale rád bych věděl co je ideální stav a jak jsem od něj daleko a jakým směrem.

    Ty pocity jsou relativní a to ze se člověk cítí fajn, znamená jen to, že to ještě není tak blbý, ale neví jak blízko je k tomu aby to fajn nebylo.
    Poměr svalů a tuků. Kolik je to správně? A kolik těch svalů mám mit? A co je důležitější, kde mě to změří? Ale dobře změří?
    Moje chytrá váha ukazuje různé hodnoty, ale když mi zakolisá váha, zakolisá i váha kostí, což mi přijde krajně podezřelé.

    V mém stavu je celkem jasné co mám dělat, posilovat. Ale rád bych měl k dispozici nějaký data. Nebo na to koukám ze špatný stránky?
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    KURE: Myslím, že ideální váha není užitečný koncept. Přijde mi lepší přemýšlet nad tím, jako to udělat, abys byl zdravý, silný, vytrvalý, pohyblivý atd., a nechat tělo, ať si najde váhu, ve kterému je mu dobře. Ta váha koneckonců ani nemusí být pořád stejná - můžeš mít období, kdy se budeš snažit nabrat víc svalů, a pak pro tebe bude užitečnější smířit se s tím, že s na sobě poneseš pár kila tuku navíc, a pak zase období, kdy se zaměříš víc na vytrvalost a pak pro tebe lepší pár kilo shodit.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ACKO: zaujimave, ja teda dost vela sportujem a mam svaly, zvedam vahy atd. furt mam velkost S, M u niektorych znaciek typu Zara a pod 55kg som mala naposledy ked som mala 25 rokov. a vtedy som sa teda moc dobre necitila.

    KURE: tak, ze sa citis dobre, mozes robit vsetko co chces a nic ti pri tom nikde nezavadzia, nezadychavas sa, nevyskakuje ti tep :) niekto moze mat pre seba v idealnej vahe i lahku nadvahu, ale ked sa citi fit, tak to nicomu nevadi. nemam rada poucky typu vyska -100, i BMI je zradne, napriklad moj trener bude mat bmi v nadvahe, pritom je len tazky, pretoze je hodne nasvaleny.
    ACKO
    ACKO --- ---
    MART1NKA: těch 52 jsem měla asi do 53 let, teď mám o 6 víc
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ACKO: kolko si mala rokov? ja mam 163 a cim som starsia, tym mi pribuda vaha, ale oblecenie mam stejne, akoby som hustla :)
    ACKO
    ACKO --- ---
    KURE: za mě je to o osobním pocitu, já se svou výškou 162 jsem se cítila nejlíp s 52 kily, 55 taky ještě dobrý, ale pak výš už to není ono, naopak když váha spadla pod 50 vypadala jsem sice skvěle, ale nebylo to k životu, byla jsem slabá jak moucha a bez energie
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Myslím, že má spíš smysl se ptát na ideální poměr aktivní hmoty a tuku, váha je jenom číslo, co nevypovída skoro o ničem. A aktivní hmota versus tuk je nějak závislá na tvé konstituci. Jestli si dobře pamatuju z fotkoklubů, že jsi (nebo jsi byl) obří hromotluk s rameny přes celá futra, pak těžko dosáhneš váhy nějakého střízlíka, co se mu svaly tvoří jen pod kontinuální dávkou steroidů. Zároveň střízlík ale bude mít sixpack téměř od přírody, zatímco strongmani mají prostě pupky, i kdyby jinak měli svalstva, že s ním utáhnou parní lokomotivu i s uhlákem. Myslím, že má smysl v první řadě "poznat sám sebe", pochopit, kým moje tělo je a kým by mohlo být, a pak se zaměřit hlavně na budování aktivní hmoty nějakým zdravým způsobem. Kam až dojdeš, to se stejně dopředu neví.

    (Jestli to chceš v nějakých přibližných číslech, zajdi si někam na inbody nebo na tanitu nebo na tak něco, tam ti to nějak vypadne. Ale stejně bych to nebrala moc vážně a spíš se zaměřila na rekompozici než na číslo na váze.)
    JOPS
    JOPS --- ---
    KURE: uplne nejjednodussi to je "tvoje vyska" - 100

    ale hodne z rezervou to ber.

    takze kdyz mas treba 165cm, tak "idealni" vaha je 65kg. Ale to je fakt jenom hodne orientacni, staci, byt trochu osvalen a muzes mit vetsi vahu, ale mas to ve svalech.
    KURE
    KURE --- ---
    Zeptám se, možná hloupě, jaká je vlastně ideální váha? A jak to zjistím konkrétně pro sebe?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Já zas poslouchala, jak su hubená. Dětská doktorka naznala, že potřebuju výkrm, tak šup do ozdravovny. V roce cca 1976. Asi byla nějaká všeobecná fobie ze štíhlých děcek ještě tehdy. Asi jim nedošlo, že když od tří let denně trénuju krasobruslení, tak budu přibírat obtížně.
    Doma jsem nesměla od stolu, dokud nedojím. Bylo to krutý.
    Ve výkrmně jsem přibrala asi pět kilo, doma to zas postupně zmizlo. Časem mi dali pokoj. Oba sourozenci nějakou lehkou nadváhu vlastnili, tak se uklidnili, že aspoň dva kusy jim přežijou, asi. :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DELIRIUM: Tak vlastně praktikovala dneska oblíbený přerušovaný půst. Akorát ty prášky na spaní…

    Přerušovaný půst: pár praktických poznámek - by Adam Obr
    https://adamobr.substack.com/p/prerusovany-pust-par-praktickych
    Jak (ne)jíst - by Adam Obr - The C&P Method
    https://adamobr.substack.com/p/jak-nejist

    Taky psal, že chystá článek o cirkadiánním cyklu a jídle, ale nějak jsem ho nedohledal:
    https://twitter.com/obradam/status/1759493515782852835
    https://www.facebook.com/share/p/hb8XJMijFpjKFHNy/
    Chystám článek o cirkadiánních rytmech a o tom, jak souvisí s výživou.

    Takový ty přerušovaný půsty, citlivosti na inzulin ráno a večer a podobně. Všechny vás to samozřejmě zajímá, a proto přináším hlavní poučení z neexistujícího článku v rekordní krátkosti:

    "Nežerte za tmy."

    Tohle není on:
    Co potřebujete vědět o spánku a cirkadiánním cyklu
    https://adamobr.substack.com/p/co-potrebujete-vedet-o-spanku-a-cirkadiannim

    Ad snižování obsahu živin…
    O (ne)přirozené stravě - by Adam Obr - The C&P Method
    https://adamobr.substack.com/p/o-neprirozene-strave
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já jsem hledala recept na krém na buchtičky, měli jsme doma velké buchtičkové diskuze, jak je to vlastně správně.

    Tak čím novější kuchařka, tím méně tuku a vajec. Sandtnerová nejvíce smetany a žloutků, poválečné Vaříme zdravě chutně a hospodárně méně, ale víc než Juliana Fialová v 70. No a náš klasický pudink z polotučného mléka s trochou tuzemáku už nemá ani živinu :)

    Možná se nám ty porce zvětšují tím, jak už sto let snižujeme obsah živin.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Ano, na radu babičky mě moje máma, která nekojila, vykrmovala rýžovýma vývarama a podobnýma záležitostma, už jako kojence. V roce jsem měla úctyhodných 13,5kg/což měla mmch moje kojená dcera ve 3 letech/
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    Na tom s tou válkou něco může být, vždyť kolik z nás má zkušenosti s babičkami, které vnoučata vykrmovaly.
    Moje máma (ročník 53) je celý život obézní. Babičce tehdy někdo řekl, že to mimino je moc hubené a brzo umře, že děti mají mít "faldíčky", takže začala mámu vykrmovat, že když šla do první třídy byla už pěkně macatá a prsatá. Babiččina sestra později svoji dceru a moji mámu krmila nějakýma výkrmnýma koktejlama se syrovými vejci, aby nebyly hubené. A babička z otcovy strany byla před svatbou velmi hubená, ale několik let po svatbě a dvou dětech už z ní byla koule v šatovce. Tam to bylo určitě stravou. Přitom byla aktivní dost, měli velkou zahradu a zvířata a musela se otáčet. Když jsme přijeli, tak nejenže to jídlo bylo samo o sobě mastné až až, ale ještě rozpustila v kastrůlku další omastek a obcházela okolo stolu a všem nám to polévala se slovy "máte to dost mastný, chaso?". Nám z toho bylo vždycky blbě. A když přijela do Prahy, štípala mě do zadku a nadávala, že jsem moc hubená. Prostě se u nich tradovalo, že tloušťka je známkou zdraví a blahobytu. Taky mi vyprávěli o nějakém měšťanovi u nich, co si na nedělní promenádu po náměstí dával pod košili polštář, aby vypadal zámožněji.
    Manžel měl taky babičky, co měly největší starost o to, aby bylo jídlo mastné a aby to všichni snědli.
    Prostě měli zkušenost s nedostatkem a chtěli využít toho, že teď je zrovna šance se vykrmit.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: muj deda se narodil v roce 1912 a zemrel v roce 2009... nekdy kolem meho 16-18 roku zivota tedy (168cm/64kg) mi rekl, ze su "pekne vykrmena" a ja to brala, ze tim mysli, ze su tlustoch. on to mozna ale myslel, ze nejsu podvyzivena jako moje segra.
    Jenze kdyz vam skoro 90 lety pan rekne, ze ste pekne vykrmeni, tak ten generacni rozdil a negativni podtom v tom slove mozna vidite jen vy a on to mozna myslel uplne jinak... ale tenkrat sem se pak bala na navsteve cehokoli dotknout, aby k tomu neprisli kecy, ve kterych sem vyrustala celej zivot od mamy (dedecek byl z tatinkovi strany a ten vzivote nic o mym vzhledu spatnyho nerek). A mozna to byla lichotka. Ted jak vas ctu, tak me napada, zda to lichotka fakt byt nemohla, protoze kolem toho roku sem se proste trochu zakulatila vic do boku a ty uz mi zustaly :D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    To mi připomíná kamarády mého muže. Jeden z nich byl tlustý, druhý studoval medicínu. Ten tlustý přišel jednoho dne za tím medikem s tím, že potřebuje zhubnout, ale miluje pivo a odmítá s ním přestat. Tak se medik zamyslel a naordinoval dietu spočívající v tom, že mladý muž může piva, kolik chce, ale kromě piva smí jenom zelí. Čerstvé nebo sterilované bez další úpravy. Tak kamarád zahájil pivně zelnou dietu, skutečně shodil. Co s ním pak bylo dál, netuším.

    Tohle je ale spíš legrace (teda ne pro toho kluka, co zhubnul, samozřejmě), stav medicíny v nultých letech bych podle toho neposuzovala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam