KURE: Zde systém, který se mi velmi osvědčil.
Vybodni se na vzdálené, abstraktní cíle, ideální hmotnosti. Podívej se na svoje tělo tady a teď a řekni si: ok, teď mám X kilo, z toho cca X tuku, X svalů (změří tě na nějakém specializovaném pracovišti, např. v ObeRisk, mám s nimi dobré zkušenosti). Jsem (dejme tomu) slabý, povolený. Nebo: mám moc tuku. Nebo: mám problém s páteří, oslabený hluboký stabilizační systém, boli mě XY. Nebo: cokoli jiného. A začni to nějak řešit. Malé změny, krátkodobé cíle. Např. do konce roku chci nabrat 3 kila svalů a zvyknout si chodit pravidelně do fitka. Nebo: chci shodit 7 kilo tuku. Nebo: chci si nechat od fyzio vyšetřit XY a posílit WZ, abych byl bez bolesti a mohl normálně fungovat. A pusť se do toho, polehoučku. Třeba to může vypadat jen tak, že půjdeš 2x týdně do posilky na lehký trenink a naučíš se místo limonád pít vodu. Nebo zacneš každý den poctivě 4x denně cvičit své dva fyzio cviky a k tomu vyhodíš alkohol. Nebo začneš chodit do bazénu a začneš si zvykat jíst misto sladkostí ovoce, oříšky a lžicku medu. A tak. A když to vydržíš půl roku, něco se trochu změní k lepšímu, pak se to měnit přestane a zastaví se to, načež přejdeš k dalšímu kroku. A tak pomalu dál. Když začneš rovnou najednou hrozně cvičit, jíst nějak extrémně sofistikovaně atd, akorát přepálíš začátek, krásně to sice zabere, ale pak se vyčerpáš, přijde nějaký stresor a bum, celé se to rozsype.
Nemyslela bych u toho na ideální čísla. Nevím, jestli máš děti, ale děti si taky člověk nepořizuje s tím, že hned v porodnici vizualizuje promoci a svatbu a vnoučata. Když máš kojence, řešíš kojence, když dospívajícího, řešíš dospívajícího. Analogicky, začni pomaličku, malé krůčky, soustřeď se na konkrétní malé úkoly tady a teď a na nějaký ideální výsledek spíš moc nemysli. A uvidíš, kam až tě to pustí. Hlavní cíl musí být udržitelnost a to, aby ti to dělalo radost, jinak je každá změna houby platná.
(A skoukni já YT všechna videa od fitness007 s Petrem Havlíčkem, která tě budou aspoň trochu zajímat. Ten chlap je guru, fakt. :))