• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ARGANNAH: pokud se později budeš chtít podělit o podrobnosti, budu moc ráda, rozhodně mě to zaujalo.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Mimochodem, reverzní dietu testuju právě teď (jak už jsem zmiňovala dřív), jsem z toho (dámy a gentlemani prominou) posraná strachy a zatím, klepu na dřevo, to má neskutečné výsledky. Ale je to jenom měsíc, tak podrobnosti zatím psát nechci, kdyby se to zlomilo
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ano, ANO, tohle je ten moment, na který jsem čekala s postnutím tohohle skvělého Havlíčkova videa o revezní dietě (a fakt mě štve, že nejsem schopná dohledat to video, kde podrobně vykládá výsledky toho minnesotského hladověcího experimentu, tady ho zmiňuje jen en passant a to je málo)

Petr Havlíček o reverzní dietě | Jak dlouho držet reverzní dietu? Jak navyšovat příjem? Jojo efekt.
    https://www.youtube.com/watch?v=-QWZ7KbCnSo
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: me prijde vubec zvlastni to, ze clovek obecne hubne na snizenym prijmu, neco zhubne a tak misto aby se treba po 3, 4 mesicich nebo pul roce zastabilizoval, lul roku jedl na tom nepribiracim maximu a pak opet ubral a taktonse tocil dokola, takze to dela tak, ze se na nizsim prijmu zhubne, hak se to zastavi, prijem se opet snizi, jak se to zastavi prijem se opet snizi... a pak nekdo ze 140kg zhubme na 90 ale uz ji 5000kj... takze se dostava opet do te proste neudrzitelne faze... (cisla si cucam trochu z prstu, ale to sjizovani prijmu pri zastaveni hubjuti frci uplne vsude a mozna v tomto okamziku je nutny si rict ne, navysit, zastabilizovat a pak pripadne pokracovat... a ne se projist k ty podvyzive a za chvili spu zhubnuty kg zpet uplne zbytecne
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    PISTA1: Hele v pohodě, je to tvoje cesta. Každý z nás v tomhle klubu to mockrát zkoušel lecjak, i proti moudrým radám, já se teď kupříkladu chystám neposlechnout svého obezitologa. Přeju ti, ať ti to vyjde, jak si přeješ. :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    VRATENKA: To je aktuální na těch 133 kilo. To co doporučila je pro hubnutí na váhu těch 120. Teda alespoň tak jsem to pochopil.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    PISTA1: vidím hodnotu bazálu 12393 kJ - tušíš (nebo někdo jiný), jak moc je tohle přesný údaj. Pak píšeš, že ti nutriční doporučila 9000 kJ a že z toho je 8,8 je bazál, to je nějaký divný a dost se to rozchází s tím, co ti vylezlo z tý váhy.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ARGANNAH: Měřím 195cm.
    Ani bych nenechtěl zhubnout pod metrák, kdybych se dostal na 120 a ty si udržel, byl bych spokojenej. Cokoliv pod by byl super bonus.
    To, že se to zarazí a nepůjde to dál a bude se to snažit se dostat nahoru vím. Taky to mám několikrát za sebou. Ale doufám, že se mě to podaří ukočírovat. Ty žaludeční/střevní potíže jsou fakt humáč, tak snad se to změnou stravy a zhubnutím zlepší.

Ani mi nepříde že hladovím, nebo se omezuju. Když mám pocit hladu tak se najím, jen když mám chuť na něco sladkáho(slanýho) místo sušenky nebo tyček loupnu banán, víno nebo kus sejra.

Teď koukám do zprávy mám doporučeno sníst 9000 kJ, těch 8,8 je bazál. Nepřijde mi že by NT říkala něco jinýho než jsem si přečetl na netu :/
    Jenže co mám dělat stím, že mě stačí to co sním. Nechci se futrovat přes moc.

27. jdu k dia na kontrolu s velkejma odběrama, tak uvidím co se ukáže.

přihodil jsem výstup z váhy, jestli to řekne někomu víc.

ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    PISTA1: Já když to čtu, tak myslím na to, kolikrát se mi tohle stalo (diabetes teda nemám): poctivě jsem "držela dietu" (klidně i celkem rozumnou), shodila vždycky max 25 kilo, pak se to zarazilo a nepohnulo s tím NIC. A v tom jednom případě, kdy jsem se fakt nevzdala a na sílu se rozhodla, že to přemůžu, jsem za to zaplatila chronickým zdravotním problémem (který mě stejně donutil s hubnutím přestat). Podle mě to vzniká proto, že člověk jede pořád jednu metodu dokola (snižování energetického příjmu) a tělo už na ni prostě nereaguje.

Prostě přesně na tomhle se tu točíme X týdnu: že každý režim nakonec selže a dál to NEJDE. A pokud jo, tak za strašnou cenu. 7400 kJ na 140 kg například - to je imho normální hladovění, odhaduju. Nevím, jak vypadáš, třeba jsi hodně malý a nemáš moc svalstva (akorátže píšeš, že máš naopak svalů spoustu, jestli jsi k tomu ještě vysoký kus chlapa s mohutnou kostrou, tak fakt red alert), ale já mám teda už jenom bazál vyšší než tohle a to jsem ženská a jsem (teď už) o něco lehčí než ty. Všechny zkušenosti, které mám, mě vedou k tomu si myslet, že teď budeš ještě chvilku "krásně" hubnout, pak se to znova zarazí a pak najednou prásk, přijdou chutě, nekontrolovatelné přežírání a nekontrolovatelné nabírání. A to nabírání půjde na břicho a na viscerální tuk, který teď, jak píšeš, moc nemáš.

Držím ti moc palce a doufám, že jsi v dobrých rukou a tvoje nutriční ví, co dělá, protože jestli ne, tak tě teď rakví v přímém přenosu. Je samozřejmě možné, že ta diabetes mění situaci a činí z hladovění něco žádoucího, nejsem doktor, vím prd. Ale když tohle čtu, všechny alarmy v mojí hlavě řvou na poplach.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Taky se přidám, jestli teda můžu :)
    Mám 15 roků DM2. Tlustej jsem od mala, max jsem měl 160, to jsem postupně stáhnul na 135 ale neudržel jsem to a několik let osciluju 140 + - 3 kila, dolů to nešlo přidali se žaludeční/střevní potíže, díky kterým mě loni našli HIT.

Nekouřím, alkohol nepiju, mám nízkej tlak 105/60 někdy i míň, když se rychle zvednu zamotá se mě šiška. Glik normálně kolem 6,5 když jsem se nacpal tak občas přes 10.

V lednu jsem byl na kontrole u dia. A dohodli jsme se že zkusíme nasadit Rybelsus (Ozempic v tabletkách) váha byla 141. Po dvou měsících sem měl sice krásnej průměr glik. 5,0, váha neklesala. Ale jinak samý "lepší věci" Nechutenství, pocit jako kdyby mi někdo "roloval" žaludek, střevní potíže se zhoršili, tlak ještě klesnul, hodinky mě začli řvát že mám nízkej tep, šiška se motala skoro pořád a furt pocit únavy. Přijel jsem z práce a musel jsem se přemáhat jít něco dělat.
    Po tom co jsem napsal doktorce report, Rybelsus zařízla a pokračuju ve stejnej práškách co před tím. Nicméně problémy s žaludkem nepřestávali. Obvoďák mě napsal algifen a že mám dodržovat HIT dietu. Je pravda, že jsem na to tak nějak kašlal. Algifen trochu pomohl, přečet jsem toho mraky o HIT a pomalu se z toho dostal do stavu že jsem se bál něco sníst, aby mě po tom nebylo blbě. Na druhou stranu váha najednou začla jít rapidně dolů.

Zkusil jsem se objednat k nutriční poradkyni. 2 týdny než mě vzala jsem si psal všechno co jsem snědl abych tam nešel s prázdnou. Hodinu jsme pokecali, neřekla mi nic novýho, než to co jsem předtím mašel na netu. Na to co můžu jíst si musím příjít sám. Alespoň mě zdiagnostikovala na váze a prý mám nadbytek svalový hmoty a relativně nízkej vnitřní tuk. Taky mám jíst hodně masa :D a zkusit si zapisovat do tabulek abych viděl co energeticky jím.

Aktuálně jsem na 132Kg a za ty 3 měsíce mě úplně přešla chuť na sladký i slaný prasárny.
    O vejku jsme měli třídní sraz, měl jsem z toho docela strach. Ale překvapivě v pohodě. Dal jsem jen maso, vlastní zeleninu, ovoce, vajíčka a sýr co jsem si dovez. Zkusil jsem jen jeden plátek brambůrku a vůbec mě nenadchnul. Je to divný. Dřív jsem pořád něco uždiboval, teď jsem si řek ty vole proč a šel si dát kousek sýra a ředkvičku :)

Dneska jsem si schválně zkusil psát do tabulek a asi to bude proč najednou hubnu.
    nutriční mě spočítala že bych měl jíst cca 8800 kJ, já jsem dneska dal 7400 kJ a přišlo mě že toho bylo až moc.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH:
    Já rád vím co je ten velký cíl, pak se mi líp dělají ty malé kroky. :)
    Ale máš pravdu, nebudu se snažit létat dřív než budu chodit.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Zde systém, který se mi velmi osvědčil.

Vybodni se na vzdálené, abstraktní cíle, ideální hmotnosti. Podívej se na svoje tělo tady a teď a řekni si: ok, teď mám X kilo, z toho cca X tuku, X svalů (změří tě na nějakém specializovaném pracovišti, např. v ObeRisk, mám s nimi dobré zkušenosti). Jsem (dejme tomu) slabý, povolený. Nebo: mám moc tuku. Nebo: mám problém s páteří, oslabený hluboký stabilizační systém, boli mě XY. Nebo: cokoli jiného. A začni to nějak řešit. Malé změny, krátkodobé cíle. Např. do konce roku chci nabrat 3 kila svalů a zvyknout si chodit pravidelně do fitka. Nebo: chci shodit 7 kilo tuku. Nebo: chci si nechat od fyzio vyšetřit XY a posílit WZ, abych byl bez bolesti a mohl normálně fungovat. A pusť se do toho, polehoučku. Třeba to může vypadat jen tak, že půjdeš 2x týdně do posilky na lehký trenink a naučíš se místo limonád pít vodu. Nebo zacneš každý den poctivě 4x denně cvičit své dva fyzio cviky a k tomu vyhodíš alkohol. Nebo začneš chodit do bazénu a začneš si zvykat jíst misto sladkostí ovoce, oříšky a lžicku medu. A tak. A když to vydržíš půl roku, něco se trochu změní k lepšímu, pak se to měnit přestane a zastaví se to, načež přejdeš k dalšímu kroku. A tak pomalu dál. Když začneš rovnou najednou hrozně cvičit, jíst nějak extrémně sofistikovaně atd, akorát přepálíš začátek, krásně to sice zabere, ale pak se vyčerpáš, přijde nějaký stresor a bum, celé se to rozsype.

Nemyslela bych u toho na ideální čísla. Nevím, jestli máš děti, ale děti si taky člověk nepořizuje s tím, že hned v porodnici vizualizuje promoci a svatbu a vnoučata. Když máš kojence, řešíš kojence, když dospívajícího, řešíš dospívajícího. Analogicky, začni pomaličku, malé krůčky, soustřeď se na konkrétní malé úkoly tady a teď a na nějaký ideální výsledek spíš moc nemysli. A uvidíš, kam až tě to pustí. Hlavní cíl musí být udržitelnost a to, aby ti to dělalo radost, jinak je každá změna houby platná.

(A skoukni já YT všechna videa od fitness007 s Petrem Havlíčkem, která tě budou aspoň trochu zajímat. Ten chlap je guru, fakt. :))
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KURE: No, hubnutí začína v kuchyni. Zapisovaním si čo všetko ješ a odhadom kalorického príjmu. Čo sa týka posilovania, ak to človek nikdy nerobil, tak je lepšie si zaplatiť na začiatok trénera, aby si sa nezrakvil. A začať s vlastnou váhou.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KURE: Tak záleží, aký cieľ si sám stanovíš. Dá sa vygooglit aké je zdravé procento tuku v tele. Je to asi niekde medzi 10-20% u mužov, tieto čísla sa líšia či narazíš na medicínsky alebo fitness článok. Potom už záleží aké má človek estetické ciele.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    KURE: taky jsem před časem nad tím přemýšlela, jaké asi bylo už třeba v době narození v plánku mého těla číslo ideální váhy, tj. váhy, kterou bych měla za ideálních podmínek... No jednak to bude něco dost individuálního, nepůjde to jednoduše vypočítat podle nějakého vzorečku, při stejné výšce mohou mít to ideální číslo různí lidé dost jinde, jednak ty podmínky ideální nikdy nebudou, takže je možná zbytečné se tím zabývat. A spíš než jedno číslo to bude rozmezí hodnot.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Do přehlídky diet přispěju ještě sedmidenní dietou podle Doberského (je z brožury Dieta při otylosti, kterou vydalo nakl. Avicenum v r. 1988), tj. jde v podstatě o tehdy zdravotnicky minimálně tolerovanou dietu
    1. den - tvarohový (550 g tvarohu, 50 g másla, 60 g chleba)
    2. den - jablečný (1400 g jablek)
    3. den smíšený (to je takový klasický redukční jídelníček s 5 400 kJ)
    4. den - masový (500 g telecího, 400 g zeleniny 200 g mléka)
    5. den - tukový (250 g šlehačky, 10 g kávy, 30 g melty))
    6. den - masový
    7. den - smíšený
    V té brožuře jsou i příklady nevhodných diet, kde mne zaujala dieta tvarohovo - melounová, kdy se snídá a svačí meloun a obědvá a večeří tvaroh a meloun :)

Jinak já do STOBu chodila, dala jsem tam dolů asi 8 kg, co mi zůstaly z těhotenství (a zpátky jsem to, resp. nejen to, nabrala až s přechodem, takže po víc než 20 letech). Ale je pravda, že tenkrát se tam dost na příjem 5000 kJ a tyčinky Twiggy (co tu někdo zmiňoval) docela jelo. Ale zase tam hodně holek začalo po dlouhé době cvičit (protože mezi stejně oplácanými se nestyděly) a řešilo se tam trochu i emoční jedení a tak. Ale já teda chodila na prezenční kurs v Praze a lektorku nám tam dělala myslím nějaká psycholožka, což bude trochu něco jiného než korespondenční kurs.
    KURE
    KURE --- ---
    Díky všem za reakce, to všechno tak nějak vím. Jasně že honit nějaký arbitrarni číslo je... řekněme sub optimální. Třeba to váha minus 100, je taková pra babička BMI. Se všemi jeho nepresnostmi.
    Ale rád bych věděl co je ideální stav a jak jsem od něj daleko a jakým směrem.

Ty pocity jsou relativní a to ze se člověk cítí fajn, znamená jen to, že to ještě není tak blbý, ale neví jak blízko je k tomu aby to fajn nebylo.
    Poměr svalů a tuků. Kolik je to správně? A kolik těch svalů mám mit? A co je důležitější, kde mě to změří? Ale dobře změří?
    Moje chytrá váha ukazuje různé hodnoty, ale když mi zakolisá váha, zakolisá i váha kostí, což mi přijde krajně podezřelé.

V mém stavu je celkem jasné co mám dělat, posilovat. Ale rád bych měl k dispozici nějaký data. Nebo na to koukám ze špatný stránky?
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    KURE: Myslím, že ideální váha není užitečný koncept. Přijde mi lepší přemýšlet nad tím, jako to udělat, abys byl zdravý, silný, vytrvalý, pohyblivý atd., a nechat tělo, ať si najde váhu, ve kterému je mu dobře. Ta váha koneckonců ani nemusí být pořád stejná - můžeš mít období, kdy se budeš snažit nabrat víc svalů, a pak pro tebe bude užitečnější smířit se s tím, že s na sobě poneseš pár kila tuku navíc, a pak zase období, kdy se zaměříš víc na vytrvalost a pak pro tebe lepší pár kilo shodit.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ACKO: zaujimave, ja teda dost vela sportujem a mam svaly, zvedam vahy atd. furt mam velkost S, M u niektorych znaciek typu Zara a pod 55kg som mala naposledy ked som mala 25 rokov. a vtedy som sa teda moc dobre necitila.

KURE: tak, ze sa citis dobre, mozes robit vsetko co chces a nic ti pri tom nikde nezavadzia, nezadychavas sa, nevyskakuje ti tep :) niekto moze mat pre seba v idealnej vahe i lahku nadvahu, ale ked sa citi fit, tak to nicomu nevadi. nemam rada poucky typu vyska -100, i BMI je zradne, napriklad moj trener bude mat bmi v nadvahe, pritom je len tazky, pretoze je hodne nasvaleny.
    ACKO
    ACKO --- ---
    MART1NKA: těch 52 jsem měla asi do 53 let, teď mám o 6 víc
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ACKO: kolko si mala rokov? ja mam 163 a cim som starsia, tym mi pribuda vaha, ale oblecenie mam stejne, akoby som hustla :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam