• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ACIDQA: má hlad a z jídla blije je dost děsivý výsledek
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    K ty bariatrii mam zvedavou otazku: myslela jsem, ze pacienti s vysokym TK se nesmi operovat. Vetsina lidi se 150kg ho asi normalni mit nebude… musi byt kompenzovani predpokladam?
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    MAR_TINA: coz by tedy zasadne menilo situaci :)

Kolega teda i po operaci hlad ma, ale kdyz se trochu naji, tak se pobleje. Je v nejaky studii Ikemu, taky me lakala, ale bohuzel nesplnuju jejich pozadavky.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ARGANNAH: Meli jsme na VS kolegyni a presne jsi popsala jeji fungovani. Brali jsme to normalne, 150kg se nepohybuje jako 50-80kg. Ale ji to bylo hodne neprijemny. Ve finale prestoupila na veterinu a ta vaha ji pila krev cely zivot ale kdyz nemohla na konci studia vylezt na kone (na podstavci pred fakultou stal obrovsky zelezny, cerstvi absolventi na to lezli a pozovali s diplomem a trubkou) a musela jsem za ni lezt ja, tak ji to hodne zasahlo. Videla jsem na ni, jak si najednou uvedomila to vycleneni ze spolecnosti. Strasne me to za ni mrzelo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ACIDQA: takhle, ono to prý mění vylučování všech možných hormonů sytosti a hladu a metabolismus. Krom principu jím tak málo, že skoro hlady umřu. Ale pokud se učíš jíst a hubneš, tak sestrvávej a pozoruj.

Já bych do toho ve svojí situaci nešla, vnímám, že potřebuju hodně živin a pití.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    MAR_TINA: no, ja proste (mozna zatim) nechapu, proc si nechat zmensit zaludek, kdyz jsem na hmotu jedla roky stejne/min nez bych mohla se zmensenym zaludkem. Protoze mne evidentne maly porce nebo nejidlo na stihlou linii nefungujou. To jsem ted roky zila.

Rozumim benefitu u meho kolegy, kterej se naopak celej svuj dospelej zivot preziral, nemel potiz snist dva obedy a jeho bolavou nohou bylo zmensit porci nebo si nedat pred spanim jeste misku gulase.

Ale treba prijde medicina jeste s nejakym dalsim napadem! :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ACIDQA: to chce opravdu jíst takhle rok, dva a pak to vyhodnotit.

Mně přijdou šílené ty mikroporce pro kohokoli, kdo má pohyb a nespěchá v boji o život.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    MAR_TINA: no, ja mam pohybu docela dost a s ohledem na to, ze se vlastne ucim jist, zatim o operaci neuvazuju. Neprisla jsem na zadnej benefit, krome toho, ze bych ty puvodni mikroporce sypala do zmensenyho zaludku. Ja hlad totiz nepocituju, ani kdyz nejim celej den. :/ Ja proste roky nejedla.

KURE: jasna vec :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ACIDQA: to je skvělý. Držím palce, ať to jde dál.

Asi bych o bariatrii uvažovala, když fakt nepůjde hubnout a zároveň budu mít vysokou váhu (oni jsou schopní kuchnout člověka s BMI 32), a když nebudu schopna pohybu kvůli váze.
    KURE
    KURE --- ---
    ACIDQA: nejakej "budget " na dorty/junk/alkohol si do jídelníčku zapracuj. Když se ti povede nahradit každodenní horalku nedělním suprluxusnim dortikem, máš napůl vyhráno.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ACIDQA: Držím moc palce, ať to jde co nejlépe dál! :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    A uplne jsem vyradila alkohol. Dovolila jsem si drobny “dvojku bileho” relaps v ramci MS.
    Kolega s upajcnutym zaludkem ma dole 35kg za stejnou dobu. Akorat ma porad sracku, a kdyz sni jeden knedlik, tak ho za chvili vybleje, protoze je mu porad spatne.

Jsem, mozna zatim, fakt rada, ze jsem na operaci nekyvla.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Tak jsem zatim zadneho dalsiho odbornika nevyhledala. Nastavila jsem si kaloricky tabulky, nonstop neco jim a mam dole 6 kg… hubnu cca 1-2kg/tyden. Vyradila jsem v podstate jen horalky a parky z benzinky, obcas se hecnu a snim nejakou kruti sunku.

Jsem zvedava, jak to bude vypadat/vazit treba za pul roku…

Dost premyslim, ze dalsi schuzku v OB klinice, kterou mam v cervenci, proste zrusim.

Jeste jednou diky vsem, co tady se mnou stravili svuj cas!
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ARGANNAH: to je fakt strasny.... o to vetsi shoutout vsem, kdo zvladnou z toho vystoupit a zhubnout, protoze si nedovedu predstavit, ze bych v takovym stavu delala cokoliv jinyho, nez se litovala a jedla tuny zmrzliny
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    That being said, obezitolog rád vypráví o svým pacientovi, co měl na vrcholu svojí křivky 180 kilo a normálně s tím hrál s kamarády volejbal, slušně zvládal, jen se strašně potil. Obrovskej chlap s gigantickou muskulaturou, samozřejmě, která pod tím tukem nebyla vidět. Ale to je spíš výjimka, většina takhle tlustejch lidí žádnej běh, švihadlo, skákání apod vůbec nezvládá. Jsou rádi, že vůbec vstanou z křesla.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ILLUZE: To ti povím jak: blbě. Moje pokusy začít v listopadu běhat vedly akorát k tomu, že jsem si oddělala obě achillovky. :D

Ale naučíš se. Naučíš se šetřit každej krok - když jsem měla svejch rekordních 150 kilo, chodila jsem na oběd do nejbližší restaurace, i kdyby neměli v menu zrovna nic, co mám ráda, protože na hlavní ulici je to kilák, což sice ujdeš, ale už je to sportovní výkon. A ty nechceš jít do sportovních výkonů uprostřed pracovního dne, protože se unavíš a hrozně zpotíš a pak půjdeš v tomhle stavu přednášet, brrr. Naučíš se chodit po schodech úplně jinou technikou, hlavně ze schodů, abys šetřila špičky a kolena. Zásadně nedobíháš autobusy. Doma nechodíš bosa, protože tě pak bolí chodidla. Sedáš si úplně jinou technikou, než ostatní lidi, což je ale problém v restauracích na hodně malých toaletách, kde tahle technika použít nejde, tak se vždycky modlíš, aby sis neublížila. Investuješ obrovský peníze do drahý sportovní obuvi, abys mohla jít na procházku a nic tě u toho nebolelo. Nikdy přitom nechodíš s kamarády a vůbec s nikým, protože co je pro ně příjemný tempo, to je pro tebe ekvivalent rychlýho běhu, což se jim špatně vysvětluje, a i kdyby se ti ochotně přizpůsobili, stejně neustále podvědomě zrychlujou a tobě je to trapný furt opakovat. Nebo prostě zatneš zuby a letíš jejich rychlostí a pak odpadneš, strašně zpocená, což je jednak trapný a jednak tě pak tejden tě bolí úplně všechno. Nakonec stejně chodit přestaneš, i sama, protože to nezvládáš a přestane to bejt příjemný. No a obzvlášť záhadná věc, i při ležení nebo sezení máš neustále podivný nespecifický bolesti v těle, hlavně ve spodní půlce, ve finále už neexistuje prakticky žádná pohodlná poloha. Jako by i ležení bylo fyzickej výkon, kterej přestáváš zvládat. Plus se ti vleže blbě dejchá, hlavně pokud máš (jako já) od pánaboha prsa velikosti vodních melounů a ty ti prostě ležej na hrudi a jsou strašně těžký. A don't get me teda started on vstávání z postele - já ji mám hodně nízkou a dodnes pro mě není tak úplně snadný prostě normálně popředu vstát. Každá blbost je vůbec obrovskej fyzickej výkon a blbý je, že tím vzniká situace, kdy příjemný tělesný pocity mimo jídlo a sex (a třeba alkohol) už prakticky neexistujou. Sprcha, možná, ale bosa stejně dlouho stát nevydržíš. Absolutní psycho, začarovanej kruh, ze kterýho je strašně těžký vyskočit.

Uf. Sorry za tenhle rant. Ale díky, žes mě přiměla zavzpomínat. Až budu zas ráno na váze nadávat, že tam není číslo, který si přeju, třeba si zvládnu snáz vzpomenout na tohle všechno a na to, že to fakt není o číslech. Ale právě o tom úplně jiným pocitu ve vlastním těle - o existenci bez ustavičný bolesti.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ARGANNAH: K těm nohám - poté, co se mi zbortila klenba v návaznosti na podcenění vhodné obuvi na dovolené - jako upřímně, nechápu, jak cvičení a hlavně běh dávají opravdu obézní lidé.
    A už vůbec nechápu, jak dávají skákání na trampolínách nebo přes švihadlo.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    GALE: Ten odkaz měl sloužit jako obecné info, ne jako doporučení nějaké kliniky.

Rada "zhubnout" je vtipná, jestli se něco u lipedému opakuje napříč všemi zdroji, pak to, že je vůči běžnému hubnutí velmi odolný až rezistentní. Až do té míry, že anglická Wiki tvrdě konstatuje, že "there is no cure". Asi jde ten stav zlepšit, ale úplně odstranit nejde, zvlášť ne bez liposukcí a operací, jestli to dobře chápu.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ARGANNAH: jo mam asi lymfedém rúk, od zápästia po končeky prstov. Ruky permanentne spuchnuté a tam kde sú kĺby mám normálne priehlbiny. V lete to napuchne horkom ešte viac, keď sa spotím a zadýcham tak ani nezatnem päste, až to bolí. Je to radosť. Ale kĺby vyzerajú byť v poriadku. Bola som na sérií manuálnych lymfomasáží, 8 týždňov po sebe, bezo zmeny.

To že mi opuchnú nohy od členkov dole o pol veľkosti a celé leto si robím studené kúpele, to je už nič. Fakt “milujem” letné horúčavy.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ARGANNAH: lymfo drenáž se dělá i na pojišťovnu a opravdu efekt má. Jen se musí pravidelně, no
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam