Priority jsou následující, od nejdůležitější k nejméně důležité:
1. Psychický stav
2. Spánek, odpočinek a práce se stresem
3. Pohyb
4. Alkohol (tj. pít ho tak málo, jak jen dokážu)
5. Strava
Všichni pořád opakují „nežrat a hejbat se“ a „hubne se v kuchyni.“ Což jsou rady dobré tak na to, aby člověk krátkodobě shodil 15 kg, ne na to, aby na sobě dlouhodobě pracoval a trvale se zbavil obezity. Obecně jsem pořád přesvědčenější, že odstraňování obezity je mnohem víc než jen hubnutí a že důvod, proč to skoro nikomu nejde, je, že si tenhle fakt skoro nikdo neuvědomuje. A nejde jenom o genetiku a somatotyp a rychlost metabolismu a metabolicky aktivní viscerální tuk a tyhle věci: jde o to, že v tom jsou daleko důležitější faktory, než energetická bilance, a to především psychika a spánek. Já mám psychiku na prvním místě, protože mám za sebou poruchu příjmu potravy. Jsem sice vyléčená, ale tu a tam se staří démoni ozvou, takže je potřeba praktikovat fakt důslednou psychohygienu. Dlouhodobě, nejen nárazově, když se o mě pokouší přejídací záchvat nebo anorektická ataka. Předesílám, že tohle je věc, která mi trvala osm let, než jsem ji opravdu dovedla do finále, ale nebýt toho, nikdy bych nemohla dělat, co dělám teď. Vím, že jste se ptali hlavně na jídlo a pohyb, ale sorry, psychika je mnohem důležitější a je to sine qua non všeho, co následuje.
A samozřejmě stres a spánek, sine qua non druhého levelu. Potřebuju dneska spát mnohem míň než dřív a jsem podstatně větší skřivan (zamlada jsem spala 12 hodin a byla jsem totální sova), takže se snažím chodit spát kolem desáté a vstávám většinu roku s dětmi v šest. Neponocuju, neflámuju (resp. jen výjimečně), nesedím dlouho do noci nad prací. Nepřepracovávám se, aktivně se snažím bojovat proti stresu, popravdě poslední dobou i na úkor pracovních výkonů (před pěti lety jsem vyhořela právě proto, že jsem se dlouhodobě stresovala a přepracovávala. Dostala jsem se z toho a už nikdy víc; to ať mě radši vyhodí z práce než tohle znovu zažít). Držím si volné víkendy za každou cenu, odpočívám, co to dá, aktivně i pasivně.
Vím, že vás všechny zajímá jídlo a pohyb, ale tohle je důležitější než jídlo a pohyb na druhou. Když se sere spánek, sere se všechno, a i kdyby člověk jedl absolutně dokonale a čtyřikrát týdně sportoval, nevyspalé tělo napumpované kortizolem stejně žádné velké výsledky mít nebude.