• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GALE: OK jako ja zeleniny jim strasne malo, ale i tak me prekvapilo, ze tech druhu je docela dost...plus ovoce, ktery je teda krasne celorocne minimalne banany, pomerance, vino, jablka
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: když započteš i kořenící bylinky tak to bude lepší, ale je to dřina no.
    imho pomůže i používat různý luštěniny/obilniny místo jedněch oblíbenejch.
    GALE
    GALE --- ---
    CMLKA: Včera jsme měli k obědu Bun Bo Nam Bo (domací), což je jídlo na zeleninmu hodně náročné. Když k tomu přičtu běžně jedený ovo-zel, tak jsem na 12 druzích za týden. Krom toho mám díky tomuto jídlu nakoupenou zeleninu na pár dní dopředu, takže další druhy kupovat nebudu. Semínka a ořechy jsem skoro vyřadila (krom pár kousků v musli), přeci jen jsme tu v Obezitě, takže se předpokládají nějaká omezení.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ARGANNAH: To tak maximalne cherry rajčata a okurky ne? Vse ostatni roste normalne na poli - alespon soudě podle toho, co mi chodi v bedynce a tam rozhodne hydroponii nemaji
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GALE: Hele zkus si to spočítat, ja jen za včerejšek dala 12 - pocitam cibuli, cesnek, pazitku, podle me se seminkama a orechama to krasne das
    GALE
    GALE --- ---
    CMLKA: To s těmi 20 - 30 druhý zeleniny a ovoce týdně mi přijde trochu přestřelený. To nemáš šanci sehnat, i když
    si pěstuješ a je léto. Vždyť se ani nesetkají v sezóně. Musíš pak hodně nakupovat a zhusta i věci, co se musí dovážet přes půl světa, aby se splnila tahle podmínka.
    Jako zeleninožrout s bylinkovým balkónem dám dohromady tak 10 druhů s jazykem na vestě (saláty jsou jeden druh).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Stihnu houby, nemám dodělaný barák, venku se bude ještě budovat. Exteriérdesign včetně DIY zemědělství až tak za dva roky. Ale těším se! :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CMLKA: To ale imho právě není tím, že půda je vyčerpaná. To je imho tím, že moderní zemědělství vůbec pudi neřeší a pěstuje hydroponicky.

(Znovu zdůrazňuju, jak málo tomu rozumím, klidně mě kdokoli opravte)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jj vidam to fakt casto...rika se, ze vsechny barvy, aby v tom byly...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ARGANNAH: no tak on je prusvih i to, ze proste dnes je ze zeleniny mnohem mene vitaminu a mineralnich latek nez driv, a to i z bio. Puda je proste vycerpana, proto se doporucuje tolik suplementovat, protoze to opravdu clovek nedozere, nebo rozhodne ne konvencni zeleninou, ale prej ani tou bio. Takze asi to vliv mit bude.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: ještě krásně stihneš výsev podzimní zeleniny jako jsou ředkvičky ředkev mrkev a saláty ;)
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: můj soukromej názor na to je, že určitě to nebude stejný.
    Nemam na to žádný data, jen anekdotický analogie. Určitě jste slyšeli pojem terroir. U vina. Souhrn vlivů prostředí na chuť. Stejná "kytka" jinej kopec, jiná chuť.
    Další příklad, vidalia cibule, cibule která vůbec nepálí. Roste v Georgii US. Když se zasadí jinde, pálí. Důvod je absence síry v georgijské půdě.
    Prostě jsi co jíš, platí i pro kytky, a nevidím důvod myslet si že to pro mikroby bude jiný. Ale znova opakuju, je to sedlácká úvaha a netuším jak moc silnej vliv to bude mít.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Akorát bych ráda věděla, jak moc tohle ovlivňuje hydroponie. Nemáme tu náhodou někoho, kdo tuší? Rostliny, co nerostou v půdě, možná tolik mikroorganismů mít nebudou, nebo jo?

(Mluví že mě mimochodem ne konspiracista, ale rodící se zahrádkář, co plánuje, až to půjde, osázet zahradu domácí zeleninou. Škoda že o pěstování vím houby s octem, ale aspoň se zas můžu učit něco nového. :))
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    CMLKA: Teď jsem dočetla knihu o střevech a tam se taky doporučuje co nejvíc druhů zeleniny, ořechů a bylin, jak píšeš ty. A kvalitní olivovej olej.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CMLKA: A fermentovaný věci prej. Včetně pravýho kvasovýho chleba.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ja ted videla nejakej dokument o mikrobiomu-teda na netflixu- a tam rikali, ze co jis, na to se ty bakterie preorientujou a vyzadujou to. Takze kdo furt ji cipsy a smazak, ma na to chut. Nastesti to jde prenastavit v radu tydnu. Plus tam zaznelo, ze to chce jist 20-30 druhu zeleniny, ovoce, bylinek a orechu tejdne, aby byl zdravej. To uz jsem videla i jinde...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Taky bych mohl zas něco napsat.
    Jako jsem spokojenej to nemůžu říct, snad po 20 letech mě ukázala váha na druhým místě 2 :D

Ve čtvrtek jsem byl po 6 týdnech u nutriční.. 4,2kg dolů a prý kilo svalů nahoru. Beru to jako využítí tý lepší decimálky zadarmo (výsledek v příloze), že by něco konstrukčního poradila to se říct nedá.

Do kalorických tabulek jsem zapisoval něco přes týden, nebaví mě psát pořád to samý a navíc se stresovat když nedám to co bych měl i když jsem přecpanej.
    Myslím že po letech jím konečně zdravě.
    Maso čerstvý přímo od řezníka, vajíčka, sejra, zelenina, ovoce, skončil jsem i s párečkama, salámama, klobáskama. Když už tak 90+ šunku, jednou za čas si dopřeju kvalitního buřtíka :)
    Příprava buď v horkovzduchu, ale udělal jsem si žulovej kámen na ohniště a je rozpálený skoro pořád. Burgr z mletýho hovězího jen na vlastním výpeku je nemalej luxus. Taky jsem po delší době vyzkoušel kramfleky, jen kapka oleje na šutřík, pěkně do slaboučka roztáhnout. Sice nejsou tak křupavý jao když plavou, chuť je taky trochu jiná, ale jsou výborný a hlavně mě po nich vůbec nebylo těžko a blbě jako po vykoupaných z pánvičky.
    Co se týče různejch oslav tak kupodivu naprosto v pohodě. Maso, zelenina, ovoce, kousek čerstvě upešený buchty... Chlebíčky, čipsy, sušenky, neřeším... Ať si to zdlábne někdo jiný. Stačí když si vezmu jeden plátek chipsu a je to tak hnusný a přesolený, že mě okamžitě přejde ten náznak chuti a říkám si jak jsem to mohl cpát ve velkým :)

Celkově, doufám že mě to vydrží.
    Když mám chuť na sladký, tak dám víno, banán, nebo jiný ovoce. Pokud jen chci něco sežrat nakupil jsem natural kešu, arašídy.
    On mě k tomu prakticky dokopal ten HIT. Poslední roky vtrůstající žaludežní a střevní problémy, s trvalou sr.... kterou občas vystřídala zácpa. Teď už dva měsíce normál. I to břicho se začíná pomalu zlepšovat.
    Takže pokud nechci aby mě zas bylo blbě, sejně nemám jinou možnost než jíst zdravě a popravdě je to fakt velká motivace, nechtěl bych se vrátit do období 6-10 měsíců zpět.

Abych nekecal jen o žrádle, jak jsem začal jezdit na kole, tak jsem rychle přestal. Nějak se to nelíbí prostatě a když tě pak pravidelně dva dny ve tři v noci budí jestli to s tím kolem myslíš vážně. Moc se do dalšího ježdění nechce.
    Vytáhnul jsem hůlky a začal v podvečer chodit, mám kolem lesa 2km kolečko, dávám dvě až tři ostrou chůzí abych se tepovkou dostal do spalování tuku.
    Přemejšlím že bych zase začal chodit na pilates, to jsem začal loni v létě, ale padlo to jak mě bylo v zimě extrémě blbě. Jenže v tom lese mě je samotnýmu líp :D

ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MARINNE: Já jsem dokonce na chvíli ztratila hlavu sama. Šestnáct měsíců a úbytek pět kilo - navenek tk nevypadá slavně prostě. Na poslední konzultaci na obezitologii jsem šla během prvního dne krámů, strašně se mnou cloumaly hormony, bolelo mě břicho a cítila jsem se pod psa, měla jsem pocit, že je všechno v hajzlu a já jsem kráva, co už se nikdy nikam neposune. V tomhle stavu jsem mu na tu operaci kývla a pak jsem šla z nemocnice pěšky na metro a brečela celou dobu jako želva, že jsem kráva, vzdala jsem to a poseru si zbytečnou drastickou operací pracně vybudovaný zdraví. Naštěstí profesor asi tušil, že jsem v nějaký vyjimečně černý díře, protože jsme se víceméně domluvili, že se v srpnu domluvíme, co a kdy se teda odehraje. Plánuju tam v tom srpnu jít s tím papírem z Tanity a říct mu, že na tu operaci přece jenom (zatím) nejdu. Snad mě nezabije. :D Takže suma sumárum, celý je to ve skutečnosti nejen originální, ale opravdu kontroverzní až na půdu.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    KURE:
    IOM_NUKSO: nenapísala som, že to je kontroverzné, ARGANNAH sama v jednom z príspevkov píše, že jej nutričná terapeutka a obezotolog z nej šílí. Tak ma zaujíma, či zmenili názor.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MARINNE: co je na tom kontroverzni? Mne jeji popis prijde jako normalni zivotni styl, nejak to udrzet tak, aby to clovek dokazal delat "navzdy". Jakekoli velke omezovani a nuceni se do neceho vydrzi jen chvili a pak je z toho clovek jen vic v haji psychicky. NEjlepsi je to udrzet nekde mezi, zas tolik si nezakazovat a zaroven nic neprehanet.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    (Byť "dlouhodobá úspěšnost" je většinou definovaná tak, že člověk něco shodí a udrží si ten úbytek pro 3 roky. Moje kritéria permanence tohle pojetí nesplňuje, ale zase se do toho vejdu. Jinými slovy, když si tu "dlouhodobou úspěšnost definujeme takhle blbě, tak mezi těmi třemi procenty už rok jsem.)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MARINNE: Obezitolog trvá na tom, že je potřeba operace. Všechno tohle, co jsem psala, považuje za dočasné. A statisticky vzato má naprostou pravdu - dlouhodobá úspěšnost běžného hubnutí obézních je 3-5%. Všechno stojí na tom, jestli si budu věřit, že můžu patřit mezi ty tři procenta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam