• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRUKEV: Na FB je klub "BARI klub", vedou ho doktoři z VFN, ale právě se tam vyměňují zkušenosti, lidi si radí a podporují se atd. Zkuste požádat o členství ve skupině, tady mám dojem nikdo za sebou operaci nemá (kdysi sem chodilo jedno ID, které na ni posílalo svoje pacienty, ale přímo pacient tu není žádný, pokud vím)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ARGANNAH: dane kolecko probehlo, neboj. Nekolikamesicni konzultace, testy, atd. Ja na zakrok nejdu, jde clen rodiny. Zde se ptam, protoze by tu nekdo mohli mit osobni zkusenost a zajimal by me jeho nazor.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRUKEV: Než někoho vůbec pustí na bariatrii, měl by absolvovat tzv. "kolečko" - krevní testy a další vyšetření, sezení u psychologa a několik tejdnů nutriční terapie. Asi to bude pracoviště od pracoviště jinak, zjm. s tím psychologem, ale od doktora, co tě pošle na bariatrii bez toho, abys předtím chodil k nutriční, bych prchala, až by se mi za patami prášilo. Už proto, že ta nutriční bude nejen pomáhat pacienta na tu bariatrii připravit, ale naučí ho právě správně jíst po operaci, jak v tý první fázi, kdy je člověk na tekutý stravě, tak potom, kdy přechází na tzv. bariatrickej talíř. Jestli jsi ty nebo někdo tobě blízký v situaci, že si musí(š) hledat tyhle informace na netu místo u odborníka, je to obrovskej red flag toho pracoviště, kam dochází(š).
    KURE
    KURE --- ---
    BRUKEV: mě dávali ve špitálu oboje.
    a ten protein byl Protifar.
    "Dietní potravina Protifar pro zvláštní lékařské účely je určená pacientům s vysokými nároky na příjem živin, zvláště bílkovin."
    Nevim jestli je v tom nějakej reálnej rozdíl proti vobyčejnýmu syrovátkovýmu proteinu, a nejsem expert.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jasne, Nutridrink je komplet vyziva, to bezpochyby. Ale je zde doporuceni na navyseni prijmu bilkovin v prvotních pooperativnich tydnech. A zde prave nekdo saturuje protrinovym doplnkem, protoze to dle nej staci, jini z toho maji strach a jedou ien Nutridrink za pekelnou cenu.
    KURE
    KURE --- ---
    BRUKEV: ne. ale ty nutridrinky jsou taky docela kalorický bomby (a některý pekelně sladký)
    Nevim jestli to je žádoucí nebo ne, ale v tom vidím jako zásadní rozdíl mezi nutridrinkem a proteinem.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Sbiram info o strave po operativnim zmenseni zaludku. Tedy se poptavam i zde.
    Je doporuceno v prvnich fazich po operaci suplementovat bilkoviny. Nekdo tvrdi, ze pouze lekarenske "Nutridrinky", nekdo tvrdi, ze stejnou sluzbu za lepsi penize udela kvalitne vybrany proteinovy suplement (idealne cisty bez aromat, prichuti, atd.).
    Mate s touto problematikou nekdo zkusenosti?
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    VRATENKA: Předpokládám, že se teď bavíme hlavně o výsledcích projektu ZOE. které skrz střední mikroflóru podává hlavně Tim Spector (britský profesor). Pokud si správně vybavuju, šlo o to, že každá kytička obsahuje trošku jiný "druh" vlákniny a čím víc jich člověk jí, tím víc jsou různé druhy střevních breberek happy. 20 bylo dáváno jako množství, o které se snažit, dál už asi změna nebude tak výrazná. Počítá se všechno s vlákninou, tzn. ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, kafe, čokoláda, bylinky a jiné koření (v ČR to bude typicky třeba kmín), oříšky atd. Prostě potraviny rostlinného původu. TO pak 20 nebo i těch 30 zas takový problém není.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: uplne nevim, co zahrnuje SAD, ale od americkych foodbloggerek (coz je teda asi specificka skupina) jsem okoukala trend zeleninovych side dishes nebo zeleninovych salatu prakticky k jakemukoli jidlu. A vubec to neni spatny :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Motivovaná odsud jsem si na jogurt s ovocem (řecký 0%) dala 5 g máku. Do rozpočtu kalorií to fakt nesahá, půlka stejně projde beze změny.
    Já jak ta semínka a ořechy nevyhledávám, tak je prostě nechávám stárnout v kredenci.

    KURE
    KURE --- ---
    CMLKA: myslím že trochu snahy tímhle směrem pomůže každému. Ale ano čím blíž k SAD (Standard American Diet) tím větší problém máš.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    VRATENKA: hele přesně nevím, já myslím, že je to hlavně pro Amíky, který jí brutálně zpracovaný jídlo...
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    CMLKA: nebylo to definovaný tak, že máš sníst něco, co pochází z cca 30 druhů rostlin? Pak už je to fakt docela v pohodě, jakmile započítáš různý obiloviny (i mouky), semínka, koření, tak to naskáče o takový ty věci, co si člověk ani neuvědomí, typu mák a různý semínka a koření na pečivu, vanilka v poctivý zmrzlině, kakao, kafe, .... to jsi pak i v českým prostředí, který nijak zvlášť nefandí rozmanitosti zeleniny a ovoce, docela v pohodě.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    OLIII: hausnumero mozna, ale tak 10k kroku da clovek v pohode....30 druhu uznavam je fakt hodne, na druhou stranu treba 15 mi prijde naprosto snadny
    cibule, cesnek, mrkev, celer, petrzel, brambory, rajce, okurka, paprika, jablko, banan, pomeranc, pazitka/bazalka, salat, seminka (treba v celozrnym chlebu)

    Jako neberu toho,ze kazdyho musi bejt extra porce, korenovka imho staci klidne ve vyvaru, brambory jako priloha, atd. proste kdyz se vezme kazda kukurice v tacos, tak se na to fakt urcite dostanete... pokud teda nejite xtremne monotomaticky
    OLIII
    OLIII --- ---
    30 druhů zeleniny bude asi stejný hausnumero jako 10000 kroků.
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: ok, tohle je jako dvě pixly :) stejně jíš jako ptáček.
    Nezlehčuju to. Vim že vařit pro jednoho je oser, a chce to bejt kreativní ohledně skladování a spotřebovávání načatejch pixel, nebo toho člověk dost vyhodí, což taky není dobře.
    A vařit suchý luštěniny se člověku taky pokaždý nechce, bez namáčení to jde v papiňáku, ale tak se zase prý nerozpadnou ty antinutriční látky, ergo to jde proti celýmu tomu konceptu jíst pestře pro pestrou a zdravou střevní mikrofloru.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Pro mne je treba vareni uplna nocni mura celkove a zatez na psychiku. Vymyslet jidlo, nakoupit to, uvarit to, pak uklidit - hrozne zatezovy. Takze stridam asi 3 jidla porad dokola a jen menim typ zeleniny, snazim se pouzivat ruznou, ale 20-30 teda ani zdaleka. Orechy nejim vubec, protoze z nich neskutecne tloustnu. Lusteniny zas nema rad syn a nechce to jist, tak to bohuzel nema smysl, abych varila, ale ty bych treba varila sama pro sebe velmi rada. A stejny je to i s nekterou zeleninou, ze syn mi to nesni, tak varim jen to, co sni on a zaroven i ja (ja zas treba nesnasim papriku a rajcata, on nesnasi lilek, chrest, brokolici a tenhle typ zeleniny.. tak nam toho zbyva dost malo, kde se setkavame)
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Mluvila jsem o sklenici z Lidlu. Plechovky skoro nekupuji, protože nemám ráda tu kovovou pachuť.
    Podrobné informace o potravině Cizrna
    https://www.ferpotravina.cz/lusteniny/cizrna-lidl-ceska-republika-v-o-s
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: To je jasný. proto taky standardní prumyslová dieta je tak chudá na variabilitu, protože je prostě jednodušší a efektivnější používat jednu plodinu.
    I když úplně nerozumim jak můžeš jíst půlku pixly cizrny dva dny, když hmotnost pevnýho obsahu plechovky je 220g. :D nemám problém sníst humus z celý plechovky k večeři.

    Jako v podstatě s tebou souhlasim, je to podanný způsobem vyvolávajícím senzaci, tak se prostě dneska komunikuje :/ Ale když to vezmeš jako podnět k tomu drobet dbát na tu variabilitu, v mezích daných cenou a logistikou domácnosti, tak asi dobrý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam