• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Sbiram info o strave po operativnim zmenseni zaludku. Tedy se poptavam i zde.
    Je doporuceno v prvnich fazich po operaci suplementovat bilkoviny. Nekdo tvrdi, ze pouze lekarenske "Nutridrinky", nekdo tvrdi, ze stejnou sluzbu za lepsi penize udela kvalitne vybrany proteinovy suplement (idealne cisty bez aromat, prichuti, atd.).
    Mate s touto problematikou nekdo zkusenosti?
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    VRATENKA: Předpokládám, že se teď bavíme hlavně o výsledcích projektu ZOE. které skrz střední mikroflóru podává hlavně Tim Spector (britský profesor). Pokud si správně vybavuju, šlo o to, že každá kytička obsahuje trošku jiný "druh" vlákniny a čím víc jich člověk jí, tím víc jsou různé druhy střevních breberek happy. 20 bylo dáváno jako množství, o které se snažit, dál už asi změna nebude tak výrazná. Počítá se všechno s vlákninou, tzn. ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, kafe, čokoláda, bylinky a jiné koření (v ČR to bude typicky třeba kmín), oříšky atd. Prostě potraviny rostlinného původu. TO pak 20 nebo i těch 30 zas takový problém není.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: uplne nevim, co zahrnuje SAD, ale od americkych foodbloggerek (coz je teda asi specificka skupina) jsem okoukala trend zeleninovych side dishes nebo zeleninovych salatu prakticky k jakemukoli jidlu. A vubec to neni spatny :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Motivovaná odsud jsem si na jogurt s ovocem (řecký 0%) dala 5 g máku. Do rozpočtu kalorií to fakt nesahá, půlka stejně projde beze změny.
    Já jak ta semínka a ořechy nevyhledávám, tak je prostě nechávám stárnout v kredenci.

    KURE
    KURE --- ---
    CMLKA: myslím že trochu snahy tímhle směrem pomůže každému. Ale ano čím blíž k SAD (Standard American Diet) tím větší problém máš.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    VRATENKA: hele přesně nevím, já myslím, že je to hlavně pro Amíky, který jí brutálně zpracovaný jídlo...
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    CMLKA: nebylo to definovaný tak, že máš sníst něco, co pochází z cca 30 druhů rostlin? Pak už je to fakt docela v pohodě, jakmile započítáš různý obiloviny (i mouky), semínka, koření, tak to naskáče o takový ty věci, co si člověk ani neuvědomí, typu mák a různý semínka a koření na pečivu, vanilka v poctivý zmrzlině, kakao, kafe, .... to jsi pak i v českým prostředí, který nijak zvlášť nefandí rozmanitosti zeleniny a ovoce, docela v pohodě.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    OLIII: hausnumero mozna, ale tak 10k kroku da clovek v pohode....30 druhu uznavam je fakt hodne, na druhou stranu treba 15 mi prijde naprosto snadny
    cibule, cesnek, mrkev, celer, petrzel, brambory, rajce, okurka, paprika, jablko, banan, pomeranc, pazitka/bazalka, salat, seminka (treba v celozrnym chlebu)

    Jako neberu toho,ze kazdyho musi bejt extra porce, korenovka imho staci klidne ve vyvaru, brambory jako priloha, atd. proste kdyz se vezme kazda kukurice v tacos, tak se na to fakt urcite dostanete... pokud teda nejite xtremne monotomaticky
    OLIII
    OLIII --- ---
    30 druhů zeleniny bude asi stejný hausnumero jako 10000 kroků.
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: ok, tohle je jako dvě pixly :) stejně jíš jako ptáček.
    Nezlehčuju to. Vim že vařit pro jednoho je oser, a chce to bejt kreativní ohledně skladování a spotřebovávání načatejch pixel, nebo toho člověk dost vyhodí, což taky není dobře.
    A vařit suchý luštěniny se člověku taky pokaždý nechce, bez namáčení to jde v papiňáku, ale tak se zase prý nerozpadnou ty antinutriční látky, ergo to jde proti celýmu tomu konceptu jíst pestře pro pestrou a zdravou střevní mikrofloru.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Pro mne je treba vareni uplna nocni mura celkove a zatez na psychiku. Vymyslet jidlo, nakoupit to, uvarit to, pak uklidit - hrozne zatezovy. Takze stridam asi 3 jidla porad dokola a jen menim typ zeleniny, snazim se pouzivat ruznou, ale 20-30 teda ani zdaleka. Orechy nejim vubec, protoze z nich neskutecne tloustnu. Lusteniny zas nema rad syn a nechce to jist, tak to bohuzel nema smysl, abych varila, ale ty bych treba varila sama pro sebe velmi rada. A stejny je to i s nekterou zeleninou, ze syn mi to nesni, tak varim jen to, co sni on a zaroven i ja (ja zas treba nesnasim papriku a rajcata, on nesnasi lilek, chrest, brokolici a tenhle typ zeleniny.. tak nam toho zbyva dost malo, kde se setkavame)
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Mluvila jsem o sklenici z Lidlu. Plechovky skoro nekupuji, protože nemám ráda tu kovovou pachuť.
    Podrobné informace o potravině Cizrna
    https://www.ferpotravina.cz/lusteniny/cizrna-lidl-ceska-republika-v-o-s
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: To je jasný. proto taky standardní prumyslová dieta je tak chudá na variabilitu, protože je prostě jednodušší a efektivnější používat jednu plodinu.
    I když úplně nerozumim jak můžeš jíst půlku pixly cizrny dva dny, když hmotnost pevnýho obsahu plechovky je 220g. :D nemám problém sníst humus z celý plechovky k večeři.

    Jako v podstatě s tebou souhlasim, je to podanný způsobem vyvolávajícím senzaci, tak se prostě dneska komunikuje :/ Ale když to vezmeš jako podnět k tomu drobet dbát na tu variabilitu, v mezích daných cenou a logistikou domácnosti, tak asi dobrý.
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Samozřejmě že můžu a když se na to budu soustředit, tak to dám. Ale chování je to dost nehospodárné. Sklenici cizrny otevřu a z půlky udělám humus, ten budu jíst 2 dny a další 3 dny ten zbytek jinak zpracovaný. Totéž platí o jakémkoliv jiném balení suroviny.
    Krom toho česká kuchyně je co do zeleniny silně jedno- dvoudruhová záležitost, protože ti to 3 týdny zraje a ty to jíš, až ti to leze ušima. Pak máš rok utrum, pokud to tedy umrtvíš zavařením na zimu.

    Svými posty chci jen říct, že tahle doporučení jsou spíš skandální a mají vyvolat diskuzi (vyvolala). Místo prospěchu vyvolávají úzkost, že "jsem zase něco nedala".
    To už mi přijde lepší doporučení ovozel ke každěmu jídlu nebo půl kila ovozelu denně.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GALE: OK jako ja zeleniny jim strasne malo, ale i tak me prekvapilo, ze tech druhu je docela dost...plus ovoce, ktery je teda krasne celorocne minimalne banany, pomerance, vino, jablka
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: když započteš i kořenící bylinky tak to bude lepší, ale je to dřina no.
    imho pomůže i používat různý luštěniny/obilniny místo jedněch oblíbenejch.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vietnamci bybto možná splnili. Oni jedí ty desítky druhů listí. A mizuna není totéž, co čínské zelí a rybí máta.

    Jinak bych víc koukala na sezónost než holý počet.

    Jinak teď mi na zahradě roste asi 10 - 12 druhů zeleniny a do 10 druhů bylin. Na podzim budou jiné druhy, ale zas nebudou ty letní.
    GALE
    GALE --- ---
    CMLKA: Včera jsme měli k obědu Bun Bo Nam Bo (domací), což je jídlo na zeleninmu hodně náročné. Když k tomu přičtu běžně jedený ovo-zel, tak jsem na 12 druzích za týden. Krom toho mám díky tomuto jídlu nakoupenou zeleninu na pár dní dopředu, takže další druhy kupovat nebudu. Semínka a ořechy jsem skoro vyřadila (krom pár kousků v musli), přeci jen jsme tu v Obezitě, takže se předpokládají nějaká omezení.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ARGANNAH: To tak maximalne cherry rajčata a okurky ne? Vse ostatni roste normalne na poli - alespon soudě podle toho, co mi chodi v bedynce a tam rozhodne hydroponii nemaji
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GALE: Hele zkus si to spočítat, ja jen za včerejšek dala 12 - pocitam cibuli, cesnek, pazitku, podle me se seminkama a orechama to krasne das
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam