• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MADIETTA: můžu potvrdit, že to existuje.

    Když jsem byla těhotná s dvojčatama, jela jsem v cyklech "mám strašnou chuť na para ořechy (jeden z nejlepších zdrojů přírodního hořčíku)" - "začnou se objevovat křeče a tvrdnutí břicha" - "navýším syntetickej hořčík, břicho přestane tvrdnout" - "para ořechy mě nezajímaj" - "začnu mít chuť na para ořechy" - asi čtyřikrát za sebou (a pak už to nešlo a skončila jsem v nemocnici s kapačkou hořčíku do žíly).
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: bunečný hlad už je na mě moc esoterický koncept, moc jsem ho nepochopila, ale v zásadě by to mělo být to, že tělo na buněčné úrovni potřebuje nějaké nutrienty a vysílá ti k tomu signály do podvědomí, takže máš chuť na určitou potravinu kvůli tomu, jaké jsou v ní živiny, anebo že v létě jíš víc vodnatých potravin, zatímco v zimě víc kaloricky "hustých". A tak.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Hele ale imho ne - ona totiž ta kanclkrysa sní tolik, protože sedí a sedí a nevnímá svoje tělo. Jakmile by vstala a udělala by pět kroků, začne cítit přeplněný žaludek, těžko se jí půjde a obecně ji bude nekomfortně. Ale dokud sedí, nic řešit nemusí - a když do sebe k tomu naláme pár panáků, tak tuplem ne. Zase, dokud nevstane.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vůbec mi přijde, že ten dvounožec s klepavýma kýtama se panubohu nepovedl.

    Viděla jsem kancelářské krysy za večer spolknout 3000 kCal jen to hvizdlo (grilované hermelíny, pivo, chipsy) a nemít kontrolu, asi bych to dřív taky zvládla.

    A pak člověk celý den jde v horách nebo pár hodin šlape na kole a dokáže spolknout sotva ovocný pivo a tyčinku.

    A mělo by to být naopak.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: jak funguje buněčný hlad?

    Zase se klepu po jízdě na kole, ta kondice furt nikde, vím, že bych měla něco sníst a pusa se brání něco spolknout.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ALEXIS: tohle je jedna ze základních lekcí z mojí appky. Že je několik typů hladu a že pokud uspokojíš jiný hlad než cítíš, tak toho ve výsledku sníš mnohem víc.

    Už je to dlouho, co jsem tuhle lekci dělala, nicméně pokud si pamatuju, tak se rozlišuje primárně 1. hladové břicho (stomach hunger) - když ti kručí v břiše, 2. hladová pusa (mouth hunger) - když máš chuť na něco konkrétního, 3. emoční hlad - když jíš, protože se necítíš dobře, typicky nějaký comfort food.

    Pak jsou ještě různé další typy a podtypy, jako hladový nos/oči, sociální hlad, dokonce buněčný hlad, ale tohle jsou ty hlavní.

    V rámci toho Noom programu děláte mindfulness cvičení na to, abyste se naučili rozpoznávat, jaký hlad zrovna máte, a naučit se ho uspokojovat. A ano, jedna z pouček je právě to, že pokud máte hladovou pusu, neboli chuť na něco zcela konkrétního, tak je lepší si to dát než hledat "zdravé" či podobné alternativy. Emoční hlad se zase zahání tím, že se spíš pokusím identifikovat, co mě trápí a proč to chci zajídat, než tím, že se vrhnu na ledničku.

    Je zajímavé, že mouth hunger je opravdu civilizační věc, vypěstovaná právě tím, že jíme věci, které mají umělou chuť.
    KURE
    KURE --- ---
    ANNIKA: do detailů se nemůžu pouštět, anžto o tom nic nevim.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KURE: Ale to mícháš dvě úplně jiný záležitosti. Cukr je rychlý, ano, o to se tu nepřeme. Fruktoza je blesková, glukoza je taky rychlá. Běžný cukr máš sacharózu, tedy disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné fruktózy, takže fičák. Ale to se bavíme o nejrychlejších cukrech, vitamíny a minerály jsou úplně něco jinýho a tělo musí tu potravu nejdřív zpracovat. Ten banán v závodu mají kvůli fruktóze, ne vitamínům a minerálům (respektive jo, i ty dostanou, ale ne, než doběhnou do finiše).
    KURE
    KURE --- ---
    KRISKA:
    KOCHANSKA_CH: achjo, máte mě na svědomí :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Zrovna jsem u knihu dokončila, zajímavý čtení.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ALEXIS: Ano, moje základní poučka zní "Čokoláda má méně kalorií, než jablko a čokoláda" :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KRISKA: Tenhle problém mám i já, některé sladké věci mi fakt nechutnají, ale stejně je sežeru, když jsou v dosahu.
    KURE
    KURE --- ---
    ANNIKA: KRISKA: no vzhledem k tomu že dálkový běžci, cyklisti a podobmá sorta sebou tahaj ty banány, cukrový gely a podobně, tak ta doba z pusy do krve není úplně dlouhá. Jinak by nemělo cenu jíst během dvouhodinovýho závodu.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KRISKA: Imo to zmatení těla funguje i když mu nedám to, na co má chuť, ale snažím se ho ošálit nějakými náhražkami.

    Příklad: mám chuť na konkrétní čokoládový bonbon, ale chci hubnout, tak si ho nedám, ale dám si třeba ovoce, jenže to není ono a tak furt chodím a šmejdím, co bych ještě snědla, abych naplnila tu touhu, jenže žádná náhražka nefunguje a v konečném součtu toho sežeru víc a ještě jsem nespokojená. Zato když se na to vykašlu a prostě si dám ten čokoládový bonbon, tak si ho dám a hotovo. Tělo (mozek?) získalo tu správnou chuť a je spokojené.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ANNIKA: Vetsina chemickych reakci chce podminky a cas. Knihu jsem si prave stahla ale z tohohle jsem pochopila, ze je telo zmatene, ze vidi banan, ji neco, co jako banan vypada a ingredience bananu nikde (coz zjisti az o mnoho hodin potom, co jidlo vejde do systemu, ale zjisti).
    To je jak kdyz na Tinderu Brad Pitt, komunikuje mile a na rande dorazi Jabba the Hutt. To by me taky nasralo :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANNIKA: jak pisu, je to velmi volne a jak sem to pochopila, mozna sem to pochopila spatne.

    v kazdym pripade o vyplavovani inzulinu tam nic nepsal, nevim, jestli tim myslel tento mechanismus o kterym pises, nebo spis nejaky jiny.

    v kazdym pripade je fakt, ze mas pravdu s tim, ze to neskoci z pusy do krve, to me nenapadlo
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: Ty jo, tomuhle bych byla setsakra opatrná věřit.

    Takový to - sladká chuť umělých sladidel v puse -> vyplaví se inzulin - cukr nepřijde -> průser - je dávno vyvrácený mýtus, protože inzulin se vyplavuje až při přítomnosti cukru v krvi. A když se po vychlemtání coly zero v krvi neobjeví cukr, inzulin se ani nehne.

    A tohle mi přijde hodně podobně na vodě postavená teorie. Už i proto, že než se do těla reálně dostane ten hořčík z jídla, tak to dost trvá, ten tam přece neskočí z pusy, ale jídlo se musí strávit a zpracovat. Takže by to znamenalo, že musím jíst banány dvě/jánevímkolik hodin v kuse, aby tělo mělo na jednom konci chuť a na druhým tu konkrétní živinu.

    Samozřejmě tu neobhajuju jedení sajrajtů, ale tohle mi přijde jako hovadina.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Já mám na tohle téma úplně formativní zážitek z mládí. Bylo mi asi 17 nebo tak nějak, byla jsem na gymplu a po odpolednách jsme se s kamarádkami hodně klackovaly po centru Prahy, posedávaly v tehdejších módních kavárnách, vedly sofistikované dospívající debaty a pily levné víno. Většinou jsem se po cestě na nějaký z těchhle srazů stavovala na Národce v námi tehdy oblíbeném "řetězci" s hamburgry F.F.S. Dneska už ta firma neexistuje, i to místo u matra vypadá úplně jinak, ale pamětníci si možná vzpomenou. Byla to síť špinavých přívěsů se zadělanou kuchyní, prodávali tam hambáče z nějakého mraženého zřejmě hovězího polotovaru orestovaného na zadělané plotně a opatřeného hořcicí, kečupem a dávkou kysaného zelí. To vše v bílé bulce, co se pod tím zelím okamžitě rozblemcla. Na to, abychom si daly normální jídlo někde v hospodě, jsme žádná z nás tehdy neměla prachy a tenhle hambáč mi přišel naprosto OK chuťově i finančně (mám skoro potřebu se za to omlouvat, ale nebudu, holt byla jsem tele, byla jsem švorc a o výživě jsem věděla kulové). Nikdy jsem po tom nebyla sytá, měla jsem takový špatně definovatelný pocit, že v žaludku jakoby něco je, ale že jsem vlastně nic nesnědla, akorát mi před kámoškou (a i před tím prodavačem) bylo trapné dát si další. Jednou jsme ale měly sraz jinde, šla jsem tam přes Václavák a tam žádný F.F.S. přívěs nestál, přestože jinak byly leckde po Praze. Zato tam byl přívěs s grilovanými kuřaty. Tak jsem si dala takovou prťavou čtvrtku ohořelého nedochůdčete a kus chleba, sežvýkala jsem to a byla úplně v šoku, že jsem SYTÁ. Přitom to nebylo větší než ten slizohambáč, na gramy bez kostí dokonce menší, ale ten POCIT V ŽALUDKU!

    (Tehdy jsem se z toho samozřejmě nepoučila a stravovala se dál bůh ví jak, taky všichni víme, jak to dopadlo, ale to už je jiná pohádka.)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    cetla sem ted knizku ultra zpracovani lide a vypichnu jednu zajimavost, ktera me osobne prisla docela dulezita. Napisu to velmi volne.

    clovek ma za evoluci perfektne vyvinuty senzory, ktedy mu rikaj = mas v puse sladky, telo dostava naloz sacharidu, mas v puse rekneme bananovou chut, telo dostava horcik.

    a ze ultra zpracovany jidlo (hlavni definici ma jako kaloricky vydatny na svuj objem + mekky, takze si predstavte treba gumovy bonbony), kdy je skutecna surovina rozlozena na prvocinitele, pak ruznyma procesama zase spojena do past a hmot a to se pak obohati o vune, prichute, aby clovek nejedl podivnou hmotu, ale napr. neco, co chutna sladce, ale ve skutecnosti tam ani sacharidy nejsou, treba jen umely sladidla.

    a ted richazi ten kamen urazu, kdy pusa citi sladky, telo ceka sacharidy. Mame snezeno, ale telo zadny sacharidy nedostalo, a protoze je potrebuje, urgentne vysila signal "naval ty sacharidy, co sou spojeny se sladkou chuti" a clovek pak vylemta 4l zero coly a telo porad nema ty sacharidy, po kterejch bazi.

    nebo napr. jite bananky v cokolade, telo ceka horcik s chuti bananu, horcik nikde, takze chce dalsi a dalsi chut bananu, protoze horcik potrebuje a pord ceka, kdy s tou chuti prijde ta zivina. Ale ona tak jako neprijde... ale telo vi, ze by prijit mela, takze to tam hrne a hrne a hrne a hrne... a najednou je v tele energeticky obed pro drevorubce, ale telo se porad neciti, ze by v nem neco bylo, protoze v nem nejsou zadny skutecny ziviny.


    No ale berte to jako hodne volne prepsany, jak sem to pochopila. Cela knizka byla ale zajimava, jak se docela zajimam o jidlo a zdravy zivotni styl, tak sem ji musela mit.

    Ze bych ale kvuli tomu prestala jist marsky, medvidky a musli tycinky nebo BZL chleba z obchodu, to fakt ne.


    A k diskuzi o sladkym, bramburkach a tak...

    manzel mi hezky ukazuje, co to je jist az do padnuti a nemit zaklopku, pred nim musim jidlo dost schovavat, nejen proto, aby mi treba nesned cokoladu na vandr, ale i proto, aby to nejed. A kdyz udelam hrnec jidla, ktery by melo zvladnout 6 porci, tak si dam ja, dam si do prace na druhy den a prijde muz a vsechno to sni. Vsechno.

    Cokoladu morsky plody rika, ze je hnusna a nesnasi ji, ja kdyz ji dostanu, tak si jdu treba kazdy den pro jeden kousek a za 4 dny je to vyzrany... i kdyz mu to nechutna, tak ho neco nuti to jist a jist a jist az do padnuti. Kdyz to doma neni, tak si to ani nekoupi, ale jak prijde domu, tak vymete fakt co najde. Takze verim, ze bojovat s takovou zivocisnou touhou to vsechno snist musi byt tezky, pokud navic clovek neni sam vlastnim regulatorem toho, co se domu prinese, nebo okoli nema ten rozum tu regulaci provadet tez.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    BARA_ONLY_ONE: Hodne zalezi na kusu. Kdyz jsem byla dite, obcas jsme navstivili znamou se dvema detmi. Dcera byla jako ja, v jidle se nipala a dostat do nas sousto byl ukol pro vraha. Zato chlapec…jedl vsechno, porad a hlavne at je toho hodne. Nedalo se mu domluvit, vysvetlit, sebrat jidlo znamenalo ryk o kterem vedelo pul mesta. Chlapec to mel po sve matce, ta byla taky zrava a bylo na ni videt, ze se rozhodne neomezuje. Dcera byla po tatinkovi - zajimaly ji jine veci a jidlo bylo nutne zlo. Geny nevycuras.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam