• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    JOPS
    JOPS --- ---
    MAR_TINA: Pokud se klepeš tak bych řekl, že ti chybí cukry. Já si většinou beru jenom vodu do bidonu, ale když jedu něco delšího, tak jeden bidon jenom voda, druhý bidon voda s nějakým isostarem a většinou v batohu či ledvince mám Coca Colu. Buď plechovku 0,3l či půllitrovou flašku a to je prostě na krizi super. A ještě miluji variantu Cola + sušenka Mila 😀 to mě dokáže nakopnout takovým stylem, že po 100km se cítím jako Pogacar a nemám problém ujet dalších 30km 🤣
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MAR_TINA: v dobach, kdy sem jedla malo, sem venku nejedla skoro vubec a nemela sem ani chut.

    kdyz sem pak zacala jist, tak sem mela venku propady nechutenstvi a pocitu ze bez okamzityho sousta sladkyho na dalsim kroku padnu.

    ted uz se mi nestava, ze na dalsim kroku padnu bez neceho a venku jim cca 180% beznyho denniho prijmu. uplne se mi to otocilo. taky mam na 7dni asi 4,5kg jidla:D

    ale to nechutenstvi mam uz vyjimecne, takze ven si beru zasadne to, na co mam vzdycky chut a vzdycky mi chutna. ale taky to pro me musi byt porad trochu vzacnost. a musim se na to tesit, ze to v tom batohu je. takovy vzacny, ale dobry chute. do chleba vzdy vajicka, koupit si oblibeny dehydro a syr, na kterej mam chut uz v obchode. ovesmy kase si hodne vybiram (ted sem objevila natural protein - vyjimecne mi chutnaji hotovy + si je domicham dobrotama.

    prislo mi, ze telo se naucilo, ze dostane vse co chce a kdyz je restaurace tak poradnou naloz a to nechutenstvi za posledni rok zustalo jen ve vedru...

    zajimavy, ze nechutenstvi na vylete sem mela tak do 38 let, ale posledni 2 roky fakt zmizelo... to mi vubec nedoslo... uz mam predevsim pazravost a nekonecnej hlad.
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    Proto se pika (=jezení jinak nejedlých objektů, třeba omítky) objevuje kromě mentálně retardovaných taky u těhotných.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MADIETTA: můžu potvrdit, že to existuje.

    Když jsem byla těhotná s dvojčatama, jela jsem v cyklech "mám strašnou chuť na para ořechy (jeden z nejlepších zdrojů přírodního hořčíku)" - "začnou se objevovat křeče a tvrdnutí břicha" - "navýším syntetickej hořčík, břicho přestane tvrdnout" - "para ořechy mě nezajímaj" - "začnu mít chuť na para ořechy" - asi čtyřikrát za sebou (a pak už to nešlo a skončila jsem v nemocnici s kapačkou hořčíku do žíly).
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: bunečný hlad už je na mě moc esoterický koncept, moc jsem ho nepochopila, ale v zásadě by to mělo být to, že tělo na buněčné úrovni potřebuje nějaké nutrienty a vysílá ti k tomu signály do podvědomí, takže máš chuť na určitou potravinu kvůli tomu, jaké jsou v ní živiny, anebo že v létě jíš víc vodnatých potravin, zatímco v zimě víc kaloricky "hustých". A tak.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Hele ale imho ne - ona totiž ta kanclkrysa sní tolik, protože sedí a sedí a nevnímá svoje tělo. Jakmile by vstala a udělala by pět kroků, začne cítit přeplněný žaludek, těžko se jí půjde a obecně ji bude nekomfortně. Ale dokud sedí, nic řešit nemusí - a když do sebe k tomu naláme pár panáků, tak tuplem ne. Zase, dokud nevstane.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vůbec mi přijde, že ten dvounožec s klepavýma kýtama se panubohu nepovedl.

    Viděla jsem kancelářské krysy za večer spolknout 3000 kCal jen to hvizdlo (grilované hermelíny, pivo, chipsy) a nemít kontrolu, asi bych to dřív taky zvládla.

    A pak člověk celý den jde v horách nebo pár hodin šlape na kole a dokáže spolknout sotva ovocný pivo a tyčinku.

    A mělo by to být naopak.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: jak funguje buněčný hlad?

    Zase se klepu po jízdě na kole, ta kondice furt nikde, vím, že bych měla něco sníst a pusa se brání něco spolknout.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ALEXIS: tohle je jedna ze základních lekcí z mojí appky. Že je několik typů hladu a že pokud uspokojíš jiný hlad než cítíš, tak toho ve výsledku sníš mnohem víc.

    Už je to dlouho, co jsem tuhle lekci dělala, nicméně pokud si pamatuju, tak se rozlišuje primárně 1. hladové břicho (stomach hunger) - když ti kručí v břiše, 2. hladová pusa (mouth hunger) - když máš chuť na něco konkrétního, 3. emoční hlad - když jíš, protože se necítíš dobře, typicky nějaký comfort food.

    Pak jsou ještě různé další typy a podtypy, jako hladový nos/oči, sociální hlad, dokonce buněčný hlad, ale tohle jsou ty hlavní.

    V rámci toho Noom programu děláte mindfulness cvičení na to, abyste se naučili rozpoznávat, jaký hlad zrovna máte, a naučit se ho uspokojovat. A ano, jedna z pouček je právě to, že pokud máte hladovou pusu, neboli chuť na něco zcela konkrétního, tak je lepší si to dát než hledat "zdravé" či podobné alternativy. Emoční hlad se zase zahání tím, že se spíš pokusím identifikovat, co mě trápí a proč to chci zajídat, než tím, že se vrhnu na ledničku.

    Je zajímavé, že mouth hunger je opravdu civilizační věc, vypěstovaná právě tím, že jíme věci, které mají umělou chuť.
    KURE
    KURE --- ---
    ANNIKA: do detailů se nemůžu pouštět, anžto o tom nic nevim.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KURE: Ale to mícháš dvě úplně jiný záležitosti. Cukr je rychlý, ano, o to se tu nepřeme. Fruktoza je blesková, glukoza je taky rychlá. Běžný cukr máš sacharózu, tedy disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné fruktózy, takže fičák. Ale to se bavíme o nejrychlejších cukrech, vitamíny a minerály jsou úplně něco jinýho a tělo musí tu potravu nejdřív zpracovat. Ten banán v závodu mají kvůli fruktóze, ne vitamínům a minerálům (respektive jo, i ty dostanou, ale ne, než doběhnou do finiše).
    KURE
    KURE --- ---
    KRISKA:
    KOCHANSKA_CH: achjo, máte mě na svědomí :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Zrovna jsem u knihu dokončila, zajímavý čtení.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ALEXIS: Ano, moje základní poučka zní "Čokoláda má méně kalorií, než jablko a čokoláda" :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KRISKA: Tenhle problém mám i já, některé sladké věci mi fakt nechutnají, ale stejně je sežeru, když jsou v dosahu.
    KURE
    KURE --- ---
    ANNIKA: KRISKA: no vzhledem k tomu že dálkový běžci, cyklisti a podobmá sorta sebou tahaj ty banány, cukrový gely a podobně, tak ta doba z pusy do krve není úplně dlouhá. Jinak by nemělo cenu jíst během dvouhodinovýho závodu.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KRISKA: Imo to zmatení těla funguje i když mu nedám to, na co má chuť, ale snažím se ho ošálit nějakými náhražkami.

    Příklad: mám chuť na konkrétní čokoládový bonbon, ale chci hubnout, tak si ho nedám, ale dám si třeba ovoce, jenže to není ono a tak furt chodím a šmejdím, co bych ještě snědla, abych naplnila tu touhu, jenže žádná náhražka nefunguje a v konečném součtu toho sežeru víc a ještě jsem nespokojená. Zato když se na to vykašlu a prostě si dám ten čokoládový bonbon, tak si ho dám a hotovo. Tělo (mozek?) získalo tu správnou chuť a je spokojené.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ANNIKA: Vetsina chemickych reakci chce podminky a cas. Knihu jsem si prave stahla ale z tohohle jsem pochopila, ze je telo zmatene, ze vidi banan, ji neco, co jako banan vypada a ingredience bananu nikde (coz zjisti az o mnoho hodin potom, co jidlo vejde do systemu, ale zjisti).
    To je jak kdyz na Tinderu Brad Pitt, komunikuje mile a na rande dorazi Jabba the Hutt. To by me taky nasralo :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANNIKA: jak pisu, je to velmi volne a jak sem to pochopila, mozna sem to pochopila spatne.

    v kazdym pripade o vyplavovani inzulinu tam nic nepsal, nevim, jestli tim myslel tento mechanismus o kterym pises, nebo spis nejaky jiny.

    v kazdym pripade je fakt, ze mas pravdu s tim, ze to neskoci z pusy do krve, to me nenapadlo
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: Ty jo, tomuhle bych byla setsakra opatrná věřit.

    Takový to - sladká chuť umělých sladidel v puse -> vyplaví se inzulin - cukr nepřijde -> průser - je dávno vyvrácený mýtus, protože inzulin se vyplavuje až při přítomnosti cukru v krvi. A když se po vychlemtání coly zero v krvi neobjeví cukr, inzulin se ani nehne.

    A tohle mi přijde hodně podobně na vodě postavená teorie. Už i proto, že než se do těla reálně dostane ten hořčík z jídla, tak to dost trvá, ten tam přece neskočí z pusy, ale jídlo se musí strávit a zpracovat. Takže by to znamenalo, že musím jíst banány dvě/jánevímkolik hodin v kuse, aby tělo mělo na jednom konci chuť a na druhým tu konkrétní živinu.

    Samozřejmě tu neobhajuju jedení sajrajtů, ale tohle mi přijde jako hovadina.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam